Министърът на отбраната: Към момента украинска военна техника не се ремонтира у нас

Министърът на отбраната: Към момента украинска военна техника не се ремонтира у нас

Към момента на територията на Република България не се ремонтира украинска военна техника. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той напомни, че имаме рамково споразумение с Украйна, което на практика представлява споразумение за намерение за ремонт.

Винаги има нужда от повече и повече финанси. Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени 2%. Това е моята цел, надявам се да я постигна. Тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, така че нашите военнослужещи да не усеща огромната пропаст, която има между нас и нашите съюзници.

Министерство на отбраната търси всякакви варианти за осигуряване на летателната способност на Военновъздушните сили на фона на забавената доставка на F16 и изтичащия летателен капацитет на наличните МиГ29, заяви още Димитър Стоянов.

Обмислят се варианти за удължаване на летателните способности на МиГ-овете, заради което предстои среща с министъра на отбраната на Полша. Водят се разговори и с израелски фирми и с други страни, които опит с МиГ29.

Проучват се и варианти за използване на временна платформа, която да замести МиГ29. Платформата може да е на F16, Мираж 2000 или Грипен като се проучват абсолютно всички възможности, които съюзниците ни могат да осигурят, допълни Стоянов.

"Изследваме абсолютно всички възможности, включително с Полша за ремонт на авиационни двигатели за МиГ-29. Влезли сме във връзка и с израелски фирми, и с посолства на страни, който транспортират МиГ-29. Ще имам скоро среща с министъра на отбраната на Полша, надявам се да успеем", заяви Стоянов.

Служебният министър на отбраната добави, че се работи и по друг вариант.

"Това е друга платформа, която да замести евентуално МиГ-29. Ограниченията, които бяха въведени, не позволяват ремонта на тази техника в Русия. Изпратил съм писма до четири държави. Получих отговор от две - от Франция, от Швеция. Очаквам отговор от САЩ и от Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, през който ВВС няма да имат реални възможности, ако не направим нещо с МиГ-29, да носят бойното дежурство", обясни той.

Служебният министър на отбраната коментира и издадената от него заповед, с която се забранява употребата на алкохол и наркотици в Българската армия.

"Българската армия не употребява алкохол и наркотици, но пороците на българското общество, Българската армия е част от българското общество, естествено, че те се транспонират и сред българските военнослужещи. Нямаме завишение на тези инциденти. Заповедта е с цел превенция, защото Българската е стожер на морала и трябва да остане такава.", каза той.

По казуса с пожара край Казанлък, който възникна след взривяване на боеприпаси на полигона "Тюлбето" Димитър Стоянов коментира, че е назначена проверка, но той лично не е привърженик на наказанията. Уточни, че е ставало въпрос за боеприпаси, които не е имало къде да бъдат складирани и съхранявани, така че е било абсолютно наложително да бъдат взривени.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Митко Тъпото е най-острото което свърталището на сталинисти в Долна Митрополия може да произведе наред с шофьорите на самоледи

    20 Авг 2022 14:22ч.

    които ако не се пребият с тях, се сдобиват с високи постове и завъждат високи любовници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Модернизация ли казваш?

    20 Авг 2022 14:41ч.

    Каква модернизация бленуваш бе, чичооо? Каква войска имаш, какво могат тези юнаци? Барем да можеха да вървят в строй. Не ми се мисли, ако дойде време наистина да се брани земята българска, кой ще го направи. Тези мишоци ще се разбягат като подплашени из полето. Стига наливахте пари в нещо, което няма как да заработи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически милитарист идиот

    20 Авг 2022 15:25ч.

    Тая калинка дори уства на армията не познава, щом забрани употребата на алкхол и наркотици във войската. Но иначе си е евроатлантик та дрънка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Авг 2022 15:42ч.

    Аз лично искам да чуя от устата на чичо Митко, каква е съдбата на нашите су25. Къде са, колко са? През миналата година те официално минаха (поне по-голямата част) през сериозна модернизация имакар да са друг клас, в краен случай могат да свършат все някаква работа. Защо се игнорира фактът, че имаме??? такива самолети. А имаме ли? А най-прости консумативи за м29 имаме ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • към момента?

    20 Авг 2022 19:07ч.

    А кога се е ремонтирала?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не допускайте

    21 Авг 2022 20:51ч.

    Джендъри като първия да замърсяват сайта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи