Министърът на земеделието: България е подценена при втората помощ за пострадали от украинския внос

Министърът на земеделието: България е подценена при втората помощ за пострадали от украинския внос

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия предлага България да получи около 10 милиона евро помощ заради вдигането на националната забрана за внос на зърно от Украйна. Тези пари са недостатъчни, настояваме за информация от Европейската комисия за методите и начините, по които е смятана тази пропорционалност на средствата, каза министърът на земеделието Явор Гечев, който участва в откриването на единадесетия национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

„Смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет от помощи от Европа“, каза Гечев и припомни, че помощта за страната от първия пакет помощи във връзка с вноса от Украйна, е бил около 16 милиона лева. Пред журналистите той уточни още, че Министерството на земеделието е предложило 27 продукта за обследване до пети юни, сред които както слънчогледовото масло, така и сухото мляко и меда, които са били завишени като внос през миналата година и тенденцията продължава.

Министърът коментира, че въпросът със сухото мляко е важен, защото за последните два месеца изкупните цени на млякото са занижени с 30 процента, но това не се е отразило на крайната цена в търговските вериги. По думите му икономиката бързо реагира, когато се качват цените, но е много плаха, при тяхното намаляване.

В България има повече слънчоглед, от този който може да бъде обработен до новата жътва, стоката е над милион тона за три милиарда лева, а жътвата наближава. Министерството на земеделието е медиатор в разговорите между браншовете на производителите и преработвателите – единственият спор е за цени при тези срещи. Българските преработватели на олио декларират, че предпочитат да работят с български слънчоглед, и се надявам ситуацията да се нормализира, посочи Гечев.

Предстои приемането на обща декларация между българското и украинското министерство на земеделието, при аномалии на пазара на земеделската продукция, заради вноса от Украйна да бъдат разработени различни варианти, които да усъвършенстват така наречените коридори, извеждайки ги и от ЕС и от държавата, посочи той и допълни, че забраните не са съвършеното решение, трябва да има механизми, които регулират този тип кризи.

Когато има българска продукция, и тя е на по-висока цена, означава, че тя е качествена и се търси. Целта е да се осигури баланс, който да дава сигурност, че когато се купува български продукт, той е с високо качество, коментира Гечев.

Предстои законова регламентация, която да позволи съвместяване на общинските и държавни пасища с фотоволтаични паркове, което означава, че ако има такива съоръжения, те трябва да са не повече от 50 процента от съответната площ, да са повдигнати на повече от три метра, за да може и пространството под тях да се ползва за пасище, каза още той.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • "Пакет помощи"

  06 Май 2023 15:06ч.

  Човек и да не иска, започва да си мисли, че тая работа със затриването на земеделието не само в България, а и в целия ЕС е целенасочено. "ЕС одобрява схема за затварянето на 3000 холандски ферми и забранява на собствениците да се занимават със земеделие рамките на ЕС". https://www.theblaze.com/news/eu-approves-scheme-to-close-3000-dutch-farms-and-permanently-ban-owners-from-farming-elsewhere

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Май 2023 15:09ч.

  Не може да се подцени нещо, което няма цена ........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  06 Май 2023 15:41ч.

  Суверенитет така да се каже. Не смеете да пръцнете за да не ви блокират някакви лични сметки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  06 Май 2023 15:43ч.

  Излиза, че Украйна е повече член на ЕС от България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  06 Май 2023 16:30ч.

  Та нали онзи ден ходи в брюксел? Какви ги диреше там, че не можа да кажеш какво губят българските производители, какви боклуци внасяте от укрина за хляба ни, а сега ще се правиш на много загрижен.? Защо се съгласяваш докато си там, без да знаеш какво ще получим? Твоето не се губи, но губим всички българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фотоволтаичните паркове - Новият Джурасик парк за наивници!

  06 Май 2023 17:03ч.

  Черноземът не е само в украината! Оттам поляците го извозват с влакови композиции, а тук го превръщаме в Джурасик парк за двуглави говеда! В началото на Европейската еуфория унищожаваха селското стопанство на Източна Европа. Сега метлата е навсякъде в ЕС, защо ли?!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сефте...

  06 Май 2023 18:05ч.

  Като сме толкова лоялни и покорно приемаме всяко налудно решение на ЕК, заглушавайки и здрав разум, и несъгласието на повече от половината народ, като ревностно се втурваме да изпълняваме ВСИЧКО, което ни поръчат, в т.ч. и включването ни във война, която не е наша, нека някой да обясни ЗА КАКЪВ ни е това членство в "клуба на богатите"? Че и за още по-пълна интеграция се натискаме. Еврото сме щели да приемемЕ "най-късно от 1 януари 2025" - въпреки, че нек'ви си 604 000 хора се подписаха за рефенедум... Майната му на... Е*ати цивилизационния избор! Само прецакване, пълно и отвсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  06 Май 2023 23:10ч.

  Може ли един пример, от която и да е сфера,за случай, в който България не била подценена от ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи