Министър Христов: България плаща по-скъпо за газ след като се отказа от доставките на "Газпром"

Министър Христов: България плаща по-скъпо за газ след като се отказа от доставките на "Газпром"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Всеки заместващ внос на липсващия руски газ е бил по-скъп и е нанесъл вреди на икономиката ни. Това обяви служебния министър на енергетиката Росен Христов в Народното събрание, където бе изслушан за доставките на газ за България от 27 април 2022 г. досега: за цените, контрагентите и тръжните процедури, както и за състоянието на "Булгаргаз".

Руски или неруски газ

На въпроса на „Възраждане“, зададен от Ангел Георгиев, доведе ли решението на Министерския съвет до повишаване на цените на природния газ, Росен Христов отговори, че с това решение де факто са спрени доставките на природен газ от „Газпром Експорт“, които по това време са най-евтиният газ, който България закупува по дългосрочен договор, заедно с договора по доставките с Азербайджан.

По думите му всички последващи доставки са на цена по-висока от тази на „Газпром“. „Невъзможността да се доставя от „Газпром“ на практика оставя единствения избор на алтернативни доставки, всяка от които е на цена по-висока от тази по договора с „Газпром Експорт“, каза енергийният министър.

Максимално изрядни сме по договора с "Газпром", поддържаме комуникация, но само едностранна - от тях отговор няма, каза министърът в отговор на въпрос от "Възраждане" какво ще се случи след изтичане на споразумението в края на годината. Сумите по арбитража никак не са малки и затова правим това, което се изисква от нас по договор, обясни Росен Христов.    

Депутатът от ДБ Мартин Димитров попита министъра какви са загубите за България от това, че "Газпром" едностранно спря доставките през април, въпреки че за месеца те бяха платени (и парите върнати). 

Росен Христов напомни, че западни компании продължават да получават руски газ, изпълнили условията на Москва. Той се ангажира да представи поисканата сметка.

По-рано Ивайло Мирчев от ДБ попита дали страната ни в момента получава газ от Русия от танкера с втечнен природен газ "Велики Новгород", който е на "Газпром". България не е получила руски втечнен газ, а газ от танкер от Норвегия, отговори Росен Христов.

България не е получила руски втечнен газ, а газ от танкер от Норвегия. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушването му в парламента.

Освен това като се гледа информационната система на "Булгартрансгаз", се вижда, че в България има голям внос на газ. Единственият танкер, който се разтоварва в момента на терминала за втечнен газ в Ревитуса, Гърция, е руският, репликира народният представител.

"Газът, който ние получаваме, е от танкер, който беше разтоварен от същия този терминал преди няколко седмици, включително и в мое присъствие на терминала. Танкерът беше от Норвегия", заяви Росен Христов.

Това, което се иска от компании, с които България търгува, е да гарантират произхода и той да не бъде руски, уточни енергийният министър. Той обаче обърна внимание, че няма химичен път, който да доказва произхода на молекулите газ.

България няма възможност да "вземе" цял танкер и да го изконсумира в рамките на няколко дни или да складира в газовото хранилище.

Всички покупки на втечнен газ се извършват чрез т.нар. "суап" сделки - т.е. някой взема газа от танкера наведнъж и прави равномерно подаване през целия месец според нашите нужди.

Този газ, който в момента се разтоварва на Ревитуса, не идва в страната ни. Той влиза в газопреносната мрежа на Гърция. Към нас се подават стабилни количества газ на ежедневна база.

"Няма как ние да гарантираме тези молекули, но има как да гарантираме, че ние не плащаме за руски втечнен газ, като искаме сертификати за произход", каза служебният енергиен министър Росен Христов.

Във връзка с търговете министърът каза, че първата порция резултати - за 14-месечни доставки, ще е готова към края на ноември. А следващата пролет ще са ясни резултатите от тръжната процедура за 10-годишни доставки, обясни той. Заедно с това христо каза, че търговете са организирани така, че редовно правителство да има последната дума.

Битовите сметки: компенсация или таван

В отговор на въпрос в пленарната зала на следващия ден Христов увери, че всички битови потребители трябва да са еднакво защитени. Така той започна отговора си на въпроса дали са необходими компенсации за високата цена на природния газ или въвеждането на "таван" на цената на синьото гориво. Според него идеалният вариант за битовите потребители е отоплението на газ, парно и електроенергия да бъде приблизително на една цена, така че да не се налага те да инвестират в оборудване, което струва хиляди левове, за да преминават от един източник към друг.

Как да се структурират тези компенсации и доколко са нужни е въпрос на решение и възможности на бюджетните средства, добави министър Христов. Според него чисто стратегически и социално би трябвало всички потребители да са еднакво защитени.

Преминаването на електроенергия предизвиква по-голяма консумация и натоварва електроразпределителната мрежа, което също е фактор, който трябва да се избягва, допълни служебният енергиен министър.

Каква е стратегията

България се включва в европейските инициативи с конкретни предложения и препоръки за мерките за доставка на газ, които се обсъждат на общоевропейско ниво. Когато се приемат тези мерки, ще се понижи и европейският борсов индекс. Водят се и преговори със съседните държави, както и в рамките на инициативата на Европа за съвместно закупуване на газ, каза пред енергийната комисия в НС в сряда Росен христов.

Дори "вървим малко по-напред от Европа регионално, като се опитваме да направим по-големи процедури за по-големи количества, което дава желания икономически ефект", смята енергийният министър.

Във връзка с по-ниските цени Росен Христов подчерта, че България купува слотове за разтоварване на втечнен природен газ директно от компании, които управляват терминали в Гърция и Турция, като се избягват посредниците. Припомни, че цените падат и заради азерския газ, който минава през новата газова връзка с Гърция.


Източници: mediapool.bg, business.dir.bg, , Frognews.bg, Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • Кога ще видим осъдени за това национално предателство?

  17 Ное 2022 11:42ч.

  Или трябва да чакаме следващия Народен съд с още по-голямо нетърпение след това официално разкритие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой въвлича България във война

  17 Ное 2022 19:50ч.

  Питай тримореца !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Ное 2022 11:59ч.

  "Всеки заместващ внос на липсващия руски газ е бил по-скъп и е нанесъл вреди на икономиката ни. " Ноо важно! Нали сега спим спокойно и не плачем посряд нощите, че не доставяме джепане на хохлите! Тва е важното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На инат и торба сол

  17 Ное 2022 12:16ч.

  Важни са принципите, които се определят оттатък океана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дипломатически скандал между Германия и Индия

  17 Ное 2022 12:18ч.

  Скараха се за втечнен газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Ное 2022 12:57ч.

  има новина, че арбитржния съд в Стокхолм е осъдил днес Финландия да плати 300 млн. юро за едностранното прекратяване на договора с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но това смешно и жалко човечЕ

  17 Ное 2022 13:19ч.

  Бая време му трябваше да открие топлата вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  17 Ное 2022 13:39ч.

  Вчера съд във Финландия е обявил плащането в рубли за незаконно, а тоя шапшар обяснява, че било по скъпо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжльо, не можеш извъртя черната истина!

  17 Ное 2022 13:56ч.

  Финландия "може и да не плаща в рубли", но е ЗАДЪЛЖЕНА ДА ПЛАТИ НЯКАК. Така че Газпром ДА ПРИЕМЕ!!! Ако ти предложиш чрез собственото си дупе да платиш вместо тях - едва ли ще го приемат в Газпром, Но без плащане ГАЗ НЯМА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ким Чен Ун

  17 Ное 2022 13:58ч.

  има новината от днес. я прочети пак...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха

  17 Ное 2022 14:43ч.

  Ха ха,Кимчо,я прочети за решението на Арбитражният съд!Пари ли,пари ли отзад:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ббббб

  17 Ное 2022 15:57ч.

  Но арбитражът Стокхолм се е произнесъл, че плащане в рубли не е незаконно, предвид съществуващи форсмажорни ообстоятелства. Така че Финладния ще пие една студена вода и ще плаща като поп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ От тоя сайт ако чакате да научите нещо”

  17 Ное 2022 18:56ч.

  А от теб ли, тъпчо? Та ти, освен, че си неграмотен, не можеш и да мислиш. Я, кажи сега, колко трябва да плати Газпром на финландската фирма? Защото решението на съда винаги е пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  17 Ное 2022 16:02ч.

  Браво бе, мисъл, да не би да взе да ви просветва как влиза кофти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  17 Ное 2022 16:26ч.

  Това е така защото българите са прекалемно “умни“, а по точно нашите управници. Или пък другия вариант, продали са се на чужди интереси и сили! Продали са България. Трет вариант няма. И това се знае от всеки нормален българин, а последствията са на гърба на народа! Проклети управници имаме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  17 Ное 2022 16:33ч.

  Ако може да е някакво успокоение, не сме само ние, цяла Европа е така. Кирчовци, Урсули, Олаф Шолцовци... Единствените изключения са Орбан и донякъде Ердоган. Като европеец ме е срам от всички тях, не само от нашите. Лошото е, че сме бедна държава и това не ги спира пак да ни дерат яко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи