Министърът на енергетиката: В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването

Министърът на енергетиката: В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването, сочат данни, изнесени от министъра на енергетиката Румен Радев на пресконференция в Министерския съвет, по повод на усложнената метеорологична обстановка в страната. Министър Радев подчерта, че данните са актуални към 11:00 часа днес, а обстановка е динамична. 

В мрежа „Запад“ се работи по отстраняването на повреди на 175 трафопоста в 68 населени места. Общо 9507 са засегнатите абонати, стана известно от думите на министъра. 

В мрежа „Север“ се работи по отстраняването на повреди на 163 трафопоста в 58 населени места. Засегнатите абонати са общо 8234, предимно в областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, частично в Силистра и община Горна Оряховица, уточни Радев.

По направление „Юг“ няма населени места без електрозахранване, посочи още той. Министърът уточни, че за населено място се брои всяко място, в което има дори и една къща. 

"Подредили сме местата така, че там, където има най-голям засегнат брой хора, да получат първи електрозахранване", каза Румен Радев.

Всички останали проблеми, включително по газопреносната мрежа и хранилището в Чирен, са отстранени, заяви министърът.

В енергийното министерство е започнал разбор на проблемите, възникнали при справянето с щетите от обилния снеговалеж. Министърът призна, че слабостите не са малко и настоява в срещите да участват и представители на енергодружествата.

И Енергийният системен оператор, и трите ЕРП-та, опериращи на територията на страната, имат установени свои планове за действие при различни метеорологични условия, същото важи за регионалните им структури, поясин Румен Радев.

"По отношение на ЕСО имаме за всеки отделен експлоатационен район планове за действия при обилен снеговалеж, поледици и ураганни ветрове. Именно по тези планове се структурират аварийните или ремонтно-възстановителните групи. В същия аспект са развити такива планове и в ЕРП-тата. Освен екипите, които са организирани като аварийни служби, имаме мобилни и камерни лаборатории навсякъде, специализирана техника. На доста места има и договори с външни фирми за по-специална механизация".

Радев заяви, че ще свика допълнителна среща с представители на редица министерства - МРРБ, МВР, МОСВ, МЗ, МЗХ, тъй като има слабости в работата на справянето с кризи.

"Считам, че в този формат на управление има смисъл не само, за да се бяга след вятъра, а превенцията да е в резултат на осъзнати слабости и непланирани обмислени действия след това, а не да се оставят нещата на самотек година след година. Очевидно е, че сме в процес на сериозни климатични промени и не можем да се преструваме, че те не съществуват".

Източници: БТА, БНТ

 

 

Коментари

  • Енергия

    29 Ное 2023 15:44ч.

    Не може всяка кочина да се обяви за населено място. По дефиниция населено място трябва да отговаря на някакви критерии , а не всяко циганско гето да се обявява за селище. Караваната си като я спра на плажа под палмите не обявявам че е населено място и не искам компенсация от Енергото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    29 Ное 2023 17:26ч.

    Тук е територия и днес е още много далече от 24 май !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи