Министър Стоянов: Новосъздадена фирма доставяла мляко с лошо качество от Унгария за "Ел Би Булгарикум" с авансово плащане

Министър Стоянов: Новосъздадена фирма доставяла мляко с лошо качество от Унгария за "Ел Би Булгарикум" с авансово плащане

Специално създадена фирма е внасяла мляко с лошо качество от Унгария за "Ел Би Булгарикум". На фирмата е плащано авансово. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на БТВ в коментар по скандала в дружеството. Изпълнителният директор на държавната компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов бе освободен вчера.

В предаването "Лице в лице" министърът каза, че до него са достигнали тревожни сигнали.

Досегашният доставчик, българска компания, е бил махнат, продължи той.

"Нямам съмнение за млякото от Унгария – знам че е било лошо. Казаха ми, че на пет-шест дни губи свойствата си. Доставяно от фирма, регистриана през декември. Фирмата маха досегашният доставчик и започва с новорегистрираната фирма, на която плащат 100% авансово. За това имам сигнали, както и за закупени на завишени цени автомобили. Имам доклад, че цените са били завишени с 20%, не е имало официален вносител или дилър. За тях са дадени над 800 000 лева на фирма с минимален оборот през годината", посочи служебният министър.

Не съм уволнил директора на „Ел Би Булгарикум“, нямам такова право, поясни в началото на разговора в студиото служебният министър на икономиката Никола Стоянов. 

"За мен беше важно да има конкурси за всички дружества. Такива са провеждани навсякъде, а аз съм дал абсолютна оперативна свобода, но това не означава липса на контрол. За съжаление още месец и малко след като влезе новият Съвет на директорите в "Ел Би Булгарикум", се появиха официални сигнали за качеството на доставяното мляко от чужбина, от много километри. След влизането на новия съвет, започва да се внася мляко от унгарска фирма, която е регистрирана само няколко дни по-рано. А парите са се плащали авансово", посочи министърът на икономиката.

Уволнението на шефа на "Ел Би Булгарикум" няма общо със свалянето на цените, каза още Никола Стоянов.

Той коментира и обвиненията на уволнения Никола Маринов към него, че е му е оказвал натиск да внася мляко от Унгария на завишени цени. "Глупости. Аз съм го виждал един единствен път в моя кабинет по негова инициатива", каза Стоянов. Той разказа, че Маринов му споделил, че всъщност председателят на Съвета на директорите в "Ел Би Булгарикум" му е оказвала натиск. Стоянов заяви, че е имало проверки на дружеството, а в телефонно обаждане Маринов го помолил те да не се случват. 

"Той тогава реши, че по друг начин ще се спасява и ще става медиен герой. Търсеше начин как да се измъкне", посочи Никола Стоянов.

 

 

Коментари

  • Лицемер

    22 Фев 2023 18:15ч.

    А дали това е истината господин Минъстар?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    22 Фев 2023 18:34ч.

    Мутрите на радев по стъпките на мутрите на Мутрата от Банкя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

    22 Фев 2023 18:37ч.

    Съществото министърче надали знае какво означава "мляко с лошо качество"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    22 Фев 2023 18:39ч.

    Тук според мен казва истината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ogihibivuvuv

    22 Фев 2023 18:43ч.

    По-несвързан бълвоч отдавна не бях чел! То затова сме на това дередже-министър едно смислено изречение не може да състави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    22 Фев 2023 18:56ч.

    Тато, ако разбере, че внасяме мляко, ще възкръсне да ни организира Възродителен Процес на "елита" v2.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този се е заразил

    22 Фев 2023 18:58ч.

    с МЕНТАбацилус булгарикус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    22 Фев 2023 19:00ч.

    спира доставките на мляко от българска фирма за да го замени с мляко от унгарска с авансово плащане, а дали не е сухо мляко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо смятате,

    22 Фев 2023 19:34ч.

    че сухото мляко е нещо лошо? То е неизменен продукт в млекопреработката. То може да бъде и обезмаслено. Със сухо обезмаслено мляко се регулира маслеността в технологичния процес. При изкупуването, на някой производител маслеността е 3.3%, на друг - 4.2%. На края, когато камионът-цистерна пристигне в предприятието, се измерва средната масленост на цялото мляко в цистерната и ако се окаже, примерно - 3.8%, тогава се добавя сухо обезмаслено мляко и вода, за да може маслеността да достигне 3.6% или пък 3%, ако ще се произвежда краен продукт с такава масленост. Но, от много години се знае, че масленост 3.6% се счита за оптимална. От това зависят всички технологични процеси след това /да не ви занимавам с подробности/ - подквасване /за кисело мляко/ или пък за производството на сирене, кашкавал и т.н. Масленост от 1% или 2.3% или друга, каквито се наблюдават по магазините е глупост. Нещо повече - масленост различна от 3.6% е и неблагоприятна за здравето ви. Няма да отслабнете или да коригирате някои показатели, само като се наливате с мляко с 1% масленост /някои му казват - "латекс"/. В Освиенцим са установили, че когато организмът бъде лишен от мазнини /на концлагеристите са давали само супа от обелки от картофи/, черният дроб започва да си ги произвежда сам. Така че това с мазнините и масленостите са пазарни "иновации" и са доста далеч от наистина здравословното хранене. Но, да се върна към сухото мляко. Често преработвателите изкупуват повече мляко, от колкото в момента има нужда за пазара. Но го изкупуват, защото имат сключени договори и ако откажат, производителят веднага ще отиде при друг изкупвач /ако има такъв/. От излишното мляко се произвежда масло, а след това се изсушава до сухо обезмаслено. Може да се произведе и сирене или кашкавал, защото са с по-голяма трайност, но и пазара си има граници, за това, както казах и по-горе, то е неизменен продукт и в него няма нищо вредно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с наука понякога повече объркваме работите

    22 Фев 2023 19:44ч.

    Защото е химическа синтетика - не е живо мляко, въпреки изброените предимства да му коригирате маслеността по желание. Живото липсва, а това трови хората и им причинява тумори и остеопорози.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости!

    22 Фев 2023 19:50ч.

    Все едно да кажете, че сушените сливи са химическа синтетика. Знаете ли въобще, какво означава "синтетика"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лактасмагории

    22 Фев 2023 20:00ч.

    Е не е все едно. Това сухо мляко, което се коригира в машинния производствен цикъл, не е като ошафа. Да не говорим пък за подобрителите, които му поставят, както впрочем ги поставят и на сушените плодове в търговската мрежа. Не оспорвам компетенциите и квалификацията Ви, явно ги имате. Оспорвам обаче биоетичната стойност на написаното от Вас - в крайна сметка такива знания и компетентности обезпечават живучестта и разрастването на голямата масова търговия и за да остава поне постоянен броят на клиентите ,точно така трябва да им се говори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Постът в 19:34

    22 Фев 2023 20:39ч.

    е срещу "живучестта и разрастването на голямата масова търговия", особено с акцентът върху богатата палитра от млека с ниска масленост. Но Вие можете ли да посочите млечен продукт, който да се продава по големите вериги и да е изцяло натурален? Подобрителите ги оставяме настрана. За кисело мляко се добавя сухо вещество, за да бъде гъсто, защото иначе, трябва да го заквасвате в глинен съд, през порите на който водата да се изпари, както е било едно време. И пак стигаме до това, че мляко с повече или по-малко или изобщо без вода си е пак мляко. Не разбирам какво биоНЕетично има в това, да се даде малко повече информация за нещо, за което хората имат представа само от реклами и съмнителни резултати от "изследвания".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кравар

    22 Фев 2023 20:39ч.

    При изкупуването на суровото мляко от фермерите маслеността не е основния показател. Маслеността на кравето мляко зависи от храната, сезона, лятото е с по ниска, а зимата с по висок и т.н. На първо място е плътността, всяка плътност под 9 е смесено с вода. Колкото по плътно толкова повече му се радва мандраджията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млекар

    22 Фев 2023 21:06ч.

    Абе, ахмак, това което си описал НЕ Е МЛЯКО, бе! Яж я тази помия ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    22 Фев 2023 19:30ч.

    Абе такава манджа с грозде е , че кой крив, кой прав. Ще се разбере, ама да не е късно тогава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • работещ почти беден

    22 Фев 2023 20:29ч.

    Служебното правителство подготвя държавни предприятия за приватизация, има подобен пример в Пловдив с едно държавно предприятие, където един наемател се държи като собственик. Той коли и беси. Затова не ме учудва и ситуацията с тази държавна фирма. Да се отстранят неудобните, защото ако имаше извършено престъпление, би трябвало не да ги уволняват, ами направо да ги разследват. Ех, много вкусна тази държавна баница, мазничка, със сиренце, и доста нечистоплътници протягат крадливите си ръчички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мадам Zеленски

    22 Фев 2023 21:09ч.

    Министърчето защо не казва коя е БГ фирмичката? Да видим кой местен разбойник с Мазерати е бил отстранен от копанката. Не казва и коя е унгарската фирма с "лошо" мляко. Предполагам, защото млякото си е ОК и ще ми изшият такъв съдебен иск на субекта от снимката, че ще се напикае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иди разбери

    22 Фев 2023 21:25ч.

    кой крив,кой прав. Свидетели на поредната сътворена свинщина.Факт е ,че хубавия кашкавал и сирене ги съсипаха,както всичко останало в тази клета държава.Овластената измет,освен да смърди друго не може.Смрад се носи в цялата държава.Вони,та не се търпи.Иначе, читави хора хора с морал,имаме достатъчно,но кой ли съвестен човек,ще пожелае да си изцапа ръцете и омърси душата,впускайки се в така примамливата професия политик

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз отидох и разбрах

    22 Фев 2023 22:30ч.

    Разбрах, че цялата държавна власт, всички държавни и общински институции, буквално всичко, което формира едно нещо така, че да бъде наречено "държава", са превзети от капитала. В такава ситуация не можем да говорим изобщо за наличие на държава, защото държавата все пак служи за защита на интересите и благосъстоянието на всички, а не само на капитала. За да има здравословни хранителни продукти, истинската държава няма да се поколебае да унищожи всеки един частник, който си позволява да хитрува и по този начин да вреди на здравето на хората, защото това означава - престъпление. Истинската държава няма да позволи на частник да я разиграва, като и изсмуква 10 пъти повече пари за километър магистрала, а след 3-4 години ще и поиска още толкова, за да си я ремонтира. Ако я направи както трябва, ще се намали чувствително оборотът на капитала му. Той пак ще спечели достатъчно, за да живее добре, но той иска още. Иска максимума, който е възможен. Защо? Ами .... сега му е паднало. Властта е в него. Ако някой държавен чиновник се опита да му търси сметка, той веднага му дава да разбере, че ще го ликвидира. И го казва, защото знае, че може да го направи, при това безнаказано. Защото по същия начин постъпва и с прокурора и със съдията и с данъчния инспектор. За това чиновникът започва да се прави на ударен, съдията и данъчния също и така кръгът се затваря. Защото в политическата борба загубилият приема загубата, но при българският частник нещата не стоят така, особено ако се посегне на парите и имуществото му. Той е готов да убие, без да му мигне окото. И го прави. Защото, още Атанас Буров е проумял, че българинът не търпи конкуренция. Тя е най-големият му кошмар, за това и първата му работа като частник, е да подчини държавата на собствените си интереси и така да ликвидира всеки и всичко, което би нарушило комфорта му. Такова подчиняване на държавата в полза на интересите на капитала си има и име - фашизъм. Това е причината и българската пишман-буржоазия да се фашизира така бързо. Справка - 66 години преди 9-ти септември и 33 години след 10-ти ноември. Надявам се и вие дасте разбрали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    22 Фев 2023 21:28ч.

    Министърът при Цветанка Ризова бе доста зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а този на снимката

    22 Фев 2023 23:16ч.

    дали знае какви ценови сигнали достигат до нас. Лапкат без да са свършили за 5 пари работа, а така не бива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горкият министЕр

    23 Фев 2023 1:23ч.

    Той нищо не знае, той само е чул, имало някаква информация, ще се разбере по-късно и прочее дивотии. Истината е една и не може да бъде скрита. Николай Маринов, с намаляване на цените е засегнал интересите на картела от млекопреработватели, те са натиснали министъра и той го е уволнил. Продуктите на фирмата са категорично най-добрите на пазара. Сиренето е твърдо и не се разтрошава и размива при най-малкото докосване. Ако крайната цел е да се приватизира предприятието, то първата стъпка вече е направена. Не е случайно, че се акцентира върху качеството на млякото, т.е. и върху качеството на крайните продукти. Тук ми мирише на "пътя на копринката".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    23 Фев 2023 7:15ч.

    И в какво точно се е изразявало некачественото мляко. Знае ли г-н министерчето колко време е нужно на една ферма, новосъздадена да започне да произвежда мляко???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Фев 2023 7:55ч.

    Интересно, като е имал сигнали, защо не е санкционирал веднага директора, а го уволнява, след като намалява цените във фирмените магазини. Освен това авансовото плащане не е забранено, а е част от търговската практика. И аз мисля, че искат да "приватизират" фирмата. Между другото, вчера накупих това-онова от фирмения в квартала, всичко е с перфектно качество, без разлика от последните 3-4 години. 50 лв. Преди намалението щеше да е към 120. Мразя да смятам, но вчера смятах...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи