Митрополит Николай: Няма да се кандидатирам за патриарх

Митрополит Николай: Няма да се кандидатирам за патриарх

Обръщение на Пловдивския митрополит Николай към клира и миряните на Богоспасаемата Пловдивска епархия: 

  Обични в Господа братя и сестри, 

Само преди няколко дни изпратихме на вечен покой нашия любим Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. Всички видяха хилядния народ, който се поклони пред него в катедралния храм „Св. Александър Невски” и го изпрати в последния му път. Това беше истинско тържество на вярата, нагледно доказателство за авторитета на блаженопочившия и приснопаметен наш Патриарх Неофит, за любовта, която народът ни питае към него и за привързаността на нашите верни към Светата Българска Православна Църква. Благодарим му за всичко! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Нямаше как това тържество на вярата да не доведе княза на този свят до ярост. Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи „експерти” по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да „кадруват” следващия български Патриарх. 

Впрочем, през 2013 г. те не познаха. Няма да познаят и сега. Те никога не познават, защото не са познали Иисус Христос, не вярват в Него и поради това не могат да осъзнаят, че Той е единственият кормчия на църковния кораб, Който с въздействието на Светия Дух избира предстоятелите и архиереите на Своята Църква. В Неделята на Прошката ние им простихме. Прощаваме им и занапред скверните думи, които ще изговорят, но ще наблюдаваме дали ще изпитат поне малко срам от себе си и поне в следващите дни на Великия пост ще спрат своята ария на клевети, хули и на омраза срещу Светата Православна Църква. Защото нямаме никакво съмнение, че става дума за дълбока и истинска омраза към Светата Православна Църква – моралната опора и източникът на интегритет на нашия народ. Става дума за война срещу вярата ни и за нищо по-малко. Бъдете готови, че в следващите месеци ще се води война срещу вярата и срещу Църквата, но ви уверявам, че Църквата отново ще победи, защото „портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). Това е още една нейна специфична особеност, която е доказана безброй пъти и която нейните врагове отказват да проумеят.

Както и през 2013 г., основната агресия, свързана с избора на следващия Български Патриарх, е насочена срещу мен, вашият митрополит. В това няма нищо ново и нищо изненадващо. Иисус Христос е казал на своите ученици: „Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил ... Ако Мене гониха и вас ще гонят.” (Йоан 15:18-20). Всички ние, принадлежащите към църковния клир и Негови следовници, сме надлежно предупредени, поради което хулите и клеветите не ни смущават. Знам какво изградихме и постигнахме заедно с вас - благочестивото свещенство и верния Божи народ на Богоспасаемата Пловдивска епархия през изминалите години на съвместното ни служение и е напълно разбираемо защо то предизвиква такава неприязън. Не мога да допусна, обаче, неприязънта към мен, нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за накърняване на достойнството на Църквата, „която няма петно, или порок, или нещо подобно.” (Еф. 5:27) и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение върху нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели.

Поради това обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя – членовете на Светия Синод .

Когато корабът, в който пътувал пророк Йона, бил застигнат от буря, той се е обърнал към спътниците си и им казал: „Тогава той им рече: вземете ме и ме хвърлете в морето, - и морето ще утихне за вас, защото знам, че заради мене ви постигна тая голяма буря". (Йона 1:12). Това казвам сега и аз. Ако заради мене е пратена бурята, надявам се след това мое изявление тя да утихне. Ако, обаче, хулите и клеветите продължат и не дай Боже се насочат върху други мои събратя митрополити, то тогава ще стане ясно нещо, в което аз съм дълбоко убеден, а именно, че целта не е да бъде унизен и дискредитиран един или друг архиерей; целта е да бъде унизена и дискредитирана самата Българска Православна Църква. 

И тогава ще призова всички да помагат в бранта срещу злото, която ще е особено усилна в предстоящите четири месеца. Вярвам, че Бог ще е с нас и ще ни помогне, сега, както и преди, да преведем безбедно кораба на Църквата Му до спокоен и сигурен пристан, като изберем достоен неин първойерарх – пазител на Светата православна вяра, комуто аз, като скромен съработник в Христа, ще помагам с всичките си сили.

Призовавам всички следващите 40 дни смирено и в тишина да се молим за упокой на душата на блаженопочившия и приснопаметен наш любим Отец Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски и да молим Господ да го постави в сонма на праведниците, откъдето той, застанал пред престола на Господ Иисус Христос и Неговата Пресвята майка Света Богородица, да се застъпва да не спират да закрилят благочестивия православен български народ. 
Пожелавам на всички ви благодатен и душеспасителен пост и преподавам над вас Божието благословение.

† Пловдивски митрополит Н И К О Л А Й

 

 

Коментари

  • Кисьова

    18 Март 2024 22:03ч.

    Прекрасна новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо

    19 Март 2024 0:22ч.

    Наистина, на пръв поглед звучи обнадеждаващо. Но, не е изключено да започне масов "спонтанен" пловдивски протест срещу оттгеглянето от листата с достоизбираеми за патриарх,който да "принуди" оттеглилия се да се завърне на бял кон...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрополит Николай: Няма да се кандидатирам за патриарх, но...

    19 Март 2024 6:14ч.

    ...колегите ще ме предложат, ще ме помолят и аз от братска любов към тях няма да мога да им откажа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Март 2024 13:53ч.

    нека да оставим самия Бог отец да избере наследника ..................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    20 Март 2024 10:10ч.

    Той е млад и няма да го изберат, затова сам се отказва сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой е врагът?

    18 Март 2024 22:04ч.

    За кого от 2013-та говори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    19 Март 2024 4:53ч.

    Щом той се оттегля, значи има и по-лош вариант.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    18 Март 2024 22:09ч.

    Нищо Библейско не намирам в словото му, използва цитатити в угоден за него контекст, нямащи нищо общо с контекста им в Библията.И най-липсващото звено е учението на Христос, че всички сме грешни и никой не заслужава да бъде спасен, но пак ще бъдем по Божията милост, ако той така е решил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А какво искаш да видиш?

    18 Март 2024 22:34ч.

    Или да изопачиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кисьова

    18 Март 2024 22:10ч.

    Прекрасна новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Март 2024 22:23ч.

    Църквата е отделена от държавата, а и отдавна от Вярата. Кариерните боричкания или ищаха на един фундаменталисти да ми задава наративна(наклона не на писането) ми са през долоподписаният. Това вълнува сал интелектуалци с диплом от семинарията или псевдоправославни, дет си връзват червено конче против уроки, но не могат да ти кажат от колко книги е Торта , щото нивгаш не са отваряли Библията. ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо

    18 Март 2024 23:48ч.

    Ghost, комай нямаш търпение да плювнеш. Нито имаш представа от историята на Христовата Църква и това, че тя винаги е била атакувана и отвътре и отвън, нито познаваш нашата родна Българска Православна Църква. Макар и оглавена от Христос, тялото на Църквата Му е съставено от несъвършени хора. Дори и сред 12-те апостоли се е намерил един предател, но това никак не е попречило Христос да спаси света. Да пазим Вярата и Църквата си за да запазим душите и родината си. Това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    19 Март 2024 13:53ч.

    Съгласен съм с тази разлика, че Христос е критикувал фарисеите, които освен всички други прилики, са се обличали и подобно на нашите свещеници.И абсоютно не мисля, че свещениците имат имунитет срещу назидание и критика, те са които най-лесно могат да заблудят Божиите овце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    19 Март 2024 20:02ч.

    Напълно споделям мнението, че никой човек трябва да е имунизиран от критика. Най-малко тези от които зависи държавата. В това число на предно място са свещенослужителите. Нещо повече, към властимащите без разлика дали тя е светска или духовна, вниманието и критиката трябва да бъдат обострени. Но нека критикуваме преди всичко делата както би трябвало да постъпваме и с всички останали хора. П. С. Без да изпадане в дребнавство и като любопитен факт, можем да кажем, че фарисеите никога не са се обличали като свещеници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опяването на Патриарха и начинът, по който беше теглен ковчега

    18 Март 2024 22:33ч.

    Са повече от ужасяващи. Дано намерят "математиката" и да изберат Достойния!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ между редовете

    18 Март 2024 22:36ч.

    "Нямаше как това тържество на вярата да не доведе княза на този свят до ярост." - директно и открито си го заявява! И този ако не е проводник на Ариман...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ между редовете

    18 Март 2024 22:40ч.

    "Става дума за война срещу вярата ни и за нищо по-малко. Бъдете готови, че в следващите месеци ще се води война срещу вярата и срещу Църквата, но ви уверявам, че Църквата отново ще победи" - той отново говори в прав текст, че според него църквата ще победи, а не вярата! И това ако не е наглост...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо

    18 Март 2024 23:57ч.

    До "Четящия...", колега, думата "църква" има няколко значения в българския език. Когато е написано с малка буква може да означава храм или нашата поместна, българска православна църква. Но когато е написана с главна буква - "Църква", тогава означава Христовата Църква на земята, която означава обединеното цяло на всички вярващи и Христос. Затова забележката ти е неоснователна.(ирелевантна, ако използваме кучешки думички)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо

    18 Март 2024 23:58ч.

    купешки думички

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ между редовете

    19 Март 2024 0:27ч.

    До "дедо Йоцо": Първо - не сме колеги. Второ - не е нужно човек да може да чете между редовете за да знае каква е разликата между вяра и църква (с малка или главна буква по желание). Трето - забележката ми е "релевантна" за тези, които разбират предишните две точки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    19 Март 2024 20:13ч.

    До "Четящия...", приятелю, тук всички сме колеги по писане във сий форум. А що се отнася, до вярата и Църквата и ако решиш да прочетеш Библията ще се увериш сам в това. Христос Сам е основал Църквата като инструмент за спасение на човеците. Друг е въпроса, че човешката й част страда от недостатъци. Но това не я прави по-малко ефективна в крайна сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Потресен

    18 Март 2024 22:43ч.

    Дали ще се кандидатира или не... Все едно е... Но трябва и той, и другите митрополити да отговорят... Защо позволиха на Вселенския, Пази Боже, Патриарх да води опелото на гръцки език... Така зачеркнаха Делото на Възрожденците на БПЦ... И нанесоха неизтриваемо леке върху традицията в Църквата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Март 2024 22:43ч. ... Защо позволиха на Вселенския, Пази Боже, Патриарх да води опелото на гръцки език...

    18 Март 2024 22:52ч.

    Защото са прости, лакоми и така са ги посъветвали от Посолството?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо

    19 Март 2024 0:11ч.

    Колеги, заради презрителното отношение на патр. Вартоломей (и) към България, той е меко казано недолюбван у нас. Но в християнството езикът на който служим на Господа няма значение. Много отдавна ние нямаме комплекс от гръцкия език и тяхното гнусно домогване към българите. Все пак обаче, патр. Вартоломей е православен архиерей и нашата църква има богослужебно общение с тях. Няма смисъл да се възпаляваме без причинено и инфантилно. Жалко само, че бе изпълнил словото си с политически дивотии и увещания... Както се казва, вари го, печи го... Все едно. Нашите му дадоха шанс малко да си умие лицето, а той се оцапа повече... Това са бели кахъри. Ние да си гледаме нашата Родина и нашата мила Православна Църква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня

    19 Март 2024 13:45ч.

    Междувременно следва - първо - да изберат Митрополит Сливенски (след Йоаникий... !?), а са се втурнали да избират Патриарх Български. Все така, "междувременно", няма законно избрано правителство, няма патриарх, няма митрополит, МВФ-то се произнася за нас, а отец Иван е в гладна стачка пред една митрополия (да не упоменем и случващото се пред Синода, насред София), дали да не пристигне някой от поместните ни църкви ("външен" да бил обаче), та да я има и Църквата? Кой...? Нещо за добавяне по темата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ани

    19 Март 2024 18:46ч.

    Започна Великия пост - някои от православните християни тримирят, т.е. не вкусват нищо 3 дена в началото на поста, така че няма защо да опяваме, че о. Иван е в гладна стачка. Слушах изказването му днес и ме впечатли неуважението му към митрополитите. Всеки християнин е раб Божий, а не роб, както се чу от неговата реч. Има начин да изкажеш мнението си, без да обидиш и да злепоставиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    18 Март 2024 22:59ч.

    Достойно есть Митрополит Николай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    18 Март 2024 23:13ч.

    Най ги обичам тия, дето преди още да е станало въпрос се отказват. И каскетът Гешефт се отказваше да бъде главен прокурор,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    18 Март 2024 23:15ч.

    Харесвам страстта във Вярата на Николай ! И съм убеден, че ще е достоен Патриарх, ако Бог реши да му даде този Кръст !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    18 Март 2024 23:24ч.

    А ролексите му харесваш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    19 Март 2024 8:41ч.

    На поляната с цветя търсиш лайн.. за да кацнеш на него. Въпрос на природа е. Мухата лайн..ка пчела не може да стане. Колко е часа ги ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    19 Март 2024 13:58ч.

    Що ли Христос не са е зарадвал на Храма си строен десетилетия за него, а тръгнал да гони лай..та от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • биби

    18 Март 2024 23:17ч.

    Няма да се кандидатира, но ще е троянският кон на Вартоломей, главния враг на православието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имегтс

    18 Март 2024 23:45ч.

    Изявлението е в духа на най-добрите американски традиции. Избирателната кампания де открива с изявление на кандидата: "Не смятам да се кандидатирам за президент".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Roleksa

    18 Март 2024 23:59ч.

    Ники, колко е часът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    19 Март 2024 0:25ч.

    Уважаеми членове на Светия Синод и Вие, митрополит на Пловдив, имам един въпрос към ВСИЧКИ вас. И се обръщам подчертано уважително, защото започна Великия пост и защото сме в 40 дневния траур за обичния ни Светейши Патриарх Неофит, Бог да упкои душата му. И така, уважаеми митрополити, ЗАЩО позволихте на един ГРЪК да опее Патриарха ни- ТОЧНО ТОЗИ ПАТРИАРХ, ТЪКМО ТОЗИ!!!- на гръцки език под купола на храма ни!? След векове борба за самостойна БЪЛГАРСКА Църква! След векове и кървава борба да славим Бога на БЪЛГАРСКИ език!? ЗАЩО ГО ПОЗВОЛИХТЕ!? И не ми развявайте канони, протоколи и правила?! Прост въпрос. ЗАЩО!? ПОЗОР, СРАМ И ГРЕХОТА! Хора са платили с живота си да НЕ се пее на гръци в храмовете ни! Дано Бог е милостив към нас! Колкото до Пловдивският митрополит- като е казал А, да каже азбуката до края. Защо така изведнъж се дръпна от пътя на голямата си мечта? Има нещо, което премълчава. Важно нещо. Трябва да го каже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като си почнала с въпросите...

    19 Март 2024 9:35ч.

    Питай и държавата на назначеното от посолствата правителство защо иска да подмени българския лев с евро, при това при курс едно към две в полза на чуждата интернационална валута. Двата въпроса са в унисон и синхрон. Веднага можем да ти отговорим защо, но не искаме да нарушаваме траура, защото сме човечни, за разлика от ония, които ни управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    19 Март 2024 6:34ч.

    Достойн! Един добър пастир беше окалян от медии и от "експерти". Простите хорица (лумпените) подеха този лайт мотив .."ролекси", "майбаси" и тн....Много жалко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    20 Март 2024 10:16ч.

    Един евтин ролекс е към десет хиляди евро. Не може да си купува скъпи костюми, но с нещо трябва да се изтъкне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    19 Март 2024 7:44ч.

    Това означава, че истинският кандидат на Запада е русенският митрополит Наум. Ако той стане патриарх , БПЦ ще стане много зависима от Вселенската патриаршия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руkoла Z

    19 Март 2024 8:28ч.

    Американеца искат да сложат, ама то там не е бръкни и си вземи… Николай се отдръпва, че знае що мръсен чаршаф ще изтече по негов адрес 🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    19 Март 2024 9:02ч.

    Не е американския, западно-европейския, който към момента няма право...Т.е. на цру им трябва достатъчно възрастен митрополит, който в рамките на 3-5 години да се представи Богу... Каквото и да е ние можем само да се молим. Така или иначе ще стане, каквото е угодно Богу... Но плюнките по Николай са срам за тея лъгехристияни, които ги мислят и изричат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zax

    19 Март 2024 9:05ч.

    Кампанията на митрополит Николай започва ударно и няма нищо общо с вярата. Обаче хайде да проявим малко уважение към най-висшите църковни лица и да спрем да сочим този или онзи. Те всички са на тези си постове за да извършват служение, всеки от тях има съвест и чувство за дълг - нека само се молим да бъде избран наистина достоен. Ако извършим нашият дълг като миряни, а именно да се молим да имаме достоен патриарх, обединяващ, смирен и мъдър, то така и ще стане. Господ ще чуе молитвите ни, а не рекламните послания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    19 Март 2024 9:13ч.

    БПЦ се нуждае от истински водач и обединител, защитник на християнската вяра, човек с национално достойнство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имам Deja Vu

    19 Март 2024 9:16ч.

    Гешев беше казал също, че няма да се кандидатира за главен прокурор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rolex Schisophrenicus Primus

    19 Март 2024 9:17ч.

    На пръв поглед чудесна новина. Един доказано болен клирик се отказва от борба за най-високия сан, по християнски смирен... обаче ! Горе някой подхвърли, дали няма и по-лош приготвен вариант ? Дали познаваме добре останалите 8-9 митрополити и дали сред тях няма приготвен някой, още по-фанариотски ? Още по-готов да служи на външните ни колониални господари ? Запознатите, моля да коментират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Март 2024 9:35ч.

    ами слезте от мерцедесите и се скриите в някои манастир стари и болни ама не пускат кокала лицемерна институция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    19 Март 2024 9:42ч.

    Митрополит Николай може да е всякакъв, но със сигурност е умен човек. Съзнава, че не сега е неговият момент. Така, че възможностите за избор се свеждат до две - или някой истински мракобесник от останалите митрополити или някой от най-старите, за да се отправи в отвъдното колкото се може по-скоро. Но това, което е най-сигурно е че натискът върху владиците е външен и е много силен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Март 2024 9:48ч.

    Как да се избере Патриарх?! Ако митрополитите са истински вярващи в Господ, а те трябва да са такива, да подходят с вяра. Събират се и питат в писмо Господ, кой е достоен за Патриарх. Запечатват писмото в ковчеже с печат и след три дни (примерно) отварят ковчежето! Ако питат с вяра, то да бъдат сигурни, че Той ще откликне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво брате! Отлична идея ++++++++

    19 Март 2024 11:22ч.

    Божа работа! Както казва народа.... С вяра и с подбутване, тоест подпомагане на Божия избор, както сочи и историята човешка назад във времената. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Март 2024 12:59ч.

    Хм! А ето и едно мнение на професор Богослов - https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bogoslov-za-mitropolit-Nikolai-Mozhe-i-da-se-e-otkazal-da-e-patriarh-no-2045701

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    19 Март 2024 9:55ч.

    Единственият, който може да опази православната ни църква от външно влияние, доколкото това зависи само от него е видинският митрополит Даниил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    19 Март 2024 10:20ч.

    Външните Фактори всячески се стараят българската православна Църква да тръгне по украинския път. Може би единствено видинският митрополит Даниил и ловчанският Гавриил могат да устоят на натиска. А младият западен митрополит е твърде усърдно представян в медиите, да не е говорител на Синода. Или го гласят за организатор на избора, след като няма годините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разни аспекти

    19 Март 2024 11:09ч.

    Изказват се хора, които са с претенции да познават Христовото слово, традицията и канона. Вероятно е да го познават! Официалният траур отмина, може да се говори човешки и граждански, иначе още е редно да се скърби и да се мерят приказките. Деликатно ще подскажа някои неща, които строго субективно ми правят много силно впечатление. 1. Вероятно 98 от 100 граждани не знаят какво се случи и какво продължава да се случва около Сливенска епархия. Ако искате да свържете в главите и емоциите си някаква правдива картина, поинтересувайте се! Материали има! Какво се случва! 2. В деня на траур дядо Йоан обиколи телевизонните студиа, беше пръв и най-важен гост и на Панорама. Видеата са налични, има и time shift. Направете си труда да изслушате, ама поне по два пъти. Съобразете зададените въпроси и предложените отговори, съобразете логическата връзка във водопада от иначе нежни и сложносъставни думи и какво всъщност се опитва да ни каже този човек. Как го преценявате като личност? 3. Днес дядо Николай демонстрира благочестиви намерения и застана с открити гърди срещу опитите за внасяне на интриги, внушения, които рушат доброто име и репутацията на БПЦ, той ярко ни убеждава в чистотата на помислите си. Ние сме най-малкото умерене озадачени, но не чак толкова изненадани. 4. Църквата (освен другите си роли и значения) е форма на упражняване на обществено влияние и власт, а властта е сериозно нещо и обичайно не се разрешава то да се търкаля безпризорно по улицата. 5. Следете развитието и постоянно си задавайте въпроси, защото като правило не става дума за нашите души. Хубави слова се изрекоха, но колкото и да търсих, не открих и следа от грижа за нашите души в цЕлата схема 6. Сега смятам да кажа нещо, което привидно е напълно странично, без връзка, ще прозвучи леко смахнато, абсурдно и дори скандално. Позволявам си да направя "връзка", заради случайно времево съвпадение на събитията. Вие знаете ли, че имаше конгрес на БФС и избраха г-н Г. Иванов за президент? Отказвам да правя внушения, но все пак прочетете няколко изречения нагоре, едни съждения относно властта и само ще предложа на аудиторията да се замисли върху този факт. Не ме разбирайте криво, можеше да бъде и по-лошо! Сега поне г-н Бербатов се обиди, фръцна се и се надявам завинаги да освободи хоризонта от странните си и напълно неподходящи мераци! 7. Грозните политически пазарлъци течаха в дните на траур, въпреки подканата на президента за "приличие". Разрешавам да не се съгласявате с тезата за наличие на връзка между всички тези събития, факти и обстоятелства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паството Българско на българите има нужда от силен духовен пастир!

    19 Март 2024 11:32ч.

    И има такъв пастир доказал се през годините с ДЕЛАТА, които е свършил през професионалният си и човешки живот. Единствената епархия в България, която има телевизия за ПРАВОСЛАВНА ПРОСВЕТА на паството е ДЕЛО на Пловдивският митрополит Николай! Като прибавим високият му интелект, човешките добродетели и ораторските му качества - това би бил отличен нов духовен пастир на Българския народ. ..... В тези времена на насаждано целенасочено ОТЧАЯНИЕ (основен прийом на антихристите) сред българския народ, и безверие, на целенасочено объркване в ценности, и насаждане на ЧУЖДИ неправославни учения и прочие ............. имаме нужда всяка неделя ПАТРИАРХА БЪЛГАРСКИ да се обръща с проповеди към българите за да ни дава увереност, сили, оптимизъм, вяра в доброто истинско българско бъдеще на българският православен народ! Досега митрополит Николай го е доказал, отворете Пловдивската Православна телевизия и сайта и четете вдъхновените мобилизиращи срещу отчаянието слова на Николай Пловдивски! Такъв Патриарх ни е нужен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    19 Март 2024 20:28ч.

    Започна се...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • меч

    19 Март 2024 11:59ч.

    Вие хубаво изтрихте рекламата за лудия и нескончаем секс, но поради каква причина все още се мъдри два постинга нагоре рекламата за финансови услуги? Каква е тази странна избирателност? А вие знаете ли, че се рекламира една очевидно незаконна услуга, доколкото видно е, че се върши финансово, дори банкова дейност по занятие, но без наличие на лиценз?! Моля, вземете мерки! Когато сексът и парите се третират еднакво, очевидно и бързо, очевидно се борите против нерегламентирана инвазия. Ако показвате избирателно предпочитание, налазват съмнения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проява на слабост на изкуфстфения интелекн

    19 Март 2024 12:01ч.

    ИИ мноо са дразни задето няа как да фани водата... Еb@си, демоните побесняха ачи не моат да разрушат неразрушимото... Пък тия туканка най-дълбоки анал-лизатори дал съ стъпили в храм дор сал иднаж, барем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    19 Март 2024 15:32ч.

    Ами, недей бе, Николайчо! Носи си Ролекса за 50 бона и се радвай на комунизма, който си си построил в Пловдивската епархия... Не ти трябва такова бреме, особено в това време разделно. Умен човек, спор няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде стига вече с този Ролекс!

    19 Март 2024 15:58ч.

    Църковните служители на висшите нива винаги през всички епохи, във всички религии са били с висок стандарт на живот. ... Прочее, кажете какво осъдително има в подарен му скъп часовник Ролекс за 50 бона?! Ако Вие имате 5 милиона авоари примерно, и сте получил подкрепа и помощ реализирала се като изцеление, или като друга успешност в зачеване на рожба, или бизнес-успех, защо да не подарите скъп дар - нека да е въпросния Ролекс на митрополита Николай, който е помогнал на Вас и семейството Ви. Ето едно интелигентно обяснение на Ролекса, с който напълно злопаметно се гаврят с владиката, Николай има неоценими важни качества за да бъде Патриарх кому ще се чува Слово Пастиря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без нюанс

    19 Март 2024 16:31ч.

    Подозирам, че "интелигентно обяснение на Ролекса" от 15,58 е жена. За да бъда по-точен, става дума за една характерна категория земни, практични и материални женички, които оставят специфична "духовна" диря след себе си! Кое по-точно е неоценимото, моля? В поглеждали ли сте в очите на този човек? Какво гледа оттам? Да не вземете да си помислите, че ви питам за да получа отговори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    19 Март 2024 20:35ч.

    Как не те е срам, любител на ролекси? колко от останалите митрополити (без да ги идеализираме) носят скъпи часовници и се возят на скъпи коли? Ние даваме ли си сметка, че това не е безобидно? Колко пострада образа на нашата църква заради подобни неща? Слава Богу, че в огромното си множество свещениците не само са свестни, но и саможертвени и грижовни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    20 Март 2024 10:29ч.

    Прочее, ха ха! Прочее, да ти кажа какво му е осъдителното - повечето от нас, макар да могат да си купят скъпи коли и часовници, не го правят! Живеем разумно и скромно. Ако можем за 100, взимаме за 15. Цялата държава е така. Има и скромност, и въздържание в това. Ако си свещеник е още по-срамно да се кичиш с "подаръци". Мен лично би ме било срам, прочее. На цялата бедност и страдание у нас е още по-срамно. И сме възрастни и знаем колко сме тленни, още по-смешно и неуважително е към другите. Смешнишко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АСЕН МИХАЙ

    19 Март 2024 18:12ч.

    КОЙ КАКЪВ ДА Е НЕ Е ЛИ БОЖА РАБОТА ? ЗАЩО СЕ МЕСИ В БОЖИИТЕ РАБОТИ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    19 Март 2024 20:28ч.

    Дано да спази обещанието си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    20 Март 2024 10:07ч.

    Първо, кой наснешно време мете слово 2 метра!!! Разводнена боза с глупости. Второ, с гняв и обиди и смешни завоалирани приказки! И трето, тоя попец обяснява как князът на света се занимава с него, мега нескромно! Фалшив поп! Ламтиш за следващия мандат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    20 Март 2024 10:10ч.

    Знае, че няма да го изберат на 53 и затова сам се отказва сред фалшиви приказки и плювни. Нада се на по-следващия път той да е! Алчник, жаден за власт комплексар, скрит като поп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи