Министър Заков: В българската акватория на Черно море не са открити мини

Министър Заков: В българската акватория на Черно море не са открити мини

Открити са мини в крайбрежните води в Румъния и Турция, вчера имаше отново в Турция, която беше обезвредена, но в българската акватория на Черно море не е била откривана такъв тип мина. Имаме капацитет както за наблюдение, така и за предотвратяване на инциденти. Това обясни военният министър Драгомир Заков на блицконтрол в Комисията по отбраната към Народното събрание.

"По-сложен въпрос е за наблюдение и откриване, особено нощем", подчерта Заков.

Той не изключи и НАТО да вземе мерки в случай на необходимост, но според Заков тече сериозна координация между Румъния, България и Турция и апелира българските рибари да сигнализират веднага при съмнителни обекти, но да ги увери да са спокойни, защото българската армия може да обезврежда такъв тип мини, съобщава Dariknews.bg.

 


Заков говори и за американските изтребители F-16 - 8 на брой, които бяха закупени през 2019 години и се чакат това десетилетие."Рамката за американските изтребители е ясна. Не са само самолетите – има и двигатели, има и въоръжение към тях. Това е максималната възможна рамка, за да може да има гъвкавост. Обикновено рамката е по-ниска, съответстваща с това, което ние сме заявили като необходимост. Разликата е, че ако желаем допълнителни способности, няма да иска ново разрешение от Конгреса", подчерта министърът на отбраната.

"Договорът е между правителство и правителство, а не с „Локхийд Мартин“, затова не са предвидени неустойки. Финансови компенсации, каквито е имало между България и компания, няма как да има", заяви той.

"Идеята е да се осигури летателна способност на българските ВВС, тъй като МиГ-29 вероятно остават без поддръжка с оглед конфликта между Русия и Украйна. Дали ще са F-16 втора ръка или други изтребители на лизинг, това предстои на проучване", заяви той. "В целия този период ще разчитаме на съдействие от нашите съюзници с усилване на въздушното пространство, както е и в момента. Това е лукс, който можем да си позволим, тъй като сме страна членка на НАТО. Ако не бяхме, тогава щяхме да имаме сериозни затруднения с охраната на българското небе", заяви още военният министър.

 

Заков изложи концепцията си, че зад всяка похарчена стотинка в сферата на отбраната трябва да има реална закупена способност, а не само закупуване "на парче" на отделни артикули и оборудване.

По думите все още не е ясно дали Полша ще може да отремонтира и поддържа изтребителите ни МиГ-29, но българското правителство е в постоянен контакт с полската страна по този казус.


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Министър Заков: В българската акватория на Черно море не са открити мини

    07 Апр 2022 15:33ч.

    Ма, не са открити мини, защото няма или защото не можем да ги намерим с армия от 3000 до макс. 4000 военнослужещи и колко десетки хиляди чантаджии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи