Митрополитът на цяла Украйна Онуфрий до Гавриил Ловчански: Благодарим за молитвите! Брат подпомаган от брата е като як и укрепен град

Митрополитът на цяла Украйна Онуфрий до Гавриил Ловчански: Благодарим за молитвите! Брат подпомаган от брата е като як и укрепен град

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Киевският митрополит и на цяла Украйна Негово блаженство Онуфрий изпрати писмо до Ловчанския митрополит Гавриил с благодарност за подкрепата за Украинската църква във времена на тежки изпитания. Главата на Украинската православна църква цитира думите на цар Соломон от старозаветната книга "Притичи": "Брат подпомаган от брата е като як и укрепен град".

Публикуваме пълния текст на писмото: 

Ваше Високопреосвещенство,

Всесърдечно Ви благодаря за топлите слова в подкрепа на нашата многострадална Църква в днешните бурни часове на изпитания.

Въпреки делящото ни разстояние, ние усещаме молитвената подкрепа на Ваше Високопреосвещенство. В своето послание свети апостол Павел пише: Кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове (1 Кор. 12:26). Предвид това, че всички ние сме едно Тяло Христово, а не отделни членове без свръзка, утешаваме се и живеем с надеждата, че по Божията милост ще можем достойно да преминем всички тези изпитания, защото не оставаме сами при тези обстоятелства. На Вас, Ваше Високопреосвещенство, в пълна мяра се изпълняват словата: Брат подпомаган от брата е като як и укрепен град (Притчи).

Желая Ви, Ваше Високопреосвещенство, Божието благословение и помощ в Архиерейското Ви служение за благото на Светата Православна Църква. Просим и занапред Вашите свети молитви за нашата Църква и за целия украински народ.

С братска любов в Христа,

   ✝ Онуфрий

Митрополит Киевски и на цяла Украйна

Предстоятел на Украинската Православна Църква

Източник: predanie.bg

 

 

 

Коментари

  • old_beggar

    05 Апр 2023 18:19ч.

    къде сте синодални старци, превърнали ЦЪРКВАТА в бакалия, глухи за камбаната, която бие и раздаващи медали на крадеца от банкя - боко барселонски? слепи за чудовищната гавра с вярата от дрогираното еврейче зеленски, която е болезнено да се гледа дори и за невярващи, а след думите на укрофашистите, че украинското православие трябва да бъде „физически премахнато“ като „цирей“, се надявах, че поне патриархът и светият синод ще изразят възмущението си срещу тези нечестиви човекоподобни, но това не се случи – изглежда и те са в „синергия“ с американското посолство...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    06 Апр 2023 17:46ч.

    Дотук двама от митрополитите ясно изказаха позицията си в защита на Православието в лицето на УПЦ. Другата организация в Украйна, създадена от изгонени от православната църква йереи със съдействието и под пълната власт на Истанбулския епископ, по нашему- създадена от фанариотите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    05 Апр 2023 18:28ч.

    Всички световни вероизповедания се обединиха в общ фронт срещу всемирния фашизъм, пък вий си духайте под опашките дружно и многослагателно , в името на някаква си чужда вяра и измислени ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    05 Апр 2023 19:48ч.

    Бог да Ви пази!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Архимандрит Авраамий премина в ПЦУ

    06 Апр 2023 1:39ч.

    След като член на Духовния съвет на Киево-Печерската лавра (събрание на най-важните лица от братята на манастира) - архимандрит Авраамий (Лотиш) обяви преминаването си в ПЦУ, предстоятелят на автокефалната църква митрополит Епифаний , веднага го назначава за викарий на другата, легитимната украинска Киево-Печерска лавра. Архимандрит Авраамий е един от най-значимите духовници на Лаврата. Няколко часа след публикуването на новината за преминаването му в ПЦУ предстоятелят на УПЦ митрополит Онуфрий лиши Авраамий от свещенически сан „за разкол и нарушаване на клетвата на свещенослужител“. Архимандрит Авраамий заяви, че „тъжната ситуация“, в която се намират монасите от Лаврата, „се оформя стъпка по стъпка от нашия бивш наместник и духовенство в лицето на митрополит Онуфрий и синода“. "Вместо диалог, има секретност и заплахи. Вместо осъзнаване на необходимостта от истинско, искрено и окончателно прекъсване на подчинението на Москва, която води война срещу нас, има неясни и половинчати решения и изявления, които всеки тълкува така, както желае и търси конфронтация", каза Авраамий във видеопослание, записано в най-големия храм на Горната лавра - катедралата "Успение Богородично". В обръщението си архимандрит Авраамий заяви, че се чувства длъжен да остане на мястото, където е дал обет пред Бога, тоест в Лаврата, но вече като част от ПЦУ. Отделно той призова и други монаси от Лаврата да останат в манастира и да се преместят в ПЦУ, която изобщо не е призната от кремльовската УПЦ за църква. Високопоставен събеседник в ПЦУ казва, че не може да се има претенции към Абрахам, защото "Съвсем наскоро Онуфрий го награди с втори кръст. Така че не могат да кажат, че Авраам е негодник". Преминаването в ПЦУ на Авраамий, който от 2021 г. носи най-високия монашески сан архимандрит е голям успех. "Такива хора, изглежда, рано или късно трябваше да напуснат УПЦ поради неприемането на връзките на някои представители на УПЦ и в частност на митрополит Павел с Русия", каза събеседник в религиозните среди, който лично се познава с много монаси от Лаврата. Теологът Андрей Смирнов казва, че преминаването на Авраамий в ПЦУ показва, че монасите от Лаврата са уморени от скандалите, свързани с игумена на лаврата митрополит Павел. Той прогнозира, че в бъдеще все повече монаси ще последват този пример и ще преминат към ПЦУ – още повече, че именно за това призова наскоро предстоятелят на автокефалната църква митрополит Епифаний в специално записано обръщение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много си писал за разколническата ПЦУ,

    06 Апр 2023 2:20ч.

    която не е канонична и е за разкол като разколниците Фори Светулката, митрополит Пимен и тем подобни в нашата близка история. Митрополит Пимен поне се разкая...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    06 Апр 2023 17:42ч.

    За съжаление слабостите на човешката природа се проявяват най-вече в трудни времена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    06 Апр 2023 8:33ч.

    Защо мълчи БПЦ? Къде е мнението на Светия Синод? Става въпрос за ПРАВОСЛАВИЕТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • редовен форумец

    06 Апр 2023 10:18ч.

    Модератори, много дразните като започнете да триете стойностни постове по темата, а същевременно в други теми оставяте мнения на откровено малоумни козяшки тролове, представляващи груби думи и грозни лъжи на 100%. Имайте го предвид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи