Минималната заплата да стане 940 лв. от 2024 г., предвижда финансовото министерство

Минималната заплата да стане 940 лв. от 2024 г., предвижда финансовото министерство

От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940 лева месечно, каза в интервю за БНР министърът на финансите Росица Велкова. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, който ще бъде предложен на следващия парламент. 

През 2025 година показателят ще се увеличи до 1038 лева, а година по-късно - до 1128 лева. 

За първи път приходите не са планирани консервативно, обясни още Велкова, но за да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023:

"Единият буфер е да не могат капиталовите разходи да бъдат пренасочвани за друг вид разходи и, другият буфер, е 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при условие, че не се нарушава салдото". 

Цялото интервю на министъра на финансите Росица Велкова ще може да чуете в предаването "Неделя 150". С нея разговаря Явор Стаматов.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Моля

    19 Март 2023 10:43ч.

    Да помпаме инфлацията? Спрете се хора! Някой трябва да изработи тези заплати, в частния сектор, няма кой? Ако искате действително да помогнете махнете ДДС на парно, топла вода, ток, и намалете цените на същите. Така се помага реално. А вие разчитате, на по-високи заплати, съответно косвени данъци. То е ясно, че има план европейските държави да фалират, да "презаредят". По-умерено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да попитам.

    19 Март 2023 10:46ч.

    А какво стана с фалита на държавата? Може ли да се вдига минималната работна заплата при опасност от фалит?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    19 Март 2023 12:18ч.

    А за цената на кашкавала и краставиците през 2025 година нещо казаха ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    19 Март 2023 12:46ч.

    Поредното заглавичкване! Нашта фин.мин., кадър на Кокорчо, видя Дебелия и обяви истината, че държавата е пред фалит! Според мен си е фалирала!Сега мажат и заглавичкват! Абе, бай Тошо ви го бе казал: "Какво ще решаваш, като нямаш пари?" А, краварската фин.мин.си каза: Ако хората почнат да си теглят кеша, системата се срутва. Продължавайте да давате на укрите! А, Кирчо Простото даде ли една заплата? Или даде ВМЗ!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    19 Март 2023 13:23ч.

    С инфлация 30% като нищо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Март 2023 14:33ч.

    И да не забравите да отпочнете печатането на по-големите купюри от 500, а после и от 1000 лв. , имате разработен дизаин от 1997 г-, няма кво да се пънете да измисляте нов, че много стана шумата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ердоган

    19 Март 2023 15:56ч.

    Влади Магнита остави супер кадър. Ще затвори държавата до края на годината. Лъже като циганка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    19 Март 2023 20:48ч.

    Преди избори много се обещава на думи от всички, после ама няма пари другите са виновни ,не сме ние

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    20 Март 2023 11:00ч.

    Уж фалит, а повишаваме заплатите. Може , но ака се намалят с 50% тези на висшите държавни служители: Депутати, министри, шефове на канцеларии и министерства. И сенамали броя на министерства и разни "Агенции". Трябва да спестяваме. И депутатите са много. Няма нужда от повече от 80. За 5 млн. държава 240 хрантутници. Защо? После разходите много. Смешни и жалки сте? Това е добра минимална заплата, но пренасочване от капиталовите разходи е пълно безумие. То и Кишрчо похарчи едни милиарди, които евентуално цеше да вземе от Плана за възстановяване, с който предаде енергетиката . Скодоумие и шизофрения в огромни мащаби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нищо лично

    20 Март 2023 11:50ч.

    "Браво на служебните министри ще каже припрения зрител, ще изключи телевизора и ще хукне да празнува. И няма да чуе детайлите - т.нар. “малки буквички“. Всъщност, вдигането ще бъде от 1-ви януари 2024 година и ще е в изпълнение на решението на Народното събрание за минимална работна заплата, равна на 50% от средната. Прието по предложение на “БСП за България“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    20 Март 2023 12:40ч.

    Обръщам внимание само на хора, работили в частния сектор поне 30 години като мен и мат представа от истински бизнес. Ммението на винаги държавни чиновници не ме интересува!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи