Митрополит Антоний: Няма диалог между държавата и църквата

Митрополит Антоний: Няма диалог между държавата и църквата

Няма диалог между българската държава и българската православна църква, заяви в интервю за предаването „Тази събота“ на бТВ западно и средноевропейският митрополит Антоний.  „Аз мисля в, че тук става въпрос не толкова до някакво напрежение, колкото до липса на комуникация от гледна точка на протокола и на съветниците на господин премиера, така че да намери хора, които да го посъветват как да бъде проведена тази среща“, заяви той.

„Още в началото на годината и в края на миналата се постави въпросът за електроенергията, която знаем, че се повишава постоянно в България. Тъй като храмовете и манастирите в нашата страна са потребители на промишлен ток, ние поставихме въпроса да минем на битов като потребители, защото наистина сметките за ток са много големи“, обясни митрополит Антоний.  

„Аз присъствах на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание, където общо взето този въпрос бе превърнат в политически дебат между основните политически партии и не беше решен“, каза още той. По думите му, и до днес няма отговор от изпълнителната власт на на тази молба. „И не само това, църквата има доста въпроси, за които иска да се обърне към българската държава. Светият синод изготви пълен комплект и е в процес да финализира учебници по вероучение, от дълги години настояваме да бъде въведен предмет „Религия“ в българското училище като задължителен. Има и много други въпроси, така че що се отнася до диалога между църква и държава, той трябва да бъде много, много интензивен, конструктивен и градивен в полза на нашето общество“, отбеляза митрополит Антоний.

По думите му ,среща между премиера и патриарха би могла да се състои при заявяване на такава по начина, по който би трябвало да бъде направена – с официално писмо с конкретни теми, които искат да бъдат обсъдени както държавата, така и църквата.

„Аз мисля в, че тук става въпрос не толкова до някакво напрежение, колкото до липса на комуникация от гледна точка на протокола и на съветниците на господин премиера, така че да намери хора, които да го посъветват как да бъде проведена тази среща“, заяви той.

„Българската православна църква е една от институциите, която е оказва благоприятно и ползотворно влияние върху нашето общество, защото наистина живеем във времена, които наистина са особено трудни“, каза още митрополитът.

Той обясни, че тази година Благодатният огън не се пренася от Йерусалим заради ограниченията, които самата държава Израел налага за честванията на Възкресение Христово. „Ограничен е достъпът до самия храм, който поставя много въпросителни, на които ние нямаме конкретен и сигурен отговор. И именно заради това Светият синод на Българската православна църква благоразсъди Благодатният огън се раздаде в нашата страна от местата, на които се пази в епархиите“, обясни митрополитът.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

 

 

Коментари

 • Абе, ние ще слизаме ли в ада, или няма да слизаме?!

  23 Апр 2022 6:44ч.

  Ама той Кирчо иска да говори с Патриарха за неща дето след това да няма нищо черно на бяло. На Патриарха ще му бъде предложено да направи и да каже някои работи. Такива дето той НИКОГА не би казал. За огъня не е редно да се оправдават с логистични проблеми. Патриарха в словото си трябва да каже точно и ясно кой или какво застрашава мира в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе ТИ не разбираш ли какво четеш?

  23 Апр 2022 11:41ч.

  Това е обяснение, не оправдание: Забранен е ДОСТЪПА до храма, от където се взима Благодатния Огън. Мислиш, че това е случайно ли? А мирът в България е застрашен от същото, което застрашава световния мир: конфронтацията и демагогията на войнолюбците, за които човешкия живот е незначителен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  23 Апр 2022 6:57ч.

  напълно ясно е, че тази година киропростото и жените около него, с понижена социална отговорност, съботираха вземането на огъня...напълно ясно е, че всички дебили около тях са не просто атеисти а и криптосатанисти...това е положението...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  23 Апр 2022 10:01ч.

  Така силно настояват за въвежане на "Религия" в училищата, че аз като ортодоксален християнин никога не съм чувал за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи