Министър Велкова: При 850 лв. минимална заплата зейва дупка за 1 милиард в бюджета

Министър Велкова: При 850 лв. минимална заплата зейва дупка за 1 милиард в бюджета

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вдигането на минималната работна заплата на 850 лв. от 2023 г. при сегашните 710 лв. ще увеличи бюджетния дефицит догодина с около 1 милиард лева.

Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова по повод гласуваните единодушно преди ден в парламента на първо четене промени в Кодекса на труда. Те предвиждат най-ниското месечно възнаграждение да стане не по-малко от 50% от средната заплата в страната в последните 12 месеца, което за догодина означава сума около 840-860 лв.

"Това ще утежни дефицитът с близо до милиард като годишен разход. Трябва да видим все пак какво ще приеме като окончателни текстове парламентът, защото сега е първо гласуване", каза Велкова. Тя бе на кръгла маса за приемането на еврото.

Според Велкова присъединяването към еврозоната ще разшири възможностите за повишаване на доходите у нас и ще подобри инвестиционната среда у нас. Подготовката за приемане на еврото като национална валута взема все по-голямо място в обществения и политически живот на страната, каза още Велкова.

„Ние ще участваме във вземането на решенията в еврогрупата. Ние в момента нямаме право да участваме! Всъщност, когато ние сме във валутен борд, монетарната политика, която провежда Европейската централна банка, се отразява пряко при нас“, посочи Велкова.

Министър Велкова изтъкна, че изключително силен и необходим знак към българските граждани и европейските партньори е това, че въвеждането на еврото на 1 януари 2024 г. като национален приоритет е прието на 27 октомври 2022 г. от Народното събрание. "С това решение се възложи на българските правителства оттук насетне да ускорят преговорите с европейските институции и държавите членки от еврозоната и да ускорят важните етапи от подготовката за въвеждане на еврото, за да се спази така определената от страна на България целева дата", каза още Велкова.

Служебният кабинет отказа да внесе нов бюджет за 2023 г. в Народното събрание, затова депутатите трябва да приемат закон, с който да удължат действието на сегашния бюджет и догодина до съставяне на редовно правителство. Това означава, че приходите и разходите трябва са запазят в сегашните рамки и всеки месец от Нова година да се харчи 1/12 част от бюджета от тази година. Песимистичният сценарий, ако не се състави правителство и се насрочат нови избори, е държавата да функционира със стария бюджет до средата на 2023 г.

Финансовият министър Росица Велкова предупреди, че ако се запазят всички сегашни разходни политики и антикризисни мерки и при очакван ръст на БВП от 1.2% догодина бюджетът ще излезе с дефицит от 16 млрд. лв. Политическите партии в парламента обаче не са впечатлени от тази мрачна прогноза. До момента, между първо и второ четене на закона за удължаване на бюджета, депутати са предложили нови разходи за близо 6 млрд.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • песимист

    09 Дек 2022 15:43ч.

    Дупкатав бюджета е зейнала заради хартиените самолети, украинските бежанци, дупетатските заплати и още куп други "маловажни" неща, за които много удобно забравяте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    09 Дек 2022 16:04ч.

    Точно казано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Дек 2022 17:50ч.

    Посдравления за текста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    09 Дек 2022 16:04ч.

    Като приеха два пъти и половина по-големи разходи, за да си купим F 16 нямаше драма, че щяла да се отвори дупка в бюджета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    09 Дек 2022 16:07ч.

    Защо решиха, че дупката в бюджета е от разходите за заплати, а не например от разходите за самолети. Това е като недостига на пари в хазната - когато пари няма, обясняват ни, че няма за заплати, няма за здравеопазване, за образование, за наука. Никога не съм чул някой да каже "няма пари за издръжка на депутатите" или "няма пари за партийни субсидии".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 16:43ч.

    Една след друга се редят брутални лъжи. Те - там горе, знаят истината и е безпредметно да се лъжат един друг. Да дават заявления, които имат ролята и предназначението да бъдат нещо като заклинания, с цел приспиване и успокояване на стадото, от това не виждам никакъв смисъл. ЗАЩО ГО ПРАВЯТ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО?! Буквално не разбирам! Явно им е дадена задача за изпълнение и се чудят, как точно да измислят успокояващи сигнали. Нещо като - Да не усеща жабата, че температурата в тенджерата се повишава! А тя се повишава! Всичко живо гледа към бюджета на държавата и се опитва да му прехвърли нови и нови тежести. Ако всичко накрая ще легне там, давайте да връщаме социализЪма! Какъв е смисълът от цялата тази лъжлива криеница?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според Велкова присъединяването към еврозоната ще разшири възможностите за повишаване на доходите у нас и ще подобри инвестиционната среда у нас.

    09 Дек 2022 16:49ч.

    Ако "повишаване на доходите" се замени с "повишаване на разходите" и "подобряването на известиционната среда" се замени с "по-лесен достъп до кредити", твърденията биха били по-близки до реалността. Колкото до участието ни в еврогрупата, то би се свело до мажоретно такова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си допълня коментара:

    09 Дек 2022 17:37ч.

    Това изявление не подхожда на финансов министър, по-скоро на момче/момиче за поръчки, при това не особено кадърно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не момиче за поръчки,

    09 Дек 2022 20:17ч.

    а момиче на повикване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 16:50ч.

    Правилно колегите са посочили по-горе някои отделни пера, които растат или падат изневиделица и правят бюджета рисков и много вероятно - все по-зависещ от външен (дългов) ресурс. Да припомним и т.н. инвестиционна програма. Някога геппсаджиите строяха незаконно, без проектиране, за да може да има подложка за схеми и крадене. Нещата с магистралите са под кривата круша, но все някога трябва да продължат. Кой ще плаща там?! Въобще не захващаме темата, че сме опрели челно в защитени и чувствителни зони, които са свързани с екология, археология, отбрана. Някъде няма дори идейни проекти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 16:55ч.

    А да подхванем ли темата с пенсиите? Някога изградиха стълбовете и тогава бъджетът трансферираше под 40 %, а целта беше един ден пенсионно-осигурителната система да стане "назависима". Какво стана в действителност?! Поетапно бюджетните приноси растяха! В момента изключително срамежливо и страхливо се мълчи по темата, но по предварителни данни през 2023 година отиваме изглежда на над 65 %. Казано с други думи, тази система е в колапс и няма никакви изгледи да излезе от него. Назоваването на милиардите там е нездравословно - лошо ще ви стане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 16:59ч.

    Обръщам внимание на този пасаж: „Ние ще участваме във вземането на решенията в еврогрупата. Ние в момента нямаме право да участваме! Всъщност, когато ние сме във валутен борд, монетарната политика, която провежда Европейската централна банка, се отразява пряко при нас“ Велкова основателно се надява, че "простият народ", към който се числим и ние, драги читатели, нама да прочете Устава на ЕЦБ. Буквално вчера ни беше демонстрирано, че в ЕС решенията се вземат с единодушие и там действително участваме. Друг е въпросът, че ние практически никога не сме поставили твърдо националния си интерескато условие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 17:05ч.

    В ЕЦБ няма такова нещо и откъде Велкова, а не само тя, но и цялата либералистична паплач черпят кураж да пускат подобни твърдения, просто не ми го побира умът. Вижте какво - в ЕЦБ по определени теми също има гласувания, кворуми и формалистично погледнато, ние спорадично ще можем да си кажем, да си дадем гласа, но системата е така СКРОЕНА, че от нашия глас и мнение НЯМА ДА ЗАВИСИ АБСОЛЮТНО НИЩО и КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА ПРОИЗТЕЧЕ НИЩО! Единствената "гаранция" имаме по следната тема: При постоянно влошаващи се условия, страната ни поетапно ще затъва в дълговото блато и въпросът на несъстоятелността е само въпрос на време! Защо? Отговорът е в темата и мненията! Бюджетът е натоварен до пръсване с желания, намерения и планове за харчене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 17:11ч.

    Опряхме в темата за функционирането на ЕЦБ, та ще опитам да кажа поне малко систематизирана инфо. Темата е сложна и обемиста! Органи и решения. Ние и сега участваме в т.н. Генерален Съвет на ЕЦБ. Там са всички ЕС страни, вкл. тези, които още са без евро. Когато всички приемат еврото, ще го закрият, т.е. това никога няма да стане, най-малкото защото Дания по договор няма никакъв ангажимент да приема еврото! Там е говорилня! Винаги семе имали възможността да си кажем едностранно мнението, както и гарантираната възможност да не бъдем чути!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 17:17ч.

    Изпълнителният съвет е вторият орган на ЕЦБ. Представете си едно АД, с двустепенна система на управление, т.е. това е нещо като управителният съвен на АД. Там има 6 члена! Всички те са НАЗНАЧЕНИ. Назначени по целесъобразност. Ще ви го кажа грубиянски, че да ме разберете. Те ужким изпълняват предначертанията на Висшия орган и водят оперативната дейност, но в действителност правят каквото им скимне, координирано с фед. Не забравяйте, говоря ви като "хулиган", че да ме разберете що-годе правилно. Всичко си му е по съответния ре- Имат си правилници, свиквания, обсъждания, кворуми, решения. Бг няма никакъв допир и връзка с това- НИКАКЪВ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 17:26ч.

    И накрая остана "ВЪРХОВНИЯТ" орган, именуван - Управителен съвет. Ако използваме одевешната аналогия с АД - това е органът, който играе НАДЗОРЕН СЪВЕТ. В УС също можем да условно да приемем, че става дума за говорилня, но не чак толкова брутална като онзи Генералния. Тук големите и водещи 5 страни имат гаранитрани 4 гласа, а всички останали евространи на някакъв ротационен принцип, който не познавам в детайли имат общо 11 гласа. Шестимата от Изпълнителния участват също с право на постоянен глас. Налага ли се да ви обяснявам, че ще набутат България в една СХЕМА, където от нея НИКОГА И НИЩО НЯМА ДА ЗАВИСИ! И ЩЕ БЪДЕМ НАПЪЛНО СМАЧКАНИ! Обаче, нашите либерални джендъри твърдят, че ще сме дисижънмейкъри, казано на чист френски, макар и пейористичен език :((((((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 17:33ч.

    Знам, че ви дразня бе, ХОРА! Мнозинството също и мен ме дразни! Ама, това е положението! Направете си труда, прочетете, размислете. Ако има съмнения и колебания, допитайте се до авторитети. Само не стойте объркани и пасивни и не хранете голи илюзии. Ако и доколкото формирате ясно и непротиворечиво становище, разпространявайте го като просветители. Будете заспалите и безпросветни! Те не са виновни, животът е труден за всички и нарочно е направен така сложен, объркан, хаотичен, че човек да не може да му хване края! Не е далеч моментът, в който ще достигнем точката на незавръщане. Партньорите ще ни ликвидират и еврото е част от плана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До съждител

    09 Дек 2022 17:52ч.

    съждителю, Маркс е писал на Енгел: "Нямам време да ти напиша кратко писмо."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Дек 2022 18:57ч.

    Сполай, че ми припомни! Знаех го това, ама изфирясало беше! Онзи ден нещо се джафкахме с кака Мери. Аз изначално се опитвах да я прилаская с напоителни приказки за страстна любов. Вършех го ангажирано и без да си пестя силите, пък тя ми вика: Уфффф, не мога да те понасям! Няма такъв досадник като теб! Мъжът трябва да говори много кратко, пределно ясно и най-вече да върши цялата възложена му работа делово и експедитивно! Без да ме занимава! Искам резултати, не обяснения! За какво ми е иначе?! Бях съвсем посърнал през последните два дни, добре че ме окуражи :))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    09 Дек 2022 18:01ч.

    В тази дупка трябва да ги зарием тях всичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледахте ли днес срещата по

    09 Дек 2022 21:02ч.

    еврозоната . Може да се намери в ютуба. Много ми хареса . И Велкова беше там. Усетих само липсата след всеки "панел" на познатото "бурни ръкопляскания". По-големите от 50 години ще ме разберат . :) Лозунги !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • advocaat

    10 Дек 2022 1:30ч.

    Всяко увеличение на разходите на държавата води до увеличение на инфлацията. Цените на всичко са пряко свързани със този факт. Като вдигнат минималната заплата , цената на едностайна панелка например става автоматично от 100к на 120к евро. Това е само един от многото примери как безконтролното раздаване на пари на калпак води до повишаване на цените на ВСИЧКО. Да не говорим за цените на другите незначителни неща. България преживя хиперинфлацията но явно не си научи урока. Тогава ще го научи по трудния начин. Който разбрал-разбрал. PS - Цената на всякакъв вид услуги също ще скочи рязко ако изобщо намерите някой да ви свърши някаква качествена работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи