Митрофанова за изгонването на 70 руски дипломати: САЩ и Великобритания командват България

Митрофанова за изгонването на 70 руски дипломати: САЩ и Великобритания командват България

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова окачестви като „безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход” решението на българското правителство да експулсира 70 служители на руското посолство, предаде ТАСС.

В изявление за телевизия „Россия-24” тя каза, че САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването. Попитана кои сили стоят зад решението на правителството в София, Митрофанова отговори: „Абсолютно сигурно американците. В случая няма какво да се говори. Тук англичаните и американците изцяло командват тази страна, за съжаление”. Тя отбеляза, че народът на България „помни историята и се грижи за паметниците”.

Митрофанова каза още, че посолството на Русия в София ще организира набирането на нови служители на мястото на изгонените, като уточни, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 технически сътрудници. По думите ѝ за известен период от време „ще бъде трудно да се работи, особено в консулствата”.

​По-късно на страницата на Руското посолство във Facebook беше качен извънреден брифинг на Митрофанова.

 

„Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе”, уточнява тя.

Митрофанова посочва, че втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата“. „В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството”, допълва посланикът.

„Много може да се говори за това, че всички тези действия никак не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция. Като опитен дипломат, искам да ви уверя, че по никакъв начин не съответстват. За да бъде обявен един човек за „персона нон грата“, трябва да се предоставят доказателства на противозаконната му дейност. Или ако дипломат е замесен в някаква криминална история, и срещу него се инициира наказателното дело, тъкмо неговият дипломатически статут го защитава в подобни ситуации в чужда държава. В такъв случай той е обявяван за „персона нон грата“, казва тя.

„Просто обявяване за „персона нон грата” накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води „игра без правила”. Действайки по такъв начин, не бива да се позовава на Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата „страни”, защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени”, обяснява Митрофанова.

„Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно, тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри”, категорична е тя.

„Освен това, искам да отбележа, че хората, обявени за „персона нон грата” са балканисти, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр.Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и не само, го познават много добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа служба. Затова много е жалко че са експулсирани хора от толкова висока класа, които с толкова топлина се отнасят към България, които се опитваха и продължават да се опитват да направят всичко най-добро за развиване нашите двустранни отношения”, отбелязва посланикът.

Митрофанова посочва, че правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно асиметричен, отговор на подобни „крайно неприятелски действия”. „Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее”, заключва тя.

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • Карачибук

    29 Юни 2022 23:03ч.

    МВнР на РФ е взело следното решение в отговор на прогонените 70 дипломати: 1. Закрива посолството на РФ в София. 2. Дипломатическите връзки между Русия и България ще се обслужват от посолството на РФ в Белград. 3. Сградата на легацията в София да се преустрои в щаб на 234-ти въздушно-преносим имени Путина ордена Суворова полк, който предстои да бъде дислоциран в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Канцелария за гражданско управление на освободените зад Дунава земи"

    29 Юни 2022 23:32ч.

    Версия 2.0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кайрос

    29 Юни 2022 23:03ч.

    Бе тва е мероприятие на наште хора. Както каза проф. ли беше доц. ли беше Христов оня ден - КП няма да участва занапред. Бушона го изгърмяха в точния момент, за да запазят системата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дежа вю

    29 Юни 2022 23:06ч.

    Разбира се, може и да бъркам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    29 Юни 2022 23:04ч.

    Няма да успее да ни скара. Тук макар и рядко все още има хора с глави на раменете си. За съжаление сме поробена държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще бъде цяло чудо, ако родината ни преживее европейското и англосаксонско робство

    29 Юни 2022 23:44ч.

    Единствената надежда на изстрадалия ни народ е нашата освободителка Русия за трети път да ни спаси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    30 Юни 2022 0:11ч.

    Не командват България. Командват назначено от тях куче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А гъ-жа Мустафа

    30 Юни 2022 6:22ч.

    Що си трае по въпроса. Последно се разпореди да ни обяви официално в България месец на всички видове содомия и... изчезна. Да не би случайно в ДАНС да има истински доклади за шпионската дейност на хилядите сътрудници на ЦРУ на адрес Софуя, ул. Козяк" 16, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ШОО

    30 Юни 2022 7:58ч.

    Гъ-жа Мустафа я разжалваха, защото оплеска работата. Затова ще я сменят. Наште издебнаха момента да им я дооплескат. А познай сега кой идиот ще гласува за ПП. А кой ще се коалира с ПП? А с КП какво ще се случи? А с антуража му?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Организацията вече се видя

    30 Юни 2022 8:15ч.

    Козяк ашладисва жълтопаветниците с ГРОБ , сродява ги - и едните и другите - органична олигофрения. Плюс готовност до смърт да лижат подметки. Бате е изгладнял и иска на всяка цена да се докаже пред Началниците ! Ще е готов на всякакво предателство, може лично да разруши и "Балкански поток" , който построи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ехооо, гъ-жа Мустафа,

    30 Юни 2022 6:25ч.

    Като любителка на българския език и на Вазов, поне някой негов цитат на изпроводяк няма ли пак да ни прочетете? Препоръчвам: "Тирани, всуе се морите, / не се гаси туй, що не гасне!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не, недраги

    30 Юни 2022 7:53ч.

    няма да прочете. Тия пЕнизи са по специалноста на Мустафа /какво близо до сърцито ни име/. Баници, патриотични песни…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    30 Юни 2022 6:55ч.

    Забравих да питам - какво е съотношението на персонала на Козяк, спрямо нашия във Вашингтон? Цифрата да не се окаже притеснителна ( в тяхна полза ,разбира се)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Персоналът на Козяк, мой човек,Са хилядите и хиляди грантаджии, членове на НПО-та и пр - които получават американски пари.

    30 Юни 2022 7:14ч.

    Знаеш ли колко трябва да купиш един български "интелектуалец", докторант с 800 лв месечни. Прати го на два курса по 15-20 дена из чужбина, плати му участие на един-два три конгреса, и той със значката там между колегите... Спечелен е за цял живот. Хеле за една година стипендия ще докаже, че не е имало баташко клане. А за да остане там, да не се връща в "тая държава" - и педераст ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Юни 2022 8:03ч.

    Единствените,които не се продават са българските социалисти на Копринка. Необяснимо е как ще реагират на вчерашното заявление на НАТО, че най-милото им - Русия , която от партньор се превърна в непосредствена заплаха за НАТО , а този случай и за България!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конушмаков

    30 Юни 2022 8:11ч.

    Не може да продадеш нещо два пъти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живял като човек

    30 Юни 2022 8:26ч.

    Не може да продадеш нещо два пъти, освен простотията българска !!! Тя е БЕЗКРАЙНА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тя каза, че САЩ и Великобритания командват България

    30 Юни 2022 8:43ч.

    а искаме ние да я командваме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи