Министърът на икономиката: Руският петрол у нас е около 75% в момента

Министърът на икономиката: Руският петрол у нас е около 75% в момента

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-важното е да гарантираме, че цените на горивата ще са най-добрите в сравнение с държавите в ЕС. Ако е имало надплащане, то "Лукойл" трябва да си понесе последствията. Руският петрол у нас е около 75% в момента. Това заяви пред бТВ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Дерогацията имаше една цел - да не сме в зависимостта, в която сме били последните 15 години, както и да имаме най-добрите цени на пазара. Ако дерогацията падне през март, надявам се да няма сътресения на нашия пазар. 

Богданов посочи, че около 400 млн. лв. трябва да влязат в хазната, ако "Лукойл" си платят данъците. 

Припомняме, че вчера депутатите от енергийната комисия към Народно събрание решиха дерогацията на "Лукойл" да падне от 1 март догодина, а износът на продукти от руски петрол - от 1 януари 2024 г. Те възложиха и на министъра на енергетиката да предприеме действия за увеличаване на капитала на АЕЦ "Козлодуй" с 1,5 млрд. лв. за изграждането на 7 и 8 блок. Членовете на комисията от "Има такъв народ" и "Възраждане" напуснаха залата при гласуването.

Икономическият министър Богдан Богданов определи Бюджет 2024 като прозрачен бюджет с добри разходи във всички сфери. Той е сигурен, че дефицитът в бюджета ще остане така, както е заложен - 3%.

Той увери, че правителството прави всичко възможно да привлича стратегически инвеститори в страната. 

Богдан Богданов уточни, че правителството прави всичко възможно да овладее цената на храна у нас, като все повече търговски вериги искат да се присъединят към кампанията. Министърът разкти, че кампанията не е бухалка. "Нищо не пречи кампанията да се удължи."

Източници: бТВ, novini.bg, bgonair.bg

 

 

Коментари

  • Да носят лична отговорност политиците

    14 Дек 2023 9:17ч.

    Хиляди грешни решения, със страшни последствия за българите. Каква е тая отговорност само на думи. Що за идиоти за тия, та САЩ увеличиха търговските си сделки с Русия в пъти, ние режем колна на който седим! ...... Боклуци прости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 9:48ч.

    Останалите 25 процента е руски през посредници. А за Козлодуй много са се разбързади да плащат за чертежи. Като със самолетите. Същата работа. Изпусни питомното(Белене с руски реактори които са в България вече) па гони дивото(Козлодуй с американска технология по която няма построена АЕЦ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи