Министър Стоянов: Не трябва да даваме тежко оръжие на Украйна, ние нямаме достатъчно

Министър Стоянов: Не трябва да даваме тежко оръжие на Украйна, ние нямаме достатъчно

Лично аз съм против да даваме тежко въоръжение от българската армия на Украйна. Това обяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви служебният военен министър Димитър Стоянов. Имам предвид МиГ-29, Су-25, зенитно-ракетни комплекси, ние нямаме достатъчно, за да гарантиране националната си сигурност, че да предоставяме това оръжие на Украйна, каза още той.

Стоянов припомни, че има решение на Народното събрание за оказване на военна помощ за Украйна и веднага след това даде да се разбере, че това може да е само ремонт на техника. Нашите военноремонтни заводи са готови и ако има заявка, да извършат ремонт на украинска техника, обяви Стоянов. От думите му стана ясно, че месеци след решението на НС не е ремонтиран и един украински танк дори, и че нищо от заложеното как щели да се ремонтирант поне 80 машини не е осъществено.

Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16. "Има сключен договор за 8 F-16. Ако не вземем втората осмица, няма да имаме даже състав на ескадрила", допълни той.

По думите му армията се нуждае от порядъка на 6 до 8 млрд., за да бъде модернизирана.

"Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени", каза Стоянов.

В момента българската армия притежава необходимия личен състав и техниката, която е осигурена от политическия ни елит, допълни министърът.

По думите му обаче тази техника е морално остаряла.

"Тя е от 80-те години, даже някъде по-стара, и между нас и нашите съюзници има технологична пропаст. Това е огромна пропаст, бих казал. Тази пропаст по един или друг начин трябва да бъде запълнена. Не може да се очаква тя да бъде запълнена само със съюзни ангажименти", каза още той.

Офертата за новите 8 самолета F-16 е един изключително сложен документ, обемен и трябва много внимателно да бъде прегледан и прецизиран, обясни Димитър Стоянов.

"Такъв преглед на тази оферта беше направен от предходното правителство съвместно с Военновъздушни сили. Това, което ни предстои на нас, е да подготвим проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде приет от Министерски съвет, с решение на Министерски съвет, след което трябва да бъде внесен в Народното събрание след конституирането му. Там също да бъде гласуван. И продължаваме нататък с предложение за договор, което трябва да мине по същия път - през Министерски съвет и след това през Народното събрание. Това е процесът, който трябва да бъде извървян и няма как да бъде пропуснат. Затова и отчитайки кога са изборите, кога може да бъде конституирано Народното събрание, кога ще бъдат създадени комисиите, предложих да бъде удължена офертата до 15 декември 2022 година", отбеляза министърът.

Той допълни, че очаква до края на тази и другата седмица в началото да бъдат готови с проекта за инвестиционен разход, който да чака решение на Министерски съвет. По думите му става въпрос за 1,3 милиарда долара.

Относно допуснатите 10 млн. долара загуби от лихви при сделката за първите изтребители F-16, министърът обясни, че през август 2019 година са преведени 1,2 милиарда долара в доверителен фонд за F-16.

"Това са средства, които стоят в този фонд и се черпят единствено само с разрешение на българската страна, когато нещо бъде изпълнено по договора. Но сме изпуснали един друг важен инструмент - ако тези пари с тристранен договор между Министерство на отбраната, доверителния фонд и Федералната банка на щатите, бяха прехвърлени във Федералната банка от банкова сметка, те щяха да ни носят определени дивиденти. Това е направено от Министерството на отбраната. И министър Каракачанов, и министър Панайотов, и министър Янев и следващият министър Заков са работили в тази посока, има направени анализи от БНБ, внесено е в Народното събрание. За съжаление, не е влязло в дневния ред на Народното събрание и не е гласувано. Това е международен договор, още повече, че в Закона за бюджета е записано, че трябва да бъде гласувано този трансфер, като международен договор. Не е направено, не знам какви са причините", обясни Димитър Стоянов.

 

 

 

Коментари

  • Интересно

    11 Авг 2022 19:20ч.

    Защото няма достатъчно. Ако имаше достатъчно - нямаше да има проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Авг 2022 19:35ч.

    Аха Все пак давате. Дайте им всичко каквото имате и поръчайте и платете ново. Не сте генерали и полковници, а сте идиоти. Срам ме е че имате нещо общо с офицерската чест. Измекяри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достойнството не могат да ти го вземат.

    11 Авг 2022 19:38ч.

    Него сам си го даваш, по-точно продаваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно

    11 Авг 2022 19:57ч.

    Но можем да даваме леко и боеприпаси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да попитам все пак

    11 Авг 2022 20:29ч.

    военните дават клетва да защитават интересите на страната си или на чужди, дори и на нацистки режими по света?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Под нацистки не разбираш рашистки, нали?

    12 Авг 2022 0:07ч.

    А трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обаче леко оръжие трябва да им даваме, нали бе, натоиден пич,

    11 Авг 2022 20:42ч.

    За да трепят руснаци - жени, деца, старци. Радев, я вземи си прибери, четвъртите поред стана, синергитични служебни вересии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви жени, деца и старци в руската армия?

    12 Авг 2022 0:09ч.

    Крадливи изнасилвачи от Сибир, бандити извадени от затвора, наемници, това да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе идиот

    12 Авг 2022 8:39ч.

    Девета година укронацистите обстрелват центъра на Донецк, избиха хиляди цивилни, стотици деца. Нямаш ли срам ? Нямаш ли страх от Бог ? Българки ли са ви раждали, или сте изсрани в нужника на американската амбасада ? Баси подчовеците сте...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нямаш думата, ако заповяда сахибът

    11 Авг 2022 21:13ч.

    Ние сме окупирани от САЩ чрез НАТО и ЕС, без референдум. А в "лошата" Русия ще правят референдум за присъединяване, което вбесява американските сатрапи и лакеите им тъдява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първо следствие от втория закон на Мърфи:

    11 Авг 2022 21:35ч.

    В една подмандатна страна, читав човек не може да стане министър. Справка - въпросният министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Льольо! Имай кураж да кажеш:

    11 Авг 2022 21:51ч.

    НЯМА ДА ДАВАМЕ! А не - страхливо да мрънкаш: "Не трябва да даваме".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уффф

    11 Авг 2022 23:37ч.

    Американците се обслужват в наште военни складове като Блатечки в чужд хладилник. Изказването на министъра е като пожелание или кандърма - ама моля ви недейте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един изключително сложен документ !!!

    12 Авг 2022 8:33ч.

    Ама толкова сложен , толкова изключително сложен, не е по силите дори на Айнщайн ! Колко сложно е наистина, плащаш два милиарда за стока и в насреща получаваш един гол .уй !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето ви тема за избори

    12 Авг 2022 8:45ч.

    Нека всяка сила, която се бори за народния нот, обяви ясно и открито дари е За или Против хвърлянето на луди народни пари на вятъра. И народът да отсъди. В съвременната демографска война България дава по 100 хиляди жертви на година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не трябва да даваме тежко оръжие на Украйна"

    12 Авг 2022 9:07ч.

    Как ще дадеш нещо, което го нямаш ? България е обезоръжена от много време, "благодарение" на американските си "партнери"... ВВС на България са останка от някогашните ВВС ! Колко СУ 25 имаме (а и не дадохме ли вече на Украина ??), че ще ги даваме ? А за двата годни за летене Миг 29 просто е смешно да се говори . Бърборко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    12 Авг 2022 9:03ч.

    Не тежко, НИКАКВО! Що за управници имаме!? Не знаят нито да говорят, нито да се държат като държавници! Аман от измислени хора във властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето ви тема за избори 2

    12 Авг 2022 9:05ч.

    За 30 г. гепитализъм и демонокрация България изгуби 3 милиона души население, т.е. една трета част. С 1,3 млрд.щ.д. може да се стимулират 22 хиляди български семейства с по 10 000 лв.еднократна държавна помощ да родят и възпитат по още 1 българско дете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    12 Авг 2022 10:00ч.

    Може да нямаме, но е "морално" да дадем. На нас ни стигат АК-47 да ви изчистим до крак, мръсни краварски подлоги. До девето коляно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи