Митр. Антоний: Митрополит Николай не е депозирал в Синода писмото, с което се отказва от патриаршеска надпревара

Митр. Антоний: Митрополит Николай  не е депозирал в Синода писмото, с което се отказва от патриаршеска надпревара

Пловдивският митрополит Николай не е депозирал официално в Светия синод писмото, с което се отказва от патриаршеската надпревара, каза в "Денят започва" Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той нито потвърди, нито отрече дали Николай ще участва в изборите за нов глава на църквата. На 20 юни Светият синод ще се събере, за да бъдат излъчени тримата, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

"На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него", обясни митрополит Антоний.

 



Той коментира и връщането на тленните останки на цар Фердинанд у нас.

"Прелиствайки историята, за мнозина цар Фердинанд е противоречива личност, но църквата оценява неговия исторически акт - че посвещава своя престолонаследник цар Борис в православната вяра. Далновиден акт е, защото той е преценил, че неговият наследник, който ще управлява българския народ, трябва да изповядва и вярата му", посочи той.

Митрополитът обясни, че царската власт е богоустановена, а още в Стария завет царете са били помазвани от пророците. Това е останало и в чина на интронизацията.

"Важно е да помним българските царе, затова Светият синод пази всички моменти, в които БПЦ е поддържала тези свои ясно изразени контакти с цар Борис Трети", каза още митрополит Антоний.

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    30 Май 2024 9:34ч.

    Абе те станаха по византийци от византийците ХАХАХХАХА Вселенска работа, евала, такова лицемерие и наглост е направо заплаха за Вартоломей Фенерски, новата вселенска патриаршия ще е със седалище в Пловдив... Бог скоро ще ви даде каквото заслужавате, лицемерни змии такива! Бъдете проклети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митр. Антоний: Митрополит Николай не е депозирал в Синода писмото, с което се отказва от патриаршеска надпревара

    30 Май 2024 11:51ч.

    Пещерите и улавите явно не знаят, че първата и най-голямата стъпка към ада е лъжата. Слава Богу, че БПЦ я има въпреки алтернативно сексуалните и алтернативно умните ѝ митрополити!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    30 Май 2024 9:52ч.

    Почнаха се мръсните номера. Той се е отказал, но не го е депонирал писмото в Синода. С една дума може да се откаже от отказването си. А Антоний ще се радва да оглави молбите на вярващите към Николай да не се отказва. Чиста фарисейщина, ала бала и борба за кокъла подгрявана от фенерският поп и задокеанските му спонсори. Ще затрият и БПЦ накрая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    30 Май 2024 9:53ч.

    Този да не е от ПП-то? Преди известно време едно каза, сега друго. Като не помните какво говорите, защо не си записвате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    30 Май 2024 10:01ч.

    Въобще не съм учуден,че изиграха "пиесата" с Николай по тоя начин. Моето предположение е, че Св.Синод за да не бунят хората ще избере друг митрополит, а целта е да се увеличи "младшия" състав, който по-нататък да подкрепя Николай. Искам да обърна внимание на Антоний- четете. Говорите абсолютни лъжи ( как Фердинанд бил отлъчен от католицизма, но вчера видиш ли папския Нунций отслужил службата във "Врана"). Неудобно ми е да поправям някой, който априори се приема, че знае повече от миряните. Някой да ви насочи къде да погледнете за точното отношение на Фердинанд към Българската Екзархия, че изпадате в неловка ситуация за човек, който заема подобен пост. И още нещо - оправете си външния вид, че не прилича на православен митрополит, да прилича на модерен клоун готвещ се да излиза за Хелоуин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    30 Май 2024 10:19ч.

    БПЦ явно се върна в лоното на фанариотите! Приемайки вярата дошла то Източно римска империя, България загубва способността си да е независима държава на Балканите! Спира да се развива като такава! А по отношение на сакскобургота -религията е опиум за народите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    30 Май 2024 10:30ч.

    боклуци с калимявки!! безродници долни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, което неолибералните глобалисти

    30 Май 2024 10:31ч.

    не успяха досега да заличат у нас чрез яростно втълпявана русофобия (което си е нова форма на нацизъм), се опитват да го сторят разрушавайки БПЦ. Арменците бързо се усетиха, че именно църквата им е застрашена и протестите против Пашинян се възглавяват от архиепископ. А какво виждаме тук? Архиереи, готови да престъпят вярата и мисията си в услуга на онези, които затриват Църквата и държавата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От екрана струи ... красота

    30 Май 2024 11:01ч.

    Слушането на този хубавец не оставя никакво въодушевление, а напротив - едно неприятно, лепкаво чувство! Това не е човек на духа и вярата! Не го знам, какъв е, но от него се излъчва нещо неприятно, съмнително! Освен всичко, днес се опита да прави несръчно една монархическа пропаганда, внушавайки че по църковните правила и канон, именно монархията е "естественото" състояние на обществото. То не бяха помазвания и помазаност ... употреби ги досадно и многократно. Е, на фона на настоящото дередже, по повод на функционирането на т.н. "демокрация", бедните духом лесно се полъгват да вършат монархическа пропаганда. В БНТ се практикува една угодническа на властта "журналистика"! Мяукащата Христова се превръща буквално в бедствие. Отвратитлно и неприятно същество, което видимо стои на мястото си, само за да изпълнява поръчки от ръководството. Колко поколения трябват за изкореняване на провинциалния дух? Достойно партнираше на Антоний, подавайки му само удобни фрази и въпроси! А той има ярка необходимост от това, доколкото природно не е надарен с ясна, подредена, категорична мисъл. Липсва му увлекателно дар слово. Точно обратното представи Христова в Предизбориния блок. Гешев имаше желание да направи някои много тежки разкрития. Христова буквално го съсипа, заливайки го с водопад от думи, пряко заглушавайки го, при все че това бяха ПЛАТЕНИ УЧАСТИЯ. Отвратително! Е, все пак нещичко се каза! Спомена се размерът на открадната сума. 3 000 000 000 лв. Заявлението беше малко завъртяно, Христова пречеше! Контекстуалните субекти на деянието - герб и дпс. Моделът - знаете чий е! Самата БНТ му намери цаката и нарочно не качва видеа от предизборни участия. Има неща, които гоите не трябва да виждат! Мръсотия, пошлост, пропаганда, колаборационизъм и отврат се ЛЕЯТ ОБИЛНО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тони педала...

    30 Май 2024 11:08ч.

    Кажи го направо, има ГЕЙСКИ ПОГЛЕД, завеян лековат, като на типичен содомит, тази суета и самозабрава говорят за един мазен и нежен хомосексуалист- подлизурко, който се явява тумор в тялото на българската църква!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От екрана струи ... красота 30 Май 2024 11:01ч.

    30 Май 2024 12:49ч.

    Вие да не сте Гешев , че го защитавате така яростно? На мен ми е чудно как шефът на гешефтурата не го е срам и се прави на света вода ненапита, след като за 7 не направи АБСОЛЮТНО нищо. И Христова много добре го затапи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пътно строителство

    30 Май 2024 11:07ч.

    Лицето Антоний молил се е заедно с неверници и с представители на разни "църкви", които са канонично непризнати от БПЦ. По устав и канон какво се полага на такива Божий служители? Вместо да бъде прогонен, той облъчва паството и подравнява и изправя пътя на лудия си ментор към патриаршеското достойнство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хайде малко да си припомним

    30 Май 2024 11:07ч.

    За Кобурга знаем, че докарва безброй жертви и страдания на народа в три войни и две национални катастрофи И защо не се споменава, че при последната, когато боси, гладни и отчаяни, войниците напускат фронта и тръгват към София да потърсят сметка, край Владая ги посрещат юнкери и немски картечници по заповед на същят този. А наричащото се “величество” Симеон Борисов не е цар, защото не е бил миропомазан. Няма никакви доказателства за това. На всичкото отгоре е станал министър-председател и с “цар” до тук. И не знам какви ордени на Фердинанд носеха на възглавнички гвардейците на траурната церемония, след като е известно, че внукът му отдавна ги е продал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    30 Май 2024 12:15ч.

    Единствен от тримата (Фердинанд, Борис и Симеон), последния е кръстен в Православието и е миропомазан като владетел( по канон. Въпреки това от тримата, баща му (цар Борис 3 Обединител) е човека, който винаги е бил близо до народа и войската си. Изнесъл на гърба си последиците от грешките на баща си (Ньой), политическите кризи на 20-те и 30-те години на 20 в.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    30 Май 2024 13:19ч.

    бил близо до народа Борката хехех, не ме разсмивай господине!!! И поради това е има една камара стачки, изтребени хора щото не са съгласни с водената то него политика да ставаме слуги на германските фашисти! Близо до народа, хахаха смея ти се! Същност в момента е същата ситуация, помагаме на фашагите и обираме народа, така както е правил Борката по време на Втората световна! Та има един интересни снимки Борката между народа с 20 пазвантина събрана тълпата и фотографа снима! Пазят го от народната любоф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епископ Николай е пич!

    30 Май 2024 11:19ч.

    Той иска да стане патриарх с голям мерак. Ми нека да стане - това е важно за духовния пастир - да има желание и мерак да води паството стадото към добро и БРАТСТВО с другите славянски и православни народи на които сме дали четмо и писмо! .. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като тези двамата

    30 Май 2024 11:20ч.

    успяха да наложат Арсений за Сливенски митрополит, по време на първата литургия на Арсений, се подпали гробът на боголюбивия му предшественик - дядо Йоаникий. Не е ли знак?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казано е: Работи с врага и го промени към добро! :)

    30 Май 2024 11:24ч.

    С какъвто се събереш - такъв ще станеш. Време е доброто да надделее над лошотията. Да опитаме да поработим с "подменените" братя в Православието на Украйна, които КАКВО ВСЪЩНОСТ СА ПОДМЕНИЛИ, братята пастири? И като се признае ПУЦ вместо досегашната УПЦ - това променя ли и ядрото, ядката на Православието? .... Иначе и ние така - епископ Николай има мерак за Патриарх - нека да стане и да води паството към добро и БРАТСТВО с другите славянски и православни народи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хванал си се с дявола под ръка

    30 Май 2024 11:29ч.

    и по негова поръка сводничиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за мерака..

    30 Май 2024 14:04ч.

    ако само мерак трябва, то за титла всеки луд ще поиска. А къде са качествата на характера, делата, помислите и при това потвърдени от свидетели, не да си се хвалиш лично или с платен антураж

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Хванал си... - Ами не, не съм се хванал с дявола

    30 Май 2024 15:26ч.

    Обаче, ако трябва да се защити или съхрани Доброто при човеците и борбата е на живот и смърт, на светлина или вечен мрак, на просвета или цензура, тогава и ортак с дявола се става, за да спаси доброто, бъдещето, животът ... !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ за мерака.. - Епископ Николай има всичко, от 2010 г. с Православна телевизия!

    30 Май 2024 15:43ч.

    Първата и единствена Православна телевизия е лицензирана от СЕМ през декември 2010 г. и това е Пловдивската Православна телевизия! Прави я епископ Николай след като през 2007 г. е избран за Пловдивски митрополит. Оттогава вече 14 години се предава "БЛАГАТА ВЕСТ" на всички добри християни! Показват и храмовете из епархията - ами красота, уют и спокойствие излъчват тези свети места от стари и по-нови времена. ... Човек да се вдигне от другия край на България и да ги посети на живо, както се казва. .. Когато има мерак - всичко се постига и знания, и умения, и обич към хората, и следа да остави след себе! За силата на желанието и постиженията, ни е просветил и майстор Кольо Фичето в прекрасната статия в съседство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Католикът Фердинанд се самокоронясва, без да е помазан от БПЦ

    30 Май 2024 11:26ч.

    Връщането му на българска земя едва ли е богоугодно дело. Още повече, че Фердинад се проявява като българомразец, русофоб и германофил, причинил две национални катастрофи за България, смъртта на 200000 български мъже на фронта, бедност и нещастия за останалите българи. БПЦ не трябва да прави компромис с дявола и неприлично да се извърта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    30 Май 2024 12:37ч.

    Ама НАИСТИНА ли някой някога е вярвал, че Лудото Коле Ролекса ще се ОТКАЖЕ!? Че тоя талибан идиотски се сънува в бяло от времето на дядо Максим още, Бог да го прости. Само да припомня. Това е човекът, който каза, че ВСИЧКИ български деца, учили в чужбина са "слуги на дявола". Да не говорим какви глупости говори за жените и за това какво трябва да правят. Вместо да се развиват и градят кариера. Което не е проблем, ние сме свикнали на идиоти всякакви. Но когато този идиот прави мили очи на католици и всякакви бесовски клики, нещата стават по- сериозни. Дано Бог се смили над нас и Никито не стане партиарх!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пловдивският митрополит Николай

    30 Май 2024 12:48ч.

    Исках да се откажа, ама нямах желание. Селски попски номера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Где таз писмена неподадена декларация

    30 Май 2024 12:48ч.

    за отказ от участие в избора на патриарх? Антон от кого е бутан и ръси изявления? Другите що мълчат? Що не кажат туй-онуй? Но народът ще отсъди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дело 502

    30 Май 2024 13:08ч.

    Запомнете датата, на която бяха върнати лисичите кости в България. Най-големите катастрофи на реанимираната неколкократно клетница тепърва предстоят. Молете се, да не се случи. Но не на Ролекса и неговия секундарник Антоний. Иначе, дали първа ще падне АЕЦ или БПЦ няма никакво значение за клетницата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    30 Май 2024 13:29ч.

    Преди да избират нов Патриарх, е редно да поставят ред в Клира след простъпките на няколкото отцепници и следовници на агента Вартоломей и схизмите му. То и името е много показателно, какво той с негова помощ, надзор и командуване ще се причини на БПЦ! Тръгнали са през просото на разкола: - Завръщане към устойте на Майката ни Православна Българска Църква - НЯМА да има! Не само така изглежда, но ще е и предстоящата, ужасна истина. Следват се заповедите на сащисаните, развилнелите се демони от преизподнята! Те окупираха Държавата, тероризират Народа, сега са посегнали да изтръгнат и душите на Православните! Да излезем и протестираме, няма ли кой да поведе? Народе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    30 Май 2024 15:15ч.

    Щях да се учудя, ако беше едепозирал писмо. Хора, престъпили църковните канони, избраха митрополит на Сливен, който е протеже на един от тях, та ще се поколебаят да си изберат и патриарх ли? Заплахата, която тегне над българската църква е огромна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    30 Май 2024 15:16ч.

    В църквата ни се е заформило силно гъркоманско крило, което се самозабрави, без да си дава сметка, че окончателно ще изпразни храмовете и ще отблъсне миряните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Храмовете са пълни с хора

    30 Май 2024 15:57ч.

    Ако поглеждате неделната литургия по БНТ ще видите, че миряните пълнят храмовете. Ако се сложат повече пейки в повече храмове - миряните ще се увеличат още повече. Миналата неделя в един от софийските храмове, свещеник чете с благост разбираема проповед пред седнали и притихнали в захлас слушащи миряни! Научно доказано е, че в седнало положение информацията се възприема по-пълноценно от хората! И ако се въведе във всички български храмове да има пейки пред олтара в две редички - лява и дясна, хората няма да искат да си тръгнат от храма - ще седят и ще слушат, и ще НАУЧАВАТ. .. Ето пример , за една позитивна промяна към привличане на миряните и присъствие (ежедневно дори) в литургии за нашето Православие! и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дано, ама надали

    30 Май 2024 17:39ч.

    Малцина ще са тези, които ще да слушт литургии от търговци като ролекса, антониевци, киприновци и компания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    30 Май 2024 15:17ч.

    С действията си Николай, този от снимката и компания, са на път да останат в историята като поредните разколници, победени от луциферско помрачение за придобиване на властта на всяка цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FTR

    01 Юни 2024 17:27ч.

    А когато Самуил остаря, постави своите синове за съдии над Израиля. 2. Името на по-големия му син беше Иоил, а името на втория му син - Авия; те бяха съдии във Вирсавия. ⇨ 3. Но синовете му не вървяха по неговите пътища, а се впуснаха в користи, взимаха подаръци и съдеха криво. ⇨ 4. Тогава се събраха всички старейшини Израилеви, дойдоха при Самуила в храма 5. и му рекоха: ето, ти остаря, а синовете ти не вървят по твоите пътища, затова постави ни цар, който да ни съди, както е у другите народи. ⇨ 6. Тия думи не бяха приятни на Самуила, когато те казаха: дай ни цар, който да ни съди. И Самуил се помоли на Господа. ⇨ 7. И Господ рече на Самуила: чуй народния глас във всичко, що ти говорят; защото те не отхвърлиха тебе, а отхвърлиха Мене, за да не царувам над тях; ⇨ 8. както постъпваха от оня ден, когато ги изведох из Египет, и доднес, като Ме оставиха и служеха на други богове, тъй постъпват и с тебе; 9. затова, послушай гласа им; само изложи им и обяви им правата на царя, който ще царува над тях. ⇨ 10. И Самуил обади всички тия думи Господни народу, който искаше от него цар, 11. и рече: ето какви ще бъдат правата на царя, който ще царува над вас: той ще взима синовете ви и ще ги прави свои колесничари и свои конници, и те ще препускат пред колесниците му; ⇨ 12. и ще ги постави да му бъдат хилядници и петдесетници, да му обработват нивите, да жънат житото му и да му правят войнишко оръжие и всичко потребно за колесниците му; 13. ще взима дъщерите ви да правят благовонни мазила, да готвят ястие и пекат хляб; 14. ще взима най-добрите ви ниви, лозя и маслинени градини и ще ги дава на слугите си; 15. ще взима десетъка от сеитбите ви и от лозята ви и ще го дава на скопците си и на слугите си; 16. ще взима робите ви и робините ви, най-добрите ви момци и ослите ви и ще ги употребява за своя работа; 17. ще взима десетък от дребния ви добитък, и вие сами ще му бъдете роби; 18. тогава ще заохкате от царя си, когото сте си избрали, и Господ няма да ви отговаря тогава. 19. Но народът не рачи да послуша гласа на Самуила и каза: не, нека има цар над нас, 20. и ние ще бъдем като другите народи: ще ни съди нашият цар и ще върви пред нас, и ще води нашите войни. ⇨ 21. И Самуил изслуша всички тия думи на народа и ги предаде в ушите на Господа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи