Митрофанова: Има обща препоръка на ЕС за посланиците на Русия, но България преигра. Прилича на водевил

Митрофанова: Има обща препоръка на ЕС за посланиците на Русия, но България преигра. Прилича на водевил

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова с първи коментар пред ТАСС по повод разгорелия се скандал да бъде ли поканена на откриването на 48-то Народно събрание и в крайна сметка взетото под давлението на ЕС решение тя да не присъства на него.

Посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова пожела на депутатите от 48-то Народно събрание успех във всички области на работа. Руският дипломат заяви това в интервю за ТАСС в понеделник. Първото заседание на парламента, избран на 2 октомври, ще се проведе в сряда, 19 октомври.

"Първото заседание на 48-ото Народно събрание на страната ще се проведе на 19 октомври. Бих искала да пожелая на депутатите успех във всички направления. Вярвам, че българският народ очаква парламентът и правителството, ако може да бъде съставено, да успеят да облекчат тежката социално-икономическа криза, която се развива в момента", каза Митрофанова.

В отговор на въпроси дипломатът коментира споровете на българските политици относно поканата ѝ за първото официално заседание.

"Има обща резолюция на Европейския парламент, в която се препоръчва руските посланици да бъдат изолирани от официални политически контакти, доколкото е възможно. Но това е препоръка и затова всяка страна има право да вземе самостоятелно решение по тези въпроси. Според мен България преизпълни плана, като вдигна историята в пресата за това дали да покани или не Митрофанова на първото заседание на парламента, което много прилича на водевил. Беше доста интересно да се наблюдава, макар че обикновената препоръка на българското външно министерство към парламента да не изпраща покани беше достатъчна, защото дипломатите винаги посещават страната само по покана. Това вероятно се дължи на няколко причини, една от които е желанието да се отклони общественото внимание от трудната, ако не и критична, политическа и икономическа ситуация в България. През последните седмици не се чува нищо за дебати по приоритетите в работата на новия парламент, не виждаме публично търсене на допирни точки между партиите, всички разговори се водят под масата, но се говори за посланиците на Русия и Беларус".

Говорейки за двустранните контакти, Митрофанова посочи, че те са почти напълно блокирани. "Мисля, че през следващите месеци не ни очаква нищо на двустранно ниво. Отношенията, както и в други европейски страни, са блокирани. За съжаление, положителният и силен багаж на отношенията, натрупан през годините, е поне замразен, дано не е погребан. В икономически план ситуацията е по-положителна, Русия остава на второ място сред търговските партньори на България, до голяма степен благодарение на по-високите цени на петрола и газа, но можем да говорим за определени тенденции. Като се има предвид, че санкциите стават все по-строги, не виждам големи и светли перспективи, но оставаме оптимисти", подчерта дипломатът.

Бележка на ТАСС

За предсрочните избори

Предсрочните парламентарни избори в България, проведени на 2 октомври, бяха спечелени от партията "Граждани за европейско развитие на България" в коалиция със Съюза на демократичните сили (ГЕРБ-СДС), която събра 25, 33% от гласовете и спечели 67 от 240-те места в парламента на страната. Коалицията "Продължаваме промяната" получи 20,2% от гласовете, Движението за права и свободи - 13,76%, Партия "Възраждане" - 10,17%, коалиция "Българска социалистическа партия за България" - 9,3%, Демократичен блок за България - 7,44% и "Българско възраждане" - 4,62%.

В предсрочните избори за 48-то Народно събрание на България участваха 39,41% от избирателите - 2 501 963 души, което е рекордно ниска избирателна активност.

В момента се провеждат неофициални консултации между политическите сили в опит да се сформира парламентарно мнозинство и ново правителство. Според експерти обаче политиците няма да успеят да постигнат споразумение и вероятно техническото правителство на страната ще продължи да работи и да се подготвя за нови предсрочни избори. 
 

Коментари

 • Христо

  17 Окт 2022 22:21ч.

  спокойно г-жа...ние знаем, че е водевил...играмите са ясни...спонсорите са ясни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не спонсори

  17 Окт 2022 23:25ч.

  А поръчители

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да сме снизходителни

  17 Окт 2022 22:34ч.

  Ваше превъзходителство, простете им! Те не знаят колко са ощетени от природата! А идиотията не се лекува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  18 Окт 2022 8:51ч.

  лекува се,лекува се! Я какви санаториуми за лечение на идиотия е имало едно време и на Ямал и на Колима и Магаданск,а за по трудно-лечимите случаи-копан в тунела за Сахалин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  17 Окт 2022 22:35ч.

  Може да прозвучи странно, но съм съгласен с тьотята. Много шум за нищо. Тя си е действащ посланик и като такава има право да очква съответното отношение. Съвсем друг въпрос е, че отдавна трабваше да е поела към матушката с придружаваща нота за персона нон грата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо?

  17 Окт 2022 22:49ч.

  Защо, капитан Костя, е трябвало "отдавна да е поела към матушката"? В смисъл не говориш за отзоваване, а за поемане. Романтично звучи, но е бунашко. Един вид, приели сме, че такива причини има, и няма смисъл да бъдат изтъквани. Еми, не сме приели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  17 Окт 2022 23:12ч.

  уважаеми защотко, ако владеехте сложните изречения, щяхте да забележите, че "поемането" е придружено с "персона нон грата". От друга страна, ако за Вас наричането на бъгарите с обобщаващото "подлоги" и последвалия историческо-езиковедско-синтактично-морфологичен анализ, вместо извинение, не е причина, то за мнозинството от българите е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денис

  17 Окт 2022 23:21ч.

  Интересна интерпретация, по точно типична за онези които "печелят" постоянно грантове. Ако имаше някаква симетрия, то американката от кюрдски произход трябваше много по отрано да е персона нон грата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: подлогата " Капитан Костя Копейкин (ТМ) 17 Окт 2022 23:12ч."

  17 Окт 2022 23:35ч.

  Нейно превъзходителство е имала единствено такива като теб. Затова се засягаш и изкаш да си избиеш комплекса, че не си преносим клозет. Такъв си, не го забравяй никога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  18 Окт 2022 0:43ч.

  Ама нали сме евроатлантици и се равняваме по евроатлантическите ни партньори. След като те преглътнаха Fuck the EU и нашите трябва да преглътнат „подлоги“. Впрочем съгласна съм, че такъв език е недопустим за дипломат, който и да е той. Имам предвид „подлоги“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  18 Окт 2022 1:44ч.

  Нейно превъзходителство използва думата хвосты (опашки) , а не подлоги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  18 Окт 2022 8:49ч.

  Всъщност използва думата "прихвостень". Намери си речник и си я преведи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прихвостен буквално означава поддръжник

  18 Окт 2022 10:02ч.

  Но художествения превод би бил подгъзурник..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попитко

  18 Окт 2022 11:27ч.

  Това не го разбрах..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, поне си призна без е... без бой

  18 Окт 2022 13:18ч.

  коя е оригиналната дума. "Тот, кто подхалимничает, лестью и подобострастием старается заслужить чье-нибудь расположение, доверие". Някаква разлика от действителността?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  18 Окт 2022 13:33ч.

  Значи е улучила в десетката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  18 Окт 2022 13:33ч.

  Знам, че истината боли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  17 Окт 2022 22:44ч.

  България до днес се владее от Съветската Армия Освободителка. И съвсем логично е да се управлява от Съветското Посолство. Всичко друго е бутафория!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • By the way, Лальо,

  17 Окт 2022 23:01ч.

  не изписвай с главна буква всичко в съставните имена. На родния ти английски е така, но на български не е. Понеже брътвиш нещо за България, един вид, мила ти е, та затуй...Мислите ти определено са бутафорни, но вече свикнахме, че невронните връзки при троловете са едни такива дефектни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  18 Окт 2022 11:33ч.

  Бутафория са простотиите на англосаксонските измикяри във форума!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  17 Окт 2022 22:45ч.

  Абе щом не поканиха онова зеленско чучело, значи пак е за пред хората само... пускат фъндъци да замажат погледите и толкоз. Вие сте умна жена, много добре разбирате положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Водевил си е. Ултрадолнопробен

  18 Окт 2022 5:14ч.

  Нашите "политици" са аматьорски водевилни кукли на конци на чужд Кукловод. Ако някой още не го е разбрал, значи е с увредени когнитивни способности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  18 Окт 2022 11:36ч.

  Инфантилни като техните инфантилни господари от Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е "преиграла България" , Митрофанова !

  18 Окт 2022 8:21ч.

  Преигра шайката назначена от Окупаторите от САЩ ! Много добре знаете че сме окупирана територия, вкл. военно ! Много добре знаете отношението на мнозинството българи към Русия. Айде спрете да вменявате вина на народа ни ! За да сме под окупация на САЩ - вината е на вашите предшественици Горбачов и Елцин. Играете общи игрички с врага си - американците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  18 Окт 2022 9:07ч.

  Верен и точен коментар от " Не е "преиграла България" , Митрофанова ! 18 Окт 2022 8:21ч. "! Би било добре ако този коментар достигне до Уважаемата Посланичка и до нейните началници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  18 Окт 2022 11:37ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, хайде

  18 Окт 2022 12:36ч.

  Горбачов и Елцин ли ни предложиха да работим на Запад без визи, като първо обаче трябваше да станем членове на ОТАН? Ама за да станем негово членове трябваше да си нарежем ракетите и намалим армията и въоръжението до сегашните смешни размери?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, хайде

  18 Окт 2022 12:40ч.

  Сами продадохме независимостта си която получихме благодарение на Горбачов и Елцин. Явно още от 110 г. страдаме от комплекс, че трябва някой силен да се грижи за нас. Само че, за разлика от СССР, сегашният голям брат не иска да има силна славянска държава в центъра на Балкните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, хайде

  18 Окт 2022 12:46ч.

  Затова да се радваме на възможността да вършим черната работа на Запад и да забравим за национални интереси. До това ни докараха чрез умело използване на "моркова и тоягата", тъжно за държавата, но пък колко хора видяха свят и се включиха в стълпотворението от раси в западните градове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, хайде

  18 Окт 2022 12:53ч.

  Кой каквото търсил, това и намерил, а пък колко е то като количество и дали сега още му харесва, това са си негови проблеми, да е мислил когато е избирал и заменял свободата си за мъниста и дрънкулки. Същата свобода и земя за която дедите ни са лели кръв, изоставихме защото ни се видя много старомодно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, хайде

  18 Окт 2022 12:59ч.

  Затова да не си търсим извинения в предпоследния Голям брат или в сегашния Голям брат. Причините са вътре в нас и никой друг няма да дойде да ни спасява от собственото ни невежество и глупост. Неслучайно е казано "Прост народ - слаба държава".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • към " Хайде, хайде 18 Окт 2022 12:53ч. " черната работа...

  18 Окт 2022 18:46ч.

  Вчера видях (в провинцилен град, бивш околийски!) един цял 5 ет. блок с два входа без нито един обитаван апартамент! Нито един! Всички обитатели или вършат "черната работа" някъде в чужбина, или са починали с отворени очи, очаквайки децата си! А в предприятията на UK работещите са румънци и българи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  18 Окт 2022 8:35ч.

  Онзи по-горе, капитан Америка, със сложните изречения е типичен представител на жълтопаветния претенциозен умнокрасивитет. Да претенциозен, но кух, скучен и в крайна сметка дълбоко комплексиран и нещастен. Грантовете не помагат в това отношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  18 Окт 2022 8:53ч.

  Моля, моля, да не се обиждаме - Капитан Костя Копейкин - търговска марка, в процес на регитриране. А коя е тая личност аз не знам - справка при г-н Костадинов - собственик на конкурентната търговска марка "Костя Копейкин". Той си се позовава на него. Бил истински Робин Худ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  18 Окт 2022 11:40ч.

  Предполагам този се мисли за голям умник...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като не знаеш, чети класиката

  18 Окт 2022 13:04ч.

  ама едва ли ще стигнеш до нея от гледане на холивудските бози. Затова се пиши Капитан Америка, ще ти подхожда на акъла и образованието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А коя е тая личност аз не знам

  18 Окт 2022 13:21ч.

  Чети "Мъртви души".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъртвите души

  18 Окт 2022 13:25ч.

  не умеят да четат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  18 Окт 2022 15:55ч.

  Факт е, че Капитан Копейкин е герой от "Мъртви души". Също така е факт, че никъде в произведението не се споменава първото му име. За сметка на това, Костя Копейкин се споменава многократно от г-н Костадинов, регистрирал и едноименната търговска марка. К'во да правиш. Гузен негонен бяга - мъртва душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама как ти личи че не си чел класиката

  18 Окт 2022 22:27ч.

  иначе щеше да знаеш, че мъртвите души нямат нищо общо с капитан Копейкин, той е само един персонаж споменат в разговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  18 Окт 2022 9:27ч.

  To си е направо жива порнография! Но с такива марионетки - толкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по-добрата оферта

  18 Окт 2022 10:28ч.

  Де да беше само водевил, пак добре ! Нашите политици, отдавна са на по-високо ниво: водевилен канкан , с подходящото за това оперение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  18 Окт 2022 11:43ч.

  Като говориш за ниво, предполагам го мериш с ехолота?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едип цар

  18 Окт 2022 13:00ч.

  България да не зачита Русия, означава да не зачита държавата, която създаде Третата българска държава - целокупната Сан Стефанска България, даде ни държавност и ни освободи от 500-годишното турско робство. В древността така е постъпил Едип цар, който убива баща си и се жени за майка си... Когато боговете му разкриват гершката, Едип цар си избожда очите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На времето едни "велики строители на България"

  18 Окт 2022 13:12ч.

  дето си бяха зидари, но не на България, така прекратиха отношенията с Русия и ни пратиха на бунището на историята. Сегашните вече ще ни хвърлят направо в гириза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велислава Дърева 18 Окт 2022

  18 Окт 2022 20:50ч.

  РАЗЧЛЕНИТЕЛИТЕ НА РУСИЯ. Хронология на една 200-годишна война https://novovreme.com/aktualen-pregled/razchlenitelite-na-russia-hronologia-na-edna-200-godishna-voina/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гуца от Биримирци

  18 Окт 2022 21:42ч.

  Зашо не чувам напоследък г-н Дачков да рецитира ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ. Моля да ни направи това удоволствие. И непременно с пламенен комсомолски тон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи