Министерството на финансите обмисля паралелна употреба на еврото в България

Министерството на финансите обмисля паралелна употреба на еврото в България

Автор: Стефан Антонов, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм

Еврото да може да се използва в ежедневните плащания в България също като българския лев, планира Министерство на финансите. Става дума за паралелна употреба, а не за едностранна евроизация, каквато е налице в Черна гора, например. Там няма национална валута, а официално платежно средство е именно еврото. Инициативата цели да помогне за утвърждаване на еврото още преди да влезем в еврозоната, като целеният ефект е то постепенно да измести българския лев, и когато окончателно станем част от валутния съюз преходът вече да е започнал и да премине по-гладко и бързо. Така табелките с цени в две валути може да се приложат значително по-рано, както и опитите за шмекеруване със закръглянето също да се изчерпят.

Според източниците на „Гласове“ целта е новият режим да започне от януари 2024 година, като в момента се правят анализи кои закони и подзаконови нормативни актове трябва да се променят и как.

Как може да стане?

Според експертите, до които „Гласове“ се допита, има два начина:

Първият е по-лесен – да се задължат банките да обменят левовете в евро и евровите наличности в левове на своите клиенти при официално действащия курс 1.95583 лв. за евро. При него Българска народна банка е готова да предоставя левове срещу евро и обратно на всеки, които пожелае. Банките и обменните бюра обаче, търсейки печалба, продават еврото на своите клиенти при леко по-висок курс спрямо официалния и го купуват с малък отбив.

Подходът ще постигне изравняване на разходите за домакинствата и бизнеса при обмяната на евро спрямо българския лев и след това всеки ще може да се разплаща във валутата, която си избере. Очакванията са, че с интегрираността ни към европейската икономика, еврото постепенно ще започне да измества българския лев.

Проблем на подхода е, че не могат да се накарат търговците да приемат евро и те ще го правят, само ако преценят, че имат полза. Преодоляването на тази несигурност може да се постигне чрез въвеждане на паралелната употреба по втория възможен начин, а именно да се запише в законов нормативен акт, че еврото трябва да се приема поне като средство за плащания на публични задължения (данъци, осигуровки и такси) и евентуално и в търговската мрежа.

Вторият начин гарантира много по-бързо и масово популяризиране на еврото като валута за сделки в България. Проблемът е, че би издигнало единната валута до до статута на официално платежно средство, т.нар. legal tender, какъвто е Българският лев и така ще нарушим европейското законодателство. По същия начин Европейската комисия и ЕЦБ периодично искат от Черна Гора да си създаде собствена валута преди да търси интеграция в ЕС. За България, която е страна членка, вторият подход ще доведе до трайно отдалечаване от еврозоната. Според експертите, до които „Гласове“ се допита, това ще е сериозно нарушение на европейското законодателство, допуснато във време, когато опитваме да синхронизираме няколкото оставащи закона.

Как е в момента?

Настоящите регулации позволяват на всички да сключват сделки с евро – търговски, инвестиционни, и дори изплащането на заплатите може да се прави в евро. За плащане на държавни задължения обаче се използва българския лев. Със статута си на официално платежно средство той доминира и при сделките в страната. Българска народна банка има платежна инфраструктура за опосредстване на еврови трансакции, което означава, че евровите преводи са възможни и в момента.

Всеки път, когато еврото се обменя за левове и обратно, банките и обменните бюра прилагат малко по-различен курс от официалния на БНБ и печелят от разликата, а това е разход, който демотивира домакинствата и бизнесът да ползват масово еврото. Евентуалното му въвеждане като паралелно платежно средство няма как да мине без задължение банките да обменят лев и евро при официалния курс, което ще ги лиши от един източник на приходи. Не е сигурно какво ще бъде третирането на обменните бюра.

Въвеждане на еврото като паралелна валута, чрез много ясно разписани и обхватни законови текстове от своя страна крие риск то да се издигне до ранг на официално платежно средство и в крайна сметка да причини регулативен хаос, натиск върху печалбата на БНБ и отдалечаване от пълноправното присъединяване към еврозоната.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Голям зор с приемането на еврото

    26 Юни 2023 19:02ч.

    Явно има и обективна причина, но не им е удобно да я споменават..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искат да откраднат милиардите от резерва на борда

    26 Юни 2023 19:14ч.

    Не помня колко пари има блокирани, но не е лошо за еднократен удар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е. Зор!

    26 Юни 2023 19:27ч.

    Имате ли обща валута, длъжни те да водите обща политика. Иначе ви спират банките както направиха в Гърция през 2012 и ще търгувате с мидички и камъчета или в натура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    26 Юни 2023 20:35ч.

    Друже, буфера в БНБ е 17 милиарда € и за тях точат лиги и секири всички национални предатели от т.н ,,жълтопаветен политически планктон" , т.е техните психодясни "либерални" сектанти и шарлатани-харвардц. И, всички, до един от тази сган мълчат като ПОСРАНИ ЗАДНИЦИ пред конституционното изискване за влизането в еврозаната да ИМА РЕФЕРЕНДУМ. Сякаш няма 600 000 подписа ( доказано !!!! ) за допитване на НАРОДА ! Пфу, машината им фашистка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ККХК

    27 Юни 2023 0:05ч.

    РЕФЕРЕНДУМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти остави зора сега

    27 Юни 2023 0:14ч.

    Дай предложение какво следва от тук нататък и какви стъпки д предприеме Българският народ във защита на лева .Искам дела ,а не голословни приказки .Ясно ли ти е тази работа .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първа стъпка за отмяна на валутният борд

    26 Юни 2023 19:04ч.

    ПП са с мисия и ще я постигнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    26 Юни 2023 19:05ч.

    на тази о.ратен п.дал съдбата на предателя , вкарал България във война му е малко! какъвто е тежък, на дали ще има време да се качи на самолет…и гледай какво ще го правят нашенските талибани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наказателен кодекс, раздел 3, "Диверсия и вредителство"

    26 Юни 2023 19:08ч.

    Чл. 107. Който с цел да отслаби властта или да и създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    26 Юни 2023 19:32ч.

    а как се наказава президент и министърпредседател , които работят за посолствоТо и за съучастие в геноцид ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любомир Русев

    26 Юни 2023 19:16ч.

    Не коментирам абсурдността на намерението, само посочвам, че официалният курс на БНБ е 1 EUR =1.95583 BGN

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1.95583

    26 Юни 2023 19:19ч.

    Официалният обменен курс е 1.95583

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    26 Юни 2023 20:03ч.

    И как ще се обявят цени по етикетите на стоките в двете валути без закръгления с точност до петия знак след запетаята? Преди да се стори тази глупост трябва законодателно да се закове че 1 евро е равно на 2 лв. (т. е. леко да се девалвира лева) Тогава лесно се смята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето гио и жорката

    27 Юни 2023 0:18ч.

    Капитуланта ,веднак пита как ще се обяват цените във двете валути .Тук става на въпрос Българите да запазим Българският лев .Капитуланта Жорката вече съгласен да има цени във евро и лев . Ето затова България ще изчезне от политическата карта на света във скоро време . Заради капитуланти като жорката .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    26 Юни 2023 19:21ч.

    Гнус и отврат! Истински троянски коне начело на държавата, работещи за чужди интереси, в името на собствения си просперитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    26 Юни 2023 19:23ч.

    ликвидацията на българския лев носи ползи само за ШАЙКАТА! за обикновените хора прецакването е тройно: ако хлябът струва 2 лв, автоматично става €2; но ако заплатата му е 1000 лв, тя автоматично става €490; и ако човек има 10 000 лв спестявания, те автоматично стават €4900... тези майкопродавци и унищожители на страната ни са абсолютно неадекватни! жалко, че лудницата в с. Карлуково няма капацитет да побере всички психопати, самонаричащи се "политически елит"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ай стига с това евро, бе! Искат ротация ту евро, ту лев?!

    26 Юни 2023 19:36ч.

    Ми това е антибългаризъм и постигане на чужди недобронамерени интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    26 Юни 2023 21:17ч.

    Проблемът не е с приемането на еврото. Проблем е Еврозоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Картечарката Анка

    26 Юни 2023 19:42ч.

    Ей, и в ада ще слязат, само да не се проведе референдума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амира

    26 Юни 2023 20:53ч.

    @ Картечарката Анка: Тъй вярно! С гърба си усещаме, че се канят да ни прецакат, но не можем да го докажем! Подпис: Чапаев и Петка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    26 Юни 2023 19:56ч.

    Кой си купува фабрика на 8 септември? Всичката я оправиха. Приеха бюджет, оправиха пенсии и заплати, та опряха до еврото! Ако можеха да се видят през очите на мнозинството българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паралелна употреба

    26 Юни 2023 19:57ч.

    В немските вериги ще се плаща с евро, а в българските - в левове? Ако искат да си доставят и германци да им купуват в магазините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hиколова

    26 Юни 2023 19:58ч.

    Ами щом тия продажни копелета не искат референдум ще се вдигнем на революция, за да ги изринем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никаква революция няма да се вдига.

    26 Юни 2023 20:07ч.

    Българинът си живее чудесно; майстор на снишаването, далаверката, пушилката и праха в очите на околните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аве, като ни дигнат тока по европейски бичим

    26 Юни 2023 20:16ч.

    ще те видим колко добре ще живееш, ама нейсе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И сто кинта да ви го направят, пак ще си траем.

    26 Юни 2023 20:26ч.

    Надвили сме си на харча и ежедневната далаверка си върви. Оплакванията са за пред завистливците и душманете на личното ни добруване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами ДА

    27 Юни 2023 0:25ч.

    Ocтa Гaньo - Aдoлф,пoнacтoящeм Джo,винaги e рaбoтилa прoтив прaвocлaвиeтo и Бaлкaнcкият мир.Гaньo нe търcи приятeли,търcи гocпoдaр,кoгoтo дa "cлушa".Мрaзи cвoбoдaтa,oбичa cлoбoдиятa,чaлгaтa и дa cи имa чeкмeджe

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    26 Юни 2023 20:24ч.

    Мръсни еничари, махайте се от страната ни! Подписите на половин милион българи с право на глас нищо ли не значат за вас? С измама дойдохте на власт, но ще си тръгнете с шутове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти гледай

    27 Юни 2023 0:22ч.

    Как ще върви войата тук .Че и теб щете отнесе бурята и помен няма да остане от теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работата е ясна

    26 Юни 2023 20:25ч.

    Че без здрав бой нищо няма да се промени. Тея боклуци нищо не ги интересува освен как да окрадат всичко. Егати и разградения двор. Нито една институция не работи в кочината. Нито закони се спазват, нито някой обръща внимание на това. А простия народ си спи тежък зимен сън. ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простият народ си живее живота и си гледа далаверката.

    26 Юни 2023 20:27ч.

    Народ от лицемерни фарисеи и нагаждачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти умри днес,

    26 Юни 2023 20:31ч.

    аз ще умра утре. Девизът на "простия" средно, дребно и едростатистически българин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Systems

    26 Юни 2023 20:34ч.

    Когато България приеме еврото , валутния борд ще го ликвидират . И следователно всички цени ще станат еврови и ще се равняват по тези във Лихтенщайн и Монако и Швейцария . Няма лошо. Впрочем и сега някои цени на апартаменти в София са изравнени със тези в Швейцария и даже по високи. Няма проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По спомени

    26 Юни 2023 21:42ч.

    в ски курортите на Швейцария плащах във франкове, като цените бяха по-високи от тези в Австрия и Италия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Швейцария и сега си е по-скъпо от Италия и Австрия

    27 Юни 2023 0:15ч.

    Два и половина пъти цените във Франция. Три пъти цените в Испания. Швейцария не е за всеки галош.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти си крадец

    27 Юни 2023 14:02ч.

    Няма какво друго

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По делата им ще ги познаете...

    26 Юни 2023 21:00ч.

    Това, което Радев, а след това и Борисов причиниха на България с инсталирането на тези същества на власт няма аналог в нашата история. Дори немската династия на Сакс-Кобургите, която ни вкара в няколко национални катастрофи, е мислила повече за България от еничарите, които днес ни управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За костолака и костолаците нещо...?

    26 Юни 2023 21:04ч.

    Или те са целите в бело?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Шиле

    27 Юни 2023 8:24ч.

    Не беше Радев...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    26 Юни 2023 22:05ч.

    Мнозина се възмущават и то с основание от намеренията на Асенку, убиецът на дяда Ивана да унищожи българския лев и да прилапа резервите от валутния борд. Мнозина го подозират в зли намерения, но това не е така. Асенку е движен подсъзнателно от фройдистки нагони. В своите перверзни представи той смята, че предизвикателството, което отправя към цял един народ, ще доведе до това, че все някой ще се надигне и ще го обладае, ще го намачка, както Спецов мачка гумено пате за баня. За съжаление Асенку греши дълбоко. Максималното, което ще получи, ще бъде един як бой. Рушител е Асенку и кара през просото, а пружината се пренатяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеята е добра !

    26 Юни 2023 22:11ч.

    Дано бързо въведат идеята, че май скоро няма да ги има

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    26 Юни 2023 22:20ч.

    Този плондир има ли представа какъв хаос ще настане, ако това се случи. Ходил ли е на училище, за университет не питам?! Прочел ли е поне един финансов план на държава, приела еврото, има ли представа от техническата процедура за въвеждането му. Една електронна рецепта не могат да вкарат прословутите айтита, камо ли едновременно евро и левове.... Държавата в дупки и свлачища, той ще ми бута две официални валути едновременно. Баси и министрите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магаретар

    26 Юни 2023 22:38ч.

    Туй Асенси същото магарИ, като онзи Магарев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анализатор

    26 Юни 2023 23:09ч.

    Въвеждането на паралелното използване на Еврото и Лева както в брой, така и по банковите трансакции и електронните разплащания, ще е един БЕЗПЛАТЕН РЕФЕРЕНДУМ за това дали да остане Лева! Ако до 2024 г. за по-голяма част от разплащанията в брой, банковите трансакции и електронните разплащания бъде предпочетено на практика Еврото, то това ще означава успешен референдум за въвеждане на Еврото! Освен това парламента трябва да гласува закони, които да задължат самия парламент, държ. и общинска администрация, и всички обществени служби в своите законодателни и нормативни документи и актове да определят (и преизчислят) цените на услугите, таксите, данъците, бериите само в Евро с трансформиране в Лева по официалния фиксинг (който да бъде "закован" в конституцията) без комисионни, без такси, без каквито и да са берии! В конституцията трябва да е "закована" и стойността на законната лихва (10%), както и на данъка додоход (10%) и вземането сумарно на не повече от 1% от годишния бюджет като заеми за всички държавни, общински и обществени структури - с прерязване на възможността всеки мутро-милиционерски партиец, добрал се до власт, да се разпищолва по мутро-клептоманска и партийно-олигархична целесъобразност с обществения ресурс, средства и произведен продукт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • To само

    26 Юни 2023 23:14ч.

    банкоматите да започнат да пускат само еври, и тоя "референдум" го брой неуспешен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе стига сте сънували референдуми и справедливости, бе. Референдуми няма да има. И да има, няма да ги има.

    26 Юни 2023 23:15ч.

    Стадото няма думата. Сахибите решават според сахибския си интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Там е работата, че не е много сигурно дали сахибите ще ги има изобщо

    26 Юни 2023 23:27ч.

    Времето им изтича бързо. А тукашните им лакеи... Колесници няма да има за всички предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Шиле

    27 Юни 2023 8:22ч.

    Днес научих хубав лаф.. "ами да ги изпратим по традиция с прекрасната българска гозба Печено сирене на прът..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    26 Юни 2023 23:48ч.

    И на главата да си застане Асенчо Еврото, еврото няма да бъде въведено в България. Точка по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БНБ

    27 Юни 2023 0:56ч.

    Всичко е подготвено, еврото е просто етап в посока преминаване изцяло към цифрови пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    27 Юни 2023 0:07ч.

    Недопустимо е при тоя спекулативен курс на лева спрямо еврото. Допустимо би било (и то само в чисто финансов аспект) само при съотношение 1:1. Другото си е чисто ограбване и двойно обедняване, от което следва проклятие. Референдум за/против еврото, с пълни гаранции, че няма да се фалшифицират резултатите от тия назначенци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    27 Юни 2023 0:59ч.

    Алооо, Кокорчо! Какво евро, какви пет лева? Събрани са подписи за задължителен референдум за запазване на лева!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега схванахте ли, че с протести и референдуми нищо не се постига освен изпускане на парата?

    27 Юни 2023 1:47ч.

    Само с оръжие ще се справим с башибозука на посолството. Друг изход няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С такива изказвания и "идеи" точно това се цели

    27 Юни 2023 3:07ч.

    да предизвикат хората, които цяла зима в пек и дъжд стояха на улицата и събираха подписи. И ГИ СЪБРАХМЕ!!! Размирици им трябват. И такива "новини" (димки) за отвличане на вниманието от това, че ни вкарват в Украинската месомелачка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Марин

    27 Юни 2023 2:27ч.

    Няма такава процедура за въвеждане на еврото по желание на самата държава, по желание на една партия или по желание на един човек. Приемането в еврозоната се решава от Съвета на Европейския съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоз съвет току-що обяви, че

    27 Юни 2023 3:13ч.

    няма проблем РСМ да бъде приета в ЕС, въпреки становището на България или "проблемите" с нас... (https://glasove.com/novini/zhozep-borel-nyama-prechka-za-prisaedinyavaneto-na-severna-makedoniya-kam-es) Наистина не разбирам ЗАЩО се стремим с такова безумие към ЕЗ? ЗАЩО? Не ни ли демонстрират ежедневно, че не ни е*ават за нищо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Юни 2023 10:35ч.

    Нали сме в пара-лелината вселена отдавна, що да не ни натресат и един пара-леле-опипед !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майска

    27 Юни 2023 11:49ч.

    Ако се изправим пред НС на мирен протест с искане на определяне дата за референдума, все си мисля, че тия дебили ще се уплашат и ще го насрочат...Преди това трябва да се извикат експертите и да заявят ясно и конкретно как това искане на Кокорчо може да се атакува пред Европейската комисия като погазване критериите и принципите за влизане в еврозоната...Дайте мнения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От мирен протест няма да се уплашат.

    27 Юни 2023 12:07ч.

    Вълците не се плашат с овче блеене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблем на подхода е, че не могат да се накарат търговците да приемат евро и те ще го правят, само ако преценят, че имат полза.

    27 Юни 2023 14:36ч.

    Ползата е очевадна: - Изравняване на БГ-левовите цени, към еквивалентните от Евро към Лева. Разбирайте, че ако сте имали цена на Хляба 5 лв. за килограм, тя става с въвеждане на еврото - 5,00 € килограма. Така бе навсякъде в ЕС с тази подмяна и кондика за налагане. Населението бе ограбено зверски. Дори в Гърция, уж да запазят паритета драхма-евро в цени, забраниха това хитро "изравняване" за една година време. Уви - след това и конете заплюскаха боба... Ококорените мошеници тук не искат да има отсъждане от населението за смяната на Лева с еврото. С такава смяна, освен новата вълна обедняване, се губи и предпоследната вече повредена спирачка на независимата държава: - Собствената валута. Последната е националния флаг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаше навремето едни куклички

    28 Юни 2023 0:38ч.

    Които се задвижваха с ключ. Тези хора в правителството ми приличат на тях. Някой ги е навил и те мърдат енергично но безчувствено, докато се развие пружината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    28 Юни 2023 19:16ч.

    Най-простото обяснение: До момента - влизаш в Евросъюза, като внасяш съответните вноски, те ти дават или не ти дават някакви пари по проекти, ако отговаряш на тях, след което някой ги... с 200, пък останалите, те си знаят. Има разбивка колко сме дали и колко сме взели, и тя е в полза на.... който иска, може да провери. Ако влезем в еврозоната, плащаме чужди дългове, направо перфектно.... Мисирките дават някакви статистики, че цените у нас са най-ниски, обаче не говорят за заплатите, добавките и медицинските такива на евродругарчетата ни. Приходи върху разходи се нарича стандарт, за което мисирките не са чували. Такива работи. Най-любезно моля, ако греша, тъй като не съм финансистка, МЕ ПОПРАВЕТЕ! ЩЕ БЪДА НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ЧОВЕК, АКО СА МИ КРИВИ СМЕТКИТЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи