"Мир и неутралитет за България": Стотици граждани на шествие против оръжието за Украйна

"Мир и неутралитет за България": Стотици граждани на шествие против оръжието за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В общонационалния поход се включиха хора от София, Варна, Силистра, Велико Търново, Свищов, Горна Оряховица, Ямбол, присъстваха и политически лица

Граждани се събраха пред Народното събрание, за да изразят протеста си срещу изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на конфликта по мирен път, както и срещу изпращането на жива сила към военния конфликт.

Според протестиращите евентуално изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила, предава БТА.

Снимка: БТА

Гражданската инициатива "Майки срещу войната" организират подписка за мирно решаване на военния конфликт и неизпращане на оръжия в Украйна, както и за запазване на неутралитет от България. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, президентството и Министерския съвет.

 

Снимка: БТА

Да се присъединят към гражданите пред парламента са поканени всички политически сили, като  присъстваха и представители на "БСП за България".

От първия ден подкрепяме това България да не участва във войната, да не изнасяме оръжие, България да бъде страната на мира, проблемите да се решават по демократичен начин, а не чрез жертви и убийства и изпращане на оръжие. Ясно е какво искат нашите избиратели и затова сега съм тук, каза пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски.

В отговор на въпрос как ще коментира заявеното намерение от съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков да подаде съдебен иск срещу него, Свиленски каза, че всеки българин има право да се обърне към съда.

Общобългарски поход се организира по същото време в големите градове в страната.

 

Снимка: БТА

Подписи за мир и неутралитет на България във войната в Украйна събираха днес в центъра на Силистра, предава БТА.

Според организаторите от Движение "Майки срещу войната" това е изцяло гражданска инициатива и цели да се покаже отношението на българския народ към решението за изпращане на оръжие в Украйна и прякото или косвено въвличане на България в конфликта.

"Искаме България да се погрижи първо за себе си и собствените си деца и бедстващите хора в страната. Да изпращаме военна техника, при положение, че нямаме достатъчно за собствената си армия, за нас е нередно", каза Милена Хорозова, организатор на инициативата.

Събраните подписи ще бъдат обработени в електронен вариант и ще бъдат внесени в Народното събрание.

Жители на Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица също се включиха в инициативата "Общобългарски поход за мир и неутралитет", съобщава още БТА.

 

Снимка: БТА

Хората се събраха пред паметника "Майка България" във Велико Търново за да заявят, че са против изпращане на военна помощ към Украйна и че не са съгласни с решението на Народното събрание. Те посочиха, че са научили за инициативата от социалните мрежи.

"Изпращането на оръжие до Украйна няма да доведе до мир, а до ескалация на напрежението в цяла Европа, този конфликт между двата братски народа е подклаждан отвън, а това което ни притеснява, е че в Народното събрание преобладават агресивно мислещи хора", каза Татяна Илиева, която е от Свищов, но участва в протеста, за да заяви своето мнение.

"Оръжието не е решение, което може да доведе до мир, само мирни преговори могат да помогнат", посочи Татяна Димитрова от село Вардим. "За да има мир не може да се подкрепя нито едната, нито другата страна в този конфликт, разумно трябва да се подходи към националния интерес на българската държава", посочи Илия Илиев от Горна Оряховица.

"Протестирам, както срещу войната, така и срещу въвеждането на еврото без референдум, защото влизайки в еврозоната ние ще вземем и активите и пасивите на държавите членки", каза великотърновецът Петко Ганчев. Част от участниците в протеста се подписаха в подписка, чиято цел е в рамките на следващите две години да започнат преговори за напускане на Европейския съюз или за оставане в него с по-добри условия за България.

Десетки варненци също се включиха днес в похода и се обявиха против изпращането на оръжия за Украйна или други страни извън НАТО и ЕС.

 

Снимка: БТА

Според един от инициаторите на протеста - Георги Великов, решението на Народното събрание да подкрепим Украйна с военна помощ ни въвлича в конфликт, с който страната ни няма и не би трябвало да има нищо общо. България трябва да приема хора, които са пострадали, да им помага, да изпраща хуманитарна помощ, но не и да се меси, посочи Великов.

Той уточни, че е подкрепил протеста, защото е учител и това го кара да се замисля какво ще е бъдещето на децата в страната ни.

 

Снимка: БТА

НАТО има защитна функция, а и Украйна не е член на алианса, коментираха изказващите се на протеста. Те поставиха и въпроса защо България се готви да изпраща помощ, за каквато всъщност няма нужния капацитет, добавя БТА.

Великов каза още, че от днес във Варна започва събирането на подписка против военната помощ за Украйна, както и за каквито и да било други държави.

 

Снимка: БТА

И граждани на Ямбол се включиха в обявеното в страната днес шествие. Между тридесет и четиридесет души се събраха пред сградата на читалище "Съгласие 1862". Сред тях бяха и представители на политическите партии БСП, "Възраждане" и "Изправи се, България".

"Протестът е насочен към тези 175 депутати в българския парламент, които успяха да гласуват това решение за военна помощ за Украйна, което е изключително притеснително. Всички ние желаем да има мир. Не желаем да се изпраща оръжие, на която и страна да е. Никъде не се е постигнал мир с оръжие", каза пред репортер на БТА организаторът на шествието Жени Димитрова.

 

Снимка: БТА

Според протестиращите изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила. "Не е записано военнотехническа помощ в текста на решението, което гласуваха, а само военна помощ. Това е изключително притеснително. Кой ще ни гарантира, че няма да се изпраща жива сила? Това решение ще бъде атакувано в Конституционния съд", добави Димитрова.

 

Снимка: БТА

По думите ѝ протестът е граждански, но са поканени всички партии. Събралите се преминаха в мирно шествие по централната улица "Георги Раковски" в Ямбол, посочва БТА.

 

 

 

Коментари

 • жалко но факт

  26 Ное 2022 16:50ч.

  По една шепа протестиращи. От тоя скапан народец нищо не става. Виж, за черен петът 9 опашки. Добре е казал дядо Славейков - не народ, а мърша. Малко му е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До жалкия факт

  26 Ное 2022 17:07ч.

  Отовори социални мрежи без сурат тефтера (по телевизия или вестници изобщо нищо няма да видиш), за да придобиеш поглед над истинската картина. Колко хора общо са се събрали в събота (да не забравяме народопсихологията) на протест, който е надпартиен (демек няма платени там) пък тогава обиждай народа на мърша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почти никъде нямаше...

  26 Ное 2022 17:27ч.

  информация за този протест, за да могат хората да се съберат. Час преди събитието единствено в сайта на БНР имаше публикация! Чак след това някои медии започнаха да пишат - ами няма как да стане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  26 Ное 2022 20:30ч.

  Аз също сега разбирам, че е имало такъв протест ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков едва ли има интерес...

  26 Ное 2022 17:19ч.

  ... да манипулира със снимките. Но поне от това което се вижда е мизерна работа. Така че Славейков е бил прав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бяхме към 300-400 човека,

  26 Ное 2022 17:30ч.

  в каренцето и тротоара около паметника. Очаквах повече, това е. Ще цитирам колегата - "този народ си заслужава всичко, което му се случва". А най-лошото тепърва идва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  26 Ное 2022 17:30ч.

  "Ако искаш света да се промени, самият ти стани промяната".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодарност и респект

  26 Ное 2022 18:04ч.

  , от нас селяните в прованса, дет сме далеко и не на леко. Работете братя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  26 Ное 2022 17:38ч.

  Един файтон хора сте, от най пропадналите. Тия какъв мир търсят преди Матушката им да се е изтеглили от Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандерка, Sin ...

  26 Ное 2022 17:48ч.

  Форумният Мунчо. Царят на троловете. Сертифицираният дебил на Козяк 16...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, този копейкин така заработва центове

  26 Ное 2022 18:08ч.

  Мерде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  26 Ное 2022 18:23ч.

  уСрайна а не уК. ...Като наСран.А преди 1922 понятие украинец не го е имало.Младо Руси са се наричали.Стига с тия лъжи и манипулации.Слава на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • декларация в общинския съвет в ямбол

  27 Ное 2022 2:51ч.

  Който се интересува, на заседание от 24 ноември 2022 г. /вижте на страницата на общината/, предателските общински съветници в ямбол отказаха да разгледат точка от дневния ред - декларация за неутралитет на България! Ако все пак над 50 общини успеят да гласуват и изпратят решения в народно събрание, прави се референдум за неутралитет спрямо украйна. Работайте, братья!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  27 Ное 2022 8:57ч.

  като е "за неутралитет" що размахват руски байряци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сценарий

  27 Ное 2022 14:01ч.

  Поредно изпращане на оръжие. Следва жива сила против Русия. Янките стрелят от наша територия. Руснаците им връщат. Страдаме ние. Населението гине. Отваря се място за нови бази и фронт. България от колония става фронт, Западна Европа от протекторат става колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВСИЧКИ ТЕЗИ ГТРАЖДАНИ ИМАХА ШАНС ДА ГЛАСУВАТ ЗА НЕУТРАЛИТЕТ НА 2 ОКТОМВРИ

  27 Ное 2022 14:27ч.

  Да видим как ще решат този пъзел на следващите избори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи