Министърът на икономиката: Разговорите с руската страна за природен газ не са завой към "Газпром“

Министърът на икономиката: Разговорите с руската страна за природен газ не са завой към "Газпром“

Разговорите с руската страна за природен газ по никакъв начин не бих нарекъл завой към "Газпром", каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти преди откриването на Годишната среща на съветниците по икономическите и търговски въпроси.  Той беше попитан кога започват разговорите с руската компания. Стоянов каза, че трябва да държим всички опции за доставка на природен газ отворени и че за нас не е добре да държим някоя затворена, съобщава БТА.

"Диверсификация не означава да затворим някои опции и да гоним други. Диверсификация означава всички опции да са отворени и да доставяме по всички възможни маршрути", каза министър Стоянов. На въпрос колко тежки ще са преговорите с "Газпром", той каза, че е сигурен в компетенцията на министъра на енергетиката.  

Без работещ парламент няма опции за подпомагане на бизнеса заради високите цени на природния газ. Продължават компенсациите за бизнеса за скъпия ток. Подготвяме промени на закони и когато има парламент, те веднага ще бъдат изпратени в Народното събрание. Сега фирмите, работещи на ток, са по-конкурентни от тези, работещи на природен газ. Малката част от консуматорите на природен газ, и то малки фирми, могат да минат на алтернативно гориво, но големите не могат. Затова работим да има газ и да е на по-добра цена, посочи министърът на икономиката.

Когато има ново Народно събрание, всичко е възможно, каза министър Никола Стоянов относно промяна на позицията на България за износ на оръжие за Украйна. Съобразяваме се с приетото от народните представители. Сега имаме зададена рамка и я спазваме. Ако правилата бъдат променени, ще се съобразим с тях, добави той.

Министърът отказа да коментира позиция на предходния икономически министър Корнелия Нинова за атака от негова страна срещу нея. "В момента аз съм министър и аз решавам какво да става", каза той. Запитан дали е вярно твърдението на бившия директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, че частни фирми изпреварват държавата при износа на оръжие и боеприпаси, министърът каза, че ако това е така, е "огромен проблем". "Винаги приоритет е работата на "ВМЗ", с "Кинтекс" винаги много сме си помагали - през декември миналата година, например, когато едвам събрахме пари за заплати на работниците", каза Никола Стоянов.

Новото ръководство още не е поело работата, но това ще е едно от първите неща, които ще проверим, добави той.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Министърът на икономиката: Разговорите с руската страна за природен газ не са завой към "Газпром“

  23 Авг 2022 12:01ч.

  Е, от Россатом ли ще пазаруваме газ или от Руските държавни железници?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Авг 2022 12:10ч.

  А как би го нарекът бе идиот?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крадец на никове

  23 Авг 2022 12:11ч.

  На всеки е ясно кой е идиота. Не се крий, всички те виждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  23 Авг 2022 13:12ч.

  Обратният завой към „Газпром“ носи рискове за студена зима и щети за милиарди. При това министрите на Радев, си служат с откровени заблуди, за да оправдаят резкия завод обратно към Кремъл и "Газпром". Резултатите от тези маневри ще са печални - от ново внезапно спиране на руските доставки до дела за милиарди в международни арбитражи, които България да загуби заради гафове на служебния кабинет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  23 Авг 2022 13:57ч.

  Кога до сега сме имали проблеми, дори когато почти изцяло сме зависели от Газпром? Всичкото това е така, ако доставчиците ще са кораби за втечнен газ-не само скъпо, но и ненадежно! Чудя се на такива, като тебе нормални ли сте, заслепени ли сте или платени? Как заспивате нощем? Поне малко не ви ли безпокои съвестта, че лъжете безобразно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диван Лостов (факт чекър)

  23 Авг 2022 14:17ч.

  Бай Иване, какво е това "съвест"? Тази дума я забранихме още през 1989 г. Ще те докладвам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалки, много жалки

  23 Авг 2022 14:48ч.

  Платени, за пари става въпрос. Продажни душички, алчността е неличима болест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Диверсификация означава всички опции да са отворени "

  23 Авг 2022 12:10ч.

  Ней-сетне един с мозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Авг 2022 12:17ч.

  Гласуваш за Радев, получаваш Дугин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  23 Авг 2022 12:29ч.

  Гласуваш за Бойкикев и получаваш Сорос, барабар с зоофилите и ЛГБТерите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Авг 2022 13:45ч.

  Гласуваш за Копейкин, получаваш Митрофанова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  23 Авг 2022 17:55ч.

  Наблюдател, какво всъщност наблюдаваш! С широко затворени очи, или ...? Баце????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  23 Авг 2022 12:18ч.

  Ще се надиверсифицирате най-накрая с тези невъзможни завои. Но май ем ви се иска ем не ви стиска че от посолството не дават. Но нали знаете който го е страх от мечки да неходи в гората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На влизане в Милано бензиностанциите имат по-ниски цени, отколкото на влизане в София. Цените се движат от 1,699 до 1,79 евро или 3,32 - 3,35 лева, както личи на снимката, направена в движение вчера следобед, докато в София дизелът е 3,43 - 3,45 лв.

  23 Авг 2022 12:26ч.

  19min: "И това, при положение, че при нас горивата са от 30% по-евтин от използвания в Италия петрол, имаме най-ниските акцизи в ЕС, данъците ни са 3,3 ПЪТИ по-ниски, отколкото на Апенините, за наеми, заплати, осигуровки и т.н. - също компоненти на цената, дори не си струва да се говори - на Ботуша те също са многократно по-големи. Илиян Костадинов"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Авг 2022 12:37ч.

  Приказката тук е за газ, но ще допълня с петрол и деривати, колега. Проблемът е навсякъде по веригата, но лъвският пай се завлича на върха. Ето как! У нас НХим би могъл да продава на 2,5 лв. с прилична рентабиилност. Но, Нхим вече изконсумира аморт. отчисления и вече трябва да плаща данък печалба, ама не му се иска. Хареса му, 25 години не е плащал. И тогава измислиха схема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Авг 2022 12:39ч.

  Монополист е очевидно Лукойл и те решават какви ще а цените. Следва да се запитаме кой позволи Лукойл да има абсолютен монопол на пазара на горивата и ще стигнем пак до радетелите за възобновяването на разговорите с Газпром.....Нинова, Р Овч, Радев, Боко и тн

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Авг 2022 12:46ч.

  ЗИП, кротни се! Понякога знаеш, но понякога и хабер си нямаш! По-скоро прочети и обясни на публиката, коя е фирмата Литаско. А има ли възможност Бг държава да влияе на стопанските процеси в рафинерията и по какъв начин. Ако си истинският - остани си със здраве! Ако си другият ... ти си знаеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монопол на пазар на горивата

  23 Авг 2022 16:45ч.

  Този ЗИП е менте. Умствено ограничен. Лесно се проверява колко бензиностанции има в България и какъв е процента на бензиностанциите на Лукойл. Направете справка и ще се изненадате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Авг 2022 12:43ч.

  Схема е проска. НХим вече не е вносител на суров руски нефт, за който държавата извоюва дерогация и е евтин. В Бг започна да внася Литаско, която предоставя суровина на НХим за преработка на ишлеме. Следите ли мисълта? Собств. си остава Литаско. Готовите горива се продават от Литаско на вериги и едрови търговци с едно левче горница. Не се вторач.! Изяснявам схема, а не фин. разчет до стотинка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Литаско винаги са били на входа и изхода на Лукойл

  23 Авг 2022 12:48ч.

  Не е от вчера тази схема..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Авг 2022 12:59ч.

  Само частично е вярно, колега! Лукойл е работил и със "своя" суровина при пазарни условия. Доказателството е, че за първи път платиха данък КПО, но ужасно не им хареса, а пък Бг държава започна да се държи прекалено враждебно и те закономерно решиха, че не е необходимо да спазват приличие. За следв. година НХим ще обяви печалба от 5 льеА! Грозно, но законно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз ти казвам, че Литаско е на входа и изхода от повече от 25 години

  23 Авг 2022 13:01ч.

  И усвоява цялата печалба от дейността на дружеството. Ти си плямпай за "свои" и "чужди" суровини..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понеже виждам, че проявяваш интерес към подобни компании

  23 Авг 2022 13:09ч.

  Позаинтересувай се за дейносттаи на територията, на една друга пак швейцарска.. Трафигура се нарича, не я бъркай с пловдивската и адашка баче..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Авг 2022 14:46ч.

  Такива дървеняци като теб (13.01) знаеш ли къде ги пращам?! Бас държа, че се сещаш! Както ти говоря прилично, така мога и много качествено да те сритам, но не си заслужава, че очевидно не ти стига акъла да си измислиш един формален ник. Ето ти източник - баш като за теб! Либерално, соросоидално автентичен и оплоден с евроатлантически ценности на калпак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Авг 2022 14:50ч.

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2022/0701/4364501_lukoil_neftohim_e_platil_korporativen_danuk_za_pruv/ Други източници искаш ли. Въпрос с повишена трудност: защо след като Литаско от 25 години уж бил на входа и изхода и прибирал цялата печалба, изведнъж за 2021 г. се смилил над туземците?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чета и не вярвам на ушите си

  23 Авг 2022 15:20ч.

  Финансовият отчет показва, че печалбата на "Лукойл Нефтохим" е 75 млн. лева преди данъци, а "ръководството е решило да не се възползва от възможността да приспадне загуби от предишни години и да си спести данъка" Разбираш ли смисъла на написаното.. Ай ся, пак го коментирай от ама счетоводна гледна точка..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До анонимен бастун 15,20

  23 Авг 2022 15:47ч.

  Смисълът е пределно ясен! ПЛАТЕНИ СА СЕРИОЗНА СУМА ДАНЪЦИ! Другото са интерпретации на тема. Всички знаят чудесно, че Лук практикува по оперативна дейност по-скоро нещо, което не е точно пазарни цени, а разчетни такива (къде да остане резултатът), но инвестициите и съотв. амортиз са пазарни, дори раздути. Кво ли ти обяснявам, бастун!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кво ли ти обяснявам, бастун!

  23 Авг 2022 16:05ч.

  На този етап нищо, опитай пак... Лук практикува по оперативна дейност по-скоро нещо, което не е точно пазарни цени.. В счетоводството няма термин пазарни цени, нито разчетни такива..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До счетоводно бастунче 16,05

  23 Авг 2022 16:29ч.

  Естествено, бастунче! Няма такова понятие! Има други мех-ми (дпк) Обяснявам го с популярни думи за да го разберат хем бастуните, хем нормалните форумци. Ако беше казал, че си счетоводителче, друга щеше да е приказката. Лук чудесно знаеха, че разни линии са пресечени. Ако бяха претендирали за приспадане загуби, това можеше да доведе ревизия, 75 току-виж ставали 1 млрд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аве сладък, много се палиш

  23 Авг 2022 17:19ч.

  има годишни консолидирани отчети, каква ревизия те гони.. Загубата е резултат не се претендира..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 9:37ч.

  О, счетоводителю, ти продължаваш да ръкъш акъл и глупости. Доказах ти категорично, че НХим плати сериозна сума данъци тази година, противно на твоите лъжливи и и неверни твърдения. Всички възражения - в редакцията на Дневник! При необх. има още десетки източници. Марш оттук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Газпром доставя до крайна точка при най-изгодни условия, всички останали доставчици оферират по-висока цена при доставка до територията

  23 Авг 2022 12:44ч.

  Всичко останало са празни приказки.. Ако някой може да приведе конкретни доказателства в полза на противното ще се радвам да ги видя..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Авг 2022 12:52ч.

  Такива доказателства няма. Щабът е разгледал внимателно всички документи, отчети, оферти, цени, тенденции и т.н. За месеците окт.-декември Газпром не само е най-евтин, но практически е безалтернативен. Има теор. възможност за някакъв внос турски търговци (тръбна газ), но по-високи цени. Октомври започват търгове слотове Ревитуса, капацитет 2023. Нова булка, нов късмет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ElCondor

  23 Авг 2022 12:52ч.

  Извинете ме за невежеството, но кои други руски компании освен ГАЗПРОМ търгуват с газ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Авг 2022 14:36ч.

  Кондор, въпросът ти е леко неясен, но ще пробвам. Газпром има монопол за износ на руски газ. Имаше интензивни приказки в обществото там да се разреши поне още и на Роснефт да изнася газ, но откровено не знам как се развиха нещата. Промяна няма на този етап. Иначе, на вътрешния пазар доставят и други фирми. Не съм се интересувал кои и колко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  23 Авг 2022 13:01ч.

  ТъпънАр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не са завой

  23 Авг 2022 13:17ч.

  А въртене в кръг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Авг 2022 13:18ч.

  Вражеските медии съобщиха, че хохлите готвят още една перемога - ще "конфискуват" руския газ по украинските газопроводи, ще запълват газохранилищата си, а артъка ще продават в Европа. Не, че не са го правили досега. Но, ако Русия затегне кранчето до отказ, какво ще се случи с цените на газа? Правилно, ще хвръкнат. И естествено вината ще е в Масква "има договори, Газпром не ги изпълнява".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  23 Авг 2022 13:32ч.

  „Няма причини за възобновяване на доставките на газ за "недружелюбна" България. Мисля, че на България трябва да й бъде дадена възможност да направи това, което толкова много искаше – да прекара зимата без руски газ.“ Алексей Пушков, сенатор в горната камара на руския парламент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  23 Авг 2022 13:36ч.

  Не е завой, а БЕЗИЗХОДИЦА, след като всички други диверсификационни опции са изчерпени, но това беше ясно и за последния лаик, много предварително, а Киро и Асен са за съдбата на Чаушеску, безмозъчни и безскрупулни гъзолизци на евроатлантически ценности и всякакви други кудоши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Авг 2022 13:44ч.

  Става дума за 1 зима, после когато Гъзпром си загуби единствения купувач ще плаче пред вратите на Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  23 Авг 2022 14:04ч.

  Тогава на Путлер ще му се наложи да прокарва тръби през Хималаите или да доставя френски ласки на канцлер Шьолц

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  23 Авг 2022 16:09ч.

  На Козяк не ве ли правят някакви курсове, малко да се пообразовате . Я виж тук : https://glasove.com/biznes/bloomberg-za-pet-mesetsa-kitay-e-kupil-poveche-energorerusi-ot-rusiya-otkolkoto-za-tsyalata-2021-godina

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  23 Авг 2022 13:46ч.

  Да национализират Нефтохим и спрат газта по Турски поток и ще клекнат мужиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  23 Авг 2022 14:07ч.

  Ако не са ти го казвали, аз да ти го кажа: Явно си пълен МАЛОУМНИК с такива "умни" предложения! Ненормалник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Авг 2022 14:09ч.

  Отлична идея. Така немците поеха контрол на хранилищата на Газпром в Германия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще клекнат мужиците

  23 Авг 2022 14:27ч.

  А жениците като теб, Копейкин, кой ще ги топли зимата? Май сънуваш мужици?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  23 Авг 2022 14:50ч.

  България е Нато, бе руски кавал. Като спираш газа е ние спирама газа за Сърбия и Унгария и го вземаме за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аве, Центович

  23 Авг 2022 15:22ч.

  Ти сигур и вятъра така можеш да го спираш и да го пускаш както ти скимне, нале..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немците поеха контрола

  23 Авг 2022 22:38ч.

  Абе измислен зипе да не стане някой сакатлък и Русия да вземе да поеме контрола над Германия,нали знаеш,те имат опит в това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виц за Кирил Петков

  23 Авг 2022 15:30ч.

  Попитали Петков: - Не се ли страхувате, че тази зима ще сме на студено? - Аз лично повече се страхувам да не съм на топло. ( и с право)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  23 Авг 2022 15:37ч.

  И да са! Какво от това, ако са в интерес на българския народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО КОПЕЙКИН И ДО ЗИП

  23 Авг 2022 16:17ч.

  Бързо бягайте на Запад, не се къпете, стойте на студено и се женете мъже с мъже и жени с жени, правете операции на децата си за смяна на пола и яжте червеи за закуска, обяд и вечеря, както ви съветва жената - вожд! Тук е България - суверенна, свободна и със здрав разум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоянов каза, че трябва да държим всички опции за доставка на природен газ отворени

  23 Авг 2022 16:37ч.

  Че то други РЕАЛНИ опции освен руски газ, като изключим 1/3 "азерски" има ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи