Министърът на здравеопазването: Проблемът с липсата на лекарства е общоевропейски

Министърът на здравеопазването: Проблемът с липсата на лекарства е общоевропейски

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те европейски държави, проблемът е общоевропейски. Това коментира здравният министър Асен Меджидиев. Той допълни, че вносът на медикаменти, особено на произведените в страните от ЕС, е затруднен.

„Ние активизирахме нашите производители да компенсират. Отделно, проведох разговори с Асоциацията на паралелните вносители и имам информация, че повечето медикаменти са договорени за началото на другата седмица”, обясни Меджидиев.

Министерството на здравеопазването е направило организация така, че да влязат допълнителни количества за зареждане на аптеките. „Проверяваме всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заяви има постъпили от аптеките”, подчерта той.

Тази сутрин в ресорното ведомство е обсъден вариантът да бъде наложена пълна забрана за износ на всякакви медикаменти за срок от един месец. „Не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че подобна забрана може да се налага само при извънредна епидемиологична обстановка”, разясни Меджидиев.

Здравният министър е получил информация, че определени фирми ще подсигурят още в понеделник наличието на антибиотици. „Най-важен в момента е недостигът на антибиотици, антиперитици, антидиабетни и антихипертензива. С усилията, които полагаме, съм сигурен, че в България ще постигнем резултати. Всичко е мобилизирано в тази посока”, увери той.

„Искам да видя в аптеките, където има липси, дали са заведени искания към търговците на едро за конкретните медикаменти. Съответно - ако търговците ги имат на складовете, дали изпълняват исканията на аптеките. В обратния вариант ще се наложат много тежки санкции. Ако хванем такъв търговец - директно отнемане на лиценз”, предупреди министърът.

Той призова да не започва презапасяване с антибиотици. „Това е абсолютно абсурдно. Същото беше и по време на COVID кризата. Бъдете коректни, обръщайте се към лекарите. Когато нещо липсва - да бъде потърсено в друга аптека или да се използва заместител”, апелира Меджидиев.

 

 

Източници: NOVA, "Труд"

 

 

 

 

Коментари

  • Западна Европа

    06 Яну 2023 15:32ч.

    Тук няма никакъв "недостиг на лекарства". Този тип нещо ви забаламосва в БГ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ива

    06 Яну 2023 16:15ч.

    Ами аз съм в Германия, от 3 седмици се опитвам да купя ибупрофен за детето и няма. В аптеката казват, че не знаят и кога ще имат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се излагайте.

    06 Яну 2023 16:51ч.

    Учете немски като сте в Германия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатани сър, шарлатани

    06 Яну 2023 15:52ч.

    Браво, а така. Ма и в други държави няма лекарства. И не само у европа няма,няма и цял свят ! Даже у нас най много има. Та по повод на такива приказки, трябва да се знае следното. Преди години за такива доводи и обяснения, незабавно се е отзовавало лицето в Сибир. На студено, с подходяща терапия. Там с него се е провеждала индивидуална работа и обучение как да се изпълняват министерски задължения и как да се отнасяш със съдбите на народа. Подхода към такива индивиди е бил иновативен и много таргетиран !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    06 Яну 2023 16:19ч.

    Няма в Европа ли? Друг път! А как ми ги пращат от Европа тези, дето ги няма тук???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи