Митрополит Гавриил съжалява, че тази година българска делегация няма да донесе благодатния огън от Йерусалим

Митрополит Гавриил съжалява, че тази година българска делегация няма да донесе благодатния огън от Йерусалим

Великден е велик за хората, които го осъзнават, иначе може да бъде обикновен ден. Ще го усетят тези, които имат вяра и любов към Господ, заяви в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил. Митрополит Гавриил съжалява, че тази година няма да се изпрати българска делегация, която да донесе благодатния огън от Йерусалим. Според него обаче все пак ще имаме най-голямата светиня, а това е  Светата литургия и Светото причастие с тялото и кръвта Христови.

Това е най-големият християнски празник и във всички времена се е посрещал тържествено, с голяма радост, независимо какви са били външните възможности и условия, каза той. Спомняме си за Христовото страдание и неговото преславно възкресение, посочи митрополитът.

Имаме най-голямата светиня - Светото причастие

Митрополит Гавриил съжалява, че тази година няма да се изпрати българска делегация, която да донесе благодатния огън от Йерусалим. Според него обаче все пак ще имаме най-голямата светиня, а това е  Светата литургия и Светото причастие с тялото и кръвта Христови.

„Светото причастие е най-важното в живота на християнина. Ние приемаме тялото и кръвта Христови и всъщност Христос влиза в нашите души. Няма нищо по-свято, което човек да усети и да му помогне в борбата с неговите страсти и немощи, с неговите грехове, да го издигне в духовно отношение. Това е най-великото тайнство, най-голямата светиня“, категоричен е митрополитът.

Той добави, че ще имаме благодатен огън от миналата година. „Ние благодатен огън започнахме да получаваме през 1995 г. за пръв път. Преди това не е имало, някога това е било невъзможно. Когато не е имало самолети, хората са ходили със седмици, с месеци, за да се поклонят на светините в Йерусалим“, каза Негово високопреосвещенство и добави, че се надява догодина да имаме възможност да получим благодатния огън от Йерусалим.

Направена е организация всеки храм да получи благодатния огън от църквите и манастирите, където той се пази от миналата годината.

От параклиса на Светия синод ще може да се вземе днес, на Велика събота, след 14 часа. 

В Ловеч ще дойде този следобед от Врачешкия манастир „Свети Четиридесет мъченици“ и хората ще могат по-рано да си запалят свещите от него, каза митрополитът.

Днес сутринта ще бъде отслужена Света литургия, а вечерта службата ще започне към 23:30 часа, за да провъзгласим в 00:00 часа: „Христос Воскресе“.  Ловчанският митрополит ще служи в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Митрополит Гавриил очаква тази година да има повече миряни, след като ковид мерките отпаднаха и епидемиологичната обстановка е по-спокойна.

„Миналата година се продадоха много повече свещи, отколкото през 2020 г., дори и в сравнение с 2019 г. Това показва, че хората се върнаха в църквите. Явно този страх, който го имаше, отмина. Надяваме се тази година Великден да е с много хора, както винаги е бил“, посочи той.

По думите му, пандемията е била урок за мнозина. „Ако сме го възприели правилно, това може да е укрепило и вярата, и надеждата, да ни е смирило. Много е важно човек да е смирен. Без смирение няма истинска молитва, няма истинско служение на Господа“, добави духовникът.

На въпрос дали във време на болести и военни конфликти трябва по-силно на този Великден да поискаме прошка и да се помолим на Господ, митрополитът каза, че винаги има нужда от това, защото всичките ни беди са заради нашите грехове. „Ние нямаме война, но трябва да използваме, особено тези празници, за да благодарим на Господ за неговата милост и да поискаме прошка, да се стараем да живеем достойно, да обичаме хората и да помагаме, да изпълняваме Христовите заповеди. Тогава вече Господ може да ни избави, да не се налага да бъдем наказвани, ако ние предварително сме се покаяли и сме получили прошка“, заяви митрополит Гавриил.

Относно конфликта между православните Русия и Украйна, той каза, че в Ловчанска епархия от началото на март към всяка една литургия се добавят молитви за мир. „С това ние можем да помогнем, а това е най-силното средство – молитвата. Ние се молим Господ да помогне да спрат страданията на хората, да няма невинни жертви“.

И тази година в кухнята за бедни към Ловчанска митрополия ще зарадват нуждаещите се с козунаци, великденски яйца и агнешко. „Стараем се и те да усетят празника, поне с една хубава трапеза“, посочи митрополитът.

Най-важно е духовно да посрещнем Възкресение Христово – с пост и  покаяние. „Това са седем седмици, когато трябва да постим, да се молим на Господ и да се изповядваме. След това може действително да усетим истинската радост на най-великия празник. Тя сама идва вече. Когато има радост в душата, човек каквото и да яде, не е толкова важно, когато няма радост и  с най-вкусните неща да се храни, полза няма от това. Казано е: „Търсете първо Царството Божие и неговата правда и всичко друго ще ви се даде“, заяви още митрополит Гавриил.

Той сподели, че постоянно стават чудеса, свързани с Възкресение Христово. Той самият има от 10 години осветени яйца от Великден, които само са изсъхнали, но им няма нищо, което е чудо.

За да стават чудеса и да възкръсват мечтите ни, според митрополита, трябва да се стараем да служим на Господ. „Казано е, че Бог всеки ден ни носи като младенци на ръцете си. Ние трябва да се стараем да помагаме на хората да намират истинската вяра. А тя е, когато вярваме, че има Бог и му се доверяваме. Това е пълното съдържание на религиозната вяра. Ако я имаме, тогава надеждата в нас ще я има“, добави митрополит Гавриил.

Той пожелава за Рождество Христово Господ да укрепи вярата ни, да ни дарува любов към него, към хората, да имаме милосърдие. „Когато имаме радост в Господа, тогава ние ще имаме истинско щастие. То винаги е свързано с вярата към Бога. Нека се стараем да служим на Господа, да изпълняваме неговите свети заповеди, да имаме милосърдие към хората, тогава животът ни ще бъде радостен и ще можем да носим светлина и на другите хора около нас“, каза още Ловчанският митрополит Гавриил.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Нема пари за самолет и благодатен огън

  23 Апр 2022 9:52ч.

  Ваше преосвещенство , тази година парите на държавата отидоха за оръжия и муниции за украинските нацисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те не бяха ли православни братя славяни?

  23 Апр 2022 11:32ч.

  А, троле продажний?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  23 Апр 2022 12:39ч.

  Те не бяха ли православни братя славяни? ... не, подобно на съседите ни северни, приеха чужда вяра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нацистите са сатанисти

  23 Апр 2022 17:59ч.

  Повечето са атеисти, имат татуировки - редом със свастиките и SS - разни езически божества, египетски чакали, черепи и кости, вуду символи и т.н. Вие нацистите сте безбожници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе, ние ще давим ли прасетата, или ще им хвърляме смески?

  23 Апр 2022 21:11ч.

  Някои чакат Деня на Страшния съд, когато Господ ще съди живи и мъртви. Дотогава важат два принципа - не съди, за да не бъдеш съден; който е безгрешен да хвърли първия камък. А някои съдят ежедневно, денонощно, от последна инстанция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи