Митрофанова от "Свети Александър Невски": Присъствието на неканоничната Украинска православна църква е абсолютна провокация на Фенер

Митрофанова от "Свети Александър Невски": Присъствието на неканоничната Украинска православна църква е абсолютна провокация на Фенер

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Всички скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински духовник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ". Това заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която е в храм-паметника "Свети Александър Невски", за да отдаде почит на Негово Светейшество, съобщи Нова телевизия. 

Тя посочи, че патриархът на Русия и Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Неофит. "Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и имат общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха - митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук", заяви посланик Митрофанова.

Митрополит Йоан: На опелото на патриарха ще присъства непоканеният украински митрополит

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на Епифаний - посочен за предстоятел на неканоничната Украинска православна църква, непризната, включително и от българската църква. "Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Тяхната църква не е призната от Българската", подчерта Митрофанова.

По-рано митрополит Антоний каза, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото.

Той ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

По думите на митрополит Йоан руският патриарх единствен не е получил реда за опелото, което било деликатната разлика с другите.

Източници: Дневник, dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Православен християнин

    16 Март 2024 14:44ч.

    Българската църква трябва да остане вярна на православните канони и да не позволява политическата намеса в своите дела. България и българският народ разчитат на това. Българската църква е запазила самосъзнанието ни през кървавите години на турското робство , тя ще устои на съвременните предизвикателства и няма да ни предаде !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо от Банкя

    16 Март 2024 14:51ч.

    И тук се усрахме.И патриарха не можем да погребем както иска български народ ,много сме долни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една българка

    16 Март 2024 14:52ч.

    Гледайки погребението на патриарх Неофит не знам защо но имах чувството, че присъствувам на погребението на България. Всичко разрушиха, всичко омаскариха, остана една само Църквата, но като гледам последните деяния на митрополитите мисля, че вече идва и нейния ред. Дано да не съм права!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    16 Март 2024 14:58ч.

    А присъствието на подчовеци от варварски територии какво е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гундяев ще опее ковчега на Путин ако

    16 Март 2024 15:03ч.

    Не се скончи преди това , ако Вовата стигне изобщо до ковчег ако не го разпарчедоса тълпата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    16 Март 2024 15:43ч.

    Как може да не поканят патриарх Кирил, но да поканят този укpoп? Дори със смъртта на Патриарха се изгавриха, за да правят политически пи-ар !!!! Изpoдщината на русофобите и укр-о-американски пoдлоги няма дъно в мерзостта си ??? ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Март 2024 16:03ч.

    Спокойно, в крайна сметка всичко ще е до избора на нов Патриарх... ако имат акъл, ще направят правилният избор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    16 Март 2024 17:39ч.

    Епифаний не е бил поканен. Довел го е Вартоломей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обаче

    16 Март 2024 18:42ч.

    Митрополит Антоний не е притеснен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    16 Март 2024 15:53ч.

    Фарисеят Вартоломей цъфна като въшка на чело. Дълбок смисъл има словото "фарисейщина". То съпътства българският църковен живот от столетия. А и в битов смисъл много точно отразява определени действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    16 Март 2024 16:02ч.

    Ние като миряни много, много не спазваме простички църковни изисквания, например жените в църквата да са с покрити ,дори и небрежно, коси с шал или кърпа. На церемонията в Ал Невски много малко от присъстващите жени бяха спазили това изискване. А от по- първите дами - нито една. Но и Митрофанова и Олеся нам коя си направиха впетлиние с достойният си външен вид за това място и това събитие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В руска църква

    16 Март 2024 16:13ч.

    Дори да си туристка, е доста желателно да си сложиш една кърпа на косите. В някои църкви дори дават на входа на жените. Не зная защо това не се уважава в нашите църкви. Вицето Илиана Йотова например изглежда ужасно с огромната си грива на погребалната церемония, като Горгоната Медуза ! Но какво да очакваш от комунисти , и то комунисти - соросоиди ? Пълна липса на такт, вкус, почитание към ситуацията ...ужас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    16 Март 2024 17:51ч.

    Църковният въпрос у нас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е политически.,.

    16 Март 2024 17:57ч.

    ...от времето на Борис-Михаил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    16 Март 2024 19:59ч.

    еврофашистите решиха да нанесат отново сатанински удар върху православието, включвайки руския патриарх в санкционния си списък. и нашите извратеняци (румен НАТО-то и кики джендъра) веднаха гласуваха „за“ и с двете си ръце, само католическа Унгария се възпротиви – и не защото симпатизира на православието, а защото е наясно, че не бива да се допуска сатанизма отново да вземе връх...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    16 Март 2024 20:25ч.

    гръцки интриги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    16 Март 2024 21:10ч.

    НЕуважаема госпожо посланик! Изявлението Ви в деня, в който с огромна скръб и неописуема мъка се разделяме с обичания си Патриарх Неофит, е възмутително и ужасно! Не подобава на човек нормален, за християнин да не говоря! Какво означава "непоканен"?! Кой, пресвета майко Божия, КАНИ на погребение!? Дори да е държавно такова с протокол!? На погребение отиваш, понеже искаш да се простиш с покойника! Не можеше ли днес поне да оставите пред храма и собствената си злоба на днешния ден и проклетата Украйна!? Срам, госпожо!!! Оскърбявате паметта на Патриарха ни! Скверните мъката ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Март 2024 21:26ч.

    Глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    16 Март 2024 21:17ч.

    Покриването на главата на жените в храма е СТАРОЗАВЕТНО правило. Което символизира нещо, но то няма нищо общо нито с вярата, нито с църквата. Символизира подчинение. Несъществуване. Символизира това, че жената е под нечия власт- на баща, брат, син, съпруг. Собственост един вид. Добитък. Доколкото имам спомен, Иисус Христос ни е оставил НОВИЯ завет. И Той сам НИКЪДЕ и по НИКАКЪВ повод не е дори намекнал, че жената не е човек- колкото и това да се иска на доста хора и днес. Покритата глава означава власт над тая глава. Да, никога няма да вляза в църква с пуснати коси като Йотова. Но НИКОГА няма да сложа доброволна знак за притежание. Защото Бог ми е дал свободна воля. И не съм ничия собственост. За протокола- влизала съм в руска църква с добре прибрана коса и без кърпа. Даже не си и помислиха да не ме пуснат. След като им напомних, че това е старозаветно правило. Покрита коса- само на опело. Покритите коси символизират траур по принцип в повечето култури. Амо от къде ще ги знае тези неща наш Ганьо. Той не чете. Той само пише. Глупости по форумите. Да се намира на приказка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забелязвам, че

    17 Март 2024 7:26ч.

    другарката Костова, чието първо име е Керън, все кръжи около форумното тролче 'Ангел'. Сигурно неудържимо е привлечена от пикантното съдържание на тролските коментари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи