Министрите на страните от АТИС се разделиха по въпроса за войната в Украйна

Министрите на страните от АТИС се разделиха по въпроса за войната в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Министрите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) посочиха днес в съвместно комюнике на срещата си в Банкок, че някои държави-членки са осъдили войната в Украйна, като в същото време са се ангажирали да се запазят отворени веригите за доставки и пазарите, предаде Ройтерс."Имаше различни виждания и оценки на ситуацията и санкциите", се казва в  комюникето, в което се посочва, че АТИС не е форум за решаване на въпроси от сферата на сигурността, съобщава БТА.

„По-голямата част от членовете категорично осъдиха войната в Украйна (...). Но имаше и други възгледи и различни оценки на ситуацията и санкциите“, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС. Абсолютно същата формулировка беше използвана по-рано в съвместната декларация след срещата на Г-20 в Бали.

В състава на АТИС влизат 19 държави и две територии. Сред тях са 12 основатели: Австралия, Бруней, Индонезия, Канада, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ, Тайланд, Филипините, Южна Корея и Япония. Участват още КНР (влиза през 1991 г.), Мексико и Папуа Нова Гвинея (1993 г.), Чили (1994 г.), Русия, Виетнам и Перу (1998 г.). През 1991 г. две китайски територии се присъединиха към АТИС: Хонконг и Тайван.

Тайланд пое председателството от Нова Зеландия и ще го предаде на САЩ, отбелязва ТАСС.

 

 

Коментари

  • Хегемонията си отива

    18 Ное 2022 16:42ч.

    От ден на ден избледнява споменът за нея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    18 Ное 2022 16:49ч.

    Ма да се хегемонизират колкото си искат, Русия си самодостатъчна с население от 120 милиона разположено удобно на 1/4 от земната суша само с плодородна земя и полезни изкопаеми. Да се отърват от мекушавия си "елит" и да си оправят живота, никой не им и трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    18 Ное 2022 23:20ч.

    Бойко Борисов ли ви е водил география, та има толкова празноти в познанията ви? Площа на Русия е приблизително 1/8, а не 1/4 от площа на земната суша. Разликата е два пъти. А населението, на база на преброяването от 2021, е малко над 147 млн. ( като в него се включва и Крим). Разлика с вашите "данни" от порядъка на 23%.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown, трябва да списуваш в "Дневник"

    19 Ное 2022 15:56ч.

    Там ще те оценят по достойнство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    18 Ное 2022 17:26ч.

    И на този форум Щатите претърпяха поредният си пропаганден провал.Но пък все по-ясно става разделението на света и това вече предизвиква сериозни опасения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-тъмно е преди разсъмване

    18 Ное 2022 18:26ч.

    Нещата още дълго време ще се влошават, преди да започнат да се оправят. И колкото по-големи поразиии натворят САЩ в опит да задържат хегемонията си, толкова по-зле ще бъде накрая за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dma

    19 Ное 2022 14:39ч.

    лайк*

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи