Министърът на енергетиката очаква значителен скок в цената на парното, обеща компенсации "живот и здраве"

Министърът на енергетиката очаква значителен скок в цената на парното, обеща компенсации "живот и здраве"

Очаквам увеличение на отоплението с няколко десетки процента, заяви енергийният министър Александър Николов

Парното ще поскъпне значително от юли, но преди следващия отоплителен сезон ще се търсят мерки за компенсация на потребителите. Това се разбра от думите на енергийния министър Александър Николов пред журналисти в парламента преди да бъде изслушан от ресорната комисия.

"Нека да имаме предвид, че за радост текущият отоплителен сезон мина. Предстоят няколко месеца, в които разходите за отопление за доста по-ниски. Когато, живот и здраве, стигнем до следващия отоплителен сезон, съобразно каква е функцията на цените и какви са разходите, ще търсим варианти и за компенсации"

Топлофикационните дружества са с различен модел на работа и ще има различен ефект върху крайната цена, тъй като ефективността на управленията и начина на работа на самите технологични решения са различни, обясни той. "Но когато природният газ е поскъпнал няколко пъти, повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано", посочи енергийният министър.

На заседанието на енергийната комисия в сряда темата бе повдигната от ГЕРБ като бе посочено, че в енергийния регулатор КЕВР са постъпили искания за повишение на енергийните цени от 1 юли със и над 100 % от различните електроенергийни дружества.

Днес министърът коменитра по този повод, че това са само твърдения на опозицията. Все пак той призна, че с оглед на повишаващите се цени на природния газ е естествено да има повишение на цените на топлинната енергия. "Факт е, че много дълго време се направи всичко възможно, за да се задържат тези цени и през компенсации е показателно колко усилия коства на дружествата и на цялата електроенергийна система, за да може да се изплащат тези компенсации, за да няма директен негативен ефект върху обществото. Но това не е устойчив модел и в някакъв момент ще трябва да бъде поне частично компенсиран и в крайната цена", заяви Николов, цитиран от БТА.

Предвижданият по-нисък данък добавена стойност (ДДС) от 20 на 9 процента върху сметките за парното и топлата вода ще има положителен ефект върху крайната цена, коментира още Николов пред медиите без да се ангажира с конкретни изчисления. Уточни, че доколко ефектът ще бъде в пълна степен положителен зависи от много фактори, сред които производствените компании и търговците.

 

Източници: dnevnik.bg, dariknews.bg, bgonair.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    19 Май 2022 17:54ч.

    Колко правителства има България? Министър-председател казва, България ще получава по-евтин газ от руският, министър на енергетиката говори за значителен скок на цените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Май 2022 18:03ч.

    За тия десетките % -ти не значат нищо. В тази територия заплатите на властта трябва да са средните за страната с пълен електронен контрол на харчовете им, за да се опитат да живеят като нас !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    19 Май 2022 18:29ч.

    Очакваме министъра на Славчо да си замине, защитава енергийната мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и защо???

    19 Май 2022 19:08ч.

    Нали докарахме вече евтин газ отнякъде си? Щом газът е по-евтин отпреди, значи и цените от юни нататък трябва да са по-ниски. А бе, тия маймуни ли са или нас правят на маймуни?!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Живот и здраве"

    19 Май 2022 20:21ч.

    Погребална агенция. Може и "Вита 2"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    19 Май 2022 21:20ч.

    Чакай, чакай малко, нали газът ще е 4 пъти по-евтин, що така бе Миме?!?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи