Мистериозен взрив в Средиземно море може да е причинен от метеорит

Мистериозен взрив в Средиземно море може да е причинен от метеорит

Мистериозен взрив, чут в Средиземно море, Тосканския архипелаг и Корсика, който властите, местните жители и туристите първоначално смятаха за земетресение, може да е бил причинена от падащ метеорит, предаде АФП. Това, което е предизвикало труса, се е движило със скорост 600 километра в секунда, се казва в изявление на регионалния институт по геофизика на университета във Флоренция. 

Близката станция за наблюдение в град Кампо нел'Елба, който се намира на италианския туристически остров Елба, съобщи че е „заснела сеизмично и акустично явление, усетено от всички". Корсиканските медии предават, че събитието е усетено и на френския остров. 

Областният управител на Тоскана Еудженио Джани първоначално каза, че става дума за земетресение. Впоследствие се отметна от думите си, след като Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) отхвърли тази хипотеза. От своя страна италианските военновъздушни сили уточниха пред Джани, че не са замесени по никакъв начин.  „Все още не е потвърдено какъв е произходът на труса, който е усетен от мнозина като земетресение в цяла Тоскана и в някои вътрешни райони“, пише Джани в социалните мрежи. 

Това, което е предизвикало труса, се е движило със скорост 600 километра в секунда, се казва в изявление на регионалния институт по геофизика на университета във Флоренция. 

„Хипотезата за навлизане на метеорит в атмосферата изглежда най-вероятна и съответства на записаните данни“, казват тези източници. 

Това не е първият случай, в който на остров Елба се чуват мистериозни детонации, пише италианският вестник „Кориере дела сера" Подобни събития през 2012, 2016 и 2023 г. все още не са обяснени.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • следите водят към

  21 Юни 2024 14:15ч.

  няма да кажа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха, де,

  21 Юни 2024 14:56ч.

  Кажи, кажи, Путин е пратил някакъв метеорит…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То е ясно

  21 Юни 2024 16:11ч.

  Путин е поздравил Микроня с един фойерверк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как пък му премериха и скоростта

  21 Юни 2024 18:28ч.

  Има ли сварена риба в морето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо няма дата и точен час на "взрива - труса"?

  21 Юни 2024 18:37ч.

  Би трябвало да се уточни кога е станал този взрив, земетресение, трус в района на остров Елба? Наскоро пишеше, че на Земята има извънземни, които си живеят на морското дъно. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоростта не може да е 600 км/с, има печатна грешка. Подобни скорости развиват някои звезди, изхвърлени от Галактиката при някакви катаклизми. Летящата звезда на Барнард прави ~90 км/с

  21 Юни 2024 20:52ч.

  При влизане на каквото и да е в атмосферата на такива скорости, то щеше да изпуши още над стратосферата. Тяло, достатъчно голямо да стигне до повърхността на планетата при такива скорсти, щеше да е Чиксулуб №2 на квадрат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  21 Юни 2024 22:09ч.

  Що им се фащаш на сегашните журналисти. Едновремешните читатели на "Космос" и "Спектър" са няколко пъти по-компетентни от тях в науката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алоооо

  21 Юни 2024 23:54ч.

  Мислете бе, това е скорост от порядъка на 216000-220000 километра в час, а с такава скорост неможе са се движи дори пришълец от друга слънчева система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи