Митрополит Киприан: Светият синод ще заседава за Руската църква в началото на октомври

Митрополит Киприан: Светият синод ще заседава за Руската църква в началото на октомври

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Въпросът за Руската църква ще бъде разгледан на заседание на Светия синод в началото на октомври. Това заяви пред “Труд news” Негово Високопреосвещеснство Митрополит Киприан, говорител на Светия Синод на Българската православна църква. По думите му, заседанието вече е насрочено, но предпочете да не влиза в подробности, тъй като “Светият синод е съборен орган”. По-рано Митрополит Киприан, който оглавява Старозагорската митрополия, написа във фейсбук точно този статут на Светия синод.

Стотици вярващи и в неделя се събраха пред заключените с катинари врати на Руската църква в центъра на София

Междувременно и в неделя пред православния храм се стекоха стотици вярващи, които носеха цветя и свещи и се молеха църквата отново да бъде отворена за миряните. Храмът “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в София беше затворен в четвъртък през нощта след експулсирането на предстоятеля є и двама беларуски свещеници и от тогава богомолците не спират да прииждат и да редят букети пред катинарите. Вярващите пишат и писма на Свети Серафим, обявен за небесен закрилник на българския и на руския народ, чийто гроб е в криптата на Руската църква.

Вярващи се молят на Свети Серафим пред катинарите на храма. Цветя, свещи и писма до Свети Серафим затрупват оградата на храма “Свети Николай Мирликийски”

Все още от Светия синод липсва позиция, но в събота русенският митрополит Негово високопреосвещенство Наум призова българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът “Свети Николай Мирликийски” да отвори, тъй като “неговата материална собственост не може да бъде считана за руска” и “заключването на храм “Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него”.

Междувременно от посолството на Русия у нас заявиха, че “на 21 септември т. г българската страна изгони всички служители на Подворието, изпратени от Руската православна църква (РПЦ), поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна. Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от РПЦ”.

“Солидарни сме с всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, но бихме предложили въпросите за причините на създалата се ситуация да се отправят към българската страна”, посочиха още от посолството на Руската федерация.

Въпросът кой точно държи ключовете за заключения храм и кои свещеници могат да служат литургии там днес вълнуваше всички миряни, събрали се около затворената църква.

Старозагорският митрополит Киприан във Фейсбук:

По повод постъпилите запитвания за позиция във връзка със затварянето на храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София, по-известен като Руската църква, заявявам, че Св. Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание. Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод. Благопожелавам на всички здраве, мир и благоразумие!

Негово високопреосвещенство видински Митрополит Данаил: Политическите пристрастия ще преминат. Tова, което остава, е Христовата истина и любов

Изразяваме своето огорчение относно експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители при храма - подворие “Св. Николай”, гр. София - архим. Васиан (Змеев), прот. Евгений Павелчук и Владимир Бонко.

В настоящето смутно политическо време, държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива.

Това, което остава, е Христовата истина и любов, чиито изразител и въплътител в света е Църквата. Христовата истина и любов са надежда за спасение на всички ни. Те също са основа на личната ни и национална сигурност. Истината и любовта ни учат да уважаваме всеки човек и да не вършим нищо по пристрастие (1 Тим. 5: 21). Дано Бог бъде наш помощник и защитник през бурите в объркания поради греховете ни свят и ни изведе в Своя покой!

Делян Пеевски, депутат от ДПС: Руската църква да бъде отворена за вярващите!

С призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в храма “Св. Николай Мирликийски” т. нар. Руска църква се обърна народният представител от ДПС Делян Пеевски. Поводът е заключването на храма в края на седмицата и призивът на Русенския митрополит Наум, който смята, че т. нар. Руска църква в София незабавно трябва да отвори и че заключването на храма от странични лица е недопустимо, а Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен и да се възстановят своевременно и богослуженията в него.

“Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма”, заяви Пеевски. И допълни: “Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите”.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    24 Sep 2023 23:05ч.

    В началото на октомври? Може и следващата година! Така действат всички институции и затова сме на този хал - бавно, мудно, ослушват се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • селяк

    25 Sep 2023 2:16ч.

    до тогава я камилата,я камиларя.народа веднага реагира,гледам и не вярвам на ушите си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • селяк

    25 Sep 2023 2:23ч.

    добър вечер многоуважаеми синодалци,спите ли ;спокойно искам да кажа;; ,а миряните,кучета не са ги яли,и не са заспали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лесно е - анатема на правителството и вся остальная сволочь!

    24 Sep 2023 23:08ч.

    Иначе, нашите идиоти викат, че в Русия държавата се бъркала в работата на РПЦ! А у нас не ли? Или май сал у нас! Ма като сме евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани, такъв ни е табиета! Та "Светия Синод" да им тегли една ... Анатема, па кой от къде е! Щото от идиотските действия на денкофоглу, и "мамин-сладък, бактън вече! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Sep 2023 14:15ч.

    Сложи на кантара на нашите управляващи от едната страна Анатемата,от другата - благосклонния поглед на Посолството.Коя ще натежи за тях според теб?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    24 Sep 2023 23:09ч.

    Не очаквах че владиците са такива страхливци. Да си берат дерта. Интересно е все пак за какво е ставало дума на срещата на владиците с американския посланик. И защо тази среща им е била нужна все пак да ни разкажат. Нещо богословско ли са обсъждали или някакви мирски неща?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Sep 2023 23:13ч.

    Интересно, никой от БПЦ не изрази съжаление, че техните събратя с расо са се изкушили да се намесят в светските дела, приемайки да бъдат шпиони. Вместо да се молят на Господ. Нали монах беше, безсребърник, изгонения шпионин в расо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    24 Sep 2023 23:28ч.

    Как ли се е намесил в светските дела? Кого ли е шпионирал? Имал е единствено достъп до листчетата на Свети Серафим. Сигурно тях е чел и предавал на КГБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Sep 2023 23:41ч.

    Сигурно или сигирно? Попитайте и македонските служби. Те може да ви докладват писмено кой какво. А между впрочем КГБ няма, така че на КГБ никой нищо не е предавал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро -гей

    24 Sep 2023 23:57ч.

    """ македонски служби за сигурност "'- звучи доста комично... Здравейте Циркаджий от БЮРМ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ приемайки да бъдат шпиони”

    25 Sep 2023 0:29ч.

    Любопитен съм. Каква секретна информация може да събере поп? При католиците е ясно - изповядват се. Единственото, което правят православните е да запалят по някоя свещ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    24 Sep 2023 23:24ч.

    Да се надяваме,че Бог ше умъдри Св.Синод. И,че ще им посочи пътя към правилното решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Sep 2023 23:44ч.

    Да, по-добре късно, отколкото никога. Да оставят една църква в тяхно разпореждане да се озове в подобна ситуация. Всъщност дали някой има представа колко църкви в България не функционират, защото БПЦ няма свещеници за тях? Наскоро ми попадна информация, че по време на Тодор Живков в България е имало по-вече свещеници, отколото сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    24 Sep 2023 23:50ч.

    Не съм писал,че храма е български. Едно време е било въпрос на благодат за рода да служиш Богу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    25 Sep 2023 0:59ч.

    viva, лукаво изчадие си ти, че и тънко платено !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    24 Sep 2023 23:44ч.

    Влизате във владение с български свещеници, без долна сволоч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    24 Sep 2023 23:52ч.

    Поради това си стой в Брюксел.Мюсюлманите скоро ще ви обучат на религия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За светия синод

    24 Sep 2023 23:54ч.

    Наши хора са, бивши милиционери няма. Оня във Варна се издъни и сега бетонен кръст и поток го отмива в св.константин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    24 Sep 2023 23:52ч.

    Владики помните ли двата синода? Сега ще е по-страшно щото на Баце чекмеджетата са ви по-скъпи от Православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горд евро- гей

    25 Sep 2023 0:00ч.

    "" македонски служби за сигурност "" - доста комично звучи.... Благодарим ви за "'сигнала"" циркаджий от БЮРМ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    25 Sep 2023 0:16ч.

    Никой не казва какво точно били шпионирали отците, било класифицирана информация. Калин Янакиев вика, че не било добре за нацисигурността да се иска разсекретяването и, щото можело да се окажат замесени и български граждани. Викам си, ми то събирането на информация, която може да навреди на сигурността, с цел да се предостави на друга държава, си е престъпление по НК. В правовите държави престъпленията се наказват, а ние сме връхта на правовите държави, не ли? По интересен ми е друг въпрос: Данните за шпионската дейност според Киро Простото били предоставени пак от чужди служби, ДАНС, както винаги, били спели. Възниква въпросът верно ли сегашните управляващи строят политиката си само по данни от чужди служби и посолства (в което май никой разумен не се съмнява вече след ОНЯ запис) и като така, каква независимост аджеба празнувахме онзи ден? Подвъпрос: като какъв се явява Киро Простото и откъде има тази класифицирана информация, като не е ни Президент, ни минпред, а доколкото знам, денсърите са длъжни да предоставят инфо само на тях, и то еднаква? Не че очаквам отговори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    25 Sep 2023 0:30ч.

    В Попово умеете да задавате въпроси. Лошото е че едва ли някой ще отговори. Страх ги е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деляне Дебелане

    25 Sep 2023 0:32ч.

    ти като депутат от турската партия МЛЪКНИ САТАНА В ИМЕТО НА ГОСПОДА ИИСУСА ХРИСТА!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    25 Sep 2023 0:33ч.

    Сега. Първо, как и защо БПЦ е позволила в неин храм да бъдат прогонени нейни служители и да бъдат настанени чуждоземци? Нещо не се връзва тази работа с днешната активност на русенския владика. Както и на Пеевски. Той пък ни в клин, ни в ръкав. Второ, ако Руското посолство си е позволило самоуправство да затвори една българска църква, има съд, има полиция. Който е уверен, че църквата е на БПЦ, подава сигнал до прокуратурата, ония завеждат дело за самоуправство и полицията получава правомощия за въведе собствениците отново в тяхното владение. Ако това е тяхно владение, разбира се. По това как всички мълчат като насрани и как се изплъзват като пръдня из гащи, ми се чини, че БПЦ няма никакви правомощия над този храм. Руското посолство не са чак такива идиоти да извършват самоуправство на българска територия и в български имот. Така че дайте да поуспокоим страстите и да не говорим глупости, които не разбираме. Очевидно става дума за откровен опит да се открадне този храм от РПЦ подобно на блокираните руски активи. Нищо повече. Най-обикновен кокошкарска история за някои попове, но пък много удобна за ония, с които дружбата стана жизнено необходима като слънцето и въздуха. Защото искат да ни скарат. Сега с руснаците, след това със сърбите, а накрая с всички съседи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    25 Sep 2023 0:53ч.

    С една дума да си мерят нотариалните актове. Нека ги мерят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Материално храмът е собственост на РПЦ от 1997

    25 Sep 2023 2:32ч.

    Останалите лакардии - кой го осветил, кога го украсил - са празни приказки. Сума ти стари църкви в България саосветерни от гърци, когато сме били под Вселенската патриаршия. Ми да поканим Вартолозмея да си ги върне?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Sep 2023 10:08ч.

    Доколкото излезе информация по собствеността единственото известно е, че ТЕРЕНЪТ под църквата е собственост на руското посолство. Което не прави постройнщката, църквата, негова. Как стоят в действителност нещатата... щели да заседават някога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логика

    25 Sep 2023 12:40ч.

    Умозаключеният“по логика” от този род са за осмокласници, които без познание за света се опитват да се доказват в него. По Вашата “логика” ще излезе, че катедралите “Александър Невски” в София и “Рождество Христово” в Шипка са руски, защото са строени с руски средства и дарения, макар и на българска територия. Както “по логика” следва и за старите византийски храмове, както е отбелязал колегата нагоре. Изобщо “по логика”, да се изказва човек по всякакви въпроси без познания, а на едната си гола логика, не е много логично, т.е. разумно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от...

    25 Sep 2023 1:04ч.

    ...с червени конци и свещички... https://www.pravoslavie.bg/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%81/%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%82%D0%B0/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Sep 2023 1:05ч.

    Няма какво да заседавате, вие прецакахте Православието, прецакахте и България... вас вече ви НЯМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    25 Sep 2023 1:37ч.

    киприанчо е подлога... Правете си изводите сами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gretchen

    25 Sep 2023 10:26ч.

    Алчни и лукави, наведени и смирени пред посолствоТО за жълтици/$$$/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Sep 2023 14:13ч.

    Лешпери,подмазвачи и паразити!Имам приятел,силно набожен човек,дал много от времето,труда и майсторството си безвъзмездно на църквата.Та той,отвратен от меркантилизма на цялата тая попска пасмина,не иска вече кракът му да стъпи в храма.А Православието ще го смачкат в България,както вече го направиха в Украйна,и главната вина за това ще носят водачите на Църквата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Влизате във владение с български свещеници, без долна сволоч."

    25 Sep 2023 15:56ч.

    - Цитатът е квинтесенцията на случващото се престъпление. Всеобхватно и излизащо извън материалните параметри на действителността! Тук ударението е върху същността и на световният Конфликт. Негово реално и видимо проявление е войната на Запада срещу Изтока. На насилствено налаганата перверзия над Духовното с цел заличаването Му и защитата на духовните, не материалната същности на Съзиданието - от там и самата му съществувание. В по-понятно заглавие: - Битка е за запазване Божествените устой и самото Съзидание, срещи настъплението на Сатанизма, на демоните от Мрака. Идващи от нищото измежду отделните времеви-пространствени континиуми - т.е. различните проявления на самият Живот. Битката е между същества с души и обсебените от Демоните без души. ... Ето защо, тукашната прислуга сега се опитва да се изметне някак от деянието си и да го сведат единствено и само до "функциониране на служба в 'някакъв' си там храм". Но Деянието е именно в смисъла за ликвидиране на Православието и неговото ПОДМЯНА с изпразнено от съдържание имитация. Начело е амер. агент в Истанбул, домогващ се до престола на "папа" за "Източното православие". Всички останали, също много важни обстоятелства и последствия, произтичат от основната цел. А тя е Духовното погубване на Източната цивилизация! А към нея безусловно принадлежи и БПЦ. Един разкол с РПЦ чрез началото от тези дни, ще нанесе неизброими щети на ядрото, същността и смисъла на самата държава Българска. Доунищожаването 'и е главната цел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Въпросът за Руската църква ще бъде разгледан на заседание на Светия синод в началото на октомври"

    25 Sep 2023 17:34ч.

    А защо не през ноември или на 30 декември примерно? Прочее не става ясно в начолото на октомври коя година смятат да разгледат въпросния въпрос. А въпросите - от Малка Богородица по стар стил насам - си се трупат и трупат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи