Мицотакис: След две седмици на срещата на ЕС България трябва да вдигне блокадата за РСМ

Мицотакис: След две седмици на срещата на ЕС България трябва да вдигне блокадата за РСМ

"Посланието ми днес е ясно: В съответствие с определени критерии, нека предложим интеграцията на всички Западни Балкани в ЕС до 2033 г. – амбициозен, но постижим график. Това отдавна е закъсняло“, подчерта Мицотакис

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви в публикувано в петък интервю пред европейската редакция на Politico, че Европейският съюз трябва да интегрира шестте западнобалкански държави до 2033 година, като първата стъпка в това направление е България да вдигне блокадата за започване на присъединителни преговори с Република Северна Македония на срещата на върха на блока след две седмици.

Според премиера на южната ни съседка, нахлуването на Русия в Украйна е придало ново усещане за неотложност на необходимостта от обвързване на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Косово към 27-членния ЕС, отчасти за противодействие на нарастващото руско и китайско влияние в региона. Връзката може да включва пълноправно членство или алтернативна общност.

В статията, публикувана преди срещата на върха в Гърция за Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), Мицотакис заявява, че ЕС трябва да докаже, че когато „изложи визия, той има намерението и капацитета да я реализира“.

Визията за присъединяване към ЕС за региона, каза той, е станала „замъглена, избледнява в очите на разочарованите и обезверени граждани“, тъй като процесът на разширяване на ЕС е спрял през последните години поради опасения за сигурността, управлението и миграцията.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е насрочена за 23 юни.

„Посланието ми днес е ясно: В съответствие с определени критерии, нека предложим интеграцията на всички Западни Балкани в ЕС до 2033 г. – амбициозен, но постижим график. Това отдавна е закъсняло“, подчерта Мицотакис. „Първата стъпка трябва да бъде решение след две седмици в Брюксел за деблокиране на пътя на Северна Македония и Албания“.

Инициативата на Мицотакис подчертава как Гърция се опитва да засили ролята си на Балканите, след като излезе от финансова криза, която опетни нейния имидж, коментира Reuters.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц, който в петък започва двудневна обиколка на Западните Балкани, също да пътува до северния гръцки град Солун за вечеря с 13-те участници в ПСЮИЕ. Към него ще се присъедини и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Гръцкият премиер подчертава, че светът се е променил през последните няколко месеца и се намираме в решаващ момент, особено за Западните Балкани и за цяла Югоизточна Европа. „Време е ЕС да осъзнае екзистенциалното значение на интеграцията на този регион в европейското семейство и да ускори решително стъпките си за реализирането на тази цел, като започне от Западните Балкани“, пише в статията.

След разпадането на Съветския съюз виждането, което се наложи на Запад – и което след това се оказа наивно - беше, че битката за ценностите и идеалите е спечелена. Историята на Европа, която беше белязана с жестоки сблъсъци и двете световни войни, се смяташе, че окончателно е поела пътя на мира, благоденствието, сътрудничеството и правовата държава, пише Мицотакис и допълва: „Непредизвиканата, незаконна и ужасяваща война в Украйна показа по жесток начин колко неоснователни са подобни възгледи. Въпреки че краят на Студената война беше един момент на голяма надежда и оптимизъм, същевременно той подхрани едно опасно успокоение. Това е успокоението, за което сега плащаме висока цена и нямаме поле да се успокояваме отново“, казва гръцкият премиер, цитиран от БТА.

Той подчертава, че „днешните срещи се провеждат по-малко от две седмици преди срещата ЕС-Западни Балкани в Брюксел и заседанието на Европейския съвет, където биха могли да се вземат важни решения за региона и за бъдещето на Европа. И Балканите, както много пъти в историята си, отново се намират на първата линия на конкуриращи се сфери на влияние", а „под повърхността се усещат заплашителни сътресения“.

Мицотакис припомня, че през 2003 г., пак в Солун, ЕС предложи политическа визия за интеграция и предложи процес, който трябваше да доведе до присъединяването на Западните Балкани към европейското семейство. Според него обаче, след почти 20 години, присъединителният процес е станал още по-сложен и взискателен и мечтата е избледняла в очите на разочарованите и обезсърчени граждани.

Затова Мицотакис смята, че държавите-членки на ЕС трябва да направят смелата, но необходима крачка да дадат осезаема перспектива и конкретен срок за изпълнение на ангажиментите си към страните от региона, с която да създадат доверие, че когато ЕС има визия, има намерение и способност да я реализира.

Според него ЕС трябва да приеме и факта, че новият геополитически пейзаж налага и една различна реалност, която включва и страни като Украйна и Молдова в перспективата на ЕС, нещо, което е отразено и в съвместната декларация, която се очаква да бъде приета от ПСЮИЕ днес.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Трябва

    10 Юни 2022 19:55ч.

    Няма такава думика, господине. Трябва само да ви покажем, на кого се пенявите всички като бесни кучета. Веднъж завинаги. Тук тези не минават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оттук насетне няма да има никакво разширение на ес и нато

    10 Юни 2022 20:07ч.

    Не разбраха ли малоумниците? Никоя страна повече няма да се присъедини. Ясно като бял ден. Сърбия, Косово, Македония, Украйна, Финландия, Швеция, Молдова, Грузия, Армения.....НЯМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    10 Юни 2022 20:12ч.

    Гърция постигна целите си спрямо Макетата. И сега ръси мозък.Вън от ЕС. Развитие става и без ЕС. Но крадене със сигурност става.Искат се крумови закони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    10 Юни 2022 20:18ч.

    Гърция винаги си е постигала целите, само дето това което си играе на гръцко правителство е колониална ойрокочина, двете стари можещи, знаещи, корумпирани, вързани с гладио, отан и прочие политически фамилии въпреки всичко държаха на държавният интерес, в момента коментирате техните кирчо и кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    10 Юни 2022 20:12ч.

    Много са нагли Гърците до харвардско безочие, вярвам че Ердоган ще ги оправи... ЕС така или иначе приключва, просто императрица Уруспия още не го знае! Накрая докато раздава цианида като Магда Гьобелс, ще съска, че не иска децата и да живеят в свят без ЕС ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си Викторе !

    10 Юни 2022 23:01ч.

    При тази сатанистка-глобалистка наглост от към Атина, Ердоган почва да става направо симпатичен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има две исторически перспективи имаме...

    11 Юни 2022 9:48ч.

    ...или да сме с Русия или с Турция. За сега изборът е наш, след година - две вече няма да имаме избор, а ще ни разпределят без да ни питат по ялтенски пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    11 Юни 2022 12:47ч.

    Мицотакис също е завършил Харвард (+ Станфорд). Съвпадение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоко

    10 Юни 2022 20:12ч.

    Мадафакис да си гледа островите, че скоро Ердоган ще ги припознае за свои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аххахах

    10 Юни 2022 20:34ч.

    Мадафакис Малякис :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разгеле

    10 Юни 2022 20:50ч.

    Аз ви предлагам да приемете Северна Македония, Албания, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Турция, Горна Волта, Долна Волта, Бутан, Лесото, Нова Гвинея и Папуа. Това е единственият начин ЕС да се разпадне, за да може ние да излезем от него (иначе жална ни майка).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    10 Юни 2022 23:13ч.

    Бутан отдавна вече е приет в ЕС. Заедно с цялата Врачанска област. Предлагам още Мало Бучино и Бацова махла. Без тях ЕС просто е някак си незавършен. И те ли са приети? Е, ми кво тогава, нещата си идват по местата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • единак

    10 Юни 2022 20:50ч.

    Айде още един директор. Много началници станаха, не останаха подчинени. Разбира се, че няма да стане на неговата тоя път. Примерът с грандоманските претенции на Украйна е нагледен - вижте какво представлява балканската Украйна - Македония. И никаква Северна Македония повече, кириос Мицосракис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    10 Юни 2022 21:07ч.

    Кир Мицотакис, и вие и вашите преименувани "приятели" от РСМ трябва да цакате (така гърците произнасят чакате), да цакате и пак да цакате, така че се запасявайте с търпение, ние не бързаме за никъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    10 Юни 2022 21:28ч.

    Византиецът козината си мени, но нрава - не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Муфтакис

    10 Юни 2022 21:39ч.

    Този европейски съюз заприлича на цирка на изродите. Язък Ви за всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    10 Юни 2022 21:49ч.

    Гърците 15 години въртяха Македония на шиш и накрая и промениха името. Тези са много нагли! Мога да им казан ние като братя на т.н. македонци, не ги пускаме в ЕС, защото е пробит, гейски. корумпиран и няма перспектива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    11 Юни 2022 6:13ч.

    Промениха им името и те си останаха македонци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сяр

    10 Юни 2022 21:50ч.

    Сяр да го връщат на България, заедно с Българска Македония и да си платят за клането. Още има българи с нотариално актове в нашите си земи, които не са признавани. С тези сме врагове от времето втория вселенски събор и покръстването

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    10 Юни 2022 21:55ч.

    Мицотакист, такъв индивид за мен не съществува! Явно Ердоган има пълното основание да направи същото изказване. Този отлгедан и култивиран от академията на Шваб за млади лидери е гнусно сатанизирано продажно изчадие, което отрови и съсипа гърците. Сега посяга и към България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сolonelcassad Новости предупреждений.

    10 Юни 2022 22:35ч.

    1. Эрдоган предупредил Грецию, что она может прийти к своему концу, если не откажется от своих фантазий и провокационного поведения. 2. Китай предупредил США, что без колебаний применит армию и все возможные ресурсы против Тайваня, если тот попробует объявить "независимость".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    10 Юни 2022 23:18ч.

    Гърците си изтъкаха платното и сега ритат кросното. ПСЮИЕм им на посланията, декларациите и императивния тон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоналд Дръмп

    10 Юни 2022 23:38ч.

    Е как да не е важно да се приеме в ЕС империята на Александър Велики. Ще почне едно инсталиране из целия съюз на антични статуи, изобразяващи победосната мъжка любов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Исперих

    10 Юни 2022 23:39ч.

    Кириакусе не се напъвай за макетата, защото те ще ви изритат после в морето. “Александър великий им е баща”. Всички знаете за голямата лъжа, но нали шефовете така нареждат. А когато си голям длъжник ще слушаш. Голям фарс. Бедни ни гърчоля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИЛИЕВ

    10 Юни 2022 23:49ч.

    КОЙ Е ТОЗИ "ВЕЛИК ПОЛИТИК", КОЙТО ЩЕ ЗАПОВЯДА НА БЪЛГАРИЯ КАКВО ДА ПРАВИ??? ХАЙДЕ СЕГА МАКЕДОНЦИТЕ ДА ВЪРНАТ СТАРОТО ИМЕ НА ДЪРЖАВАТА СИ, КОЕТО ПРОМЕНИХА КАТО СЛЕДСТВИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТНИЯ ГРЪЦКИ НАТИСК !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    11 Юни 2022 6:25ч.

    Старата прогноза, че българите провалят всеки съюз, към който се присъединят, може и да се сбъдне. Десетина държави на запад от Тимок - шестте стари основателки и още две-три - ще си направят нов общ пазар или общност с ново име и ще я разширяват мнооого внимателно. А тези от нас, които не успеят да сменят родината си, ще живеят с националните си интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    11 Юни 2022 7:35ч.

    Мицотакис, ти кой беше ? Син на баща си с "изтрити" български корени ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    11 Юни 2022 15:03ч.

    Този и той се взема много насериозно! Да не би да ни чете изпратеното му от америка послание?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Юни 2022 16:56ч.

    мицотакис е завършил във франция и това което казва е нареждане от макрон но след 2 седмици в българия няма да има редовно правителство така че балканите да не бързат с нато и ес времето е наше

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sveti Pavlova

    11 Юни 2022 17:16ч.

    Дай Боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи