Митрофанова: България разреши на самолета на Лавров да прелети към Скопие

Митрофанова: България разреши на самолета на Лавров да прелети към Скопие

България пуска самолета на Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство. Това съобщава за ТАСС посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Тя уточнява, че е получен положителен отговор на нотата на Москва за прелитането на самолета на външния министър, за да отиде на заседанието на Съвета на министрите на външните работи в ОССЕ на срещата в Скопие.

"На нашата нота за преминаването на самолета на Лавров през въздушното пространство на България беше получен положителен отговор. Министерството на външните работи на България официално ни информира, че полетът в небето над страната за нашия министър е разрешен", заявява Митрофанова пред ТАСС.

По-рано самият Лавров заяви, че руската делегация ще вземе участие в заседанието на ОССЕ в Скопие, ако България отвори въздушното си пространство за полета на делегацията на Руската федерация.

Преди да дойде разрешението от нашето МВнР, от Европейската комисия заявиха, че полетът на руския външен министър не нарушава санкциите на Европейския съюз.

Опциите, според външния министър на РСМ Буяр Османи, бяха две - прелитане през Гърция или през България. Очевидно руската делегация е избрала българския маршрут. Османи коментира, че въпросът за пристигането на Лавров в Скопие за участие в заседанието към момента не е изяснен. Северомакедонският външен министър напомни още, че спрямо него действат санкциите на Евросъюза. 

От наша страна официална реакция нямаше - нито за поисканото разрешение от руска страна Лавров да прелети през нашето небе, нито за положителния отговор. 

На форума в Скопие заедно със Сергей Лавров ще присъства и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Официално съобщение за среща между двамата към момента няма. Срещата на върха в ОССЕ ще се проведе от 30 ноември до 1 декември в македонската столица и в нея ще участват представители на над 40 държави.

Коментари

  • джони инглиш

    27 Ное 2023 22:43ч.

    Нещо на Митрофанова не и е ясно. То скопие е България. Та България разрешо на Лавров да кацне на нейна територия е правилното заглавие. Но иначе , че скопие подари Български танкове за окрайна е чисто македонски срам. Не че и Български не е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От срам ще да загива държавата ни

    27 Ное 2023 22:56ч.

    Така и ще запишат в историята, ако изобщо някой забележи изчезването ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от посолството

    28 Ное 2023 10:33ч.

    Защо се спотайва Пеевски, гласим го за премиер, а той си мълчи. Има нещо проруско в тая работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Суматоха

    27 Ное 2023 22:59ч.

    Едното посолство разреши на другото посолство да прелетят над нас, докато ние си играем на суверенна държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    27 Ное 2023 23:59ч.

    Държава ли ? Държава не. Има национална територия . Нещо като регион. Това е само на ужким за ала бала пунта мара. Някой българин да е гласувал или избирал гинеколожката ? А Борель ? и т.н. Европейската комисия решава всичко.Комисарите решават. Срамно и унизително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, някой да знае какво пише в Лисабонския договор?

    28 Ное 2023 0:12ч.

    Някой да го е чел? Някой да помни, как мина този договор през задната врата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропуснали сте да цитирате думите на говорителя на ЕК по отношение на санкционираните като Лавров

    28 Ное 2023 0:09ч.

    Говорителят обясни, че засегнатите от санкциите имат право да пътуват, особено когато пътуването им е свързано с причината да бъдат санкционирани. Лавров е санкциониран, но санкциите предвиждат изключения за участие в международни срещи, посочи той. Държавите от ЕС могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и властите в Скопие могат да издадат разрешение за кацане и за участие в срещата, това няма да бъде нарушение на санкциите. Това ще ни даде възможност да застанем очи в очи с Лавров и да говорим за ЛЪЖИТЕ, КОИТО РАЗПРОСТРАНЯВА, добави говорителят. По неговите думи на подобни срещи ЕС може да изложи своето виждане и САНКЦИОНИРАНИТЕ ДА РЕШАТ ДА ПРОМЕНЯТ СВОЕТО РАЗРУШИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ. Така де, първо даваме възможност с добро, с морков, след това - с тоягата:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Олег Памфилов: Империя на лъжите

    28 Ное 2023 0:10ч.

    https://tsn.ua/ru/analitika/imperiya-lzhi-453553.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ватенка

    28 Ное 2023 0:17ч.

    Глупава статия и много лъжлива. Това, че е лъжлива е ок, все пак живеем в епохата на постистината, но глупостта наистина поврежда сетивата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов

    28 Ное 2023 0:20ч.

    Очаквах Пеевски да съобщи новината, но явно е зает да се прави на премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феноменът на 7- те морета

    28 Ное 2023 0:41ч.

    Той е спец по санкцийте срещу Русия ? Уж де. Малка територия, малък народ, а артисти бая ! Народни артисти на всяка крачка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Ное 2023 1:17ч.

    Било е като полет над кукувиче гнездо. А то е такова, защото имаме кукувичета като Кирчо, Васко и Асенку.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    28 Ное 2023 7:35ч.

    За сега прелита, след няколко месеца ще каца и тогава евроатлантическите подлоги ще станат отново руски подлоги както и преди са били.Щото подлогата си е подлога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще станат, ако останат живи.

    28 Ное 2023 7:57ч.

    Ние сме овце и бихме ги оставили, но Россията едва ли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • негосиейшън, френдс

    28 Ное 2023 7:56ч.

    Козяк 16 е разрешил на Лавров да лети над колонията. Нормално за договорняковците Вашингтон и Москва. Нормалният въпрос би бил - а с какво ще лети Лавров ? И в други времена отговорът би се колебал между Ту 22 М3 или Ту 160. Но днес в епохата на НСР и договорняковщината Лавров ще лети на граждански самолет - или Боинг, произведен в САЩ , или Ербъс, произведен в Тулуза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами сега?

    28 Ное 2023 9:20ч.

    Началството ще ги трича и ще ги сложат в магнитакия ферман!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    28 Ное 2023 10:14ч.

    Разрешението е във връзка с Блинкен, който също ще бъде в Скопие. Очевидно нещо МНОГО ВАЖНО трябва да бъде обсъдено между двамата на четири очи, като например казаното от Рябков (вж. съседния материял). А вероятно и предстоящата катастрофа на украинската армия в Авдеевка, която ще отвори пътя за тоталното настъпление на руската армия в Украйна. Дали ще се разберат обаче, предстои да разберем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къде е Пеевски?

    28 Ное 2023 10:22ч.

    Защо още не се е изказал по този въпрос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драган

    28 Ное 2023 12:32ч.

    Митрофанова да не се прави на луда . Никакво Българско правителство няма суверинитета да взима подобни решения . Разрешението го е дало американското посолство и то след консултация с държавния департамент . Галя не е оторизирана да взима подобни решения .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи