Митрофанова: Оскърбление е думата „корупция“ по отношение на "Балкански поток" и Путин

Митрофанова: Оскърбление е думата „корупция“ по отношение на "Балкански поток" и Путин

"Използването на думата "корупция" по отношение на Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода "Балкански поток" са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче, освен като оскърбление спрямо Руската Федерация", обяви посланикът на страната у нас Елеонора Митрофанова в традиционния си седмичен брифинг. Ето какво още каза тя:

За специалната операция в Украйна

На фона на представянето на събитията в Украйна само от една гледна точка в западните медии - фактически агресивна информационна кампания, целяща дискредитиране на Русия - бих искала да напомня за предпоставките на специалната военна операция на руските Въоръжени сили.

Преди руското ръководство да вземе съответните решения, властите в Киев, които в продължение на осем години бяха подлагали на геноцид собственото население в Донбас, започнаха открито да заявяват, че нямат желание да изпълняват Минския комплекс от мерките за урегулиране на конфликта. Наблюдавахме окончателния отказ на Украйна от възможността за мирното решение на ситуацията. Киев еднозначно заложи на военния сценарий, украинските националисти са подготвяли планове за организиране на блицкриг в региона.

Все по-високо се чуваха думите, че Украйна ще се стреми да създаде собствено ядрено оръжие. Имайки предвид солидното "наследие" от съветския период в страната в областта на ядрени технологии, такива изявления предизвикаха закономерна загриженост на руската страна.

На този фон САЩ и съюзниците им продължаваха да доставят за режима в Киев въоръжения, да подготвят националистическите батальони за военни действия срещу жителите на Донбас и да заливат местното информационно поле с антируските нагласи. Съвремените доставки са само логичното продължение на вече отдавна реализираната политика на колективния Запад.

В тази връзка бих искала отново да подчертая, че подхранване на Украйна с летални оръжия, както и, впрочем, оказване на военно-техническа помощ във формата на ремонта на повредена техника, само влошава ситуацията и забавя процеса на мирното урегулиране.

При активно съдействие от страна на задокеанските куратори Киев провъзгласи стратегическия курс на присъединяване към НАТО. В контактите си с западните "партньори" Русия неведнъж предупреждаваше, че приближаването на военната инфраструктура на алианса непосредствено към нашите граници е недопустимо.

Даже в тези сложни условия отново направихме опит да се споразумеем със САЩ за принципите на осигуряване на сигурността в Европа и за неразширяване на НАТО. Отказът на Вашингтон и Брюксел от предложения през декември миналата година проект на договора между Руската Федерация и САЩ за гаранции за сигурност, както и за мерките за осигуряване на сигурността на Руската Федерация и държавите-членки на НАТО доведе до окончателната загуба на взаимно доверие.

Провеждането на специалната операция е превентивна мярка, за да не се допусне пълномащабната агресия срещу Донецката и Луганската Народни Републики и отделни региони на Русия, която е била насрочена от Украйна за март на тази година. Днес нашата страна защитава своите интереси, своето бъдеще, както и предотвратява по-голяма война, провеждайки операцията по демилитаризацията на Украйна, която трябва да стане неутрална държава.

Русия няма планове да окупира териториите на Украйна и още повече да ги присъединява към Русия - руските войски са дошли да възстановят реда и ще заминат след като постигнат всички поставени от ръководството на страната задачи.

За ситуацията около металургичния завод "Азовстал"

На 16 май в резултат на преговорите с украинските военни, блокирани на територията на мариуполския завод "Азовстал", беше постигната договореност за излизането им от предприятието.

Сега в района на завода е въведен режим на тишината и е отворен хуманитарен коридор. Вече четири денонощия бойците на неонацистката групировка "Азов" продължават да се предават. За това време сложиха оръжие 1730 бойци. Всички те са отведени в Донецката Народна Република. Ранени получават необходима медицинска помощ.

Отбелязваме, че режимът в Киев няма да успее да представи предаването на военните от украинската армия като собствената операция от хуманитарен характер. Да напомня, че руската страна в продължение на няколко седмици неведнъж е предлагала на украинските формирования да сложат оръжие и им е обещавало, че в този случай те ще останат живи.

Всички предали се бойци ще бъдат идентифицирани. Руските военни ще определят, кой от тях е служил във въоръжените сили на Украйна, а кой е бил член на националистическия батальон "Азов". Съдбата им ще бъде решена в съда.

За доставки на руски газ

Във връзка с това, че в българското медийно пространство все още се чуват гласове, които обвиняват Русия в спирането на доставките на газ, бих искала да обясня отново какво е положението наистина.

Русия никога не се е отказвала от задълженията си според договорите с чуждестранните си партньори, винаги е осигурявала доставки на въглеводороди на световните пазари.

Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия - замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа - Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори.

Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското "синьо гориво" ни принуждават отново да напомним, че въвеждането й е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно.

Трябва да отбележим специално, че на практика за чуждестранните партньори новата система с нищо не се отличава от предишната - те все още плащат същата цена, която е фиксирана в договорите, за същите обеми на горивото.

На този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в "Газпромбанк", включително оператори от Германия и Италия. Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред.

За спекулациите около газопровода "Балкански поток"

Обърнахме внимание на използването на думата "корупция" по отношение на Президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода "Балкански поток".

Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче освен като оскърбление спрямо Руската Федерация", обяви в традиционното си седмично изявление руският посланик Елеонора Митрофанова.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • И Бойко Борисов е национална светиня

    20 Май 2022 21:20ч.

    Нали, мадам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си!

    20 Май 2022 23:29ч.

    В сравнение със сегашните миризливи натовски г@вна и юдо-американски подлоги, наистина Боко тиквата изглежда като национална светиня! :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дошло е време

    20 Май 2022 21:23ч.

    Дошло е време тая леля да бъде унижена финално чрез изхвърлянето ѝ от България. Аз наистина не мога да разбера неистовите ѝ усилия през последните месеци да настройва колкото се може повече българи срещу Русия. От една страна, това е добре за бъдещето ни, но от друга, става нетърпимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лелята

    20 Май 2022 21:35ч.

    сигурно е агент на Колективния запад. И е много ефективна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дошло е време

    20 Май 2022 23:34ч.

    В името на ЛГБТИ++++ да се примолиш на мадам Херо Мустафа да й направиш поне една шпатола, а може би две!? - Една отпред, една отзад и след това да идете заедно на гей-парада, за радост на САЩ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оскърбление за България е,

    20 Май 2022 21:36ч.

    че тази тьотка е посоль на РАссия в държавата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    21 Май 2022 6:44ч.

    Оскърбление за българите е да бъдат управлявани от американското посолство и техния говорител Киро Тъпото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧИЧО ВИЧО

    20 Май 2022 21:44ч.

    Ква корупция, бе? Някой да не твърди, че ББ е корумпиран!? Да даде сигнал на Гешев и ще разбере след 2 дни, че при направената проверка не е установено нищо противозаконно!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    20 Май 2022 21:45ч.

    Командирът и зам.командирът на полка "Азов" вече са се предали на съюзните сили на територията на Азовстал. Можем да вдигнем тост за окончателното падане на Мариупол. Ура за непобедимото руско оръжие, Русия завинаги ще си остане освободител!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За "Москва" тост вдига ли

    20 Май 2022 22:37ч.

    За "Москва" тост вдига ли, или за 8-те руски генерали, които не се върнаха на собствен ход в страната си, или за 14-те хиляди млади руснаци, превозени до домовете си като "Груз 200". Дотам ли паднахте да се радвате на завладяването на три км къртичини. Това ли е великата Русия. Вашето дори не е пародия на триумф, а истинска трагедия, която дори не можете да осъзнаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който няма доводи, допира до оскърбления на опонента

    20 Май 2022 21:46ч.

    та и канадския еничар дето и името му не искам да споменавам. Той за това е обучаван и за това баща му го е завел в чужбина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти наистина ли

    20 Май 2022 22:45ч.

    Ти наистина ли си убеден, че режимът на Путин не е корумпиран и поради това Митрофанова е права. Знаеш, че не е така. Знаеш, че шепа алчни бандити ограбват богатствата на страната си и държат в бедност и безправие народа си. Толкова ли мразиш руснаците, че защитаваш режима, който им причинява това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанова, това не е оскърбление, а очеИзваден факт, че сте нация на психопати убийци

    20 Май 2022 21:53ч.

    Поредните доказателсва как рашистите убиват цивилни хора. https://meduza.io/feature/2022/05/20/the-new-york-times-opublikovala-novye-video-i-svidetelstva-ubiystv-mirnyh-zhiteley-buchi

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропагандата на Путин копира тази на Хитлер

    20 Май 2022 21:58ч.

    Съпоставка с ретроспективните исторически факти: https://istories.media/opinions/2022/05/18/sumeli-povtorit/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И такива загуби като на Иван Симороз не са оскръбление според Митрофанова

    20 Май 2022 22:11ч.

    На 26 февруари в Бородянка рашистите убиват цялото му семейство - дъшеричката му Полина, съпругата, брат му, майка му и баща му, баба му... Знаят ли руснаците какво възмездие за поколения напред ги чака?! Фашисткия режим на Кремъл уби/изпепели/закла масово такива украински семейства, защото ги прочиства от нацизма: https://www.bbc.com/news/world-europe-61451469

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    20 Май 2022 22:15ч.

    https://segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/touche_sega-max960-nocrop-always-watermark/public/comix/05-14-2022web.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    20 Май 2022 22:34ч.

    https://www.dw.com/bg/%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F-%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/a-61696440

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Екзодус

    20 Май 2022 22:37ч.

    Вън врагушките от България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Май 2022 22:45ч.

    Тия горните троляци са от правилната страна на "министерството на истината" нали?... тях нема ги санкционират ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z, не съм трол.

    20 Май 2022 22:51ч.

    Просто подкрепям българското правителство и Еврокомисията, които с твоите данъци купуват оръжие и го доставят на Украйна, за да го използва по предназначение срещу войските на агресора, чийто представител е г-жа Митрофанова. Както се казва, за мен положението е ОК. Ти му мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    20 Май 2022 23:04ч.

    Г-жа Митрофанова е опитна дипломатка и си гледа добре работата. Колкото до т.н. Балкански поток - той се построй с едни пари от "Южен поток " и "малко позавлечени" от Баце и за които му се напомни, когато си тръгна една лятна вечер от Москва. Стана нещо като със Ф-16, но за по-малко пари. По големият ни руски брат винаги прощава, за разлика от задокеанския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОЛЕЛЕЕЕ!

    20 Май 2022 23:05ч.

    "Френзи" Трол - LOL Митрофанова им действа като светена вода на дяволи хааххах Всички се събуждат и почват люто да попържат. Скъпи пишман инфлуенсъри това е просто един посланик, при това изказващ се обрано и сравнително сухо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Май 2022 23:10ч.

    Когато започна строителството на Балкански поток не ми се вярваше, че Бойко Борисов ше има смелостта да го завърши, но за мое учудване го направи и това му струваше министърпредседателския пост! Колониалните шефове отвъд океана не му простиха! След това историята я виждате с пародията на "свободни" избори с машини управлявани от Х. Мустафа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно се ориентираш, бай Иване

    20 Май 2022 23:55ч.

    Правилно се ориентираш, бай Иване. В скоро време друг български премиер няма да направи такава грешка. През следващите 30 години САЩ ще държат България далече от Русия, която ще има толкова много проблеми, че ние ще сме последната ѝ грижа. Забрави за свободни избори. Всички изборни машини ще са с американски софтуер. Знаеш какво означава това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    21 Май 2022 0:25ч.

    Трябва да проявим разбиране към реакцията на някои по-горе - джаф, джаф, с оглед последните новини за „Героите на Украйна“. А посланик Митрофанова сигурно отдавна спи, изтощена от усилието да разгадае защо вчера нейният пръв приятел Кирчо, борецът срещу антикорупцията, се самозаклейми като колаборационист на САЩ. Да й пожелаем лека нощ и пълен успех на военната операция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи