Министър Заков изобличи Нинова в лъжа за новите F-16

Министър Заков изобличи Нинова в лъжа за новите F-16

Драгомир Заков

Министерството на отбраната е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес по вторите осем F-16, започвайки още от служебния кабинет през август 2021 г. Това обяви в социалните мрежи министърът в оставка Драгомир Заков. С текста си той опроверга твърденията на вицепремиера в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова, че едва онзи ден е чула за американската оферта за изтребителите. 

В четвъртък представителите на социалистите напуснаха демонстративно последното заседание на кабинета, точно когато трябваше да се обсъди купуването на нови осем машини. "Сега научихме за получената оферта. Смятаме, че такова решение сега е вредно за България, защото се намираме в няколко кризи”, заяви Нинова на излизане от МС. И определи обсъждане на тази тема в момента като „абсолютно недопустимо”.

Заков обаче определи като мит твърдението, че за офертата и преговорите по вторите Ф-16 се е разбрало на 28 юли 2022 г.

"На 19.08.2021 г. служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила).

През март 2022 г., след поемането на функциите ми като министър на отбраната, многократно съм брифирал и медиите и Комисията по отбрана в НС за хода на преговорите, включително, че съм настоял пред американската страна за втори преглед по линиите на проектодоговора, с цел оптимизиране на разходите при максимално запазване на ключовите способности", твърди Заков. И посочва, че още от март многократно е заявявал публично, че се чака оферта от САЩ, а през април от Вашингтон е дошла новината, че офертата за България е одобрена от Държавния департамент, а в последствие - и от Конгреса. Стойността тогава беше 1,67 млрд. долара, посочва Заков.

Анонс за предстоящото пристигане на офертата министърът направи пред бюджетната комисия в НС на 19 юли, а два дни по-късно той представи подробна информация за офертата - брой, цена, разлики от първия пакет, условия. Информацията бе широко отразена в медийното пространство, припомня министърът в оставка.

"На 26 юли 2022 г. за втори път брифирах Комисията по отбрана, отново в публично заседание, последвано от специален брифинг за медиите. На 28 юли 2022 г., в оперативната част на заседанието на МС, информирах министрите защо ПИР не е влязъл за разглеждане и, съответно, няма как да стигне до НС за одобрение. Точката бе обявена като доклад, не решение", заключва Заков.

Той допълва, че не е бил и не смята да бъде член на която и да е политическа партия, което му помагало да се водя изцяло от интересите на страната и на националната сигурност.  "Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация", пише Заков.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Няма да има и стари Ф16, не само нови

    30 Юли 2022 12:30ч.

    Онези пари бяха таксата за хегемона от печалбите от въоръжаването на ИДИЛ. Плащането за следващите ще бъде такса от печалбите за въоръжаването на УГИЛ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    30 Юли 2022 12:57ч.

    Засега има само картонен модел като Трабанта , като още доста години ще се води като нов ..............................и трудно пистов !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТН

    30 Юли 2022 14:34ч.

    къде е ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как ли ще стане Флавий Аеций по шопскому?

    30 Юли 2022 18:17ч.

    Флаве Аецевски може би. Докарва го на бюрманско май :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    30 Юли 2022 12:34ч.

    За да остане да вицепремиерства, Корнела беше готова да номинира не само Кокорчо, ами и украинския посланик за премиер, но царуването й свърши. Тия 7 месеца бяха кошмарни най-вече заради участието на комунягите във властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма комунисти. Ако имаше, ти нямаше да си се родил

    30 Юли 2022 12:38ч.

    Още не е късно да се поправят някои такива грешки обаче

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    30 Юли 2022 12:43ч.

    Има комунисти, всички членове на БСП. Особено ярък пример е оня Зарков, дето се изгаври с жертвите на ДС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако ДС бяха работили както трябва, сега нямаше да те има

    30 Юли 2022 12:59ч.

    Тъй че н'дей рива кат вдовица за мъжко внимание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    30 Юли 2022 14:02ч.

    Ходи си пий лекарствата. То не всички членове на БКП не бяха комунисти ( ама то трябва малко акъл за да се разбере това). Всъщност най-големите комунисти (ама троцкисти) са вашите любими евроатлатически демократи. Ако гледа какво става Оруел сигурно се върти в гроба, гледа ки западния неотроцкизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани

    10 Авг 2022 16:22ч.

    Всички от ПП и ГЕРБ са деца на бивши комунисти, заобиколени от агенти от ДС. Другото е излюзия за наивници - младите хора, които не са научени да анализират процесите и вярват на всеки по-готин когото им покажат по Т.В.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    30 Юли 2022 12:35ч.

    Голямо брифиране пада. Говори на български Заков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    30 Юли 2022 12:36ч.

    Съд и затвор за националните предатели , които провеждат брутален геноцид спрямо народа на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    30 Юли 2022 12:36ч.

    Този Заков е прав-първите Ф 16 бяха на хартия формат А 4 а новите на формат А 5....Затова са и по евтини....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aми България трябваше да се докаже, че е "добър платец" Наглеци с наглеците...

    30 Юли 2022 15:34ч.

    Нинова ли е виновна, че толкова малко уважават България? Боко им натика в ръцете 2.4 милиарда лв. В БРОЙ и като селски кмет подписа "договор" БЕЗ срокове за изпълнение и доставка, без неустойки при неспазване, че поискаха и още пари за "осъвременяване", заради мудно изпълнение? А реално закъсняват, защото ПРЕДИ НАШИТЕ Ф-ки произведат 60 (шестдесет) Ф-16-Блок70 за ТАЙВАН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драгомире, няма такава дума брифирам

    30 Юли 2022 12:57ч.

    Чужденците затова ви изгонихме. Заради чуждопоклоничество, измама и пълната ви простащина. Въри брифирай в краварника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    30 Юли 2022 13:02ч.

    В крайна сметка продажниците ще наложат договора. Управляват ни еничари, които бдят за американските интереси. Ще платим това, което разпоредят зад океана, независимо че се гърчим в мизерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заков, долу твоите ръце от Българската армия

    30 Юли 2022 13:02ч.

    Проектът за инвестиционен разход от $1,670 млрд = над 3,200 млрд лв, по същество е закопаване на БА защото вместо да се закупи техника за нейния гръбнак - сухопътните сили - парите за БА ще бъдат отново похарчени за самолети на картинка, с неясен срок на доставка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Останахте най-простите

    30 Юли 2022 13:03ч.

    да се перчите из форума. Нито вие, нито статиите вече стават за четене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    30 Юли 2022 13:33ч.

    Виж чоджум и тейко ти не постъпи умно и вместо да те избърше във фустаня те остави тъдява , да се правиш на отворен ...отдире .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    30 Юли 2022 13:03ч.

    Американците казаха, че не ни доставят осемте самолета и отлагат въпроса за неопределено време заради "липса на доверие към България". Като им липсва доверие, защо искат сделка за още 8 самолета със страна, която не заслужава доверие? Или искат само парите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бенито Мърсолини

    30 Юли 2022 13:04ч.

    Брифирах, брифирах, брифирах! Брифирането, употребено не на място, трябва да е нещо като куролацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    30 Юли 2022 13:07ч.

    Този тъп човек, който се подмазва на американците, ако трябва да плаща от своя джоб, дали ще купи стока от фирма, която преди това му е прибрала парите и му е забавила сериозно поръчката. И той е от "приятелите" на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    30 Юли 2022 13:10ч.

    Подозирам, че в предварителният зададен дневен ред не е бил включен въпросът със самолетите. Поради това е реакцията на Нинова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самолети, които България плаща, за да бъдат след време използвани от САЩ за въвличането ни във война

    30 Юли 2022 13:16ч.

    Американските изтребители-бомбардировачи F-16/70, годни за хвърляне на атомни бомби, ако някой ден бъдат доставени на България, ще могат да се ползват от американски пилоти в американските бази под български флаг "Граф Игнатиево" и "Безмер". От тези летища ще могат директно да вкарат България в ядрена война. Плащаме 6-7 млрд. лв., за да ни убият с ответен ядрен удар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    30 Юли 2022 13:26ч.

    Абсолютно точно! Като войната приближи границите на България дори 16 самолета ще ни доставят на куп....Сега на сащ не са им необходими тук...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо САЩ има интерес от "ограничена" ядрена война в Европа?

    30 Юли 2022 13:37ч.

    Първо, за да остане пълновластен и единствен полюс в света, като физически ликвидира конкурентите си ЕС и Русия, и като подчини Китай, с лишаването му от Европейския пазар и от руския ядрен щит. Второ, за да спечели нови кървави пари, каквито спечели от ПСВ и от ВСВ от продажба на оръжия и от "въстановяване" на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега се очаква украинските дронове да взривят АЕЦ "Запорожие"

    30 Юли 2022 15:42ч.

    и да обвинят руснаците, които уж контролират територията на АЕЦ... Та и британците да си довършат военната база в Одеса, която вече строят, преди да започне нова фаза на войната... И най-гадното - наглосаксите да продължат да унищожават етнически руснаци (украинци и руснаци) без дори да стрелят, само превеждат $$$ както обикновено....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • охрана на небето от САЩ

    30 Юли 2022 13:17ч.

    Същият Заков заяви, че САЩ ще поемат охраната на българското небе, защото първата партида самолети не са готови, но ние бързаме чуждипоклоннически да поръчаме втора партида. Дали не търсят конфликт с Русия, за да се превърнем във втората Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    30 Юли 2022 13:26ч.

    Първо да доставят първите поръчани самолети, тогава ще поръчваме нови! Те са най-малкото несериозни доставчици и е трудно да им се вярва, предвид шикалкавенето с досега обещаните, а и ПРЕДПЛАТЕНИ самолети! Вяра никому в този лъжлив свят! А и не сме богаташи, за да си хвърляме парите на вятъра...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Силна, мотивирана и добре оборудвана армия?

    30 Юли 2022 13:32ч.

    И как това се връзва с почина че само САЩ могат да мотивират и оборудват армията ни? Каква България и българска нация ще има тогава? Къде отиде оръжейната диверсификация? А дали САЩ е надежден партньор за тази кауза? Спираме да плащаме и казва ме еди кой си е ненадежден партньор. Сега плащаме на куп, нищо не получаваме и отиваме още да купуваме?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    30 Юли 2022 13:33ч.

    Сделката за Ф-16 е осъвременена форма на едновремешното джизие..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    30 Юли 2022 13:33ч.

    Грижата за БА, неуважаеми Заков, изисква начаса да прекратите всякакви разговори за нови самолети с доставчика на старите, но не защото „не е моментът“, както твърди Нинова, а защото въпросният доставчик нееднократно, откровено и най-безсрамно ви прилага хватки от репертоара на нигерийските мошеници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    30 Юли 2022 13:34ч.

    Никаква нова поръчка, Докато не доставят предплатените самолети! Ама те са големи нахалници, бе, на кой пазар си предплащаш и не си получаваш стоката, а на всичкото отгоре пак искат пари за не се знае кога ще изпълнят доставката?? Трябва да сме най-големите бунаци, за да се съгласим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служебното правителство ще довърши сделката

    30 Юли 2022 13:37ч.

    После ни лук яли, ни лук мирисали.. Следващата позиция на Заков ще е ориентировъчна за целите на анализа..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А може би

    30 Юли 2022 13:39ч.

    нещо да са обещали на господина, иначе нямаше въобще да повдига този въпрос! Умният и честен човек не се хваща на такива явно нечестни сделки, а едва ли публично да ги предлага! НЕ ви ли е поне неудобно, господине?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    30 Юли 2022 13:45ч.

    Тоя чукундур па много сериозно се взе ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господин Заков,

    30 Юли 2022 13:47ч.

    Нима не допускате, че една такава афера би Ви застрашила един ден с евентуално повдигане на обвинение за безстопанственост, най-малкото! А може да си мислите, че ще се размине?!? Не разчитайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ф18

    30 Юли 2022 13:59ч.

    Трябва незабавно да се купят освен вторите 8 броя, поне още 40 самолета. На това мнение съм , защото виждам реалността. Вижте първите ф16-ки, толкова са бързи , че дори не можете да ги видите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я и аз да те брифирам

    30 Юли 2022 14:10ч.

    Много добре помним как мънкахте, след идването на едни американци тука и се криехте по кьошетата, сакън да не научим защо са идвали. Не било за още осем самолета, ама само сте говорили, пък още не сте ги поръчвали. Така беше и когато Държавният департамент на САЩ одобри сделка, която още не сте договаряли (според вас). Мръсни, долни лъжци и лицемери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Нинова е същата

    30 Юли 2022 14:12ч.

    Продава оръжие за Украйна, но не го изнасяла (само го продавала). Лицемер до лицемера. Цакат се един друг с топла бира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 Юли 2022 14:35ч.

    НИНОВА е една лъжа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    30 Юли 2022 15:04ч.

    Да сложим малко ред. Миг29 вече са мъртви, последни издихания. Поддръжка няма, р.ч. няма. Трябваше да вземем европ. самолети, но БХ заради личния си имидж с насилие и схема ни вкара в сагата ф16, че и плати авансово. Няма мърдане от ф16, вече сме "докато смъртта ни раздели". На нас ф16 въобще не ни трябваше, но на фона на войната сега разбирате защо се стигна до тях. Да не обяснявам, нали?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    30 Юли 2022 15:04ч.

    Нинова не е твърдяла че не знае за офертата, а че сега не е момента да се разсъждава по темата и че тази точка е влязла изненадващо. А който си дал задника под наем да не се оправдава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    30 Юли 2022 15:09ч.

    Нашето отношение е без значение! Ф16 вече е със силата на природно бедствие. Всичко друго е само гола емоция. Трябва решение от Парламент, сега такъв вече няма, чакаме нов. Новият ще гласува. Да не обяснявам, нали?! Единственото смислено усилие е да се договори една макс. щадяща схема на плащане. Аванс 0 %. Плюс задълж. възм. за едностранно прекратяване без санкц. при приемл. усл. двете страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лобист

    30 Юли 2022 15:46ч.

    Въпросният господин лобира за втората партида самолети като изявен натовец и носител на награда от армията на САЩ. Вероятно очаква втора награда от САЩ, но какво да очакваме от човек, чиито двадесетгодишна професионална кариера е преминала в НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    30 Юли 2022 16:03ч.

    Прав си, всичко казано е така! Все пак освен евроатлантически натовец, ЗАКОВ В ТОЗИ СЛУЧАЙ Е ПО-СКОРО РЕГИСТРАТОР НА ОЧЕВИДНИ ФАКТИ. Забравете съветските самолети! Дори не знаем дали физически са у нас, може вече руските зентчици да са им видели сметката. С 8 бр. въобще не може да се говори за ВВС, дори мирновременно, абсолютният минимум е 16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поръчката за нови самолети

    30 Юли 2022 16:15ч.

    не е работа на отиващо си правителство и не е нужно спешно решаване! Не е работа и на служебно такова! Това е сериозен въпрос, който трябва да се реши от редовно правителство! Така че господинът няма ли друга работа, толкова ли е за "бърза" помощ, за да не изчака да дойде редовно правителство?Или има големи мераци за пазаруване??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    30 Юли 2022 18:31ч.

    че курнела е за ешафода е ясно, ама г-н брифирах, да понаучи ханглийски, та да разбере, че е дебриифнай-малкото. отдело да чакаш оферта и да получиш за коренно различни неща, дори в гарвард и канадистан ги преподават тия работи в детската градина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заков е политик за чудо и приказ - сресан, предвидим, епилиран. Забелязан е от американците през 2001, когато е войник от БА. За първи път го брифира чернокожият майор Н'Куру. Тогава ефрейтор Заков е в екипа на МО за логистиката на КФОР ешалоните.

    30 Юли 2022 20:18ч.

    Повечето шофьори и склададжии го знаят като Заки-ефрейторчето. За участието си в операция "Джойн Гардиън" той получава първата си награда - сертификат-грамота с вагинален косъм от Кодолиса Райс. По-късно командирите му го изпращат в школата за висши орални техники в Гармиш-Партенкирхен. Там Заков е удостоен с първо офицерско звание и значка "Храбър анален боец".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    30 Юли 2022 22:24ч.

    Балъците въоръжават НАТО за агресия.Ф16 са за атака.Ако БГ закупува ПВО е друга работа.При малката територия на БГ всичко ще бъде унищожено за 72 часа ако решат.Мръсна гадна колония.Дано я заравнят с земята. Да живее старата БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    30 Юли 2022 22:28ч.

    заков - "че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация". ХАХА! А бе то трябв ада си дебил, за да твърдиш, че имаме армия! ИМАХМЕ армия, ама преди 32 г. преди да ни сполети т.нар. "демокрация"! Сега имаме нещо като парадна армия - нещо като нищо. С или без тия 16 самолета - все тая! Всеки ще ни бие както и когато си поиска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани

    10 Авг 2022 16:19ч.

    Армията трябва първо да я има, после да бъде добре организирана, после добре оборудвана. Ама какво значи това- ще купиш няколко самолета и- ето ти армия? СМЕШНИК, СЛАГАЧ, Дупедавец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заков - натовската подлога с прическа "келнер Балкантурист ' 79" 

    30 Юли 2022 23:51ч.

    Аре, ако обичаш бегай на Козяк, да се решиш на опашката за колесник, докато още не сме те подбрали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И манталитета му такъв

    31 Юли 2022 12:27ч.

    Влече го бакшиша..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Брифиращ" неграмотник, натовска подлога и (за наша жалост и срам) български чиновник!

    31 Юли 2022 2:07ч.

    Язък, с извинение за туризма,, че се водиш роден в гордата ни Родина България! Ти си първо - неграмотен,, а после, и най-вече безроден ЕНИЧАР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    31 Юли 2022 5:30ч.

    Този замина на почивка на един дунавски остров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така, така

    31 Юли 2022 7:21ч.

    За светъл пример и назидание на всеки краварофил и национален предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даниела Николова

    10 Авг 2022 16:16ч.

    Нищо не е изобличил. Нинова не е казала, че за първи път чува за такава оферта, а че този разговор е крайно неподходящ към съответния момент. И е точно така! Човек остава с впечатлението, че в последните дни бързаха да си изпълнят поръчките да сключат максимално много неизгодни и обвързващи договори за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи