Министърът на туризма: Нямаме пари да държим украинците в хотели

Министърът на туризма: Нямаме пари да държим украинците в хотели

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на туризма Илин Димитров защити решението на правителството да извади украинските бежанци от частните хотели и да ги разпредели из държавните бази с това, че нямало пари за осигуряване на престоя им. Пред радио "Дарик" той каза, че "Голяма част от тези бази са на брега на морето, т.е. - чужденецът трябва да се премести на 500 метра надолу. Няма причина да се наслагва напрежение. И друго важно нещо - базите са във вътрешността на страната, там където могат да се интегрират по-лесно самите бежанци." 

Числото е много динамично, имаше малко над 13 000 души, които бяха настанени, и всекидневно те се прехвърят в държавните бази". Заяви Димитров в "Седмицата" на Дарик отговор на въпрос колко бежанци има в момента в частните хотели.

Държавната база е хотел, който се стопанисва от държавата – там има 40 000 легла и в тези бази почиват всички работещи в България от години, обясни министърът. Това са ведомствените хотели, които са с ремонтирани и с добри условия. "Ние в момента местим бежанци от хотели в други хотели. Не ги водим на лошо или на неприятно – това е цялото преместване", добави Димитров.

"Наслагва се едно настроение, че едва ли не ги местим в лоши места на края на света. Не, там почиват българи от години. Няма нищо притеснително и този процес трябва да приключи до 15 ноември", каза още Илин Димитров.

Той посочи още, че мярката не е спряна, тя е удължена и трансформирана – всички бежанци трябва да бъдат преместени в държавни бази, като са осигурени необходимите условия. "Сега даже има напрежение от страна на българите, които казват „ние си искаме базите, защото там ни харесва всяка година да почиваме”, каза министърът.

МВР установи: 3 200 фантоми сред украинските бежанци у нас

Той обясни още, че базите са във вътрешността на страната – там, където могат да се интегрират украинските бежанци.

"Отношението на България към бежанците е възможно най-добро – ние единствени от целия ЕС сме ги настанили от първия ден в хотели – четиризвездни, тризвездни. Така ние помогнахме на един сектор, който беше изключително тежко пострадал от Ковид, но в момента нашите възможности свършват", заяви Илин Димитров.

Общата сума, която държавата е дала до момента, е над 520 милиона, но тя е разделена по много пера, обясни още той.

"По програмата, която ние администрираме като Министерство на туризма, се очаква да платим на сектора малко над 220 млн. лв. Десет или единадесет плащания ще бъдат направени. Вече сме наредили и плащанията за месец септември. В момента, понеже наследихме много жалби и проблеми, ние изпратихме едно писмо до всички хотелиери, които смятат, че са ощетени, и започваме жалба по жалба да проверяваме какво е актуалното състояние", посочи министърът на туризма.

Има четири възможности да не се заплати престоя на бежанците:

Ако това е фантомна душа – тоест някой е бил регистриран, но си е заминал и хотелиерът продължава да го води;
 
Ако бежанецът е започнал работа някъде и се води настанен. Тогава това означава, че той вече печели средства и може да си поеме настаняването сам;
 
Ако едно лице е настанено в няколко хотела – "отишъл и проверил на 5-6 места къде е най-хубаво, но си оставил документите и в предишните";
 
Четвъртата причина е софтуерен ни проблем – "не виждахме декларациите за изхранване, затова са плащани главно нощувките последните месеци, но това също ще го изчистим", обясни Димитров. Нито един бежанец няма да остане на улицата след 15 ноември, увери още Илин Димитров.

Адекватна ли е туристическата стратегия на България?

Според Илин Димитров ситуацията, в която живеем в Европа, не е адекватна на нищо. По думите му нещата, които ни заобикалят, се променят през 3 месеца.

"Нашата рекламна стратегия е писана преди няколко години и е до 2030 г. Моето мнение като министър, ако се окаже че по-дълго трябва да стоим в служебни кабинети, е да възложа да я напишат наново, защото тя не отчита Ковид, не отчита развитието на дигиталните технологии и влиянието на военните действия - писана е преди всички тези фактори", обясни той. 

"Основният проблем за липса на кадри в туризма не е нито държавата, нито браншът, нито заплатите. Основният проблем за липса на кадри е сезонността на туризма. Като това го добавете и към демографския срив и получавате едно много неприятно нещо", посочи още министърът.

 

Източници: darik.bg, segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Изгонете руските македонци

    05 Ное 2022 15:54ч.

    Те имат достатъчно пари да се оправят в Западна Европа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    05 Ное 2022 16:28ч.

    Тогава ДБ, ПП и ГЕРБ да организират томбола между своите привърженици да си осиновят украинец, така както се "осиновяват" животни в зоопарка. Сигурен съм,че тогава тези кресльовци ще се изнижат по чорапи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    05 Ное 2022 16:32ч.

    След като на правителството са свършили парите за украинците да вземат заем, който бълг. данъкоплатци с удоволствие ще изплатим ! Няма да се излагаме пред чужденците/у./.../сарказъм/!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкело

    05 Ное 2022 16:34ч.

    Човешко е да се помогне с каквото може, но настаняване в хотели само за сметка на хотелиерите, държавата настанява в лагери, хубави или лоши, аршина е един за всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а бе, ей

    05 Ное 2022 17:30ч.

    Тия защо не бягат в Западна Украина и надрусаният им президент да им осигури подслон с милиардите които получава от “демократичния” свят? Защо сънародниците им от свободна Украина не ги приютяват, а трябва нашите близогъзци да скубят от бедния българин за си живеят по хотели? Когато има идиоти да дават защо тарикатите да не вземат. А другите бежанци зад телени заграждения, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    05 Ное 2022 17:48ч.

    Щото целта е да се измъкнат в страни от ЕС. Нашите дето са по католици от папата им осигуряват топ условия. В лелеяната Германия отдавна се усетиха, ама не съм чула да протестират там, че не са в хотели. Що така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропаднали хора

    05 Ное 2022 17:35ч.

    Сте рубладжиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    05 Ное 2022 18:04ч.

    Тия луди ли са ? Това е нечовешко ,толкова много пари да се похарчат. И този гъзолизец какво се обяснява. Това са нашите пари . Железници, пътища, тротоари, всичко ни е допотопно, а ние ще се грижим за пришълци с претенции

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    06 Ное 2022 2:10ч.

    напротив, той не ги е дал тези пари, а се опитва да въведе ред, ПП и ДБ организираха това за да издържат приятелчетата си хотелиери, те и сега поставиха искане в парламента настаняването в хотелите да бъде с неограничен период от време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На коментиращите пожелавам

    05 Ное 2022 18:16ч.

    да поживеят година-две в чужбина, прогонени от руските си братя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zet

    05 Ное 2022 18:26ч.

    А къде у нас живеят останалите бежанци, прокудени от американските си братя бе, пожелателю. Демокрацията не е ли и еднакъв аршин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На коментиращите пожелавам 05 Ное 2022 18:16ч.

    05 Ное 2022 18:26ч.

    Заработи ли си надницата за деня в зелено, Тролчо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    05 Ное 2022 18:26ч.

    а, нямате... не са ви намекнали "правилните" партньори, не сте намерили. знаем си ви отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Числото е много динамично, имаше малко над 13 000 души... Общата сума, която държавата е дала до момента, е над 520 милиона...

    05 Ное 2022 18:50ч.

    Не че нещо, но ако и двете числа са верни, това прави (засега!) по над 40 хиляди на калпак! И ако приемем, че всички са дошли в началото на март, т.е. 8 месеца, това са над 5000 кинта на калпак на месец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    06 Ное 2022 2:07ч.

    около 3 хиляди фантоми, плаща се на хотелиерите за лица, които се водят настанени при тях, а не са там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи