Министър Стоянов: Има спешна нужда от модернизация на армията

Министър Стоянов: Има спешна нужда от модернизация на армията

Министърът на отбраната награди военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група Снимка: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Има спешна нужда от финансиране на армията, от модернизация, за да можем да преодолеем тази технологична пропаст, която съществува между българската армия и съюзните армии от НАТО. Това каза пред журналисти днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на военния полигон "Ново село", където участва в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на нашата страна.

Стоянов посочи, че към момента не е ясно какви средства ще бъдат заделени за отбрана в бюджета за следващата година. Бюджетът зависи от това какво ще бъде гласувано в парламента, каза той и допълни, че са разработени два варианта - 1,85 или 2 процента от брутния вътрешен продукт. Нашите съюзници от НАТО вече говорят за 2,5 процента от брутния вътрешен продукт, като перспективата е 3 процента през 2030 година, добави Димитър Стоянов.

Министърът уточни, че средствата, отделени от бюджета за батальонната бойна група, са само за българската част, а останалите държави си поемат разходите.

"Направихме изключителни усилия да бъдем бързи към трансформацията на бойната група от национален мащаб в многонационален с рамкова държава", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и допълни, че това е първата стъпка. Амбицията е тази бойна група в случай на нужда бързо да се трансформира в бригада. "В момента на Източния фланг на НАТО се извършва надпревара за осъществяване на военна структура, да се създадат условия за съюзниците при подходящи условия да усилят нашия отбранителен потенциал", каза още адмирал Ефтимов.

На церемонията днес присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, върховният съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне. 

Министърът на отбраната награди военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. Представени бяха въоръжение и техника на бойната група. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • лалю

    17 Окт 2022 22:47ч.

    Модернизацията има няколко основни стъпки. Първо трябва да се намерят, подготвят и обучат войници. След това трябва да се мисли за въоръжение - в съответстви на реалните нужди и възможности. Със тия 45 годишни шкембелии, най-много полева баня за Анадола да подготвим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сетила се Мара …

    17 Окт 2022 23:06ч.

    За коя армия става дума? За онези платените, дето като вървят в строя се спъват ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой въвлича България във война

    17 Окт 2022 23:17ч.

    И срещу кого ще се бие българската младеж ? За какво. За евроатлантите ли ? Всичко ще приключи за 30- 40 минуте , англосаксите няма да ги има ,евроатлантите също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледаш много тесногърдо

    17 Окт 2022 23:25ч.

    Това, че България е в НАТО не означава, че би воювала само с държава, която не е в НАТО. Ако Турция нападне България какво ще е? Война или нещо друго? И най-важното е, че НЯМА да има кой да я защити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    17 Окт 2022 23:45ч.

    Е нали Турция е съюзник ,за какво някой ще защитава евроатланти сами разрушили държавата си ? Просто евроатлантите ще си имат султан - мечтата още на Стамболов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    17 Окт 2022 23:21ч.

    Така е. Третият танк има остра нужда от смяна на Главния ластик ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-важното от което има нужда България

    17 Окт 2022 23:21ч.

    Е политици с мозък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-скоро

    18 Окт 2022 10:38ч.

    от такива с топки има нужда.. Че много евнуси напоследък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Окт 2022 0:45ч.

    Понеже си нямаме армия, имаме "рамкова държава" - нещо като хомот, но формулирано по-витиевато. Италианците са симпатяги, но що щат с бойната си група у нас? Пазят "европейската" територия от нас българите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • силата е на страната на правдата

    18 Окт 2022 0:47ч.

    А правдата не е на страната на HАТ0. Всички българи усещат това и се чувстват слаби. Всички пари, вложени от ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ, са хвърлени на вятъра. Ако България иска да бъде защитена, трябва да поеме нов геополитически курс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има спешна нужда от модернизация на армията ?

    18 Окт 2022 7:43ч.

    Ясно. Ще се купуват нови чертежи. Още няколко милиарда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България имаше чудесно изградена ПВО, добре ешелонирана и подсигурена

    18 Окт 2022 10:43ч.

    Към момента е останал само скелетът и.. Генералчето дали би посочил виновните, за което

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи