Мицотакис печели изборите в Гърция и вероятно получава абсолютно мнозинство

Мицотакис печели изборите в Гърция и вероятно получава абсолютно мнозинство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Дясноцентристката партия "Нова демокрация" печели днешните предсрочни парламентарни избори в Гърция и получава между 40 и 44 процента от гласовете, показва екзитполът, проведен по поръчка на основните гръцки телевизионни канали и обявен веднага след приключването на изборния ден в 19 ч.

Ако резултатите от екзитпола бъдат потвърдени и от официалните резултати, това означава, че "Нова демокрация" ще получи около 158 места в 300-членния парламент и ще има абсолютно мнозинство, което ще ѝ позволи да състави самостоятелно правителство.

Това беше и целта на лидера ѝ Кириакос Мицотакис, който спечели с над 40 процента от гласовете и на предишните избори, които се произведоха преди малко повече от един месец – на 21 май. При тях обаче местата в парламента бяха разпределени по обикновената пропорционална избирателна система и "Нова демокрация" не успя да постигне абсолютно мнозинство. Затова тя отказа да се опита да състави правителство и предизвика нови избори, които този път се проведоха по приетата при управлението ѝ избирателна система, при която първата политическа сила получава до 50 допълнителни депутатски места. Подобна система беше в сила и до управлението на СИРИЗА в периода 2015-2019 г., но беше променена от левицата.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • old_beggar

    25 Юни 2023 22:55ч.

    disposable heroes

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...този път се проведоха по приетата при управлението ѝ избирателна система, при която първата политическа сила получава до 50 допълнителни депутатски места."

    26 Юни 2023 10:29ч.

    Демокрация, а? Циркаджии престъпници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Юни 2023 23:16ч.

    Тия са си написали удобно изборно законодателство, така че и без да са спечелили достатъчно гласове за абсолютно мнозинство, да получат абсолютната власт. Много "демократично", няма що.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    26 Юни 2023 0:01ч.

    Е, не е чак колкото нашия машинен вот. Друго си е резултатът на ПП-тата да е подготвен предварително чрез машинния вот. Нали за това беше битката на ПП за частично машинно гласуване. Ако ПП-тата наложат изцяло машинен вот за следващите избори, вместо реални 8-9 % ще са с голям фалшив процент и по-малък реален, но те задават машинния вот, а с това - и нелегитимната власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро-гей

    26 Юни 2023 0:32ч.

    Вярно ли е че Мицотакис ще забрани със закон браковете между мъж и жена ? Само гей браковете ше бъдат законни ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шейтанов

    26 Юни 2023 3:10ч.

    Един път гепят ли властта в една страна, сатанистите не изпускат повече ! Всякакви подлости, престъплания, фалшификации, но техните поставеници са вечно на власт. Мицотакис е сатанист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи