Министър Христов: В последния си ден Кирил Петков нареди договор с "Уестингхаус", които нямат лицензирано гориво за АЕЦ

Министър Христов: В последния си ден Кирил Петков нареди договор с "Уестингхаус", които нямат лицензирано гориво за АЕЦ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ „Козлодуй“ и нареди сключването на договор с „Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на „Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“.

Това заяви в „Тази събота“ министърът на енергетиката Росен Христов.

Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на на компании с други оферти  в търга за ядрено гориво.

„Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих“, подчерта Христов в отговор на коментар в социалните мрежи на министъра на енергетиката в редовния кабинет Александър Николов:

Електроенергията

„Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

„Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние. България е и нетен износител на електроенергия“, добави той.

За момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, обясни министъра, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление:

„Излишни разходи и инвестиции е смяната на енергия. След две години другият източник може да стане по-скъп“.

Относно доставките на природен газ Росен Христов уточни, че се подготвя търг през ноември за доставките за следващата година.

 

Коментари

  • ellie

    22 Окт 2022 9:24ч.

    Взелият това безумно решение, трябва да бъде подведен под съдебна отговорност. Горивото на Уестинг не е подходящо за руски реактори. Взелите решение да не се ползва руско ядрено гориво, също подлежат на съдебно разследване. Единственото друго ядрено гориво е на ФранАтом, което работи по руски лиценз, което значи, че България ще 2-3-ойно по-високи цени на къРлежи по веригата. Престъпен лобизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Байдън

    22 Окт 2022 9:39ч.

    Е какво ако вземем гориво от Уестинг, първо - можем да го купим и да не го ползваме, второ - ако не ни харесва можем да го продадем, трето - можем да сменим реакторите с подходящи за Уестинг. Нещо нередно ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Окт 2022 10:13ч.

    Те и тези, които направиха далаверата са също толкова прости тикви, като тебе си мислят, че ядренното гориво е като дървата за печката, може да се сменя току така! Вбесяват ме такива "експерти" дето ги пускат по средствата за масова дезинформация и които бълват всякакви политкоректни небивалици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    22 Окт 2022 9:28ч.

    А бре да питам? Договорът с руснаците за доставка на ядрено гориво обвързан ли е у с депонирането на отработеното вече ядрено гориво, щото отработеното се изпраща в Русия и ако шитнем руснаците за свежо гориво, ще бъдем ли принудени да търсим ново депо за отработеното?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Модифицирана Тиква

    22 Окт 2022 9:41ч.

    Спрете се, бе, копейки, горивото ако трябва милиарди ще дадем другаде да го депонираме или пак в Русия, но с посредник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    22 Окт 2022 10:21ч.

    До "тикВата". Реторичният ми въпрос няма нужда от отговор. Ясно, е че в България няма да се намери Община съгласна да се депонира отработено гориво на територията й. Под Община разбирам местното население!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво точно означава това?

    22 Окт 2022 9:31ч.

    „Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът. ...да не сте объркали под и над?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • създавате изкуствени кризи

    22 Окт 2022 9:35ч.

    Нищо не налага смяната на руското гориво. НИЩО! Нищо им няма на руснаците. НИЩО! Всичко е в болните еврейски глави, които са запречили всички процеси като тартори. Обаче руснаците ще ги смачкат. И затова са добри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерво-алтантик

    22 Окт 2022 9:47ч.

    Таз година 800 квата, догодина 600, по догодина 400 и така, със сигурност има стратегия как да ни го на..утат, но не отведнъж, а ние няма да гъкнем, това е сигурно, вече сме истински европейци. Дано обеднеем до степен да ревем като си купим един хляб, маргарин и два кренвирша и да слагаме студени ръчички над тостера като го ползваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    22 Окт 2022 9:58ч.

    Къде е прокуратурата? Докога ще пишете това направил, онова взел? Нямаме нужда от лакърдии! Директно в затвора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    22 Окт 2022 10:12ч.

    Няма ли кой да го върже тоя серсемин? Освен лъжи и бели, нищо друго от него не чакайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо и Асанчо трябва да бъдат публично кастрирани

    22 Окт 2022 10:27ч.

    И после да си изядат отрязаното

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коалиция на климатиците

    22 Окт 2022 11:03ч.

    За хората, които заради скъпия газ инвестираха в климатици, за да си отопляват жилищата, при следващите избори ще подкрепят коалицията на климатиците. Предложените 800 киловатчаса са абсолютно недостатъчни при наличието на АЕЦ "Козлодуй" , трябва да бъдат поне два пъти повече - най-малко 1800 киловатчаса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    22 Окт 2022 17:42ч.

    Не трябва да има никакви лимити. Въобще не трябва да се говори за излизане на битовите абонати на свободния пазар. Тоя филм сме го гледали и преди с тройната коалиция. Тогава тия с басейните и сауните си извадиха по няколко партиди, същото ще го направят и сега. А в конкретния случай напънът е заради далаверата със завода за батерии на Кирчо и Кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спешно смяна на полит.ни система

    22 Окт 2022 11:12ч.

    Щом един национален враг може с поредица от демонстративни конституционни и закононарушения да узурпира висшата държ.власт,с цел да разруши умишлено бързо важни елементи на държавността отвътре, а днес отново е в НС в чакане на мандат!? Чист политически тероризъм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има основание президентът да не връчи 2-ри мандат на ПП

    22 Окт 2022 12:50ч.

    Спешен КСНС при Президента може да реши,че редица управл.решения и мерки на предходното правителство,както и неговите парламентарни практики (открито купуване на депутати и прочие) не могат да получат еднозначна положителна оценка, то следва процедурата за връчване на мандати да бъде отложена,докато специална парламентарна комисия не изясни последиците от управлението на кабинета Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоо Росен се провали като човек 2 щатите дори къща не можа да си купи

    22 Окт 2022 14:37ч.

    И подлъга една да му напрай диплома ужкимм завършил а после я гонеше дотам че тая са записа в НАСА да лети до Марс само да са спаси от тоо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    22 Окт 2022 16:55ч.

    министър Росенчо разбра ли най-после кой е водил преговорите от българска страна с Газпром?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи