Министър Алексиев опроверга Петков за интерконектора: Не открихме газ, а неприключило строителство

Министър Алексиев опроверга Петков за интерконектора: Не открихме газ, а неприключило строителство

Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. И по този начин опроверга бившият премиер Кирил Петков, който в сутрешно интервю заяви, че в тръбата имало 40 бара налягане.

Алексиев и министърът на регионалното развитие и строителството Иван Шишков инспектираха интерконектора с Гърция.

Газовата връзка с Гърция все още не е готова за ползване, заявиха Христо Алексиев и Иван Шишков.

"Знаете, че това е абсолютен приоритет и за служебното правителство, и за кризисния щаб. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по приключването на неговото довършване. Огледахме всички локации, които са проблемни и критични. Набелязали сме решения. Строителят трябва да подготви график. А държавата е мобилизирана, за да помогне за приключването на този проект”, посочи Христо Алексиев. 

По думите му има един голям проблем, който остава нерешен. „Той е свързан със системата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази система – той няма как да работи. Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи”. 

Той подчерта, че се прави всичко възможно газовата връзка да бъде завършена до началото на отоплителния сезон. 

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков беше категоричен, че проверките на строителните дейности на интерконектоа ще са всеки ден. "ДНСК в региона ще проверява всеки ден какви строително-монтажни дейности се извършват. На практика надзорникът ще получи буквално офис в ДНСК, за да може с директора на ДНСК да събират всички документи", подчерта той. 

Според него в момента този обект изглежда като луксозна сграда с мебели, но до нея няма достъп на ток.

Обиколката на двамата министри стартира на газоизмервателната станция Стара Загора, след което двамата посетиха Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и диспечерски център в село Стамболийски.

Кранът на интерконектора е отворен, азерският газ се очаква да тръгне от Комотини по 183-километрово трасе с капацитет три милиарда кубически метра до Стара Загора. От средата на юни тръбите са запълнени с тестови количества природен газ. 

Теодора Георгиева, българският директор на компанията „Ай Си Би Джи“, която е лицензирана като оператор на газопровода, преди месец обяви, че са готови да изнасят за Молдова и Украйна. Заедно с нея на проверката днес присъства за първи път и гръцкият представител Георгиус Сатлас. 

В дружеството половината от акциите са на „Български енергиен холдинг“ и гръцко-италианската компания „Посейдон“, в която са акционери италианската „Едисон“ и гръцката „ДЕПА“. 

По-късно днес министрите ще посетят и други участъци от трасето на интерконектора. 



Източник БТА, БНТ и Нова телевизия

 

 

Коментари

  • марксист

    10 Авг 2022 16:54ч.

    Има ли един политик, политолог, социолог, социален антрополог, и журналист, който да не е от БКП или ДС баща и род???????????????????????????? давам 4000 лева и коняк за 600 лева, черен хайвер за 300 лева, ако някой посочи някакво изключение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    10 Авг 2022 16:54ч.

    Комунизмът идва след война, и разруха, след рязко обедняване и липса на надежда, когато липсва капитал. Социализмът е когато натрупаният капитал е почти равномерно разпределен към всички. Либерализъм е когато общият капитал се присвоява от частни лица. След либерализмът се развива в консерватизъм - силна олигархия - решена да отстоява ограбеното през либерализмът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    10 Авг 2022 16:55ч.

    ... Защо Путин не спира газта за ЕС, защото той мрази комунизмът, а спряната газ ще повдигне класова революция в ЕС, и разруха, и става КОМУНИЗЪМ. .. Неолиберализмът има толкова общо с лявото и марксизмът, колкото Русия има общо с управлението на България последните 30 години. Значи Русия ни насади Бойко и НАТО, и ПП, и американски бази, ф-16..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може Би

    10 Авг 2022 18:47ч.

    От мен 2кг едър червен хайвер контрабанда от Русия. Стои в хладилника замразен, не мога да смогна. Да се включат и други с квалитетни храни и напитки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Danielerync

    29 Авг 2022 14:01ч.

    Компания FLOOR-X предлагает клиентам отделочные материалы от ведущих европейских и американских производителей. <a href=http://floor-x.com>панели стеновые</a> У нас Вы можете заказать ковры по индивидуальному дизайну и размерам, а также мы осуществляем доставку и профессиональный монтаж выбранных материалов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stevenbon

    09 Окт 2022 20:50ч.

    ЛАМПОЧКИ ДЛЯ БЕЛТ-ЛАЙТА <a href=https://белт-лайт.рф>гирлянда дом</a> Он подходит для улицы, так как полностью резиновый: и кабель, и патроны обладают высокой степенью защиты - IP65. А патрон отличается резиновой юбкой для плотного прилегания к лампочке

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MildredTob

    31 Яну 2023 10:52ч.

    Министър Алексиев опроверга Петков за интерконектора: Не открихме газ, а неприключило строителство | Glasove.com - Hello guys! Oh my goodness! Amazing article! гидра даркнет:https://hydraruzxpsnew4af.top Гидра официальный сайт:https://xn--hydraruzxpnw4af-m8b.net гидра как зайти:https://hydraruzxpsnew4af.top гидра официальный:https://hydra-new-shop.xyz <a href=https://hydra-new-shop.xyz>Гидра официальный сайт</a> Министър Алексиев опроверга Петков за интерконектора: Не открихме газ, а неприключило строителство | Glasove.com - good! Очень интересная тема, спасибо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това надлъгване е гротеска

    10 Авг 2022 17:05ч.

    До кога ще слушаме по 99 пъти на ден

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че кирил лъже по 99 пъти на ден

    10 Авг 2022 17:07ч.

    Ми то само на малоумните се повтаря по толкова пъти. По-точно малоумни са тези дето повтарят. Хващате работата и я вършите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    10 Авг 2022 17:31ч.

    Ако ви се обадят от "Козяк" и газ ще откриете....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!?????????

    10 Авг 2022 17:34ч.

    От коя лудница ни докараха тоя жалкар.Приберете го и го лекувайте. За друго не става. Жалка карикатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От канадската.

    10 Авг 2022 18:29ч.

    От лудницата в Торонто, Канада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    10 Авг 2022 18:38ч.

    Изводът е, че газопроводи в България може да има само под контрола на Газпром. Друго е НЕВЪЗМОЖНО! Това се доказа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костадин Велев

    10 Авг 2022 18:49ч.

    Всичко, което трябва да направите, идиоти с идиотите ви, е да изпълните договора с Газпром до края на годината и да сключите нов дългосрочен такъв!!! Дебили ли сте или сте вземали специални уроци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смолец

    10 Авг 2022 19:02ч.

    Проблемът с уговорените седем танкера с газ е довършването на процедурата-място за разтоварване,плащане и пр.Прилича ми на стария кръчмарски лаф:"Аз черпя-ти плащаш!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    10 Авг 2022 23:20ч.

    едно малко птане, що всичките цветове си задават въпроса кво праим, никой не пита що очеидният виновен -Член еди ко си за Държавна измяна не се споменава от никоя от тях - козяшки принцеси, транс и куийр татови златни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    11 Авг 2022 9:31ч.

    Не открихме газ, тръбите са запълнени с тестови количества природен газ. Е, и? Как да го разбираме това? Като достоверна информация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Авг 2022 9:54ч.

    тоя асковски диск що не каже нещо за Турски поток и интерконектора с Гърция ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи