Мицотакис: Гърция няма да предостави на Украйна танкове "Леопард 2"

Мицотакис: Гърция няма да предостави на Украйна танкове "Леопард 2"

Гърция няма да предостави произведени в Германия танкове "Леопард 2" на Украйна, заяви във вторник премиерът на страната, като се аргументира, че Атина вече е предоставила на Киев значителна военна подкрепа, включително бронетранспортьори, съобщава Анадолската агенция.

"Няма да предоставим танкове "Леопард 2" по простата причина, че те са абсолютно необходими за нашата отбранителна позиция", заяви Кириакос Мицотакис пред японската информационна агенция Nikkei Asia.

"Също така винаги сме давали ясно да се разбере, че сме готови да подкрепим Украйна, но не за сметка на нашите отбранителни способности", добави той.

На 25 януари САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна танкове "Ейбрамс", а Германия заяви, че ще ѝ достави танкове "Леопард 2", а също така ще позволи на съюзниците да изпратят в Киев свои бронирани машини, произведени в Германия.

От известно време Украйна настояваше за танковете, както и за други оръжия като ракети с голям обсег на действие, с аргумента, че те са необходими за отблъскване на очакваната руска офанзива тази пролет.

По отношение на продължаващото напрежение между Атина и Анкара Мицотакис заяви, че то е свързано с изборите в Турция, които се очаква да се проведат на 14 май. "Не се притеснявам от възможен конфликт", добави той.

Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години, се оплаква от многократните провокативни действия и реторика на Гърция в региона през последните месеци, включително въоръжаване на острови в близост до турските брегове, които са демилитаризирани съгласно договорните задължения. Анкара твърди, че тези действия осуетяват добросъвестните ѝ усилия за постигане на мир.

Източник: aa.com.tr


 

Коментари

  • Алексий Слав

    31 Яну 2023 20:48ч.

    Учете се бе, учете се от гърците, а не да дрънкате глупости от 19 век насам. Ние дори нямаме концепция за национална сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега вече Украйна иска и подводници!

    31 Яну 2023 20:50ч.

    за да изчистели Черно море от руснаците - така се е аргументирал Мелник пред германците, /които особено го "ценят" след всичките обиди, които нанесе на канцлера Щолц/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кришна

    31 Яну 2023 20:52ч.

    Онези в ситито дразнеха руския мечок дълги години, изкараха го от бърлогата му и сега се чудят как да го върнат обратно. Обаче мечка , вкусила човешка кръв става стръвница. И такава мечка вече не можеш да я залъгваш със кирливи агнета, а трябва мед да и носиш. Очертават се новите железни завеси , но ако продължават дебилите да дразнят мечока , може и да останат безполезни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    31 Яну 2023 21:00ч.

    Безусловно подкрепящите Покрайна май взеха да обръщат палачинката! Взе да им припарва под опашките и вече омекнаха, а ако Мечока рече да тръгне по на запад след покрайна, няма да им стигнат памперсите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нацистката говНАТО задруга

    31 Яну 2023 21:30ч.

    бавно се разпада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    31 Яну 2023 21:33ч.

    Какъв Крим бе, льольо? Това може да стане само ако победите Русия, а тя може да бъде победена само по ядрен път. След такава "победа" на мястото на Крим, Европа и САЩ ще е само водна повърхност. Така че си седнете на гъзовете и усмирете побеснелия си наркоман за да не ви срещне мечка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дефектор

    31 Яну 2023 21:40ч.

    С нетърпение в Русия очакват завръщането от фронта на първия набор "готвачи", изпълнил достойно своя договор с Пригожен да прекара 6 месеца на фронта в Украйна. Сега вече помилваните серийни убийци, изнасилвачи, майцеубийци, садисти и кореморазпорвачи ще се завърнат при техните любящи близки, които си нетърпение ги очакват и се кръстят за помози бог да останат живи след пристигането на чудовищата, недоизлежали присъдите си в колониите, участвали в мъчения и изтезания в самите колонии, участвали в изнасилвания на съкилийници, пъхачи на бързовари в анални утвърстия и прочие "заслужили" престъпници, измили своето име с достойнство, извършвайки същите и по-тежки углавни престъления и на територията на про-западна Украйна. Тези нови съветски хора, понеже са високо морални ще заемат своите места в политиката и бизнеса, а някои от тях може да отидат и на международна работа, например водачи на чети из Българските планини и гори, готови по всяко време да вземат властта или пък да предизвикват размирици с цел откъсване на територии от картата на страните от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се кахари за "готвачите" и бъдещите им съседи!

    01 Фев 2023 9:31ч.

    За новите "готвачи" има знатен бой на HR-и, въобще няма да останат в Русия на хладно и мразовито. Я, колко направления в топла Африка има, там уранови рудници на Франция трябва да се разработват, нови златни рудници в ЦАР трябва да се разработват, негра трябва да се обучават (как да бесят ефективно англосакси)... Пък и са свикнали на минимална заплата 4000$, която не се среща под път и над път в Русия и съседните държавици- Пригожин ПЛАЩА, а не като в Украина - да обещават по 300$ месечно за кандидати за гробищата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    31 Яну 2023 22:08ч.

    България също е откзала да предостави на Украйна танкове Леопард 2. Началникът на отбраната адмирал Ефтимов е обяснил, че разполагаме с достатъчно танкове, но имаме само един леопард, който в момента преминава военно обучение в софийския зоопарк.То се извършва от американски инструктори-дресьори от базата "Чатануга чучу" След като премине и трите подготвителни модула, леопардът ще получи звание лейтенат и ще бъде дислоциран окоро Харков. Един боен леопард, порода "Кулска мангалица" може да изяжда месечно над 25 руснака, като е дресиран да яде главно офицери с чин от майор нагоре. Адмирал Ефтимов обмисля възможността да услужима на украинците с четири самолета F-16 блок Б, вход А , при условие, че ни ги върнат изправни до края на годинат. Четирите наши Ф-16 в момента излизат от завода на Локхийд и се чака само да изсъхне лаковото им антирадарно покритие "Световрачене".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    31 Яну 2023 23:13ч.

    ото фон бисмарк: знам 100 начина да изкарам руската мечка от бърлогата, но не знам нито един как да я вкарам обратно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    01 Фев 2023 9:25ч.

    а всъщност започнаха да проумяват, на къде ги бута САЩ, както започнаха и да усещат дебелия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!

    01 Фев 2023 9:56ч.

    Механизмът на американската война - за прозрачния стереотип, с който по традиция США събират коалиции, вкарвайки васалите си в схеми на финансово, ресурсно и най вече човешко източване - https://pogled.info/svetoven/amerika/mehanizmat-na-amerikanskata-voina.151832

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    01 Фев 2023 11:47ч.

    ''Дайте на РОБА свободата и той ще ви намрази, и пак ще търси ново робство и господари, където да превива гръб и да скланя глава!'' Гърция, България, Сърбия, Черна гора, Влашко, Молдова, Финландия, Армения, Грузия, Холандия, Люксембург и даже Швейцария дължат независимостта на Русия (получена за сметка на стотици убити руски войници), но са неблагодарни и подли племена…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи