Министерството на културата започна проверка в Народния театър

Министерството на културата започна проверка в Народния театър

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Назначената от Министерство на културата проверка в Народния театър "Иван Вазов" e започнала от днес. В следващите 25 дни проверяващите трябва да установят дали има основания за дисциплинарна мярка спрямо директора на театъра Васил Василев, а резултати се очакват на 6 януари догодина. Пресцентърът на министерството беше потърсен за потвърждение и коментар, но до публикуването на текста не отговори на изпратените въпроси.

Повод за мерките е възникналият конфликт между главния режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева заради надраскани обиди на вратата на кабинета ѝ. Режисьорът обяви, че е бил провокиран от присъствието на Кръстева - дългогодишен пиар на ДПС и бивш депутат от движението, на гласуването на почетния лидер на партията Ахмед Доган на вота на 2 октомври.

Заради скандала театъра напусна драматургът Захари Карабашлиев, а режисьорът Явор Гърдев също депозира оставка. Васил Василев назначи комисия за вътрешна проверка, която трябва да установи дали Морфов е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация, надрасквайки с надписи "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" вратата на Кръстева. Сезирана беше и прокуратурата.

Актьорът Валери Йорданов инициира подписка в подкрепа на Морфов и двамата с Албена Колева поискаха оставката на Василев. Василев отказа, а 47 актьори се включиха в писмо за подкрепа на директора, като посочиха работните му достижения. .

В отговор служебният министър на културата проф. Велислав Минеков настоя Васил Василев да се самоизвади от блатото и заплаши, че в противен случай, то ще бъде пресушено. Той заяви, че всеки ден получава сигнали от хора, които са били "помолени да напуснат театъра".

Министърът съобщи, че е поискал от директора Василев да го запознае с цялата информация за договори с външни фирми, външни услуги, външно финансирани, на което е получил отказ, информира "Дневник".

"Това е достатъчен повод за крайна дисциплинарна мярка", заяви служебният министър.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Поредната лична война на Минеков

    05 Дек 2022 20:47ч.

    Преди време водеше такава срещу Вежди Рашидов, сега явно започва нова срещу Василев. Явно му е любимо състояние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минеков - жалък зет на велик режисьор, и още по-жалък син на голям скулптор, избива комплексите си за малоценност с политическа война срещу Народния театър.

    05 Дек 2022 21:35ч.

    Защо бе, Минеков? Не ти ли пречи факта, че дълго време Морфов си печелеше парите в омразната ти путинска Русия? Какво значение има с кого е ходила на изборите пиарката на театъра? Изборите са законно право на всеки. И не е като да пушиш марихуана.Ти да не би да знаеш за кого си е дала машинния вот пиарката? Може пък да е гласувала за Бабикян и Ян Бибиян? А ти надполитичен ли си бе, Минеков? А изобщо легитимен ли си? Кои избори си спечелил, че си назначен за министър?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как може злобно човече като Минеков да бъде министър на Култура?

    05 Дек 2022 21:49ч.

    Културата е за широко скроени и мащабни хора, които не се занимават с махленски скандали, свади, междуособици и комплексарщини. Минеков, ти си на този пост именно, защото пиарката на театъра е отишла до изборната урна с Доган. На никой от зрителите не му пука с кого е била пиарката на фалишифицираните радеви избори, нито пък коя е пиарката. Всички обаче знаят, че благодарение на фалшификацията, ти си отново служебен министър, а не Доган. Така, че кой е имал полза от такова развитие на изборите? Пиарката или ти, Минеков?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека

    06 Дек 2022 1:41ч.

    Започне проверка, как са раздадени повече от 2 млн в НФК. Кой нагласи 60/ 40 изискуем бюджет? Какви са критериите на тези чиновници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи