Министър Малинов в Белия дом: С втечнен газ от САЩ гарантираме енергийната сигурност на целия регион

Министър Малинов в Белия дом: С втечнен газ от САЩ гарантираме енергийната сигурност на целия регион

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Отлично развитата газопреносна система на България, както и значителния капацитет на терминалите за регазификация в Гърция и Турция, с който разполага „Булгаргаз", ни дават възможност да доставяме сериозни обеми втечнен природен газ за страните от региона. Този капацитет може да бъде използван от американските производители и търговци за стратегически дългосрочни доставки и е успешен отговор на предизвикателствата, свързани с диверсификация и заместване на руския тръбен газ за страните от Югоизточна Европа". Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на срещата си в Белия дом със Стивън Бърнс, директор по енергийна сигурност и Джереми Лонг, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ.

Сигурността на доставките на втечнен природен газ за България и региона и необходимостта от заместване на руския газ, който в момента преобладава, бяха основна тема на разговора.

Министър Малинов обърна сериозно внимание, че в рамките на последното шестмесечие се забелязва връщане на руския природен газ на пазарите в България и региона чрез фирми посредници.

„В този смисъл е необходим обстоен анализ на отражението му върху пазара и евентуалните мерки, които да бъдат предприети", акцентира енергийният министър. По неговите думи, доставките на втечнен природен газ от САЩ са основен фактор за гарантиране на енергийната сигурност на България и региона.

„Задълбочаването на това сътрудничество е водещ приоритет за страната", подчерта още той.

Министър Малинов и неговите домакини от Белия дом разговаряха и за необходимостта от осигуряване на киберсигурност за стратегическите инфраструктурни обекти от енергийния сектор като част от националната сигурност на България.

„Задълбочаването на сътрудничеството между САЩ и България в сферата на енергетиката във всички нейни секторни политики е ключов фактор за успешно решаване на тази задача", изтъкна министър Малинов.

Стивън Бърнс и Джереми Лонг поеха ангажимент за подкрепа и търсене на възможности САЩ да предоставят американски втечнен природен газ за Украйна и целия регион.

Привличането на американски стратегически партньори и засилването на икономическото ни сътрудничество чрез предоставяне на технологии, ноу-хау и експертиза при трансформацията на енергийния сектор на България също бе един от акцентите в рамките на стратегическия диалог между двете държави.

Министър Малинов информира своите домакини за развитието на инициативата за Вертикален газов коридор, който се реализира между газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

„Проектът ще позволи достъп до значителни количества втечнен природен газ за страните от Централна и Източна Европа, изцяло в синхрон с европейските приоритети за сигурно и надеждно снабдяване", изтъкна министър Малинов и припомни, че преди дни „Булгартрансгаз" ЕАД финализира успешно най-важната обществена поръчка във връзка с реализацията на проекта, а именно – за планиране, проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура. Енергийният министър акцентира върху присъединяването на Украйна към инициативата, което ще осигури възможност не просто за замяна на газа от Русия, но и за осигуряване на потоци от надеждни източници на втечнен природен газ през мрежата и газохранилищата на Киев. В същото време, реализирането на концепцията за Вертикален газов коридор осигурява възможност за използване на потенциала на украинската мрежа и след предстоящото от 1 януари 2025 г. прекратяване на транзита на руски газ през страната.

„Това е най-голямото предимство на Вертикалния коридор пред всеки друг алтернативен маршрут за доставка на допълнителни количества газ за ЕС", подчерта енергийният министър.

 

 

Коментари

  • Откъде намериха

    22 Май 2024 15:28ч.

    толкова много изроди да представляват държавата? Трябва да кажат най-накрая колко ни струва това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 15:32ч.

    Разказаха играта на територията, тоя за региона се загрижил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре де, като вземаме само от фащ,

    22 Май 2024 15:41ч.

    това не е ли зависимост? За един прЕател питам! Или, щото е от сахиба, това не се брои! Идиоти, българимразци, предатели! Никога, ама наистина Никога, ГЕРБ, ДПС и ПП-дб повече да помиришат власт! А, и месец Юни гъби няма! Няма! Анадънму?👹👹👹

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гаргамел

    22 Май 2024 15:42ч.

    това правителство е на ГЕРБ и издига тяхния глас- глас за зависимост и глас на чисти лъжи! Аз няма да гласувам за тези откровенни измамници, които с откраднатото си изчистиха съдебното дело!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжа

    22 Май 2024 15:44ч.

    човечето бърка партьори с господари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    22 Май 2024 15:48ч.

    Задължителното лизане на ботуша на сахиба, клетва за вярност и обещание да купуваме само от него колкото и да ни е неизгодно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добри Божилов

    22 Май 2024 15:58ч.

    Ядреното гориво като газа - руско, ще ни го доставят САЩ на тройна цена. Енерго-олигарси ликуват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи

    22 Май 2024 15:59ч.

    Аз и моите небинарни третополови френдове ще се включим с върти-анален гЪзов коридор, с който ще посрещнем всички газови нужди (и не само) на региона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    22 Май 2024 16:00ч.

    и на каква цена няма да кажете нищо не искам от сащ само беди ни чакат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ликуй, народе!

    22 Май 2024 16:07ч.

    България тегли $20 МИЛИАРДА заем от EXIM Bank за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” България е в реални преговори с американската държавна банка за експортно застраховане EXIM Bank за осигуряване на финансиране под формата на заем за изграждане на новия 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката за днешната среща на служебния енергиен министър Владимир Малинов, който е на посещение в САЩ, с Рита Люис – председател на борда на директорите и президент на EXIM Bank.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Май 2024 16:08ч.

    Наистина ли е толкова тъп Малинов или е просто блюдолизец/гъзолизец. Защо България плаща неустойки на Боташ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    22 Май 2024 16:11ч.

    Нещо до болка познато - ДСАЩ ни грабят така, като Нацистка Германия ни е грабила От архивите Третият Райх е ограбил България с десетки милиарди Из потайностите на клиринговата спогодба "Нойбахер" http://www.duma.bg/node/123063

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 16:20ч.

    Малинов е служебен.Остава му по-малко от месец да се подсигури себе си и родата. Проблемът с "демокрацията "са сроковете-грабежът се компресира времево.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дон Кихот

    22 Май 2024 16:21ч.

    Не ставаме ли зависими, а. Спират газа и ..... Аааааа ха ха ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИмърджингМаркетс

    22 Май 2024 16:23ч.

    Тези "инвестиции" носят добри приходи в частните пенсионни фондове. Така че пак не гласувайте. Или заклеймете всеки който е за суверенна България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 16:41ч.

    Сериозно ли има избор от изложеното на сергията, конкуриращо реалните пачи крак, манатарка, закъсняла майска гъба и в горите-последната смърчула(пумпалка), печурките не броя, но булката , боровата масловка и овчият нос са в сезона на избора. Кво реално предлагаш насреща? Око да види, ръка да пипне, стока на кантара-парата кеш? Само лозунги и заклинания, май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човекът/чичо Сам взе парите и каза : "Ще видим!"

    22 Май 2024 16:31ч.

    Някой помни ли преди колко години Боко Тиквата и неговата патерица Шкембе войводата харизаха на ФАЩ няколко милиарда за Г-16?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деньги вперед Утром деньги

    22 Май 2024 17:01ч.

    https://www.youtube.com/shorts/IgaHFOEDLIU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 17:28ч.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=DFPO54nAVaI&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F&feature=emb_logo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    22 Май 2024 16:37ч.

    А защо не и от Андромеда? САЩ е твърде близко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв втечнен газ ще разпределяме за други държави, бе?

    22 Май 2024 17:27ч.

    Американците да си карат втечнения газ директно до другите държави - имат си кораби всякакви миноносци, разрушители, газоносци - да си карат втечнения газ където искат. Защо през България? Защо да изпускаме питомното - естествен тръбен природен газ най-евтиният в света руски газ, че да гоним дивото от през 9 планини в десета?! Нахалството на група самозабравили се индивиди отвъд Океана няма граници. Долу егоизма и лакомията, и войнолюбството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гошо хубавеца

    22 Май 2024 17:51ч.

    Гарантираме,че купеното от Русия ще ни се препродаде на нас на 2-3 по- скъпа цена.Продажни политици.Джендъри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъв

    22 Май 2024 23:30ч.

    Пуделчето отишло да пойеска в САЩ. Йес-бау-йес-бау и така до края на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво! Ръчичките както са го учили "европейците"

    23 Май 2024 7:38ч.

    Нашият излъчва фалш, а американците са естествени, поне на тази снимка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи