Мицкоски: Ако Радев казва, че френското предложение е добро, трябва да се замислим дали да не го отхвърлим

Мицкоски: Ако Радев казва, че френското предложение е добро, трябва да се замислим дали да не го отхвърлим

"Предложението на Франция не обещава начало на преговори с ЕС, а само фотосесия в Брюксел. В него не се говори за започване на преговори, а за допълнителни конституционни промени, които трябва да включват българските искания", коментира лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, в интервю за TV24, по повод предложението на френското председателство за преговорната рамка за Република Северна Македония. Според него управляващите в Скопие не трябва да чакат българската страна да отхвърли френското предложение, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

"Имахме германско предложение, португалско предложение, което нашето правителство го приемаше. Защо всички те не са били добри за Румен Радев, а това предложение е добро, най-добро. Значи трябва да се замислим какво правим и къде отиваме? И трябва ли изобщо да мислим и да губим време или веднага да го отхвърлим”, каза лидерът на опозицията.

„Всички бягат да го коментират, а какво толкова страшно има в това да кажат, че това, което видяха от медиите, като предложение е неприемливо за тях“, каза Мицкоски по повод отказа на представители на правителството да коментират предложението на френското председателство, което според него е странно. „Вече има детайли от преговорната рамка, а Франция няма да постави това предложение на масата, ако вече не е обсъдено със София и Скопие по комуникационните канали“, каза той.

„Няма шанс, докато съм председател на ВМРО-ДПМНЕ с тази преговорна рамка, която включва българските искания, да позволя промени в Конституцията”, повтори тезата си Мицкоски, според когото с това предложение „Договорът за добросъседство с България става част от преговорния процес заедно с протокол, който никой не знае какъв е. Ако става дума за протоколите от историческата комисия и утре не сменим учебниците, тогава ще кажат, че нарушаваме Договора (за добросъседство)  и това е възможност за вето", смята той. 

Мицкоски смята, че предложението ще бъде прието в българския парламент, но през юни Република Северна Македония няма да получи дата за преговори, тъй като физически не е възможно документът да се придвижи навреме.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи