Министърът на финансите очаква огромна дупка в хазната

Министърът на финансите очаква огромна дупка в хазната

За догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв или 6.8% от БВП, а за следващите две години - 2024 и 2025 г., по 5 млрд. лв. годишно. По сметките на МФ това означава страната ни да тегли още 15 млрд. лв. нов дълг в следващите три години, което ще вдигне нивото му на 40% от БВП. Ако не се направи промяна в данъчната политика и не се преструктурират разходите, България ще влезе в процедура по свръхдефицит. Това заяви на брифинг служебният министър на финансите Росица Велкова. 

Служебният финансов министър Росица Велкова се опита да охлади намеренията на политическите сили, синдикатите, та дори и бизнеса, за нови ръстове на заплати, пенсии, компенсации и всякакви допълнителни харчове на хазната.

"Тези искания са базирани на излишъка в бюджета към края на юли от 1.5 млрд. лв. Това обаче е временен, текущ излишък и не означава, че държавата има свободни пари", посочи Велкова на специална пресконференция. Тя припомни, че почти всяка година по това време бюджетът е на плюс, но в края на годината излиза на червено. Така се е случило през 2020 г., която завърши с 3 млрд. лв. дефицит, и 2021 г. - с над 4 млрд. лв. дефицит.

За тази година планираното превишение на разходите над приходите е над 6 млрд. лв. след актуализацията на бюджета от 1 юли. "Само на база на данъчните промени, гласуваните компенсации и увеличените пенсии и заплати след тази актуализация, за догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв. Това е 6.8% от БВП", посочи Велкова, която в правителството на Кирил Петков бе зам.-министър на финансите.

Тя се обяви категорично против поредна актуализация на бюджета за тази година за повишаване на заплати, пенсии и други социални плащания - идея на синдикатите и част от политическите партии.

"Приходите са изключително напрегнати, не се очаква преизпълнение, а максимални усилия да бъдат събрани завишените цели след актуализацията", каза Велкова,

Според финансовия министър не може да се залага на големи икономии от планираните капиталови разходи, с които да се покрият извънредните харчове. Както е известно в бюджета за 2022 г. бяха заложени 8.2 млрд. лв. държавни инвестиции, а до момента са осъществени едва 2 млрд. лв. от тях. От планираните капиталови инвестиции обаче 4 млрд. лв. били по проекти с европейски средства и не можели да се преструктурират. "В момента водим разговори с министерства и ведомства къде са възможностите за икономии, но те няма да са в порядъка на милиарди", посочи Велкова.

По думите й единственият вариант е увеличаване на държавния дълг, което обаче ще бъде изключително неправилно решение. "Най-целесъобразно е да се правят икономии и това е в прерогативите на служебното правителство", каза Велкова.

През септември МФ ще тегли нови заеми както на вътрешния, така и на външния пазар. За тази година лимитът нов държавен дълг е 10 млрд. лв., като до момента са теглени 1.8 млрд. лв. Велкова съобщи, че държавата ще усвои целия лимит, гласуван в закона за бюджета.

Служебният финансов министър ще изработи базов бюджет за 2023 г. за следващото редовно управление с няколко сценария и разчети. Прогнозата на МФ за догодина е забавяне на икономическия растеж на 2.2% при очаквани 2.9% тази година. Очаква се инфлацията също да се забави до 5.8% средногодишно, при 12.6% тази година. Причината за по-ниската инфлация ще е свиване на потреблението, както в България, така и в ЕС.

За догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв или 6.8% от БВП, а за следващите две години - 2024 и 2025 г., по 5 млрд. лв. годишно. По сметките на МФ това означава страната ни да тегли още 15 млрд. лв. нов дълг в следващите три години, което ще вдигне нивото му на 40% от БВП.

Ако не се направи промяна в данъчната политика и не се преструктурират разходите, България ще влезе в процедура по свръхдефицит, а това ни отдалечава от еврозоната, предупреди Росица Велкова.

Служебният финансов министър не за първи път намеква, че с тези темпове на харчове, скоро страната ни ще трябва да вдига данъците. 

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    29 Авг 2022 12:27ч.

    Но ако сключим договор с Газпром, всичко ще е наред и бюджета ще се равни, нали :)))))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министърът на финансите очаква огромна дупка в хазната

    29 Авг 2022 17:16ч.

    Асеня, ЗИП, Кики и Ко. не ги ли чака огромен интерес от страна на прокуратурата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    29 Авг 2022 12:42ч.

    Ама Курнела нали разправя че има толкова излишъци, че може здраво да се увеличават всякакви помощи? Не може Курнела да лъже. Както и Кирчо и Кокорчо не лъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    29 Авг 2022 13:13ч.

    Значи нямало пари за ф16-ките на умствено недоразвития

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очаквайте неочакваното

    29 Авг 2022 13:18ч.

    Прогноза за след 2023 не може да се направи, не е отчетено най-очевидното нещо - ще има ли газ след 1-ви януари 2023 и на каква цена. Оттам нататъка всякакви разсъждения са глупости. Също не е без значение ще има ли война на Балканите или да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    29 Авг 2022 13:29ч.

    Хе хе хе, когато пишех преди година и половина, че юмручето на Ррадев ще донесе дефицит, обедняване и разруха..... ме триеха и оплюваха. Ха сега се радвайте на РРадев, служебните му кабинети и хунтата на Кирето Лъжеца, която РРадев ни докара. Забравете за валутния борд, спасете спестяванията си от банките....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Авг 2022 21:20ч.

    да малко бяха хората които се обявяваха срещу чорапа тук овцете блееха колко велик бил той е голямото зло

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    29 Авг 2022 13:44ч.

    Taзи министърка е рядко неадекватна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Авг 2022 21:18ч.

    точно така като всички курдисани от радев след кокорчо имаме кокорка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    29 Авг 2022 13:52ч.

    Жителка на Москва е била задържана за палежа на BMW X6 на заместник-началника на 8-мо Управление на Генералния щаб на Русия. Задържаната Елена Белова била въвлечена в палежа по сценарий, подобен на този на ало-измамниците у нас, като до последно жената била убедена, че по този начин подкрепя „специалната операция“ и се бори за победата на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Авг 2022 14:01ч.

    Това правителство пое бюджет с 1,5 млрд излишък и планират 6 млрд недостиг. Та логичния въпрос е за какво ще изхарчат 7,5 млрд? За евтин газ от Газпром и МИГ-ове от ЛилиПутин ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Авг 2022 14:37ч.

    Я виж ти, кво съм бил написал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    29 Авг 2022 14:38ч.

    thenewone 29 Авг 2022 14:01ч. е трол на Властта на суджуците, асансьорите, терасите, боклукомора, водомора, къщите на тъщите, ЕВРОмутрата с кюлчетата злато ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Авг 2022 21:28ч.

    Ония двамата горе са нахални троли. Ето ме автентичният.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още по-голяма ще стане,

    29 Авг 2022 14:50ч.

    ако не възстановим договора си с Газпром, и да ни наложат, както е поклаузите на сключения договор, плащане на газа, ако не си го получим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    29 Авг 2022 15:35ч.

    АКо възстановим договора с Газпром, очаквам бюджета за 2022 да е на излишъм минимум 10 милиарда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    29 Авг 2022 15:15ч.

    Радев фалира България с кокорчовците - измамници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    29 Авг 2022 15:27ч.

    +++++ Точно и ясно, поздравления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужиците бягат като хлебарки

    29 Авг 2022 15:37ч.

    Преди часове започна мощна офанзива на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Херсонска област. Част от руските сили вече са обърнати в бягство, първата линия на отбрана е пробита. Руснаците са изоставили дори оръжието и боеприпасите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не замърсявай форума

    29 Авг 2022 16:42ч.

    Казват ти колко зле става в България, а ти се интересуваш от Украйна и Русия. Наистина ли в България останаха само идиотите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    29 Авг 2022 20:58ч.

    Явно Сергей Станишев ще приема парада в родния си град Херсон ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Авг 2022 21:17ч.

    прав си ама въпросът е защо става зле в България точно заради путинската агресия в Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Авг 2022 17:37ч.

    Спирайте пенсиите и заплатите на путинофилите, спрете газта по турски поток и национализирайте Нефтохим и готово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти гледай да не ти спрем дишането

    29 Авг 2022 19:39ч.

    Че много ти голям въглеродния отпечатък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Волгин

    29 Авг 2022 20:19ч.

    Нефтохим е изграден с потта и парите на обикновените българи и е нормално да бъде национализиран, за да могат децата и внуците им да ползват гориво на достъпни цени

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Волгин, говориш за деца и мислиш като 5 годишно дете

    29 Авг 2022 20:52ч.

    Горивата са от нефт. Без нефт Нефтохима НЕ може да произвежда горива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Авг 2022 21:51ч.

    кеф, значи 1.5млрд се екстраполират и дават 48 месеца за 11.4млрд, в гарвард явно са много запознати с финансите, всяка една счеточодителка на квартално магазинче ще ви обезглави без сантименти за подобни експерименти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Авг 2022 21:52ч.

    всеки подобен финансист стои в графата "палячо-спекулант", докато не се назначи от козяк и руменчо де...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шопе, гарвард ще пишеш

    29 Авг 2022 22:40ч.

    като отидеш в Русия. А тук си превеждай лихчетата на български

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Авг 2022 23:16ч.

    лихчетата явно си ги превеждаш от германистанското посолство, а за гарвард, ами той се оказа едно недоносче, освен ако не носиш пица?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киру Макроцефала

    30 Авг 2022 7:40ч.

    Сакам да сме кат Малякия-360 милярда дълг!!Па нека ни е лошо!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи