Министърът на енергетиката: Няма сделка за газ на двойно по-ниска цена

Министърът на енергетиката: Няма сделка за газ на двойно по-ниска цена

Александър Николов отхвърли обвиненията на ГЕРБ


„Сделка за газ на двойно по ниска цена няма". Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на брифинг. Той отхвърли отправените от ГЕРБ обвинения. „„Булгаргаз” няма сключена сделка на конкретната дата. Съответно компанията не е в никакво нарушение на договори. Налице са всички основания, които да не водят до риск от спиране или ограничаване на доставките. Допълнително Българският енергиен холдинг и правителството са приели мерки за това", каза още Николов.

 

Продажба няма, а има покупка и не от "Булгаргаз", а от "Булгартрансгаз". "Булгартрансгаз" има неоходимост от количества природен газ, които се израсходват за технологични нужди. Закупеното количество от "Булгартрансгаз" се съхранява в Чирен като всеки ден се добива необходимата част за осъществяване на пренос както в България така и извън нея. "Булгартрансгаз" ежедневно търси количества на допустими и приемливи цени, такъв е случаят и за 24 февруари. Закупените количества от "Булгартрансгаз" са на цена от 120 лв. за MWh, което е с 32 лв. по-ниска от средната цена, което е покупка на по-ниска цена, подчерта Николов.

 

Няма проблем с количествата горива в България, няма намаляване на налягането по трасетата, свързани с Газпром. Проблем за електроенергийната система не се наблюдава. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.Николов отговори и на въпроса на ГЕРБ защо се е продал газ на двойно по-ниска цена в ноща, когато ескалира конфликтът в Украйна.

 

Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен когато е възможно. Добивният сезон е удължен с още един сезон, обясни Николов.

 

От Булгаргаз са отправили искане от големи търговци на втечнен газ, опериращи в райони отвъд за предоставяне на оферти, които да включват технически възможности за доставка на количества през март, ако бъдат преустановени доставките от Газпром. Получените предложения до момента ценово не отговарят на изискванията на Булгаргаз. Приети са предложения от съществуващи други партньори, посочи Николов.

 

Булгаргаз няма да спре да търси алтернативни източници за доставка на газ, добави той.
 

Източници: NOVA TV, dariknews.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Грух

  04 Март 2022 14:55ч.

  Подаването на природен газ от Русия към Европа по газопровода „Ямал“ е спряно, съобщи руския монополист „Газпром“, съобщи Ройтерс." Сега ще видим кон боб яде ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  04 Март 2022 17:39ч.

  тоя лъже яко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи