Министър Йорданова внесе предложението за освобождаване на Гешев

Министър Йорданова внесе предложението за освобождаване на Гешев

 

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев на основание чл. 175, ал. 1 от Закона за съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложението са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, съгласно чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията

Министър Йорданова предоставя за разглеждане от ВСС девет нови обстоятелства, даващи й основание да поиска оставката на главния прокурор.

Посочените обстоятелства включват случи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година, искането за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото срещу Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд - „Осемте джуджета“, сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, обстоятелството, че главния прокурор е утвърдил указания „при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, както и случаят „Гебрев“.

В мотивите предоставени на ВСС се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосноват извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност. В решение № 1 от 08.02.2022 г. по к.д. № 17/2021 г. Конституционният съд сочи, че провиненията, предвидени в чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, защото са извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители.

Тази отговорност на главния прокурор е дефинирана от Конституционния съд като „юридическа отговорност“ и произтича от специфичния статус на административните ръководители, които са най-високо стоящи в съдебната власт. Лицата по чл. 129, ал. 2 от Конституцията са призвани да отстояват и гарантират независимостта, отчетността и авторитета на съдебната власт. За осъществяването на тези високи задължения е необходимо през целия си мандат да спазват изискванията за длъжността, която заемат и да не допускат уронване на престижа на съдебната власт. Ето защо ангажирането на отговорността им за неизпълнение на тези задължения не е обвързано с определени законови срокове, в които министърът на правосъдието да сезира компетентния да разгледа предложението орган.

Процедурата по чл. 175, ал. 5 ЗСВ за реализиране на тази юридическа отговорност по чл. 129, ал. 2 във връзка с ал. 3, т. 5 от Конституцията изисква да се извърши преценка на обстоятелствата, изложени в предложението, от Пленума на Висшия съдебен съвет и ако реши, че са налице основания, да направи предложение до президента за освобождаването на главния прокурор от заеманата длъжност.

„Ето защо, на основание чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173 ал. 3 ЗСВ, в качеството си на министър на правосъдието на Република България правя предложение пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор на Република България“, e записано във внесеното от Надежда Йорданова предложение.

 

Коментари

 • Anonimen

  02 Март 2022 17:37ч.

  ха е мръднал гешев и хоп розовите социалисти го погват. хващаш руски агент и руската пета колона те гони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ncaasq

  04 Юни 2022 14:40ч.

  order hydroxychloroquine 200mg - <a href="https://baricitinib.store/">baricitinib online order</a> buy baricitinib pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hxljmp

  25 Юни 2022 4:04ч.

  flexeril over the counter - <a href="https://rcolchicine.com/">colchicine 0.5mg usa</a> inderal 20mg drug

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lccdad

  11 Юли 2022 20:22ч.

  ed pills that work - <a href="https://sildende.com/">original Viagra rezeptfrei sicher kaufen</a> sildenafil ohne rezept

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qdxmot

  19 Юли 2022 10:24ч.

  order omeprazole 10mg pill <a href="https://vafdlevit.com/">order levitra pills</a> medrol 16mg over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срам за министъра

  02 Март 2022 17:59ч.

  Баневи, Елена Йончева, Надежда може ли такива малоумни предложения да внесе?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златко

  02 Март 2022 18:00ч.

  Преливане от пусто в празно. "И така до края на света".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чой бал сан

  02 Март 2022 18:08ч.

  Йорданова много кефи ,върти ушака на шиш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, сяка връзка с

  02 Март 2022 19:02ч.

  убийството на главния свидетел срещу Бобокови ша е неслучайна. Особено след като биФФшата секретарка на ХИ-Бойкикев пое контрола върху защитата на свидетелите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази персона

  02 Март 2022 19:28ч.

  С визия на ремсистка и излъчване на отличничка от провинциална прогимназия вече е комична, но не се усеща. Менторът ѝ Бойкикиев също е "очень расстерянный".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи