Министър Найден Тодоров подари на Джон Малкович книга за богатото културно наследство на страната ни

Министър Найден Тодоров подари на Джон Малкович книга за богатото културно наследство на страната ни

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на културата Найден Тодоров подари на световноизвестния актьор Джон Малкович книга - фотоалбум, която представя богатото културно наследство на България. Това се случи в Национална галерия „Квадрат 500”, където тази вечер с вернисаж от 18 до 20 ч. ще се състои официалното откриване на изложбата „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията” на американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация „Lucie” Сандро Милър. Експозицията се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

 

Относно изложбата Джон Малкович сподели, че тя е проект, по който заедно със Сандро Милър са работили няколко години и за него творческият процес е бил много забавен. „Самият г-н Милър е много талантлив фотограф и с много ясна представа какво точно целеше. Екипът му бе чудесен и за мен бе голямо удоволствие да работя с тях и съм щастлив, че много хора по света видяха изложбата и сега тя е тук при вас”, сподели прочутият актьор. Той изказа специални благодарности на Министерството на културата и на всички, помогнали за представянето на изложбата, както и на Народния театър „Иван Вазов”, където по-късно вечерта ще изиграе за втори път постановката „В самотата на памуковите полета” от Бернар-Мари Колтес. 

 

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от ХХ и ХXI век в серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“. Изложбата включва 61 цветни и черно-бели фотографии, в които актьорът се превъплъщава в образите на известни личности.  Той е смятан за един от най-великите американски актьори на XXI век. В серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки невероятно сполучливо в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и удивителния фотографски подход на Милър портретите поглеждат с уважение към историята на това  изкуство.

 

„Майстори на фотографията“ се организира от фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и diChroma photography. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация „Лъчезар Цоцорков”. Изложбата е подкрепена от Програма „Култура“ на Столичната община и УниКредит Булбанк, осъществява се със съдействието на Народния театър „Иван Вазов“, Гранд хотел София, изба „Братя Минкови“ и Vip Digivision, официален представител на Leica.

Публиката ще може да я разгледа до 30 април 2023 г.

 

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    17 Фев 2023 18:23ч.

    вроден порок на българина е да се кланя на чужденците. комплекс явно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джон фон Карачибук

    17 Фев 2023 20:20ч.

    Радостно започва 2026 г! За първи път българин дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония! В него централно място зае Дико Илиевото Дунавско хоро. То три пъти бе изпълнено на бис, а изисканата аристокритична публика, омагьосана от вълшебната музика не издържа и лудешки затанцува - направо в блестящата Музикферайн. Голямата звезда на този вълнуващ спектакъл безспорно бе маестро-министър Найден Тодоров. След концерта той се срещна със свои почитатели. Сред тях бяха принцът на Лаос Саванг Ватана и знаменитият Джон Малкович, добре познат на българската публика.Той сподели, че гостуването му в София го е вдъхновило за нов театрален спектакъл - една мрачна , загадъчна и абсурдистка хипербола на това, което не сме, а може би вече сме или верятно ще бъдем. Текстът на постановката е написан от първия български нобелист Георги Господинов и носи заглавието "Тъпотата на жълтите павета или никога вече самота". Малкович подари на маестро Тодоров своя пъзел-фотоалбум, разказващ за терзанията на берачите на памук и гнетящата ги самота при пълнолуние в памуковите полета на Аризона и Калифорния. Малкович ще придружава Найден в предстоящото му турне с Ню-Йоркската филхармония. Двамата имат общ проект, спонсориран от "Америка за Българи". Той се нарича "Еволюцията на диригентската палка - от 30 сантиметровия дървен батон до еректиралия пенис". Както е известно Найден Тодоров е създател на новото направление в диригентското изкуство, тотално отричащо ролята на батона при управление на симфоничния орекестър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mona Lisa Mujaheddin

    17 Фев 2023 21:09ч.

    На един от изложените портрети в "Квадрат 500" Малкович влиза в образа на Мерилин Монро в стила на Анди Уорхол. Какво ще получим обаче, ако съберем рождените дати на трите лица в едно? Респективно 343-я - 9 декември 1953 (Малкович) , 152-я - 1 юни 1926( Мерилин Монро) и 219-я -6 август 1928 високосна ( Анди Уалхол), защото това са все дати, които отговарят на важни християнски празници в календара: Зачатието на Св. Ана, Деня на детето и Преображение Господне, а значи са свързани с раждането на едно дете от женски пол. И така получаваме (343+152+219)/3 = 714/3= 238-я ден или лице родено на 26 август. По ирония на съдбата на този ден е роден Гийом Аполинер или онзи, който по фалшиви подозрения за кратко е арестуван, вместо италианския майстор на огледала окраднал Мона Лиза от Лувъра през август 1911. Защо е важен този факт? Защото другият заподозрян за кражбата редом с Аполинер е кубиста Пикасо, в чиито портретен образ Малкович също е влязъл в квадрата. Всъщност Малкович е влизал и в образа на майстора на огледала, но в друг аскпект. Поетът и художникът обаче са родени в 1880 и 1881, а средната рождена година на троицата от портрета Малкович-Монро-Уорхол е 1936! Но с какво чудовище си имаме работа тогава, ако 10 дена преди хипотетичната поява на лицето от 26 август 1936, са закрити Единадесетите летни Олимпийски игри в Берлин, открити преди това от един друг художник-мистик? Оговорът отново ни дава вездесъщия Джон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Босилсковски

    17 Фев 2023 23:37ч.

    Защо никой не коментира "гениалния" Малкович и неговото изпълнение снощи на сцената на НТ? И ЗАЩО СА ГО ОСВИРКАЛИ? Защото представлението е било боклук. Стегнете се, Малкович е продукт на Холивуд и нищо изключително няма у него. Погледнете го как изглежда на изложба, посветена на него. Като провинциален турист с бананче през рамо, където да си крие документите и парите, и втъкната плетена шапка. Липсва само пластмасова бутилка за вода. Такива звезди подхождат на надупените българи, готови на всякакви унижения, само за да се снимат до залязващи звезди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    18 Фев 2023 1:18ч.

    Босилковски, ти направи моят планиран пост банален! Този направо да го направите президент, като преди това му се извините за предложението. Йешче Булхарска не згинеуа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи