Министърът на енергетиката: Неизбежно е да влезем в преговори с "Газпром", за октомври нямаме газ

Министърът на енергетиката: Неизбежно е да влезем в преговори с "Газпром", за октомври нямаме газ

Неизбежно е България да преговаря с "Газпром". Нямаме алтернатива на договора с "Газпромекспорт" в ценово отношение

Кризисният щаб по енергетика заседава за първи път с участието и на синдикални, работодателски и браншови организации, откакто беше създаден от служебния кабинет в началото на август. След заседанието излязоха пред медиите с обобщение.

В отговор на въпрос за това къде се разтоварват танкерите с втечнен газ енергийният министър Росен Христов като се позова и на обявените 250 лв. заяви, че поради липса на слотове е приет само един танкер и след като бизнесът не може да понесе по-висока цена, това на практика прави вече неизбежно да се преговаря с "Газпром експорт" за възобновяване на доставките на газ по текущия договор. "Не си правете илюзията, че единственото, което трябва да направим е да пратим мейл и доставките да тръгнат на супер ниска цена", заключи той.

Заяви, че предишното правителство е направило почти невъзможни преговорите с руската компания и е напрегнало отношенията с Русия до краен предел. Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква комуникация, така че ситуацията изобщо не е розова, описа той. "Ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях, нито очакваме лесни, нито бързи преговори, нито кой-знае какъв резултат при все опита ни и при всички експерти", допълни Христов. "Отсега мога да ви кажа, че ще бъдат много тежки и много труди зароди всичко направено до момента". Попита риторично защо "Газпром експорт" да дава газ на България при положение, че може да продава на много по-висока цена в Европа количества, които веднага биват взети.

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива, заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката.

Алексиев посочи, че щабът работи едва от три седмици, а в началото работата му е била концентрирана в това да събере необходимата информация. "Проблемите, които са натрупани, са много", отбеляза той и допълни, че щабът се е концентрирал първоначално върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". 

"Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата държава. Изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", посочи вицепремиерът и транспортен министър.

Според Христо Алексиев "каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени". "За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива", посочи служебният вицепремиер.

По думите му осигуряване на необходимите количества природен газ трябва да бъде на възможно най-добрите цени.

Алексиев допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание.

Aлексиев също така отбеляза, че по отношение на газа, поради факта, че няма действащ парламент, е договорено, че ако има предложения за компенсации на бизнеса, то такива трябва да бъдат подготвени като законодателна инициатива, да преминат всичките нужни процедури и да бъде внесен в новото Народно събрание.

Енергийният министър Росен Христов пък заяви на днешния брифинг, че интерконектора от Гърция е договорено да се пусне на 1-ви октомври. Той припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с американски втечен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват едва трета от нуждите за октомври. Месеците ноември и декември обаче не са обезпечени, посочи Христов.

"Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената", отбеляза още енергийният министър и добави:

"Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври".

Росен Христов подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Той съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ:

Правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ

"Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър".

Министърът съобщи също така, че започва кардинална преструктуризиране на "Топлофикация" - София, определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна.

Преди ден Христов обяви, че правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ за страната ни. "Започваме преговори с Азербайджан за допълнителни количества газ. В следващите 2 седмици се надявам да постигнем успехи". Това съобщи вицепремиерът и служебен министър на енергетиката Росен Христов. Той добави, че има индикации от турски компании за интерес да доставят газ. "Започваме преговори и с тях", обяви той.

В "Топлофикация София" се създава работна група от финансови и технически експери за пълно перструктуриране на предприятеието и намиране на инвестиции за преоборудването му, стана ясно още от думите на министъра.

"В момента фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът сме го взели на ръчно управление", добави служебният вицепремиер. "В петък получихме линеен график за получаване на документите и завършване на строителните работи. Поети са ангажименти, включително пред президента, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври, потвърди той.

Министърът припомни и че са успели да договорят доставката на 1 от танкерите с втеченен газ от американска компания. "Тук главното беше липсата на терминали. Успяхме да организираме свободен слот за доставка през октомври в Турция. За съжаление останалите танкери, въпреки че офертата беше атрактивна, не можем да се възползваме, защото свободните терминали са на такава цена, че у нас крайният продукт ще е неизгоден", посочи Христов. 

Бизнесът

"Не можем да работим на тези нива на природен газ", посочи в изявление след заседанието на Кризисния щаб Васил Велев, предс. на УС на Асоциацята на индустриалния капитал в България. "В Турция е под 11 лв., в Сърбия е 90лв. За сравнение - парното в София - неговите 40% са определени при 120 лв. на мегаватчас - августовската цена е близо 300 лв за мегаватчас. Ние направихме сметки с данните, които разполагаме, и смятаме, че 200 лв. на мегаватчас е постижимо, а 250 лв е пределна цена и трябва да се търсят възможности за компенсиране", посочи Велев. Според него 200лв е простимо при реактивиране на доставки от “Газпром Експорт”.

"Ние нямаме алтернатива на доставките на "Газпром експорт" в ценово отношение", категоричен бе Велев. По думите му губим почти 180 млн. всеки месец - почти същото количество ще можем да икономисваме и от договора с азерите, ако наистина влезе в действие интерконекторът на 1-ви октомври. 

Синдикатите

Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа", коментира: "Това, което беше чуто от страна на бизнеса е, че при цена от над 250 лв за цена на газа означава затваряне на предприятия. Напомням, че България е с най-високите нива на енергийна бедност в целия ЕС, а все още нямаме разработена дефиниция за “енергийно бедни” граждани, така че те да могат да бъдат подпомагани не с целеви помощи за отопление, а за редовните месечни плащания за електричество и газ. Това, което стана ясно е, че дори за компенсациите за бизнеса вече трудно  се намират средства за компенсация".

Синдикатите настояват да се гарантира доставка на възможно най-евтиния газ. "И второ - във връзка с цената на тока - искаме да се настоява пред ЕК да имаме право като държава да ограничим износа си на ток". Според Григорова България може да обезпечи нуждите си от електоенергия, ако не изнася всичко и ако не всичко се търгува на борсите. 

Тя акцентира още и на нуждата от компенсация на градския транспорт, за да не остане страната без публичен транспорт. Тази тема отново ще стане особено болезнена в края на годината, тъй като средствата, които бяха заделени през актуализацията на бюджета, ще бъдат изчерпани, предупреди Ваня Гргорова.

 

Източници: БНР, NOVA TV, бТВ, "24 часа", dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Браво

    22 Авг 2022 14:23ч.

    Браво, Христов. С още едно такова изказване и ще докараш допълнителни 5-10% на ПП и ДБ. А може би това е целта. Р.Р. обича двойните игри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    22 Авг 2022 14:30ч.

    Те вмирисаните платени жълтопаветници общо толкова ще съберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    22 Авг 2022 17:38ч.

    Видя се, че хунтата на Зеления чорап има точно тая цел - да ни върне към Газпром. Да, но в новото НС ПП, ДБ, Герб, дпс и БСП ще импийчнат тоя путински агент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТАСС е упълномощена да съобщи

    22 Авг 2022 17:51ч.

    Руският газ, ако дойде, ще е на цена като за врагове, но на каквато и цена да дойде, друг няма, А И НЯМА И ДА ИМА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    22 Авг 2022 18:35ч.

    Много са се привъзбудили дъртите комунисти тука. Става дума само за преговори, никой няма да подписва договор с Гъзпром, бе дърти пърдялници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • некъпан демократ с гол гъз и чифте пищови на гей парад

    22 Авг 2022 21:26ч.

    Чиче, първо трябва да ни извадят от оня списък с неприятелите, ала заради таквиз застаряващи омразничета кат тебе всички вкупом ще го духаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    22 Авг 2022 14:24ч.

    премиерът да се обади на посланичката на русия в българия да се извини за простотиите които се натвориха в последно време шпионски скандали и бутане на паметници и газът ще потече отново по тръбите и никога не забравяваите че сме в нато и ес без референдум

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Кина

    22 Авг 2022 14:28ч.

    Не забравяме. Затова не можем да излезем с референдум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мама бара

    22 Авг 2022 14:37ч.

    тя щото посланичката като се трогне, че тя затова е изпратена тук, за да гази и обижда като някаква помешчица и краката и да целуваш полза няма никаква

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амара

    22 Авг 2022 14:55ч.

    А не трябва ли да се извини президента!? Нима той не е виновен за тези, които ни управляваха до вчера? И защо се покри последните дни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    22 Авг 2022 15:39ч.

    Защото е шушумига чоджум .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямаме алтернатива на договора с "Газпромекспорт" в ценово отношение

    22 Авг 2022 14:26ч.

    А що ручахме жабетата? За да могат едни хора да прилапат комисионните, нале.. Гешев, спиш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газът от Газпром не е най-евтин

    22 Авг 2022 14:31ч.

    На лъжата, че Газпром иска най-ниската цена, вече никой не вярва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще споделиш ли кой дава по добра цена, за газ доставен до България

    22 Авг 2022 14:38ч.

    Или просто си дрънкаш колкото да не заспиш..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрънка

    22 Авг 2022 14:47ч.

    За да си заработи надницата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    22 Авг 2022 15:09ч.

    Дори и твояТ водещ капрал от КОЗЯК?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заяви, че предишното правителство е направило почти невъзможни преговорите с руската компания и е напрегнало отношенията с Русия до краен предел.

    22 Авг 2022 14:30ч.

    Есенес, пак за ПП да гласувате...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се връзвайте

    22 Авг 2022 14:33ч.

    Няма да има възстановяване на доставките от Газпром. Всички изявления за преговори са политически надлъгвания между президента и Корнелия. Радев прави всичко възможно да попречи на БСП да прилъже още избиратели с критиките, че служебното правителство не правело достатъчно за възстановяване на доставките от Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без възстановяване на доставките от Газпром

    22 Авг 2022 14:37ч.

    зимъска ще има линчувани политици..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    22 Авг 2022 14:33ч.

    Първо решиха да договорят само 1 танкер от заявените 7 , после се налагало да се върнат към Газпром, защото танкерът бил само 1. Газпром при тези обстоятелства няма да предложи най-изгодната оферта. Елементарно правило при всеки пазарлък. Без да съм противник на руския газ, мисля си, че Временното правителство на Радев не работи в интерес на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На нас, неминистрите, които поне веднъж дневно държим да си вземаме душ,

    22 Авг 2022 14:38ч.

    Тази неизбежност ни беше ясна още кирококорестите времена. Но очевидно за министри се назначават само лица, по-трудно схващащи най-очевидни неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А простокиро и Кокорчо

    22 Авг 2022 14:45ч.

    Кога ще ги окаушим? Тия продажници са причинителите на проблемите на цял един народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амара

    22 Авг 2022 15:02ч.

    А простокиро и Кокорчо 22 Авг 2022 14:45ч. А този,който ги докара на власт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Авг 2022 14:51ч.

    бай сашодончев газ ше пикае...в сега ще плюе на воля....еехх саше саше...а колко хубаво щеше да стане...нъл така...я кажи нещо за едни заявени количества зимъска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марин

    22 Авг 2022 15:38ч.

    Съгласен съм с теб, Христо. Но не можем ли да използваме и това за решаване на енергийните проблеми? Тоест да свържем съответния газово-уриниращ орган на бай СашоДончев към българската газово-преносна мрежа и да използваме лицето Дончев "на ползу роду". Поне веднъж това лице да послужи за нещо полезно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Празна тиква бабоеб

    22 Авг 2022 14:52ч.

    Трудно, бавно и мъчително ще стигнем до очевидно очевадното: за Европа няма друг газ освен руски. Всеки друг газ (азерски, американски, бимбинистански) накрая се оказва (по-скъп) руски. Най-накрая го проумя и тиквеника бабоеб яхтаджийски. Дори Цветанов би го разбрал по-рано. Все пак помощното училище във Вършец е класика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свършиха глупаците

    22 Авг 2022 15:11ч.

    Свършиха глупаците в Европа, които да вярват, че от Газпром ще купят най-евтиния газ. "Бизнесмените" и "политиците" в България, които реват за газ от Газпром, са обикновени мошеници, които се надяват да лапнат част от стотиците милиони субсидия, която беше преведена на Булгаргаз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сподели ве умнико

    22 Авг 2022 15:13ч.

    Кой дава по-добра цена от Газпром за доставка до България, ама с конкретика.. Ако не можеш, явно ти си от глупаците..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Присмял се хърбел на щърбел

    22 Авг 2022 15:21ч.

    Щото ти много знаеш колко пари иска Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото поиска

    22 Авг 2022 15:36ч.

    толкова ще дадем.. Инак, врътваме копчето на държавата..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кого лъжеш

    22 Авг 2022 16:38ч.

    От четири месеца преки доставки от Газпром няма. Не съм чул някой потребител да е останал без газ. Оплакванията са от непоносимата цена, но цената по договора с Газпроме е още по-висока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти пък как разбра, че

    22 Авг 2022 17:19ч.

    цената на Газпром ще е още по-висока? В управителния му съвет ли си или си някаква врачка , мейби?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Секс куклата Лена

    22 Авг 2022 15:00ч.

    Нагли лъжци радеви! Ние доставихме четири пъти по-евтин газ! Гълъбите и гугутките на Тримореца са некадърници в сравнение с нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Toм Сойер

    22 Авг 2022 16:07ч.

    Абе тя една кукла...рошава :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министърът на енергетиката Христов e бабоеб за пари

    22 Авг 2022 15:07ч.

    Цены на газ в Европе рванули за 3000 долларов за тысячу кубометров Впервые за полгода биржевые цены на газ в Европе превысили 3000 долларов за тысячу кубометров, такие новости поступили с лондонской биржи ICE 22 августа https://svpressa.ru/economy/news/343837/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

    22 Авг 2022 15:08ч.

    Всичко е ясно, но защо киро и компания са още на свобода? Ако тези золуми харвардеца беше направил в родината на сладкарката му къде щеше да е вече? При канадския бай Ставри, а на нашия бай Ставри вече търпението се изчерпва. Гешев да не плаши жени като Иванчева, а да се захване с истинските, закоравели престъпници на киро, кокоро и останалата тяхна банда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    22 Авг 2022 15:12ч.

    Каскетурата КАРЕНИН е кукла на конци на КОЗЯК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забрави

    22 Авг 2022 15:12ч.

    Няма да има директни доставки от Газпром за България през следващите най-малко 10 години. Осъзнай тази истина и недей да истеризираш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да се хванем на бас по една ГАЗирана вода,

    22 Авг 2022 15:14ч.

    че ще има..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руският газ, ако дойде, ще е на цена за врагове

    22 Авг 2022 15:13ч.

    Тука някои или мислят Путин за Брежнев, или лъжат публиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На каквато и цена да дойде

    22 Авг 2022 15:15ч.

    друг няма..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев са го натиснали американците и пак работи за ПП и ДБ.

    22 Авг 2022 15:26ч.

    През следващите 2-3 седмици ще правят имитация на преговори, а към 15-20 септември ще стане ясно, че руснаците са се изгаврили със заекващия министър. За 2-те седмици преди изборите колебаещите се избиратели ще обърнат палачинката и ще върнат Кирчо и Кокорчо на власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако им се мре от студ и глад

    22 Авг 2022 15:33ч.

    ще ги върнат, много ясно..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Авг 2022 16:00ч.

    На вас Митрофанова ще ви даде с отстъпка 2-3 кофи, за особени заслуги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    22 Авг 2022 15:52ч.

    Копеайкаджии, става дума за една зима и за страната България в която по случайност живеете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кимчик

    22 Авг 2022 16:01ч.

    една зима е достатъчна за някои, да не доживеят пролетта.. Гледай да не си от тях..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що, напролет ще си биеш сонда за газ у двора?

    22 Авг 2022 16:06ч.

    и ще си построиш терминал да ти го носят с дирижабъл? Дебил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Авг 2022 16:07ч.

    Не търсете вината на друго място, преди да я потърсите в себе си. Не президентът избра ПП, а ние. Вие, аз, ти, тя, той, те. Няма такова нещо като "Ние сме толкова умни, толкова изстрадали, но президентът ни ги натресе". Не, Очевидно не сме умни, не сме изстрадали и не ни ги натресе президентът. Много инфантилна поза е това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Авг 2022 17:22ч.

    Неееее, аз не съм толкова смотан... на Кирча на челото му е изписано "моше"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Авг 2022 23:55ч.

    Президентът също има главни заслуги за да ни натресе тези журики, но всъщност Байдън ги посочи-спомена им имената на Радев и киро при едно мероприятие на триморците в България! С това може да се обясни грубото погазване на Конституцията и пренебрегването на решение на Конституционният съд! Още едно доказателство, че сме колония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пишете си колкото искате глупости и злобейте

    22 Авг 2022 16:08ч.

    Когато застуди … Е, сами си знаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Авг 2022 16:20ч.

    Трябва да гледаме и по-напред. Да мислим и за електричеството. Гориво, ремонти, сертифициране на АЕЦ. Урсула няма да ни ги осигури. Без майтап - много ще ни е трудно с Газпром. Русия продава и нефта, и газа с дисконти. Не можем да се надяваме, не можем да искаме - нямаме очи. Гледах една карикатура: "Братушки, газ няма, но ще ви върнем Ф. Киркоров".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАСТОЯВАМЕ ЗА ТЕЗИ ПРЕГОВОРИ

    22 Авг 2022 16:31ч.

    Веднага и без забавяне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пръдльо, няма да имаме газ

    22 Авг 2022 16:55ч.

    заради теб и сбирщината на Радев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, не и не!

    22 Авг 2022 17:19ч.

    Невъзможно е чак пък да са такива кретени. Изглежда каишката е къса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Авг 2022 17:20ч.

    А за ноември, декември, януари, февруари, март имате ли? И що чакахте коня да иде у ряката? А Гешев какво чака? Разрешение от посолството?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Авг 2022 17:20ч.

    Платете си в рубли и напълнете Чирен, че беше умишлено източен... имаме си договор, за продължение на договора можете само да си мечтаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво да си помислят

    22 Авг 2022 17:37ч.

    сегашните на власт, да не стане така,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не стане така,

    22 Авг 2022 17:39ч.

    че да скачаме посред зима и пред тяхните порти, за да се стоплим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    22 Авг 2022 17:42ч.

    Ами така е, за неприятелски страни, цената ще е друга и по-висока, независимо на кой какво му изнася. Ама къде се сви баба Урсула, нали щеше да прави колективен договор за доставка, за по-ефтино ? Май е предозирала с бустерите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А може едновременно

    22 Авг 2022 17:43ч.

    и пред портите на Кирчо и Кокорчо...щото на гладно и студено става гадно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Празни приказки

    22 Авг 2022 17:56ч.

    Булгаргаз има договор с Газпромекспорт до краят на тази година. НИКОЙ няма да преговаря за няколко месеца. Преговори за нов дългогодишен договор от догодина са възможни. Но господарите няма да разрешат на България да го направи. Знаете какви проблеми създадоха на Орбан. А в България политик от калибъра на Орбан все още не се е родил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Авг 2022 18:36ч.

    никоя европейска държава на мястото на България няма да подпише с Гъзпром, бе Мунчо. Вие може да си ползвате колкото искате газ от Гъзпром като се изселите в Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В стария договор с Газпром има

    22 Авг 2022 18:46ч.

    клаузат Take or pay, което буквално означава "взел, не взел природен газ, трябва да платиш количествата по договора". А цената ще е като за неприятелска държава. Правете си изводите, за кого работи правителството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Авг 2022 18:58ч.

    Очевидно Газпром не изпълнява договора си и след като сме платили в упоменатата в договора валута и не са извършили доставка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конкретно в нашия договор с Газпром има включена клауза за разплащане в рубли

    22 Авг 2022 19:08ч.

    Това, че Кокорчовците го четат както Дявола Евангелието е съвсем отделен въпрос..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Авг 2022 19:11ч.

    Може ли да копирате каква е тази клауза за рубли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Авг 2022 19:45ч.

    Даже и в твоя договор с Пригожин няма плащане в рубли, Мунчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми постнете го този договор, дета я няма клаузата в рубли, сладурчета..

    22 Авг 2022 20:47ч.

    Що не се пробвате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    22 Авг 2022 19:10ч.

    Не е зле да преговаряме и с Илон Мъск, той щеше да ходи до Марс, може да ни осигури и оттам газ, така със сигурност ще преборим Газпром. Не разбрах само какво имаме да говорим с Газпром, имаме договор до края на годината, плащаме през рубли и си получаваме количествата. Какво толкова поне за тези обеми трябва да преговаряме!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изял (почти) буцата сол, издържал до 99 тояги и

    22 Авг 2022 19:15ч.

    накрая си платил. Както и да се въртите, трибуквието ви е все отзад. И дали са хамериканци или мечката, все тая, без вазелин. Оцелелите след април 2023 пак да коментират, ако има на какво и за кого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първо отказаха 6 танкера

    22 Авг 2022 19:24ч.

    После обещават, ако Газпром се съгласи, тепърва да преговарят. Това не е отговорно поведение, а безумие. Освен ако се надяват на подкуп по стара министерска традиция. Което е повече от съмнително. Ние сме на зор, не руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • що бе

    22 Авг 2022 20:12ч.

    Нали беше по убуу да донесеш от девет дола вода? Прости хора, ейййй няма оправия. Простотия до шия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Он, технио, им га рекна

    22 Авг 2022 20:50ч.

    Заровиха кладенеца, преди да са прекарали водата или да са изкопали нов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДО 20.58

    22 Авг 2022 21:16ч.

    Страх те е да не си загубиш комисионните на посредник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоз министър

    22 Авг 2022 21:44ч.

    да беше посетил най-близката до него детска градина. Там и децата щяха да му кажат, че без руския газ е кръгла нула. Детските учителки, освен ако не членуват в ДБ, ПП или ГЕРБ, щахя да му кажат същото. Защо му трябваше да губи време тоз човек, не разбирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляля Теди

    22 Авг 2022 21:53ч.

    Всички са големи гангстери (бабаити в балканския случай) докато не им свърши газа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да сме наясно

    23 Авг 2022 2:53ч.

    Бб го махнаха, защото пусна руски газ на сърбите. Който и да подпише с Газпром ще изхвърчи за нула време. Янките за такива неща не прощават, дори на свои кучи синове. Задочно се хващам на бас с всички опоненти във форума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какви преговори, човече???

    23 Авг 2022 8:34ч.

    Не го разбирам този човек, не го разбирам този министър, не го разбирам това служебно правителство, не го разбирам тоя президентин! Отказвам. Имаме действащ договор. За какъв чеп ще преговаря тоя? За чеп за зеле, моркови, карфиол? Глупост след глупост реди тоя радев. Прост, тъп, ненормален.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи