Министър Калин Стоянов: Върнатите мигранти са българи, с български имена и паспорти

Министър Калин Стоянов: Върнатите мигранти са българи, с български имена и паспорти

Остър спор се разгоря в парламента за това връщани ли са у нас мигранти от Сирия и Афганистан, осъдени за криминални престъпления. Темата повдигна лидерът на БСП Корнелия Нинова, тя веднага бе подета от "Възраждане" и ИНТ.

Заради разгорялата се дискусия в парламента извънредно се яви вътрешният министър Калин Стоянов.

Министърът уточни, че осъдените, които са върнати със самолет от Бавария, са шестима български граждани, с български произход и имена, които са били осъдени за извършени престъпления в Германия и са си излежали присъдите там.

Стоянов добави, че влизайки на наша територия, шестимата българи вече се водят активен криминален контингент и подлежат на контрол от страна на МВР. Сирийските граждани, 18 на брой, които дойдоха с първия самолет, пък вече са получили хуманитарен статут на бежанец и идват по силата на реадмисия, уточни той. И поясни, че страната ни не е спирала да изпълнява Дъблинското споразумение. Стоянов отчете, че със самолета са върнати общо 24-ма души.

"Тук има нещо гнило, да не кажа, че лъжете, но най-вероятно замазвате", реагира с недоверие Тошко Йорданов, цитиран от Дир.бг. Лидерът на ПГ на ИТН изрази недоумение, че след като шестимата са си излежали присъдите в Германия, няма логика да бъдат сваляни от самолета с белезници, като престъпници, тъй като вече са свободни граждани.

В началото на пленарния ден вицепремиерът и бъдещ министър-председател след ротацията Мария Габриел, обясни в рамките на блицконтрола в парламента, че връщането на мигранти с присъди за престъпления от Европа е в компетенциите на МВР, а не на Външно министерство.

Въпросът беше зададен от БСП, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова изреди, че със самолети са ни били върнати мигранти, осъдени за убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления и пране на пари. От "Възраждане" пък добавиха, че техен депутат с очите си е видял как от самолетите слизат чужденци с белезници. 

"Не е в компетенцията на Министерството на външните работи всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти", отвърна външният министър. По думите й това е в компетенциите на МВР. 

"Напомням, че по линия на полицейското сътрудничество ние сме част от "Европол", напомням, че вчера тук беше директорът на Фронтекс", добави Габриел. "Това е едно от нещата, които договаряхме, че има нужда от "Фронтекс" със съвместни екипи, не само между България, Австрия и Румъния, да направим така, че сухопътната граница да бъде добре опазена. Позволете ми да не се съглася, че България не се е държала достойно по време на преговорите", каза тя по повод последното споразумение с Австрия за частичен Шенген. 

Външният министър изтъкна като успех фактът, че след като България 12 години не е била допускана в Шенген, сега вече има право на глас и е на масата при вземането на решения, докато преди не е можела да участва в това.

Лидерът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов не прие отговора и заяви, че никоя от другите държави с мигранти не ги приема обратно, "за да се криете зад Дъблинските споразумения". 

"Грозно е да се пързаляте по Дъблинските споразумение, да бягате към МВР, при положение, че мигрантите не са български граждани. Грозно е това, което правите, и да се хвалите с някакъв въздушно-капков Шенген. Играете играта на ПП-ДБ. И затова тук ще ни напълнят с всякакви мигранти престъпници", опонира депутатът от ИТН. 

"Не приемам български министър да се обяснява какво ще прави пред посланиците, особено във вътрешната политика", добави той, като повдигна въпроса защо Габриел е събрала посланиците, за да им каже, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ. "Те ли ви дават разрешение дали да го подпишете, или не? Отивате да ги питате може ли, не може ли. Това ли ви е ролята на външен министър?", попита Йорданов. 

"Срещата ми беше уведомителна", отвърна външната министърка. Габриел поясни, че е събрала посланиците от партньорските държави само за да сподели, че няма да подпише. "Да не споделяш с партньорите си от ЕС, означава че ти самият нямаш яснота за работата си. Така го разбирам - когато имаш партньори и градиш доверие. Просто да споделиш информацията, не да търсиш мнението или отрицанието му, а просто да споделиш", обясни тя. "Не съм се срещала, за да имам реакция от тяхна страна. Аз съм ги събрала, за да може България, като предвидим и ясен партньор, да каже какво ще прави", аргументира се още бъдещият премиер.

 

 

Коментари

 • Бандит Методиев Борисов

  01 Март 2024 13:25ч.

  Ето с какви "българи" се гордеем след 35 години демокрация !!!Слава Американу, слава Булгаристану и напред към отвъдното !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Март 2024 17:58ч.

  Само дето бабите им са ги възпитавали в махалата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вземат ни квалифицираните работници, а ни връщат престъпниците - това е обир,

  02 Март 2024 6:26ч.

  а не "свободно движение на хора".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  01 Март 2024 13:27ч.

  Българи които са си излежали присъдата ги депортират от една страна в ЕС в друга страна в ЕС? Долна лъжлива измет. За колко тъпи ни мислят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  01 Март 2024 14:00ч.

  Ако бяха българи щяха още от началото да кажат и нямаше да ги крият при пристигането им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  01 Март 2024 14:19ч.

  Много ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Досущ , виетнамско кафе с леблебия преди 40г.

  01 Март 2024 13:32ч.

  Кафето 24 върнати, от тях само 6 с бг паспорти, 18 сирийци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дельо хайдутин

  01 Март 2024 14:28ч.

  Българи са за 24 часа станаха български граждани с български лични карти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 13:32ч.

  Ами като са българи, на какво основнаие ни ги връщат!? ЕС свободно движение на хора. На всичкото отгоре с изтърпяни присъди.. това са свободни граждани и имат правото обратно да си се приберат по държавите в европа. Не ги щем тук. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  01 Март 2024 13:35ч.

  Говорят глупости. Никакви българи не са. Всичко е боклук от третия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 13:42ч.

  Е ние малко ли боклук имаме в нашия свят? Колко му е да им раздадем по един паспорт и да ги пуснем да щъкат по широкия свят по въздушно-капковия шенген.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александрова

  01 Март 2024 21:17ч.

  Боклук са трите групи управляващи. Крият, лъжат, мажат, лакействат, съсипват държавата ни... Алъш-вериш въртят със свои и с чужди, а стоката е нашият народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  01 Март 2024 13:42ч.

  Дачков почна да се ебава с вас рубладжиите. Първо ви пуска фейк, който захапвате с пенсионерски плам, после ви пуска опровержение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • $-джиите ви клати Кулезича

  01 Март 2024 13:47ч.

  ма се привижда вуйко й, ятака полк.Банев, с татова тояга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  01 Март 2024 14:29ч.

  ...мужичок, галчето не ви ли е раздала каскети с AI?... не се справяш особено добре с наличното в черепната ти празнина... не се мъчи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мужичок, слабо, много нефелно се представяш днес!

  01 Март 2024 14:45ч.

  Но вината не е твоя! Козяк, Галя, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! Дайте на туй нящо,мужичока, нещо по-така, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Март 2024 13:54ч.

  Я ги дай поименно да ги видим що за българи са? 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "българи, с български имена и паспорти"

  01 Март 2024 13:55ч.

  Става дума за цигани, това е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Март 2024 13:56ч.

  "Срещата ми беше уведомителна" -- да обясни мотовилката, испанският външен министър такива "срещи" прави ли. а унгарският? а полският? а други? на мърша вони от управлението на територията. ни повече, ни по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Танас

  01 Март 2024 13:57ч.

  Тая пък дълговратата как се оправдава... Събрала посланиците да ги информира..., да била предвидима... Другия път ще ги събере да ги информира за месечния си цикъл, да са информирани, да сме предвидими... като надеждни партньори...такива близки... Айде стига с глупостите де!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  01 Март 2024 13:57ч.

  1 км. Опашка за погребението на Навални при тая зверска полицейска държава. На погребението на др. Путин ще отидат само децата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  01 Март 2024 14:13ч.

  А тебе като те покарат към екарисажа, ще бъда само аз защото се иска подпис на ветеринар за изгаряне на мърша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нормално

  01 Март 2024 15:36ч.

  В Москва живеят 8 млн. души. От тях са отишли 200-300, което е видно от снимките, които нашите мисирки по заповед представят като "хиляди". Това са 0,0001% от населението на столицата. Ами нормално е. Навсякъде си има мърши -евроантлантици. Да не говорим, че това са платени подлоги от разни фондации, гей-дружинки, джендъри, наркомани и други високо ценени "партньори" - еквивалент на некъпаните, прости и смрадливи жълтопаветници у нас. То и у тук са толкова, ама с машинките за гласуване зорлем ги добутват до 10%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  01 Март 2024 14:03ч.

  Министър Калин Стоянов, не всички сме идиоти в тази държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  01 Март 2024 14:07ч.

  Тези тъпани ни мислят за малоумни. Нинова изчете документа и никъде не се споменава че шестте човека са БГ граждани. Дъблинските споразумения на чието основание ни връщат 23 души касаят мигранти влезли на територията на ЕС през БГ като първа държава. Не се отнася за БГ граждани които са граждани на ЕС и са се придвижвали свободно и законно на територията на ЕС. И как така едновременно шестимата уж БГ граждани са си излежали присъдите и заедно са извозени да БГ? НЕ СМЕ КАНАРЧЕТА ЕЙ!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  01 Март 2024 14:23ч.

  ППДБ са изумително слабоумни и лъжите им са такива. Не очаквай някакви заплетени схеми, всичките им тъпни са първобитни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова

  01 Март 2024 14:24ч.

  Щом ви треттираме като малоумни и търпите, какви сте? Много умни или малоумни? Проли нещастни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Престъпност дива > "филантропите" рушители от USD 1 вложен - печелят 3 USD!

  01 Март 2024 14:09ч.

  Престъпността и хаоса обслужват тъмните злонамерени сили. Реалността пред очите и разума на всички постсоциалистически държави - хаос и беззаконие, факт. За "филантропите" борци за понятията - права, свободи, демокрация на хората, всъщност ПЕЧЕЛЯТ от един инвестиран долар - три обратно. Иначе за какво да инвестират? За добър живот на другите, да, ама не! Печелят фалшивите "филантропи"от наркотрафик, контрабанда на стоки, трафик на бежанци, трафик на оръжия, рухване на банки и организирана престъпност! Моля вижте новините и кажете какво виждате всяка вечер новините с гореизброеното започват. .... А в дългосрочен план цел са децата, чиито мозъци методично промива Отровено общество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Караман

  01 Март 2024 14:16ч.

  Странно, че само един Тошко се бори срещу това. Къде останаха Корнелианците и Коцевистите? И те ли са в схемата мигранти-за-келепир? Ако има хубаво изобщо, то е, че язовирите (изненадващо) престанаха да пресъхват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  01 Март 2024 14:28ч.

  Как точно се бори Тошко? Колко човека закара на летището? Колкото Копейкин и Нинова. Явно за ефективни действия се яде бой, затова симулират/онанират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  01 Март 2024 14:29ч.

  .... върху БГ скотонаселението...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четете

  01 Март 2024 17:53ч.

  Въпросът е повдигнат от Нинова !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бе,

  01 Март 2024 15:02ч.

  Кой ги бръсне тия министри?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пепи

  01 Март 2024 15:06ч.

  На всеки зададен от мислещ човек въпрос, винаги получаваме замазан отговор, от тези, които имат претенции да ни управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върнатите мигранти са българи...

  01 Март 2024 15:15ч.

  А??!? Последно - мигранти или българи? Щото не може и двете - или е едното, или е другото. Ако са мигранти - що ни ги връщат, ако са българи - също - що ги връщат? Какво стана с правото на "свободно придвижване" в "съюза" и къде в схемата е шенгеня, където сме "участвали във взимането на решения"? Във взимането на кое решение сме участвали, може ли по-конкретно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо да вярваме?

  01 Март 2024 15:42ч.

  Сещате ли се приказката за лъжливото овчарче. Дори министърът да е прав, след като до момента Денков десетки пъти излъга най-нагло за тези престъпници-мигранти, и след като ги доставят напълно тайно с тайни самолети, скрити от погледите на журналисти, защо сега да вярваме. Освен това, вярно е напълно малоумно да се твърди, че свободни европейски граждани на една държава, ги връщат обратно в друга държава. Такава процедура просто НЯМА. Те не подлежат на никакво връщане, особено ако са си излежали присъдите. На изпращане у нас подлежат единствено паплачта от Сирия и Афганистан, за да ги разкарат от собствените им държави - каквото споразумение подписаха и пак излъгаха, че не са подписали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yoyo

  01 Март 2024 16:03ч.

  Лъже .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  01 Март 2024 16:15ч.

  Тия са чиста патология. Лъжат без да им мигне окото изобщо, че може и да си вярват. били българи - ако бяха, да бяха го казали, ане да чакат някой да ги натисне в ъгъла. Обаче наблюдаваме тенденцията от западнала Европа - мигрантите, които 2015 бяха бежанци, да не се забравя това, да се оневиняват по всички линии. Значи престъпниците били българи, излежали присъди и що щат в тоя самолет? На т.нар. управляващи трябва да им стане ясно, че тук не ядем доматите с колците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  01 Март 2024 20:00ч.

  Е как може хем да са български граждани, хем да са мигранти бе, каун?!? Тъп ли си или да ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  01 Март 2024 20:33ч.

  Чета за хора,които ходели до къщите на политици. Дали е от народна обич ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи