Митрофанова отхвърли молбата на Петков: Чакам МВнР до 12 ч в петък и ще говоря с Путин

Митрофанова отхвърли молбата на Петков: Чакам МВнР до 12 ч в петък и ще говоря с Путин

До 12 часа в петък чакаме отговора на Министерството на външните работи на България за изгонените дипломати, ако няма отговор или е отрицателен, тогава ще изложа пред президента на Руската федерация да се закрие посолството, което ще означава прекъсване на дипломатическите ни отношения.

Това заяви руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова в интервю за ТАСС.

Тя все пак обяви, че разчита на предпазливост при разрешаването на дипломатическия конфликт с България, след като 70 дипломати и членове на административно-техническия персонал на мисията й бяха обявени за персони нон грата.

„След консултации с Москва, след като се възстановихме от шока, тъй като настоящата ситуация е абсолютно безпрецедентна, ние подадохме протест срещу решението да обявят нашите колеги за персона нон грата. Това действие подкопава основите на нашите двустранни отношения.

Руската страната напълно отрича тези обвинения и още повече отхвърля обявяването на нашите колеги за персона нон грата. Това е много тежък акт, казва, че човек е извършил нещо сериозно и незаконно на територията на България", обяви Митрофанова.

Тя запита какво може да са направили нейният технически персонал - шофьори, инженери, готвач и други. 

"И ако говорим за обявяване на дипломат за персона нон грата, то моля да предоставите поне минимални доказателства за незаконната му дейност. Невъзможно е просто да се заклеймят 70 души Това в крайна сметка противоречи дори на човешките права", посочи посланичката. 

Дипломатът коментира и призива на премиера Кирил Петков, който поиска от руското посолство да оттегли нотите си в името на бъдещите отношения. „Беше разговор между двама глухи, нашето искане е за едно, а отговорът му беше на съвсем друга тема", смята Митрофанова. 

Руският посланик се изказа негативно и за решението за закриване на консулските служби на двете страни.

„Затварянето на Генералното консулство в Русе е огромно подкопаване на нашите взаимоотношения, както и закриването на българското консулство в Екатеринбург. Това са големи консулски райони, където хората ходят при консулите с различни нужди – за документи, за получаване на виза", каза тя. 

Митрофанова определи като адекватна реакцията на българските политици към развитието на дипломатическия скандал.

„Българските политици са адекватни хора, мнозина, особено юристите, са наясно, че всичко, което се случва, е абсолютно незаконно. Освен това президентът на страната каза, че е напълно незапознат по въпроса, а Съветът за сигурност не е гласувал за такова решение.Не е ясно на базата на какво и кой е взел подобно решение, поставил е клеймо - persona non grata - на 70 човека. Чакаме отговор на нашето искане, надявам се, че ще се прояви благоразумие и с такива стъпка, ние няма да поставим отношенията си на ръба на скъсване“, каза Митрофанова.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

Коментари

  • Русия само е чакала петков да сгреши, а той право в дупката се навря

    01 Юли 2022 9:55ч.

    Яко натиснаха руснаците, тъй трябва. Каквото има да става ще тръгне оттук, защото сме от рода на Аспарух. Създатели на държави, ред и дисциплина. И която и евроатлантическа пасмина да дойде пак ще сбърка и пак ще бъде натисната в ъгъла от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои обичат да ги натискат

    01 Юли 2022 10:30ч.

    Това е в основата на всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gilgamesh

    01 Юли 2022 10:09ч.

    За българската държава не е ли проблем да се дърви на Руската империя ? Вместо да използва местоположението си и да обяви неутралитет като Швейцария и да си гледа кефа. Но със сигурност великите сили нямат интерес България да е неутрална , а искат да я използват за територия за техните цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Но със сигурност великите сили нямат интерес България да е неутрална , а искат да я използват за територия за техните цели."

    01 Юли 2022 10:14ч.

    Прифронтова територия. Лостовете за натиск и изнудване: порт Бургас, газоразпределелние, рафинерия, ТЕЦ-ове, вестици и ефирна телевизия не са ли в американски ръце?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не се заблуждавайте за швейцария

    01 Юли 2022 10:40ч.

    Тя е всичко друго, но е и неутрална страна. Нита изобщо швейцария определя нещо. Вижте кои и какви са се навряли там. Швейцария е направена уж неутрална за пред хората, за да си върти ненеутралните работи зад завеса. Това за неутралността е дъвка за наивници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще повторим, с извинения към редакцията

    01 Юли 2022 10:42ч.

    Защото Швейцария има особен статус, който е изградила през вековете, на световен банков център и неутрална територия, от която великите сили се нуждаят. Ние бихме били като Кипър, Грузия, Армения, Молдова, Сърбия. Жертва без особена стойност на същите велики сили и агресивни съседи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "да обяви неутралитет като Швейцария"

    01 Юли 2022 12:03ч.

    Що си мислиш, че са неутрални? Просто там си държат парите от времето на Наполеон Първи. А кой иска да си подпали портфейла? Иначе там освен скали, вода и крави друго няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • man_out

    01 Юли 2022 10:16ч.

    Все пак е странно защо никой не поставя въпроса за легитимността на това решение. Щото след като е взето еднолично от премиера и в нарушение на нормалните процедури, то е нищожно от правна гледна точка и следва просто да се игнорира. А отговорните лица да бъдат разследвани за нарушение на закона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е нищожно.

    01 Юли 2022 11:34ч.

    Ако си говорим на езика на административното право, компетентният орган да издаде и връчи нотата е министърът на външните работи, а в негово отсъствие заместник-министърът, който е определен да го замества на конкретната дата. Генчовска беше в Мадрид и със заповед е определила зам.-министър Ирена Димитрова за свой заместник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 12:04ч.

    Не е сигурно. Заместващият не винаги има всички правомощия на замествания началник. Не знаем, за какво е била упълномощена заместническата. Бързането, докато Генчовска я няма в България, достатъчно ясно говори за процесите, целите и задачите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някак странно се "случи" скандал с Русия от нищото, но...

    01 Юли 2022 10:17ч.

    ...след изтичане на информация в Австия, че сме въоръжавали укрите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото повикало...

    01 Юли 2022 10:38ч.

    Нека най после разберем колко сме "гоулеми" в сравнение с по-големия нам брат Русия, която все още ни подържа суровинно, ценностно и морално. Киро не е България, англииското, американското, френското, немското, еврейското, турското посолства не са Българи нито са България. България сме всички ние обединени в общи ценности, култура, бит, религия, език и дух. Бог е с нас, така ще е и занапред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен

    01 Юли 2022 11:36ч.

    Съгласен съм с ОФ-то, въпреки че попресолява изразните средства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 12:06ч.

    Кажи кога ще става, че да се подготвим. Хайде днес в 16:30 среща под колоните на МС, за да ме хванеш и окачиш на дървото? Хайде, име и фамилия, за да не сбъркам към кого се обръщам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вместо да чакаш,

    01 Юли 2022 10:39ч.

    хващай самолета от Истанбул

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путя

    01 Юли 2022 10:58ч.

    Най голямото посолство на Русия на Балканите било в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дименцибайдън

    01 Юли 2022 11:18ч.

    А колко голямо е посолството на ФАЩ ? Само за сведение, че комшията ме пита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 10:58ч.

    В състояние на война ли сме? Очевидно. Обявихме Русия за враг. Следователно отношенията се развиват при други обстоятелства. Митрофанова задава въпроса: В състояние на война ли сме? Потвърждението на "решението" означава положителен отговор. Така че е ясно, какво ще следва и няма защо да циврим. Както и руснаците, впрочем. Въпросът е изяснен - щом е война, нека да е война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма врагове, няма война

    01 Юли 2022 11:42ч.

    Su38, няма врагове, няма война. Има привеждане на броя на руските дипломати и друг персонал в България в рамките на приличието. Съгласи се, че не можем да запазим бройките от времето на НРБ и СССР, когато 200 или 300 човека са били нормален брой за осъществяване на "братските" отношения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Броят на западните посолства в София трябва да бъде преведен в рамките на приличието

    01 Юли 2022 11:52ч.

    Стига едно. И то да не е американското

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 11:56ч.

    Чакай, чакай, нали щяхме да гоним шпиони? Нали имало доклади? Ти прочете ли Виенската конвенция? Знаеш ли дали има спогодба за броя на дипломатите? Що говорите неподготвени? Да урегулираш броя на дипломатите е съвсем друга процедура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 11:58ч.

    Ако се стигне до урегулиране, то кой ще остане, се определя от гостуващата държава, а не от приемащата, в рамките на съгласувания сбор. Така че, престанете да говорите глупости. Някой ви подхвърли тази простотия и вие захапахте като голи шарани, без да размислите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 12:00ч.

    При определяне на броя, кой ще си отиде, решава гостуващата държава и да предложи нов състав на мисият. Приемащата страна може да откаже присъствието на един или друг член, но не може на тази основа да иска един или друг да напусне страната. Научете елементарни неща и първо четете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    01 Юли 2022 10:59ч.

    ПСВ започна от Балканите . Една война между НАТО и Русия ще бъде доста вълнуваща.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 11:11ч.

    И третата ще започне оттук. Понеже си играем на проксита, очаквам провокация срещу Сърбия, която да разпали конфликта НАТО-Русия в открита война. Помнете ми думата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да започне Трета световна война заради капризите на Митрофанова

    01 Юли 2022 11:45ч.

    Обичам и ценя родината си България, но не смятам, че сме толкова важни, че заради нас да започне Трета световна война. Русия и съюзниците ни в НАТО няма да се бият заради нас. Дори СССР отказа да ни вземе за 16-та република, когато сами се предлагахме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 12:02ч.

    Не заради нас, ние сме маша. Тази опорка е много тъпа. Ние сме полезните идиоти, които могат да бъдат пожертвани, когато изпълним това, което се иска от нас. И както виждате, веднага френците се извъртяха, като рекохме "да". И троловете ги чака същата съдба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя ги очаква колесник на самолет

    01 Юли 2022 12:23ч.

    На тежко излитащ, претоварен с бягащи американци самолет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    01 Юли 2022 10:59ч.

    Да прекъснат дипломатическите отношения, после да спрат доставката на петрол, да не допуснат сключване на нов договор с Газпрпом и да спрат обслужването на АЕЦ. Тогава да оценим евроатлантическата солидарност и взаимопомощ и да приключим завинаги с нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 11:14ч.

    Затова е този натиск Албания и Македония да влязат в ЕС. С това декларираме, че сме послушни. Нищо друго не носи този знак. Толкова сме безинтересни. Въпросът е да огради Сърбия, да има свободно придвижване на всякаква сган, за да бъде принудена да направи някаква грешка и запали детонатора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, което си написал, означава и друго. Че сме прекалено обвързани с Русия икономически.

    01 Юли 2022 11:19ч.

    И през соца беше така. 70% търговия със СССР, колкото никой друг в СИВ. И когато Елцин ни отряза, пострадахме повече от всички. Дори при добри отношения с Русия днес можехме да имаме алтернативи за газа и петрола, както и ядреното гориво. Обаче не. В същото време Русия спря износа на общо основание с целия ЕС. На доматите и чушките, не на мерцедесите и френските парфюми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Юли 2022 11:18ч.

    позор за българия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Constantine

    01 Юли 2022 11:46ч.

    Интересното е , че постепенно се изпълняват пророчествата на Алоис Ирлмайер за ТСВ . Има множество знаци и въпреки всичко българите не се усещат . И не само те не се усещат, че ги манипулират като стадо . Запасете се с повечко пуканки за шоуто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    01 Юли 2022 12:49ч.

    Кой пък е тоя Илоис?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виновна е тьотята от посолството

    01 Юли 2022 11:51ч.

    Караме се заради характеропатията на Елеонора Митрофанова и пълната й несъстоятелност като дипломат. Надявам се, след смъртта на Жириновски позициите й в Кремъл да са поотслабени, защото тя наистина работи за отравяне на българо-руските отношения. До война няма да го докара, но ще продължава да причинява огромни щети и за двете държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Юли 2022 11:58ч.

    България бе в списъха на недружеските страни. Сега ще оглави списъка на вражеските страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Юли 2022 12:01ч.

    А сега най-добре се вижда защо отвъд океана назначиха Петков. Той говори за борба с корупцията, но какво е направил в това отношение? Нахлуха в къщата на Бойко за да го сплашат и сега той им приглася и толкова. НЯМА нито един подведен под съдебна отговорност. Нито един съден. Но виждате какво има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 12:11ч.

    Относно това, кой го първи е обявил за заплаха: "К. като има предвид, че при настоящия режим Русия е дългосрочна заплаха за европейската сигурност според неотдавнашната оценка на Групата за размисъл на НАТО; като има предвид, че Русия създаде нови военни бази и модернизира стари военни бази в северната част на страната". Препоръка на Европейския парламент от 16 септември 2021 г. до Съвета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 12:13ч.

    "1. препоръчва Съветът, ... заедно с държавите членки да преразгледат политиката на ЕС по отношение на Русия, включително петте ръководни принципа, и да разработят всеобхватна стратегия на ЕС по отношение на Русия въз основа на следните принципи и действия: Възпиране на руската заплаха – отпор на заплахата за сигурността" Щом смяташ Русия за заплаха, за какъв трябва да те смята Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    01 Юли 2022 12:35ч.

    12.00 мина, кремълското жуже заповяда ли да ни остъкляват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май не си схванал още

    01 Юли 2022 13:11ч.

    Няма да ни остъкляват, ще ни замразяват..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 14:10ч.

    Някой да запише, кой какво е казал тук, за да можем зимата да си приказваме, кой прав, кой крив. Щото същите хора ще плюят по тези, които били национални предатели. Жалко, че не знаем, кой се крие зад тези никове. Затуй са толкоз храбри сега. На умряло куче нож вадят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи