Министър Йоловски: Електронното управление на държавата е бизнес проект със секретни поръчки за стотици милиони

Министър Йоловски: Електронното управление на държавата е бизнес проект със секретни поръчки за стотици милиони

От много години българското електронно управление е бизнес проект - не се гледат интересите на държавата, не се гледа постигането на интересите на гражданите на държавата в електронното управление, а усвояването на пари по редица проекти. Това каза министърът на електронното управление Александър Йоловски в предаването "Още от деня" по БНТ.

Йоловски изрази недоумение от това, че в цивилния сектор, какъвто е електронното управление, е имало секретни обществени поръчки.

"За изминалите 4 години на национално ниво има т.нар. секретни обществени поръчки в информационните технологии на стойност около 140 млн. лв., от които изключително странно е, че 52% са били изразходени от структурата на моето министерство в момента. Това е много странно", коментира Александър Йоловски.

По думите му много ясно трябва да спрат всички секретни поръчки в българското електронно управление.

"Много ясно трябва да спрат всички секретни поръчки в българското Ай Ти, що се касае до българското електронно управление", подчерта министърът. Според него в българското електронно управление има достатъчно финансов ресурс, но този ресурс не се харчи както трябва.

"Моята позиция като министър е плътно да застана зад това държавата да получава това, което е поръчала", заяви Йоловски. По думите му, когато се прави електронно управление, се търси ефективност и ефикасност на разходите, но това не се постига, защото "ограничен кръг компании имат достъп до търговете, на които се закупува оборудването и софтуерът".

"Не мога да кажа дали има корупция, рушвети или нередности, но със сигурност, когато се използват ограничени процедури по Закона за защита на класифицираната информация, много малък брой компании имат достъп до тези търгове и тогава дори не е ясно какво купува държавата."

"Каквото трябва, където трябва, съм казал", коментира министър Йоловски в отговор на въпрос има ли подплатени с доказателства съмнения за извършвани нередности при възлагане на поръчките.

"Атакуван съм по редица въпроси, по които дигитализацията всъщност върви. Много от темите, по които ние реализираме успехи в министерството, всъщност има обратна атака от страните, които са засегнати", заяви министърът и даде пример за такива теми с извинителните бележки на учениците и с електронните рецепти в системата на здравеопазването.

Прокуратурата все още разследва, каза Йоловски по повод делото, образувано по негови твърдения, че му е оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов.

"Това е тема, към която наистина трябва да се придържаме към официалните становища, тъй като е много щекотлива и прокуратурата трябва да излезе със съответното заключение. Не бих могъл да предположа, но със сигурност темите, които аз повдигам, са част от системните проблеми на българското електронно управление", посочи министърът, попитан дали мисли, че делото "стои на трупчета".

"Това е тема, която зависи от премиера и от вицепремиера. Нека 6 март да не е вододел на електронното управление. Аз работя с хоризонт правителствената програма, която не свършва на 6 март", каза Александър Йоловски в отговор на питане дали ще остане министър след ротацията.

 

 

 

Коментари

  • рис

    19 Фев 2024 22:26ч.

    Целта на тези проекти е да тестват как работят концентрационните лагари в епохата на цифровото заробване. Обърнете внимание на снимката - със златни букви е написано нещо зад гърба на човека, но тези букви не са български букви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Serious Sam

    19 Фев 2024 22:35ч.

    Ааа, не ми се вярва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2 млрд

    19 Фев 2024 22:37ч.

    Томиславееее, къде сиииии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми, това е управлението на ГЕРБ !

    19 Фев 2024 23:10ч.

    Изтичане на милиони за секретни бизнес проекти: я за някой бутик в Барселона, я за някоя къщурка, пак там...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    19 Фев 2024 23:12ч.

    Държа да отбележа, че тези откраднати пари са единствената праведна кражба на българският преход, в полза на целият народ! Дигитализирането и електроните иновации са инфраструктура за невидим затвор, ако се имплементират в пълната си палитра, би било ужасно както в Шанхай по време на локдауна, единствената ни надежда е етническата ни особеност и национален характер, да повредим ИИ и социално кредитната система, в кръга на шегата..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • булгаристан

    19 Фев 2024 23:23ч.

    Затова в Бг-то се плащат грешни пари в администрацията на куцо и сакато, за да се снабдят гражданите със съответни документи, затова и рушветът и корупцията цъфтат и връзват. Докато в Европа, с един клик на компютъра се снабдяваш веднагически с онова, което ти е нужно, безплатно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    19 Фев 2024 23:35ч.

    Иначе какво да ги правим тези хора със семейства и деца?! В Канада се вихри невероятна програма за държавна евтаназия, или може би включване във войната?! Иначе си давам сметка колко справедливост може да се раздаде с тези инструменти, но не би, напротив, все по зле става, дигиталните хора вече перманентно се намират в спектърът на психичните заболявания, матрицата е отвратителна и смърт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    20 Фев 2024 0:11ч.

    Ще му намерим цаката на ИИ. Първо ще го научим на мързел, после да краде. Ще се самосъсипе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Фев 2024 23:51ч.

    Я си наври телефона отзади и си дай номера да ти звънкам, че да се успокоиш манечко поне ? и електронното управление си го пъйвай там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    20 Фев 2024 0:35ч.

    А доброутро, ти от вчера ли си министър, или от скоро, нема да се пуашиш, ко__уе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А где пошла статията за Асандж

    20 Фев 2024 2:23ч.

    Някой май е съветваннн..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    20 Фев 2024 4:48ч.

    Абе къде са "новите лични карти с чип", с които ще можело да се гласува? Какви са тия стотици милиони откраднати пари, след като личен лекар не можеш да избереш нормално онлайн, дори с електронен подпис???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баш майстора ИТ зам.министър

    20 Фев 2024 11:29ч.

    От крадене на милиарди чрез магистралки и многократно редене на павета, партийните клепто-калинки минават към разгепване на милиарди по "проекти със секретни поръчки" по дигиталното поробване на лумпен-пролетариата! Нема се плашите! Ръководните ОФ-партийни квартални търчи-лъжи клепто-калинки са се снабдили с дипломи като "Баш майстори" http://is.gd/aZIy4b и дигиталното поробване е провалено още от началото! И какви нек'ви джобни 140 млн.лв. за 2 години - само МОН под шефството на сапунджията Коко на тиквуня БОКо чрез новокомпонирания директор ИКТехнологии баш-майстора Боби Герасим (снабдил се по-горе показания начин с "диплома") разгепиха няколко стотин милиона по кухи ИТ-програми, ненужен SW + стар непродаваем HW и унищожиха образоманието - доказано с 80% неграмотност с двойки при матурите по БЕЛ! Сега Боби баш-майстора е награден като зам.министър на транспорта и комуникациите - така че разгепването на стотиците милиони е гарантирано, както и поредния пълен провал на дигилизацията в комуникацията в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи