Министър Сербезова е подписала поръчката за тестовете, от която вчера се отказа

Министър Сербезова е подписала поръчката за тестовете, от която вчера се отказа
На 30.12.2021 г. министърката на здравеопазването проф. Асена Сербезова е подписала поръчката за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас. Това съобщиха за "Гласове" отлично информирани източници. Вчера проф. Сербезова прекрати процедурата като обяви, че отговорността за нея е на служебния министър Стойчо Кацаров.

 

От своя страна д-р Кацаров отрече да е сключвал спряната поръчка за бързи щадящи тестове за учениците. Според него процедурата е осъществена след края на мандата му - на 30 декември, когато министър на здравеопазването вече е проф. Асена Сербезова. Източниците на "Гласове" потвърдиха думите му. Според тях самата Сербезова първо е подписала процедурата, а после я спряла. 

 

Вчера от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че прекратяването на процедурата е следствие от извършена проверка от дирекция „Вътрешен одит“. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата.

 

Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), добавиха от здравното министерство.

 

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Интерсно до коя от заповедите е чела Асенчето?! Дали е успяла да стигне дори до втората?

  12 Яну 2022 12:02ч.

  1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене. 2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи. 3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог. 4. Помни съботния ден (*, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог. 5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята. 6. Не убивай. 7. Не прелюбодействай. 8. Не кради. 9. Не лъжесвидетелствай против ближния си. 10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • помнещ

  12 Яну 2022 12:09ч.

  Тези новите лъжат непрекъснато и за всичко. Ние знаем, че политиците не обичат истината и често послъгват, ама Промяната няма равни. Откакто са на власт слушаме само лъжи, или в най-добрия случай замазването на поредната лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Хаус

  12 Яну 2022 12:30ч.

  Тази е министър на здравепогубването в правителството на двамата мошеници, вие какво точно очаквахте от нея?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  12 Яну 2022 12:35ч.

  Еййй, няма да се научите! ... Тя е подписала ЧУЖДА сделка. .... Спира я, докато не стане нейна. .... ПРИ Сделка за 12 млн - колко е комисионна от 5%? .... И при кого отива тя - е втория въпрос за първокласници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо бе Гьокчен?

  12 Яну 2022 12:50ч.

  Хасана яко се е объркала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  12 Яну 2022 12:59ч.

  Не закачайте министърката, тя в момента кара четвърти меден месец и е малко разконцентрирана, всичко и е простено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, хора, дали ваксинираха полицията?!

  12 Яну 2022 14:00ч.

  Гледаме всички по всички телевизии невиждано количество полиция пред СКЪПИЯ ни парламент. Та хилядите полицаи са г@з до г@з и си дишат в носовете без никакви предпазни средства. ... ... Пълна пародия на държавност, пълна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чичото на 12.01.2022 в 13:29

  12 Яну 2022 14:10ч.

  Къде видя някой да хленчи? Познатите състезатели пишат поредните глупости. Нищо ново. Нормална процедура от страна на министърката. Дори да е искала да направи нещо освен проверка на поръчката, няма избор да не я подпише. То така се намират тестове за 2 дни. Следващите поръчки вече се пишат на нея. Ако децата излязат онлайн, ще има и време да оглежда и договаря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УУПС!

  12 Яну 2022 14:28ч.

  Борбата е важна , а не победата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поздравления, уважаеми

  12 Яну 2022 15:51ч.

  "Калин на 12.01.2022 в 12:59 Не закачайте министърката, тя в момента кара четвърти меден месец и е малко разконцентрирана, всичко и е простено." И още колко "медени месеца" и предстоят само Господ знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дедо Йоца

  12 Яну 2022 20:05ч.

  Долу ПП и другите. Искаме си Бойче и Костя.България на 5 морета ии Швайцария на Балканите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи