Министерство на земеделието: Тази година животновъдите и растениевъдите ще получат общо над 2 милиарда и 100 милиона лева

Министерство на земеделието: Тази година животновъдите и растениевъдите ще получат общо над 2 милиарда и 100 милиона лева

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Тази година средствата, предвидени за животновъди и растениевъди ще достигнат 2 милиарда и 100 милиона лева, обявиха от Министерството на земеделието и храните. Досега са изплатени над 1.6 млрд. лева, останалите ще бъдат преведени до края на годината. Земеделските производители ще получат общо над 1 милиард и 300 милиона, а животновъдите над 600 милиона лева. Само пазарните мерки за двата отрасъла са над 161 милиона лева. За зърнени а маслодайни култура до септември са изплатени над 116 милиона лева, а предстоят плащания за още близо 85 милиона до декември 2023 година.

Същевременно производители на растителни масла одобриха падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна. От бранша казват, че у нас се добива около 2 милиона тона суровина, а фирмите за производство на олио годишно обработват над 4 милиона тона слънчоглед. Това означава, че без внос не могат да работят с пълен капацитет.

Според преработвателите на слънчоглед, забраната за внос на украинска суровина е създало проблем. В средата на август най-големият завод в страната за преработка на слънчоглед в село Разделна спря работа за три седмици.

Георги Койнов – финансов директор на фирма за преработка на слънчоглед: "Имаше ограничен брой сделки с български земеделски производители. Имахме ограничен внос от Румъния и Молдова и общо-взето правихме всичко възможно на пазарни цени да купуваме от всякакви дестинации."

От бранша казват, че украинският слънчоглед не е по-евтин. Забраната за вноса му е подвело земеделските производители, че ще могат да продадат продукцията си на по-висока цена.

Георги Койнов: Но в резултат на тези действия, според мен, част от земеделските производители задържаха стоката си в очакване на благоприятно развитие за тях. Но цената се диктува от международни фактори, а не от мерки, които вътрешно България може да предприеме."

Внос на слънчоглед в България е имало и преди войната в Украйна. Суровина се е доставяла от Румъния, Молдова и Русия. Внос е имало и от Украйна.

Георги Койнов: "През предишната стопанска година беше внесен 1 400 000 тона слънчоглед от Украйна, от Румъния, от Молдова, от различни държави. Той беше преработен и нито за миг не е имало проблем с реализацията на продукцията на българските земеделци."

Производителите на растителни масла са категорични, че заводите трябва да работят непрекъснато и на пълен капацитет, защото само тогава са конкурентни на световния пазар. А при забрана за внос от Украйна това би било трудно.

 

 

Коментари

  • Веска

    16 Sep 2023 18:16ч.

    Колко получават останалите държави за същите площи, за същите животни? Къде е кривоустата, която подписваше за унищожаването на нашето земеделие, животновъдство, зеленчукопроизводство и всичики останали култури. За това, че го затри, сега получава милиони и като пенсионерка, и като брюкселска чиновничка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    16 Sep 2023 18:24ч.

    И часовници има по толкова, въпреки, че са напълно ненужна вещ. Нещастници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    16 Sep 2023 22:23ч.

    ...а, щото беше 2млн...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Престанете

    16 Sep 2023 18:51ч.

    да им хвърляте пари от телевизора и го оставете на мира да работят! Всички знаем къде отиват субсидиите. Трябва също да ограничите субсидираната продукция, която идва отвън! А за тази, която не е произведена съответно регулациите, на които трябва да отговарят нашите, въобще не говорим - такава въобще няма място на този пазар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Sep 2023 19:05ч.

    Ако украинското зърно отиваше там, където има нужда - Африка, Азия, изобщо бедни страни, щеше ли да има такъв натиск да се ВНАСЯ то в Европейския съюз? Но зърнената сделка отиде на кино, защото руснаците разбраха, че по този начин ги подхлъзват. А зърното седи и някой адски много губи. Някой трябва да плаща войната. Бедните страни получават на ниски цени от Русия и не си помислят за Украйна. Ето там е разковничето. Защото решението за отмяна на вноса не е икономическо (няма и стотинка да поевтинее продукцията - токът се вдига, горивата хвърчат нагоре), но трябва да показваме солидарност. С кого солидарност, бе аланкоолу? Колко народи са нападани, на всеки от тях да даваме всичко, което имаме ли? Вие у ред ли сте? Ако са ви платили за това, вземайте си зърното и се пръждосвайте, където очите ви видя. Продавайте си го на който си искате. Ние вас ви не щем. Не за друго, а защото сте дупедавци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    16 Sep 2023 19:17ч.

    Не е важно какво ще получат, а да не се допуска внос на ГМО продукти и некачствена продукция от Украйна. Хлябът на народа е над интересите на посредствеността, облечена във власт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гиди дърти комунета, га ядохте

    16 Sep 2023 21:53ч.

    Радиоактивни зеленчуци заразени от Чернобил не ривахте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чернобил е украински, "ГА"

    17 Sep 2023 0:09ч.

    Извод: всички злини идват от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще им обещаят и всички звезди на небето !

    16 Sep 2023 19:29ч.

    Само да не вдигат протести и да не вадят техниката за София ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двойно престъпление

    17 Sep 2023 0:06ч.

    Некачествен хляб за българите, оръжие за украинците (с парите на българите).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи