Министър Шишков: Слагаме колчета по опасните пътни отсечки, защото нямаме магистрали

Министър Шишков: Слагаме колчета по опасните пътни отсечки, защото нямаме магистрали

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Ако продължим да изграждаме магистралния пръстен на страната с това темпо, ще са ни нужни повече от 30 години, за да го завършим, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството пред телевизиия „Bulgaria ON AIR“. Той отбеляза, че до момента в България са построени едва около 870 км магистрали. Снимка: БТА, архив

Колчетата в Кресненското дефиле имат изключителен ефект за безопасността на движението, но те са там, защото нямаме магистрали, а нямаме, защото никой не ги е проектирал. Това заяви в сутрешния блок на телевизия „Bulgaria ON AIR“ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той отбеляза, че до момента в България са построени едва около 870 км магистрали. До 2000 г., когато движението е било много по-малко натоварено отсега, са изградени около 324 км. Последните 10-12 години са построени 405 км или 19% от необходимите.

Според арх. Шишков основният проблем за бавното строителство е липсата на проекти. „За съжаление дори да имаме средства, като нямаме проекти, няма какво да построим. В последните 5-6 години проектирането е толкова изостанало, че дори държавата да иска да инвестира в магистрали, няма къде“, коментира министърът. Той бе категоричен, че държавата трябва да направи ударно възлагане за проектиране, защото ако продължим да градим с това темпо, ще са необходими повече от 30 години, за да завършим необходимите магистрали. 

 

Министър Шишков коментира, че множеството ремонти по пътищата показват лошото строителство в последните години. По думите му 400-те км магистрали, строени в последните 10 години, вече се нуждаят от сериозен ремонт, като отсечката от „Тракия“ между Стара Загора и Ямбол. Друг проблем са малките и тесни аутобани, които водят до сериозно натоварване. За пример министърът посочи АМ „Тракия“, по която се движи потокът от София към Бургас и Варна, а до разклона за АМ „Марица“ и този към Турция, което реално означава, че има автомобили за две магистрали. „Затова тя е тясна, двете ленти са недостатъчни. За съжаление, никой нито е предвидил това, нито е взел мерки за разширяване на трасето“, обърна внимание арх. Шишков. Той припомни, че докато е правен ремонт на виадуктите не е помислено за тяхното разширяване. „Това е разходване на средства. Ако сега започне уширение на магистралата, виадуктите пак ще се затворят, а можеше да се случи преди това“, каза министър Шишков. Според него средствата за ремонти трябва да се отпускат само след сериозно проектиране, защото в противен случай се получава хаос. „

"Имаме нагледен пример с АМ „Хемус“- строителната илюзия в предишното управление. Проектирана е до Велико Търново, но се строи само до разклона с пътя Плевен - Ловеч“, каза арх. Шишков. Той информира, че е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“ спешно да завърши проектирането на магистралата от Велико Търново до Буховци, за да може да се строи. Такова трябва да се направи и за най-важната пътна връзка по оста север - юг – линията Русе - Велико Търново - Маказа с пресичане на Стара планина чрез малък тунел в Прохода на републиката. Освен, че връзката е важна за развитието на страната ни, тя ще поеме и голяма част от транзитния трафик. „Вече обявихме за национален обект магистралата от Русе до Велико Търново, имаме разгледан и одобрен устройствен план за трасето от Русе до Бяла и обходния път на Бяла. Тези дни ще одобрим подробния устройствен план и ще започнем отчуждаване на нужните терени. До 3-4 месеца ще се извърши отчуждаване, ще се изготви технически проект, за да се разреши строителството на това важно направление, за което преди това никой не говореше“, обясни министър Шишков. Той подчерта, че всичко зависи от волята на държавата и управляващите партии, които трябва да имат концепция за развитие на магистралите, защото важните проекти се правят само на парче.

Министърът информира, че утре се очаква да бъде пуснато движението  по 3-километрова отсечка от АМ „Струма“ между разклона за Банско и тунел „Железница“. Тя ще облекчи трафика. Другата седмица ще бъде пусната в експлоатация и 15-км отсечка от АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. „Отсечките ще бъдат пуснати за движение с Акт 16, защото работим отговорно и законно, а не за пи ар акции“, отбеляза арх. Шишков. 

Регионалният министър бе категоричен, че държавата няма да остане без поддръжка за пътищата през зимата. „Завършваме конкурсите, имаме избрани изпълнители, другата седмица подписваме договори. Така ще имаме и пътно поддържане, и зимно почистване. 

 

 

Коментари

 • Нямаме продоволствена самодостатъчност, основната част от логистиката на храни е в ръцете на чуждестранните ни врагове от Запад

  29 Sep 2022 11:24ч.

  Когато си тръгнат веригите магазини (скоро), няма да има откъде да се купи хляб и мляко. Метро например вече се изпразва. Откраднатите пари, уж вложени в магистрали, ако бяха вложени в производството на храни, може би щяха да ни спасят. Вместо това на няколко кампании си избихме селскостопанските животни за кефа на "Европа". Сетне се заехме с българите, чрез "ваксините".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  29 Sep 2022 13:07ч.

  Егати и правителствата, коит избираме ! За 30 г. не могат да построят 1 000 км магистрала ... За други пътища даже и не се говори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре че Бай Тодар построи мостовете на Хемус

  29 Sep 2022 13:34ч.

  и дибре че не ги построи от метални сплави, че драгалевският Мангал отдавна фа ги е продал за 1 долар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи